Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Yurt Dışı » Ülkeler » Fransa Gezi Rehberi (Fransa'da Gezilecek Yerler)

Fransa Gezi Rehberi (Fransa'da Gezilecek Yerler)


Fransa gezi rehberi isimli bu yazımızda; Fransa'nın başkenti, Fransa'nın nüfusu ve Fransa vizesi nasıl alınır gibi Fransa hakkında bilgi bulabilir, Fransada gezilecek yerler listesi ile Fransa şehirleri hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Fransa gezi rehberi
Dünya ve Avrupa tarihinin önemli aktörlerinden biri olan Fransa; günümüze gelen sanat eserleri, özgünlüğü ve çekiciliğiyle bilinen mimari anlayışıyla ve modern yaşam tarzıyla dünyanın en çok ziyaretçi alan ülkelerinden biridir. Fransa kıta bakımından tam bir Avrupa ülkesiyken İngiliz Kanalı’ndan başlayarak Akdeniz'e kadar uzanan topraklara sahiptir.

Bu yazımızda Fransa’ya gezi düzenlemeyi düşünenler için oldukça ayrıntılı bir bilgilendirme yapacağız. Fransa; tarihinden kültürüne, mimari anlayışından yaşam tarzına, mutfağından sosyal yaşamına birçok alanda dünyanın öncü ülkelerinden biridir. Sanatın, modanın ve aşkın simgesi olan ülkenin her tarafında geçmişe ışık tutan izleri bulmak mümkündür. Ayrıca 1789’da Fransız İhtilali ile dünyada iz bırakan bu önemli ülke; Akdeniz kıyılarındaki kumsalları, Alplerdeki kayak merkezleri ve sayısız gezi noktası ile her mevsim turist çekmeye aday.

Yazımızın sonunda sizler de Fransa hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilecek ve gezeceğiniz yerler hakkında temel bilgileri öğreneceksiniz.

Fransa Hakkında Bilgi

Avrupa'nın önemli ülkelerinden biri olan Fransa'nın nüfusu 66 milyondur ve bu kıtadaki en kalabalık ülkelerden biridir. 644 bin km2 toprağa sahip olan Fransa'nın başkenti Paris’tir. Avrupa'nın batısında olan ülke Avrupa Birliği üyesidir. Bu yüzden ülkedeki resmi para birimi olarak Euro kullanılır. Fransa hakkında bilgi edindikten sonra ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Fransa bayrağı; mavi, beyaz ve kırmızı renklerden meydana gelir. Kırmızı kardeşliği, mavi renk özgürlüğü ve beyaz ise eşitliği temsil eder.

Hızlı Bilgiler:
Fransa Bayrağı: Fransa bayrağıBaşkent: ParisYönetim Şekli: Cumhuriyet
Fransa Para Birimi: Euro (€)Nüfus: 66.616.416Toplam Alan: 643.801 km²
Sulak Alan: 3.374 km²Arazi: 640.427 km²Ana Dili: Fransızca
Din: Çoğunluk HristiyanElektrik: 220-230V, 50Hz, CEE7/5Ülke Kodu: 33
Plaka Kodu: Fİnternet TLD: .frSaat Dilimi: UTC +1

Fransa Tarihi

Fransa tarihi Keltlerin bu bölgeye yerleşmesiyle başlar. Daha sonra bu bölgede Roma Germen İmparatorluğu hakimiyetinde yaşayan halk, Kavimler Göçü sırasında barbar kavimlerin saldırıların esnasında bu bölgenin Frenk kavimi eline geçmesiyle Fransız Krallığı resmen kurulmuştur. Özellikle Orta Çağ’da güçlenen Fransız kimliği bu dönem boyunca İngilizler ile yaptığı Yüzyıl Savaşları’yla mutlak monarşinin temsilcisi olmuştur. Daha sonra mezhep savaşlarında zarar gören Fransa, 1789 Fransız İhtilali ile bambaşka bir boyuta geçer. Daha sonra cumhuriyetle yönetilmeye başlanan ülke Napolyon yönetiminde oldukça güçlenmiştir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında önemli aktörlerden biri olan Fransa, birçok ülkede hakimiyet kurmuştur. Günümüzde bu ülkelerde Fransa etkisi hala devam etmektedir.

Fransa'nın Coğrafyası

Fransa genel olarak düzlük olan bir ülkedir. İtalya sınırındaki Mont Blanc en yüksek noktasıdır. Ülkenin sınırları genel olarak dağlardan oluşan doğal sınırlardır. İsviçre ile Alp Dağları, İspanya ile Preneler doğal sınırdır. Ülkenin toprakları oldukça eski devirde oluştuğu için depreme son derece dayanıklıdır. Ülkenin önemli şehirlerinin içinde tüm Avrupa’da olduğu gibi nehirler geçer. Ancak başkent Paris ve çoğu bölge ovalardan meydana gelir.

Fransa'nın Genel İklimi

Fransa’da 3 farklı iklim tipi etkindir. Ülkenin batı bölümlerinde daha çok okyanus iklimi hakimdir. Bu iklim türünde her mevsim ılık, nemli, yağmurlu geçer. Batıdan gelen okyanus rüzgarları etkisiyle sürekli olarak ılıman bir iklim hakimdir. Kış mevsimi genelde yağışlıdır. Ülkenin güneydoğu bölümünde ise Akdeniz İklimi hakimdir. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar da ılık ve yağışlıdır. Kuzeydoğu bölgesinde ise yarı karasal iklim görülür. Bu bölgelerde yazlar sıcak kışlar soğuk ve biraz sert geçer.

Fransa Nerede?

Fransa, Avrupa kıtasının batısında bulunan bir ülkedir. Bu ülke Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, Monako, İspanya ve Andorra ile sınırı bulunur. Bu ülke Kuzey Denizi ve İngiliz kanalı’ndan başlayarak Akdeniz'e kadar uzanan bir ülkedir. Fransa nerede, merak eden kullanıcılar Avrupa haritasını ayrıntılı olarak inceleyebilir.

Fransa'ya Nasıl Gidilir?

Fransaya nasıl gidilir, merak edenler ülkemizden gitmek için çeşitli alternatifleriniz bulabilirler. Türkiye’den Fransa’ya uçakla, arabayla ya da trenle ulaşabilirsiniz. Ancak gidiş sırasında transit vizelere dikkat etmeniz gerekir. Her ulaşım yolunun süresi değişir ve yükümlülükleri farklıdır.

Fransa’ya Uçakla Nasıl Gidilir?

Fransa’ya ülkemizden başkent Paris ve diğer önemli şehirlere hem direkt olarak hem de aktarmalı olarak uçuşlar yapılmaktadır. Özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük şehirlerden haftanın her günü yapılan uçak seferlerine bilet alabilirsiniz. Uçak yolculuk ortalama 3.5 ile 4.5 saat arasında sürmektedir.

Fransa’ya Arabayla Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Fransa’ya kendi aracınızla ulaşmanız da mümkündür. Bu yolculuk uzun sürse de farklı ülkeleri görmenize yardımcı olabilir. Yurt dışına arabayla çıkacaksanız öncelikle araç sigortası yaptırarak çıkmalısınız. Ayrıca ehliyetiniz de uluslararası olmalıdır. Bulgaristan’dan çıkarak sırasıyla Sırbistan- Hırvatistan-Slovenya-Avusturya-İsviçre-Fransa yol güzergahı en çok kullanılan yoldur. Bu ülkeleri geçerek 2600 km bir yolculuktan sonra ortalama 30 saatte Fransa’ya ulaşabilirsiniz. Ancak bu sürede dinlenme ve sınır kapılarında beklemeyi dahil etmiyoruz. Ayrıca Bulgaristan’dan transit geçiş vizesi almanız ve yine bu ülkede gündüz de olsa arabanızın farlarını yakmanız gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. AB üyesi ülkelere zaten Schengen vizesi ile giriş yapabilirsiniz. Ayrıca tavsiye olarak araba ile yapacağınız Fransa yolculuğunda çevrim dışı olarak (yani internetiniz kapalı iken de) çalışan Sygic isimli navigasyon cihazını kullanmanızı öneririz.

Fransa’ya Trenle Nasıl Gidilir?

Fransa nasıl gidilir, sorusuna trenle ulaşım anlamında da bir alternatif vardır. Ülkemizden bir Avrupa ülkesine trenle gidebilmek için öncelikle Bulgaristan'a gitmelisiniz. Bulgaristan'ın başkenti Sofya’dan Avrupa içlerine kalkan tren seferleri ile Fransa’ya ulaşabilirsiniz. Fransa tren biletlerinizi RailEurope adlı firmadan satın alınabilir, Sofya’dan Bükreş ya da Budapeşte’ye tren seyahati yaptıktan sonra buralardan aktarmalı ve direkt olarak Fransa'nın başkenti Paris’e ulaşabilirsiniz. Genel olarak Sofya-Budapeşte-Zürih ya da Münih- Paris hattı Türkiye’den Fransa’ya trenle ulaşımda kullanılan rotadır.

Fransa’ya Ne Zaman Gidilir?

Fransa’ya çeşitli amaçlarla tatil için gidebilirsiniz. Ülkeye gidilecek en doğru zaman seyahat amacınıza göre değişir. Yaz turizmi için gidiyorsanız mayıs ayı ile eylül ayları arası Akdeniz kıyıları ideal seçim olacaktır. Pireneler ve Alpler üzerinde ise kış turizmi son derece canlıdır. Ocak ve şubat aylarında buralardaki tesislerde tatil yapabilirsiniz. Ülkeyi daha çok turistik amaçlı ziyarette bulunacaksanız nisan ile ekim ayları arasını tercih edebilirsiniz. Ayrıca Bordeaux şehrinin bağ bozumu şenliklerine eylül ve ekim ayları arasında katılabilirsiniz.

Fransa Vize İşlemleri

Fransa, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biridir. Bu yüzden de ülkeye girmek isteyen Türk vatandaşları Schengen vizesine sahip olmalıdır. Fransa’ya ziyarette bulunmak için 90 günden kısa olacak ziyaretler için Fransa vize başvurusu Fransız Konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk, Schengen vize başvurularını aracı kurumlarla kabul eder. Yani direkt olarak gidip siz başvuru yapamazsınız. Bu kapsamda turistik vize, ticari vize, aile ziyareti vizesi ve transit vize başvuruları vardır. Sizin yapmanız gereken başvuru Fransa turistik vizesi olmalıdır.


Turistik vizeyi aldığınızda ilk olarak Fransa’ya girecek olmanız gerekir. Bu vize süresi boyunca Fransa’dan sonra Schengen vizesini geçerli olduğu tüm ülkelere de giriş yapabilirsiniz. Ayrıca turistik vize başvurusunda size gelen bir davet olmamalıdır. İlk başvurunuzsa genelde kısa süreli konaklama hakkı tanınır.Daha sonra Schengen kurallarına bağlı kalmanız ve seyahat sıklığınıza göre kademeli olarak bu süre uzatılabilir. Fransa vize başvurusu için sunmanız gereken bazı evraklar bulunur.

Fransa Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Geçerli bir pasaport
  • Fransa vizesi başvuru formu
  • Daha önce kullandığınız pasaport asılları
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yetkili tarafından imzalı banka hesap hareketleri
  • 35x45 mm boyutlarında 2 tane biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Vize talep dilekçesi
  • Ulaşım rezervasyon belgesi
  • Uçak bileti rezervasyonu

Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kabul edilmeyen vize ücreti iade edilmez.
  • Vize başvuru formuna kızlık soyadını yazmak zorunludur.
  • Pasaport verilme ve bitiş tarihi forumdaki bilgilerle uyumlu olmalıdır.
  • Başvuru formu tam ve eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi renkli taranmış olmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraflarda oynama yapılmamalıdır.
  • Pasaportunuzda en az boş 2 sayfa olmalıdır.
  • Reşit olmayan kişilerin başvurusunu vasisi yürütebilir.
Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır? Tüm Detaylar için TIKLAYINIZ!

Seyahat Belgelerinde Asgari Geçerlilik Süresi:

Diğer milletlerden, vizeden muaf (Yeni Zelanda vatandaşları vs) veya vize gereksinimi duyan (Türk vatandaşları vs) kişilerin Fransa'da kalma sürelerinin dışında en az 3 ay pasaport sürelerinin olması şartıyla vize almaları, Ayrıca pasaportların son 10 yıl içerisinde alınmış olması gerekmektedir.

Fransa Vize Ücreti Tablosu
Vize Türü
Harç Ücreti
Başvuru Merkezi Ücreti
Danışmanlık Ücreti
Toplam Tutar
 Fransa Turistik Vize60 Euro30 Euro30 Euro120 Euro
 Fransa VIP Turistik Vize---190 Euro
 Fransa Ticari Vize60 Euro30 Euro30 Euro120 Euro
 Fransa VIP Ticari Vize---190 Euro
 Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi60 Euro30 Euro30 Euro120 Euro
 Fransa Öğrenci Vizesi60 Euro30 Euro30 Euro120 Euro
 Fransa Şoför Vizesi---150 Euro
 Fransa Gemici Vizesi---160 Euro

Fransa İçi Ulaşım

Fransa’ya gittiğinizde ülke içi ulaşım için kara yolu, tren, uçak gibi çok sayıda zengin seçeneğiniz vardır. Sizler de rotanıza ve bütçenize göre istediğiniz yolla ülke içinde birçok noktaya ulaşabilirsiniz.

Uçakla Ulaşım

Fransa'nın başkenti Paris ve diğer birçok şehrinde hava alanı vardır. Bu yüzden ülke içinde istediğiniz şehirler arasında uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için önceden seferleri inceleyerek hiçbir artı belgeye ihtiyaç duymadan ülke içinde diğer şehirlere uçak yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Araba İle Ulaşım

Fransa’da uluslararası ehliyetiniz varsa kolaylıkla ülke içinde yolculuk yapabilirsiniz. Sürücüler size farları yanıp söndürüyorsa uyarı anlamı taşıyabilir ya da polis kontrolü olduğunu bildirebilir. Ülkede korna kullanımı oldukça sınırlıdır. Çok acil durumlar dışında kullandığınızda trafik cezası kesilebilir. Ülkenin kara yolu ağı gelişmiştir. Otoyolların önemli bir bölümü ücretli yollardır. Bu yollarda giriş bileti kayıplarında en uzun mesafe ücreti alınır. Genel olarak yollarda kredi kartı ile ulaşım ödemesi yapılır. Ayrıca bir çip edinerek de bu sorunu çözebilirsiniz. Küçük yerlerin tek şeritli olsa da önemli yollara ulaşımı vardır.

Fransa'da Araba Kiralama: Fransa’ya ulaştıktan sonra hava limanlarında ya da şehir merkezlerinde araba kiralama hizmeti alabilirsiniz. Bu işlem için bir sözleşme imzalayabilir ve arabayı kontrol ederek kiralayabilirsiniz. Kiralayacağınız araçlar büyük ihtimalle manuel vites tipli araçlardır. Bu yüzden ülkede araç kiralayacaksanız bu araçları kullanma deneyiminiz olması gerekir. Kısa süreyle kiralama yapacaksanız internetten fiyat karşılaştırması yaparak ortalama bir ücret bilgisi edinebilirsiniz. Kiraladığınız araçlar ile Fransa'nın her yerine sorunsuz olarak gidebilirsiniz.

Otostop İle Ulaşım

Fransa’da otostop için verimli bir ülkedir. Gezi sırasında bütçeniz azsa işlek ve araçların durmasına uygun yollarda bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Duran kişiler genelde iyi niyetli olur ve sizden bir ücret istemez. Ayrıca Fransızca konuşabiliyorsanız otostop şansınız daha yüksektir.Ancak otoyollarda otostop yapmak yasalara aykırıdır. Buralarda polisler denetimler yapabilir. Bu yüzden yol girişleri sizin için verimli bekleme noktaları olabilir. Baş parmağınızı kaldırarak otostop çektiğinizi karşıdaki sürücülere anlatabilirsiniz. Ancak sonuç olarak bu yolla ulaşımın ülkede yasalara aykırı olduğunu belirtmekte fayda var.

Trenle Ulaşım

Fransa demir yolu ağı bakımından Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Çok sınırlı bölgeler dışında ülkenin her yerine trenle ulaşım vardır. Ancak uzun mesafe yolculukları yapacaksanız mutlaka rezervasyonu önceden yaptırmanız gerekir. Anlık olarak bilet bulmak sizin için zor olabilir. Ayrıca zamanınız varsa hızlı olmayan trenlerle ülkenin manzarasını seyrederek yolculuk yapabilirsiniz. rezervasyon işlemlerinizi birinci sınıf ve ikinci sınıf olarak yapabilirsiniz. Birinci sınıf konforlu ve yolcu sayısı az olurken diğer sınıfta yarı yarıya bilet bulabilir ve daha kalabalık bir ortamda seyahat edebilirsiniz.

Taksi ile Ulaşım

Ülkede taksiyle ulaşım yapma şansınız da bulunur. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Ülkede bir taksi en çok 9 yolcu alır. Üzerindeki TAXI paneli yeşil yanıyorsa müsait, kırmızı yanıyorsa doludur. Taksi durağına giderek ulaşmak istediğiniz noktalar arasında kolayca ulaşımı sonlandırabilirsiniz. Kırsal bölgelerde taksi bulmak daha zor olacaktır. Ayrıca taksi duraklarını arayarak rezervasyon da yaptırabilirsiniz.

Rezervasyonsuz taksiye binerseniz araca bindiğiniz an taksimetre çalışır. Rezervasyonlu yolculuklarda ise taksimetre sizi aldığı noktada çalışmaya başlar. Taksi şoförü sizden 4 ile 7 Euro arasında bir rezervasyon adına ek ücret talep edebilir. Paris’te şehir dışına bir rezervasyon yaparsanız taksimetre önceden çalışabilir. Bu izin yasal olarak taksicilere verilmiştir. Tüm taksilerde taksimetre olması şarttır. Paris’te taksiler 3 farklı tarifeye göre ücretlendirilir. Hafta içi A tipi, geceleri B, hafta sonları ise C tarifesi söz konusudur. Taksimetrede kullanılan tarife ayrıntılı olarak belirtilir.

Taksi şoförleri sizin önceden kabul etmeniz koşuluyla bagaj eki, evcil hayvan eki, tren istasyonu ya da hava alanı gibi ek ücretler ekleyebilir. Bu ekleme bilgi sayfasında açık şekilde belirtilmelidir. Taksimetredeki tutar şoförün sizden alabileceği en yüksek tutardır. Bu yüzden daha azına pazarlık yapabilirsiniz.

Otobüs ile Ulaşım

Fransa içinde otobüsle ulaşım da son derece yaygındır. İstediğiniz şehirler arasında ve diğer Avrupa ülkelerine Megabus ve Ouibus gibi firmalarla ya da yerel servislerle ulaşabilirsiniz. Yerli Fransızca biletlerle otobüse binme hakkı elde edebilirsiniz. Yerel servis biletleri daha uygun fiyatlı olur ve şehirler arası biletler sadece bölge servislerinde bulunabilir.

Fransa Bölgeleri ve Şehirleri


Metropolitan Fransa 

“Metropolitan Fransa” ana toprak üzerinde Korsika’da dahil olmak üzere 12 yönetimsel bölgeyi kapsamaktadır.

Diğer bir deyiş ile Avrupa içindeki tüm Fransız topraklarını kapsamaktadır. Bunlar ülkenin aşağıda sıralanan denizaşırı bölgelerinden ayrı olan bölgeleridir.

96 şehrin, yönetimsel bölgenin bir sonraki seviyesine, üçte ikisi bir nehirden sonra isimlendirilmekte ve diğer bölgeler ise dağ ve orman gibi farklı bir doğal özellikten sonra isimlendirilmektedir.


Auvergne-Rhône-Alpes: Fransız kayakçılığının evidir. Geniş bir volkanik alan ve de şahane Lyon şehri.



Bourgogne-Franche-Comté: Ortaçağa ait tonlarca tarih, hoşunuza gidebilecek doğal manzaralar ve Bordo şarabı.



Bretonya: Fransız olduğu kadar da aynı zamanda Kelt olan ve engebeli batı yarımadasına sahip olan bölge.



Centre-Val de Loire: Büyük ölçüde tarımsal ve antik bir bölgedir. Loire Nehri boyunca nehir vadileri ve tarihi kentleri içermektedir.



Korsika: Napoleon’un doğduğu yerdir. Akdeniz’de bulunan ve İtalyan etkisinde olan bir subtropikal adadır.



Grand-Est: Avrupa'nın daha geniş olduğu ve Fransız kültürü ile birleştiği ilginç sonuçlara sebebiyet veren bir bölgedir.



Hauts-de-France: Dünya Savaşları’nın olduğu ve ağır sanayiye ait olarak yükseliş ve düşüşlerin yaşandığı ve de ağır izler bırakan bir bölgedir.



Île-de-France: Başkent Paris’i çevreleyen bölgedir.



Normandiya: Bazı Fransızların en ünlü cazibe merkezlerinden birisidir. Mont Saint-Michel, D-Day plajları ve Claude Monet'in evini de kapsamaktadır.



Nouvelle-Aquitaine: En geniş Fransız bölgesidir. Uyumlu bütünlükten ziyade daha çok etkileyici karşıtlıkları ile bilinmektedir.



Occitanie: Güneye doğru ve Pirene Dağları’nın Akdeniz’e döküldüğü bir bölgedir.



Pays de la Loire: Loire Vadisi ile Vendée Bölgesi’nin alt kısmında Atlantik kıyısı üzerinde bulunan bölgedir.



Provence-Alpes-Côte d'Azur: Kaçırılmaması gereken Fransız Rivierası, Marsilya, Avignon ve Camargue gibi yerleri kapsayan bölgedir.

Denizaşırı Fransa Bölgeleri

Metropolitan Fransa'nın ötesinde ve aynı zamanda L'Hexagone olarak da bilinen her biri Fransa’ya ait bir parça olan 5 adet denizaşırı bölge bulunmaktadır. Fransız Guyanası Güney Amerika’da, Guadeloupe ve Martinik Karayipler'de ve Mayotte ile Reunion Doğu Afrika adaları arasında bulunmaktadır.


Bunlara ek olarak, Fransa 6 denizaşırı bölgeye sahiptir. Bunlar; Fransız Polinezyası, Yeni Kaledonya, Saint Barthélemy, Saint Martin, Saint Pierre ve Miquelon ve Wallis ve Futuna’dır. Doğal rezervler olarak bilinen bazı uzak ve ıssız adalar, Clipperton Adası ve Fransız Güney Toprakları da dahil olmaktadır.

Dünyanın çevresine dağılmış çok fazla denizaşırı bölge ve topraklar ile birlikte Fransa gerçekte 12 zaman dilimini kapsamaktadır. Bu herhangi bir ülkeden daha fazla olmaktadır. Ama Metropol Fransa'nın tamamı Orta Avrupa Saati’ni kullanmaktadır. Kışın UTC+01:00 zaman dilimi, yazın ise UTC+02:00 zaman dilimi kullanılmaktadır.

Fransa Şehirleri

Gezginlerin ilgisini çeken çok sayıda şehre sahip olan Fransa'ya ait 96 adet şehrin hepsini yazmıyoruz tabii ki ama aşağıda sizler için en çok dikkat çeken ve ziyaret edilen şehirlerden bir liste oluşturduk.

1- Paris18- Toulon35- Nancy
2- Marsilya19- Biarritz36- Saint-Malo
3- Nice20- Dijon37- Saint-Paul-de-Vence
4- Lyon21- Versay38- Arcachon
5- Bordeaux22- Saint-Tropez39- Roussillon
6- Strazburg23- Antibes40- La Rochelle
7- Toulouse24- Carcassonne41- Angers
8- Lille25- Arles42- Tours
9- Cannes26- Cassis43- Saint-Denis
10- Montpellier27- Menton44- Blois
11- Grenoble28- Nîmes45- Gordes
12- Nantes29- Rouen46- Sault
13- Avignon30- Grasse47- Saint-Émilion
14- Colmar31- Saint-Étienne48- Saint-Raphaël
15- Le Havre32- Rennes49- Salon-de-Provence
16- Aix-en-Provence33- Chamonix-Mont-Blanc50- Martigues
17- Annecy34- Ajaccio

Fransa’da Gezilecek Yerler

Fransa gezilecek yerler oldukça geniş bir listeyi sizlerle buluşturuyor. Ülkenin tarihi ve turistik birçok noktasını barındıran Fransa gezi rehberi aşağıda temel bir listeyle sizleri bekliyor.
  • Eyfel Kulesi

Fransa'nın en simge yapısı olarak tarihe geçen bu kule, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yılı anısına yaptırılmıştır. 130 yaşına gelen bu yapı açıldığından beri 200 milyondan fazla insanın ziyaretine mazhar olmuştur. Her yıl ortalama 7 milyon insanın ziyaret ettiği bu yapı 1887 yılında açılmıştır. Bu yapı şehrin göbeğindeki meydanda bulunmaktadır. Yapıldığında kaldırılması planlanan kule, bugün tüm ihtişamıyla Fransa'nın simgelerinden olmaya devam etmektedir.
  • Notre Dame Katedrali 

Seine Nehri üstündeki küçük bir adada yer alan katedral büyüklüğüyle göz doldurur. Roma-Gotik karışımı bir mimari anlayışa sahip olan yapıda; görkemli süslemeler, pencereler, vitraylar ve sahip olduğu sanat eserleri mutlaka görülmelidir. Paris’te bulunan bu yapı son zamanlarda bir tadilatta yangın görmüştür. Ancak hiçbir esere zarar gelmemiştir. Burası aynı anda 9 bin ziyaretçiyi barındırabilir.
  • Louvre Müzesi

Dünyanın en etkileyici müzelerinden biridir. Fransada gezilecek yerlerarasında 73 bin metrekare alanıyla dünyanın en büyük müzesi olarak bilinir. Bu müzede 350 binin üzerinde eser vardır. Müzeyi Salı günleri hariç 09.00 ila 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Çarşamba günleri ise 21.45’e kadar açıktır.
  • Pantheon

Bu yapı Paris’teki simge yapılardandır. Burası şehrin ünlülerine ev sahipliği yapan bir anıttır. Ancak daha önce kilise olarak da kullanılmıştır. Bu yapı 1744 yılında gut hastalığını yenen Azize Genevieve anısına yaptırılmıştır.
  • Pompidou Merkezi

Bu yapı adını Fransa'nın eski başkanından alır. 1977 yılında hizmete açılan yapı başkent Paris’in tam kalbinde modern bir sanat merkezi yaratma isteği üzerine doğmuştur. Bu eşsiz yapının mimarları Richard Rogers ve Renzo Piano’dur.
  • Sacre Coeur Bazilikası

Bu yapı Paris’in Ressamlar Tepesi olarak anılan Montmartre’de bulunur. Ayrıca bazilika ülkenin önemli tarihi ve dini yapıları arasındadır. 1900’lerin başında açılan bu yapı çok eski bir tarihe sahip olmasa da ziyaretçilerini etkileyen bir mekandır. Buranın ayrı bir özelliği ise Sacre Coeur Bazilikası yanındaki eşsiz Paris manzarasıdır. Bu yapı inşa edilirken kullanan taşların bir özelliği de kendini temizlemesidir. Bu yüzden buraya “Kendi kendini temizleyen kilise” gibi isimler verilmiştir.
  • Vieux Nice

Burası bizim dilimizde Eski Nice anlamında kullanılmaktadır. Nice şehrinin kale altındaki eski ve tarihi noktası olarak bilinir. Burası büyük şehirden farklı bir bölgede yer alır ve eski yerleşimleri içerir. Burada Arnavut kaldırımları, canlı sokaklar, pastel tonlarına sahip evler, yerel restoran ve kafeler, küçük meydanlarla kendinizi tam bir Akdeniz kasabasında hissedebilirsiniz. Bu yüzden Fransa gezisisırasında bu şirin bölgeye mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
  • Cours Saleya Pazarı 

Burası Nice şehrinde renkli panjurlara ve güzel bir balkona sahip evlerle çevrili semt pazarıdır. Burada her salı ve pazar günleri arasında dünyanın en ünlü çiçek pazarlarından biri kurulurken her pazartesi de Brocante alı bit pazarı kurulur. Bu güzel pazarda taze çiçek, antika eşya, Provence sabunları, parfüm, taze ürünler, yerel lezzetler, Artizanal sosisleri ve hediyelik eşya gibi onlarca ürünü bulabilirsiniz.
  • Massena Meydanı

Messana Meydanı, siyah beyaz yer döşemelerine sahip, heykellerle süslü olan bir yerdir. Burada Apollon’un dev bir heykeli bulunur. Fransa turistik yerlerarasında bulunan bu meydanda Nice şehrinin efsanevi sokak sanatçılar canlı performanslarını sergiler ve etrafında onlarca kafe ve restoran bulunur. Şehrin en ünlü turisti meydanı tramvay durağı sayesinde çok erişilebilir bir noktadadır. Ayrıca bu meydanda şehrin birçok turistik noktasına kalkan şehir içi gezi etkinliklerine katılma şansı yakalayabilirsiniz.
  • Vieux Port

Bu bölge şehrin birçok noktasından görülebilen şehrin kalbi olan eski limandır. Marsilya şehrinde kısa bir gezinti yapmak isteyen ve şehrin atmosferini tatmak isteyen ziyaretçiler bu tarihi limanı ziyaret edebilir. Limanın rıhtımından bar, cafe, balık lokantası ve butik dükkanlar güzel vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Château d’If

Fransa’da Marsilya şehrini gezecekseniz 1527 yılında yapılan şato olan bu yapıyı gezebilirsiniz. Eski limanın oldukça yakınında yer alan şato, bir dönem cezaevi olarak da kullanılmıştır. Ayrıca Monte Kristo Kontu romanı için bu şatonun ilham kaynağı olduğu biliniyor. Burası Fransa'nın Alcatraz’ı olarak adlandırılıyor.
  • Marsilya Katedrali

Neo-Roma ve Bizans mimarisinin anlayışını yansıtan bu katedral 1800’lü yıllarda Fransa’da yapılan tek katedral olma özelliğine sahiptir. Beyaz mermerleri ve kırmızı ile yeşil taşları kullanarak dekore edilmesi, kubbeli bir tasarıma sahip olması ve dekoratif ince mozaik işçiliği oldukça ilgi çekici olmasını sağlıyor. Marsilya şehrini ziyaret edecekseniz bu güzel yapıyı da es geçmeyin.
  • La Treille Kilisesi

Bu kilise ismini 1100’lü yıllarda yapılan Meryem Ana heykelinden alır. 1200’lü yıllarda Gotik tarzda yapılan bu yapı 1999 yılında bir tadilat geçirmiştir. Sydney Opera Evi mimarı Peter Rice tarafından yapılan yapı estetik bir kilise görmek isteyen herkesi Lille şehrinde bekliyor.
  • Palais Des Beaux-Arts

Ülkedeki en kapsamlı ve ilgi çekçi ikinci güzel sanatlar müzesi olarak bilinir. Bina 1800’lü yıllarda yapılmış ve Lille şehrinin en güzel örnekleridir. Müzede 650 üzerinde Avrupa kökenli sanatçıya ait eserler vardır.
  • Lille Kapıları

Lille şehri kapılarından 3 tane vardır. Bu yapılar İspanyol işgali sonrasında yapılmıştır. Tren istasyonu yakınlarında yer alan kapılar Arnavut kaldırımı olan sokaklara, şık restoranlara ev sahipliği yapan caddelerde bulunur.Üç kapı da farklı mimari özellikleri barındıran yapılardır.
  • Grand Place

Burası Lille şehrinin en yoğun meydanlarından biridir. Burası 1000 ile 1100 yılları arasında buğday pazarı olarak yapılmıştır. Günümüzde şehrin en ünlü kafe ve restoranlarını barındırır. Ayrıca çevresindeki tarihi binalar mutlaka görülmeye değerdir.
  • Saint André Katedrali ve Pey-Berland Kulesi

Unesco Kültür Mirası listesinde bulunan Saint Andre Katedrali 1100’lü yıllarda yapılmıştır. Ayrıca Saint James hac yolunun da bir parçası olan katedral ve kule 1137 yılında daha sonraki zamanların Fransa kralı olacak Yedinci Louis ve Eleanor’un nikahının kıyıldığı yerdir. Ayrıca katedral Fransız Devrimi sırasında depo olarak kullanılmıştır.
  • Saint Seurin Bazilikası

Fransa'da görülmesi gereken yerlerlistesinin üst sıralarında olan ve Bordeaux şehir merkezinde yer alan bu bazilika Unesco Kültür Mirası listesinde yer alır. Romanesk stili mimarisiyle bu türün dünyadaki seçkin örneklerindendir. Ayrıca 1000’li yıllarda inşa edilen bu yapıya daha sonra yapılan eklemelerle Gotik stil de kazandırılmıştır. Bu yüzden Saint Seurin Bazilikası farklı mimari anlayışların bir karışımını yansıtıyor. Bu ibadethanenin şapelleri, koro bölmesi, rölyefleri ve duvar resimleri tarihe meraklı olan kullanıcıları kendine çekiyor.
  • Saint Michel Bazilikası

Burdeaux şehrinin önemli iki ibadethanesinden biri olan Saint Michel Bazilikası Unesco Kültür Mirasları listesinde yerini almıştır. Bu yapı 1200’lü yıllarda Fransa’da Gotik mimari tarzda 1300’lü yıllarda yapımına başlanan yapı ortalama 200 yılda bitirilmiştir. Ayrıca kilisenin önünde aynı isimde Saint Michel Meydanı yer alır. Bu meydanda pazartesi ve cumartesi günleri ülkenin renkli pazarlarından biri kurulmaktadır.
  • St. Pierre Köprüsü

Fransa şehirleri arasında önemli bir yeri olan Bordeaux şehrinin önemli merkezlerinden biri olan St. Pierre bölgesi Garonne Nehri’nin üzerindeki St. Pierre Köprüsü ile meşhurdur.Köprü zamanının mühendislik harikası olarak 1821 yılında tamamlanmıştır. 17 kemere sahip bu köprü Garonne Nehri üzerine kurulan ilk köprüdür. Zamanında da dünyanın en büyük köprülerinden bir olma özelliğini taşıyan yapının çevresindeki kafe ve restoranlar her zaman ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Fransa Resmi Tatil Günleri

Fransa’da tatiller genel olarak ağustos ayında yapılıyor. Yani bu ayda turistik bölgeler ziyarete açık olur ancak küçük işletmelerin bir kısmı kapalıdır. Ancak turistik bölgelerde tatil zamanlarında da çoğu yer açıktır. Kırsal alanlarda kalan gezi noktaları turistik mevsim dışında daha kısıtlı çalışma saatiyle hizmet verir. Ayrıca Fransa’da nisan ayında Paskalya; mayısta işçi bayramı, 1945 Ateşkes ve yükseliş günü;haziran ayında beyaz Pazar, beyaz pazartesi; temmuz ayında ulusal gün; ağustos ayında varsayım günü; kasım ayında tüm azizler günü, ateşkes günü; aralık ayında ise Noel günü resmi tatillerdir.

Fransa'nın Festivalleri

Fransa her mevsim ayrı bir güzelliği barındırır. Ülkede yılın her anı dünyaca ünlü festivaller yapılır. Cannes Film Festivali Fransız Rivierası Cannes kentinde yapılır ve Altın Palmiye Ödülü verilir. Bu etkinlik dünya çapında bir üne sahiptir. Her yıl 21 Haziran Dünya Müzik Günü Fete de la Musique Festivali sokak sanatçılarının katılımıyla Paris’te yapılır. Nice Caz Festivali 1948 yılından beri Nice kentinde yapılmaktadır. Bu etkinlik dünya çapında yapılan ilk caz festivalidir.


Avignon Festivali ise sanat festivali olarak dünyanın en eski organizasyonlarından biridir. Fransa'nın Avignon kentinden her yıl düzenlenmektedir. Ayrıca Menton Limon Festivali Limon Şehir olarak adlandırılan sahil kenti Menton’da yapılır. Burada her yüz binlerce izleyiciyi kentine çeker. Bu organizasyonda onlarca etkinlik ve renkli bir görüntü ortaya çıkar. Fransa festivalleri sizleri de kendine çekecek birçok etkinlikle yıl içinde sizleri bekliyor.

Fransa Yeme / İçme Kültürü

Fransız mutfağı dünyanın en ilgi çekici mutfaklarından biridir. Genelde büyük şehirlerdeki restoranlarda ülkeye özgü birçok lezzeti kolayca tadabilirsiniz. Mekanlar genelde uygun fiyatlı ve standart hale getirilmiş menülere yer verir. Ülkede iyi yemek yiyebilmek için biraz daha yüksek ücret ödemeniz gerekir. Unutamayacağınız bir yemeği yerel halkın yaptığı yerlerde yiyebilirsiniz. Bazı köyler ve küçük şehirler içinde mükemmel lezzetleri barındırır.

Paris’te Çin, Vietnam ve Tayland gibi mutfaklara sahip restoranlara rastlayabilirsiniz. Bunlar küçük şehirlerde pek görülmez. Ayrıca pek çok yerde İtalyan restoranlarını da bulabilirsiniz. Ayrıca ülkede yoğun bir fast food kültürü vardır.Ülkede yemek yediğinizde vergiler ve hizmet bedeli faturaya eklenir. Fransızlar aldığı hizmetten memnun olduğunu belirtmek için bir ya da iki madeni para bırakarak mekandan ayrılır. Mekanlarda kahve en son ikram edilir. Yemek sırasında isterseniz garip karşılanacaktır. Ayrıca restoranlar öğle ve akşam yemeklerinde yıl boyu açık değildir. Bu yüzden açılış saati ve günlerini araştırmanız gerekir. Öğle yemeğinde müşteri kabul eden yerler 13.30’a kadar müşteri alırlar. Akşam yemeği 19.30’da başlayarak 21.30’da sona erer. Cumartesi ve Pazar günleri sadece turistik bölgelerde açık restoran bulunabilir.

Ülkede gerekçeli bir sebep olmadıkça restoranların sizi geri çevirmesi yasalara aykırıdır. Gerekçeli bir sebep olmadan sizi uzaklaştıran restoranlar 1500 Euro para cezasına çarptırılır. Ayrıca ırk, din,aile durumu ve engel durumunuza bağlı olarak geri çevrilirseniz restoran sahibi 30 bin Euro para cezası ve 2 yıl hapis alır. Ülkedeki restoranlar sizde tuvaleti kullanmak için kanunlara göre ücret isteyemez.

Bir restoranda yiyecek ve hizmetten memnun olmadığınız durumda görevlilerle konuşabilirsiniz. Yasalar kapsamında size taze, sıcak olmayan ve menü açıklamasına uymayan gelen yemekler gelmezse yeni bir ürün getirilmesi gerekir.

Fransa Yöresel Yemekleri

Ülkenin her yerinde kendi bölgesine özgü yöresel yemekler bulunur. Bu yörelerdeki lezzetler genel olarak bölgede yetişen ya da bulunan ürüne bağlı olarak yapılır. Av, balık ya da tarım ürününe göre yöresel lezzet şekillenir. Yani bölgede yetişen sebzeler Fransa yöresel yemeklerinin ana belirleyicisi olur. Mutlaka tatmanız gereken Fransız lezzetlerini şöyle sıralayabiliriz:
  • Soupe à l’oignon
  • Boeuf bourguignon
  • Flamiche
  • Confit de canard
  • Salade nicoise
  • Ratatouille
  • Tarte tatin

Fransa'nın Din ve İnanış Biçimleri

Fransa’da dini duyguları belli etmek çok nadir olur. Bu yüzden de sizden de bunu istemezler. Yani ülkede din ya da kişisel meseleleri belli etmek kaba olarak algılanır. Ülkede Hristiyanlık gelişmiş olsa da sömürge zamanlarından gelen Müslümanların oranı da son derece yüksektir. Ayrıca ülkede belli bir kesimde Yahudilik inançları da bulunur. Ayrıca belli bir inanışı olmayan deist ve ateist oranı da son derece yüksektir.Ancak Fransa’da laiklik önemli bir yere sahip olduğu için din sosyal hayatın belirleyicisi değildi. Hatta kamuya açık alanlarda dinini ortaya çıkaran insanlara karşı olumsuz bir tavır takınılabilir. Bu yüzden mutlaka sizler de dini anlayışınızı hoşgörü içinde özgürce yaşamalısınız.

Fransa'da Konaklama 

Fransa’da konaklama olanakları çok çeşitlidir. Ülkede her bütçeye uygun olacak konaklama alternatiflerini bulabilirsiniz. Bunun için önceden bir araştırma yapabilir ve kalacağınız yere rezervasyon yapabilirsiniz.

Otel

Fransa’da 1 ile 5 yıldız arasında farklı konsepte sahip oteller bulunur. Fiyatlar da konaklama ve yere göre farklılık gösterebilir. Ayrıca özel etkinlikler ve turizm sezonunda fiyatlar değişiklik gösterir.Şehir merkezlerinde ve tren istasyonlarına yakın olan oteller genel olarak küçüktür. Büyük oteller şehir dışında bulunur. Ayrıca kara yolları ve şehir girişlerinden moteller de hizmet verir.Bu motellerde ATM makinesi bulabilir ve kredi kartınızı kullanarak odanıza girmek için bir kod alabilirsiniz.

Pansiyon

Ülkenin kırsal alanları, kasabalar ve şehirlerin bazı bölgelerinde pansiyonlar hizmet verir. Bu konaklama merkezleri gece bazında ücretlendirilir. Ayrıca buralarda kahvaltı yasalar gereği fiyata dahil edilir.

Gites adı verilen tatil evleri olan pansiyon tipleri ise mutfak da dahil olarak kiralanabilir. Ancak bunlar şehirlerin yakınlarında çok az bir orandadır. Bu yapılara internetten önceden ulaşabilirsiniz.Bazı pansiyonlar ise yüzme havuzlu küçük villalar şeklinde hizmet vermektedir. Ülkede pansiyonlar genel olarak İngiliz ve Hollandalılar tarafından işletilir.Bu işletmelere ulaşmak için gite hizmeti sağlayan çok sayıda aracı web sitesinden bu yerlere ulaşabilirsiniz.

Kamp 

Ülkede kamp oldukça yaygın bir faaliyettir. Kamp yerleri şehirlerden uzak bölgelerde yer alır. Ayrıca tüm kamp bölgelerinde duş ve tuvalet imkanı vardır. Ayrıca bazılarında bar, restoran, self servis çamaşırhane, yüzme havuzu, bisiklet kiralama gibi imkanlar vardır. Kıyı bölgelerinde yer alan üç ya da dört yıldızlı kamp yerleri temmuz ve ağustos aylarında önceden rezervasyon yapılarak gidilmelidir. Ancak kırsal bölgelerde turistik merkezler dışında yer bulabilirsiniz. Ayrıca küçük kasabalarda belediyelerin kamp alanları vardır. Buralara e posta ve telefon yoluyla ulaşarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Ülkede ormanlık alan, milli park, halka açık yol, deniz kıyısı, doğal site, korunan anıt çevresi, yerel yasaların yasakladığı yerlerde ve sahibinden izin alınmayan özel mülklerde kamp yapmak yasaktır.

Fransa’da Elektrik ve Priz Kullanımı

Fransa’da elektrik 220 ile 230 V 50 Hz olarak kullanılır. Eski cihazlarda Alman tipi CEE 7/4 fişleri kullanılırken bu prizler topraklama pimine uygun değildir. Ancak modern cihazlarda daha çok CEE 7/5 çıkışına uygun fiş kullanılır. Bu yüzden 230 V 50 Hz kullanan diğer ülkelerden gelen yolcular fiş adaptörü kullanmalıdır. Ayrıca bilgisayarla bağlanmadan önce cihazların voltaj değer plakaları incelenirse daha yerine olur. Ülkemizde de cihazlar 50 Hz ile çalışır. Bu yüzden Fransa’da elektrik kullanımı ülkemizle aynı doğrultudadır. Bu konuda Türk ziyaretçiler bir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Fransa’da Konuşulan Diller

Fransa'nın resmi dili Fransızcadır. Ancak bu dilde söyleyiş ve yerel kelimelerde bölgelere göre farklılık vardır. Ayrıca geçmişte Almanya eline geçen Alsas Loren bölgesinde Alsatian isimli bir Alman lehçesi konuşulur. Genel olarak ülkede Fransızca dili hakimdir ve turistler bölgesel dillerle pek karşılaşmazlar. Ülkede mutlaka metrik birimleri kullanmanızda fayda vardır. Fransızlar kibar bir millettir. Bu yüzden kibar olmayan kişilere soğuk tepkide bulunabilirler. Ayrıca restoranlara gittiğinizde içerideki müşterilerin sizi karşıladığını görebilirsiniz. Ülkede bonjour gibi bazı Fransızca kibar kelime öbekleriyle konuşmaya başlamayanlara olumsuz tepki verilebilir.


“Salut” kelimesi daha çok arkadaş ve akrabalar için kullanılır. Tanımadığınız kişiler için kullanırsanız kaba sayılır. Ayrıca İngiliz veya Amerikan aksanıyla konuşulan Fransızca insanlar tarafından zor anlaşılır. Bu durumlarda yazarak anlaşabilirsiniz. Turistlerin yoğun olduğu ve yerel halkın anlamakta güçlük çektiği yerlerde farklı dille yer tarifi isteyen kişilere yardım edilmeyebilir. Fransa çok kültürlü bir ülkedir. Bu yüzden Afrika dilleri, Arapça, Çince, Vietnamca gibi dillerde konuşulur. Ancak genel olarak Fransızca ortak anlaşma dilidir.

Fransa’da Çalışma İşlemleri

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşları dışındaki ülkelerden çalışmak için gelen kişiler Fransa çalışma vizesi almalıdır. Bu vize oturma vizesi verilmeden önce alınmalıdır. Bu durum işvereniniz tarafından organize edilir. Ancak ülkede çalışma izni almak için öncelikle bir iş sözleşmesine sahip olmanız gerekir.

90 günden az kalacak çalışanlar için işverenler Fransa Çalışma Bakanlığından onaylı olan geçici çalışma izni belgesi almalıdır. Bu vize başvurusu sırasında Fransız Konsolosluğuna sunulur.90 günden uzun kalacaksanız da oturum izni vizesi olan uzun süreli vizeye başvuru yapmanız gerekir. Ayrıca sizinle ailenizden biri gelecekse refakatçi aile üyesi prosedürüne uygun başvuru yapılmalıdır.

Büyük bir şehirde iş bulmak genç gezginler için oldukça kolaydır. Mesela buralarda İngilizce dersi,çocuk bakıcılığı gibi birçok iş yapabilirsiniz. Ayrıca ülkeye özgü iş arama motorundan da birçok iş bulabilirsiniz. İş ararken İngilizce konuşmak size büyük avantaj sağlar. Özellikle turistik bölgelerde İngilizce bilen çalışan bulmak biraz zor olabiliyor. Fransa’da iş bulma işlemleri daha çok kişisel başvurularla yapılır. Bir yerde çalışan bir tanıdığınız varsa şansınız biraz daha artacaktır.

Fransa'da Suç ve Güvenlik

Ülkede yaşanan acil durumları 17 numarasına ücretsiz bildirebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri küçük yerlere bakarken Ulusal polisler ve belediye polisi şehirlere bakar. Ülkede yabancılara ve turistlere karşı büyük bir hoşgörü vardır. Bu yüzden şiddet suçu oldukça az görülür. Ama yankesici, hırsız ve para kapma olayları yaşanabilir. Şehir içi ve bazı banliyö bölgeleri her zaman güvenlidir. Ancak büyük şehirde uzak durmanız gereken yerler olabilir. Bazı bölgelerde gençlik çeteleri faaliyet gösterebilir. Ancak bu durumlar turistik bölgelere uzaktır.

Daha fakir olan banliyö bölgelerinden suç daha yüksek olabilir. Ancak burada Kuzey Afrika kökenliler yaşar ve burada ırkçı bir söylem sizi sıkıntıya sokabilir. Size sahte dilekçeler imzalatabilir ve bu yolla para isteyebilirler. Bu tarz organizasyonlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Ülkede gezerken yanınızda kimlik belgesi taşımanız daha yerinde olur. Rastgele kontrol çok nadir olsa da bazı durumlarda kimliğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Terör olayların son dönemde artmasına bağlı olarak metro, tren ve hava alanlarında devriye gezen polis ve askerleri görebilirsiniz. Şüpheli davranışlarda sizden kimlik isteyen bir görevli olabilir.

Ülkede tehlikede olan birine yardım teklifi yapmamak yasalara aykırıdır. Bir kaza durumunda mutlaka ilgili yerlere bunu bildirmek zorundasınız. Ancak yardım sizi tehlikeye atacaksa bu zorunluluktan muaf olabilirsiniz.Ülkede eş cinsel evlilik yasaldır. LGBT toplulukları en küçük yerleşim yerlerinde bile vardır.

Fransa'da Sağlık

Ülkede sağlık standardı çok yüksektir. Eczaneler genel olarak yeşil bir haçla belirtilir. Belli ilaçlar reçetesiz olarak alınabilir.Hap gibi oral kontraseptifler ilaçlar doktor reçetesiyle verilir. Süpermarketlerde prezervatif, bandaj, dezenfektan ve küçük tıbbi ürünler satılmaktadır. Tedaviyi serbest çalışan doktor, klinik ve hastanelerden sağlayabilirsiniz. Avrupa Birliği ülkelerinin büyük bir kısmı doktor ve cerrahlarda ek ücret uygulaması yaparlar.Ancak ülkeye gelen turistler mutlaka hastane masraflarını sağlayan seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
Hastanelerde acil servisler 7 gün 24 saat hizmet verir. 112 burada da Avrupa standardında acil durum numarasıdır. Bu numara da ülkemizde olduğu gibi ücretsizdir.

Fransa'nın Sosyal Görgü Kuralları

Fransa’da halk genelde basittir. Bu yüzden genelde düz cevaplar alırsınız. Olumsuz bir geri bildirim olduğunda bunu size direkt olarak sunacaklardır. Yani görüşler burada açıkça kötü de olsa belirtilir. Yeri geldiğinde kendilerini de eleştirebilirler. Ülkede mahremiyet çok önemlidir. Bir kişinin yaşı, kişisel sorunları gibi özel şeyleri yakın olmayan birinin sorması kaba sayılır. Ayrıca insanlar kişisel yaşamlarını ve işlerini birbirinden ayırır.

Fransa halkı genel olarak tanımadıkları kişilere karşı soğuk ve yüzeyseldir. Sizinle tam tanışmadan samimiyet kurmaktan kaçınırlar. Yumrukla ilgili bir şaka anlatmak iyi karşılanmaz. Bu yüzden bunun dışındaki yaşam deneyimlerinizi paylaşmaya özen göstermelisiniz. Ülkede insanlar halka açık yerlerde sessiz ve samimi bir şekilde iletişim kurar. Bu yüzden yüksek sesle konuşanlardan hoşlanmazlar. Ayrıca garsonlara karşı biraz bahşiş bırakmak ülkede yaygın bir saygınlık belirtisidir.

Ülkede dil milliyetçiliği çok yaygındır. Bu yüzden de Fransızca konuştuğunuzda size daha samimi davranacaklardır. İngilizce konuşan insanlardan biraz uzak durabilirler. Fransızlar her yere zamanında gitmekle övünürler. Bu yüzden de planlanan bir etkinliğe ya da yere mutlaka zamanında gidin. Aksi halde özür dileyerek durumu anlatmanızı bekleyeceklerdir.

Biri sizi evine davet ettiyse küçük bir hediye almanız hoşlarına gidecektir. Ayrıca ev sahipleri evi dolaşma isteğinizi kaba davranış olarak sayacaklardır. Bu yüzden böyle bir istekte bulunmayın.Yemek sırasında telefonu masada bırakmak kaba bir davranıştır. Fransa halkı beklemenin saygınlık arttıran bir davranış olduğuna inanırlar. Bu yüzden restoranlarda sabırlı olmanız yerinde olur. Ayrıca dışarıda yemek yerken vatandaşlar iş hakkında yapılan sohbetlerden hoşlanmazlar. Çünkü yemek Fransızlar için özel geçirilen bir vakittir ve bu vakitlerinde işi bir kenara bırakırlar.

Fransa’da Kaçınılması Gerekenler

Ülkede bir haberi yakından takip etmiyorsanız ve tartışmalara katılıyorsanız sizleri bilgisiz olarak nitelendirirler. Bu yüzden iç siyaset konusunda tartışmaya girmeyiniz. Ayrıca oyunu hangi adaya verdiğini sormak ülkede büyük bir kabalık kabul edilir. Ayrıca ülkede dini duygulara ait reklam yapmak kesinlikle iyi karşılanmaz. Bu yüzden din özel ve özgürdür. Herkesi kendi anlayışı içinde bırakmanızda fayda vardır.

Fransız halkı sahip olduklarınız konusunda bir övünmenizden hoşlanmazlar. Ülkede maaş tartışması ya da birinin finansal durumu hakkında soru sormak son derece garip karşılanır. Bu konularda mutlaka dikkat etmenizde fayda vardır.

Fransa'da İletişim

Acil durumlar için ülkede 112 numarası kullanılır. Ancak Fransızca konuşamayanlar için tıbbi yardım 15, polis 17, yangın ve kurtarma için 18 numarası aranmalıdır. Bu aramalar her telefondan ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkedeki tüm numaralar on hanelidir. İlk iki hane 01 Paris, 02 Kuzeybatı, 03 Kuzeydoğu, 04 güneydoğu, 05 güneybatı, 06 cep telefonları kullanılır.

Telefon numaraları verilirken Fransa’da ikili gruplar halinde söylenir. Bu yüzden buna dikkat ederek numaranızı söylemeniz gerekebilir. Ülkede metro istasyonu, otobüs durağı, turistik yerlerde telefon kabinleri bulunur. Yakınlardaki satıcılardan telefon kartı alabilir ve arama yapabilirsiniz. Ülkede bir süre kalmayı planlıyorsanız gelen aramaların ücretsiz olması adına telefonunuza ön ödemeli bir SIM kart satın alabilirsiniz.

Fransa Haritası, Fransa Yol Tarifi




admin / 22.05.2019 / 1 / 3 765

Yorum Ekleyin


  1. Berrin Akagündüz
    Ziyaretçi
    17 Şubat 2020 00:06
    0
    Fransa'yı o kadar güzel anlatmışsınız ki sanki Fransa'da bir rehber eşliğinde geziyorum gibi hissettim. Fransa'da abim var ve oraya yerleşti. Onun gibi bende orada çalışmak için ve kalmak için gitmek istiyorum. Abim sosyal medyadan resimler çekip paylaşıyor o güzel ülkenin harika bir tarihi ve çok güzel eserleri olduğu kesin görünüyor. Fransayı sadece kitaplardan videolardan görüp izliyorum. Nasıl olur, nasıl giderim bilemem ama çok gitmek istiyorum. Sitenizde Fransa ile alakalı çok güzel bilgilere yer vermişsiniz ve bu bilgiler ışığında Fransa'ya bir kez daha aşık oldum. Bekle beni Fransa ben geliyorum.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İngiltere Gezi Rehberi (İngiltere'de Gezilecek Yerler)

İngiltere Gezi Rehberi (İngiltere'de

Üzerinde güneş batmayan imparatorluk olarak anılan İngiltere, Birleşik Krallık
Almanya Gezi Rehberi (Almanya'da Gezilecek Yerler)

Almanya Gezi Rehberi (Almanya'da

Almanya sanayisi ile tüm dünyada iz bırakmış bir ülkedir. Bunun dışında Almanya
Yavru Vatan Kıbrıs

Yavru Vatan Kıbrıs

Akdeniz’in ortasındaki Kuzey Kıbrıs kendine has şivesinden, soldan akan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up