Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Listeler » Afrika Kıtası’nın En Büyük 10 Ülkesi

Afrika Kıtası’nın En Büyük 10 Ülkesi


Afrika, dünyanın ikinci en büyük kıtası ve dünyanın dört bir yanından gelen turistleri memnun eden sayısız cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor. Muhteşem Sahra Çölü'nden Kongo'nun yağmur ormanlarına kadar Afrika, hem doğa harikaları hem de kültürel çeşitlilik bakımından zengin.

Sınırları dahilinde çok çeşitli benzersiz yerler olması nedeniyle, birçok Afrika ülkesinin hem büyüklük hem de kültürel etki açısından sunacağı çok şey olması şaşırtıcı değildir. Ancak Afrika'daki en büyük 10 ülke, kilometre kareleri dışında birçok sebepten dolayı tanınmakta.. Afrika'nın en büyük 10 ülkesi ve dünyaya neler sundukları hakkında biraz bilgi verelim

10. Etiyopya

Etiyopya
Etiyopya, Afrika'daki en eski bağımsız ülkedir ve dünyadaki en eski ülkeleri arasındadır. Ülkede birçok farklı cazibe noktası bulunur. Etiyopya, en eski fosilleşmiş insan iskeletinin keşfedildiği yer ve aynı zamanda kahve üreten ilk ülke. Aynı zamanda, kendi alfabesi olan tek ülke ve bir yılı 13 ay olarak baz alan tek ülke. Etiyopyalı çocukların aşiret dilleriyle birlikte ülkenin resmi dili olan Amharca'yı öğrenmeleri gerekir. Buna ek olarak 12 yaş ve üstü çocuklara dersler yalnızca İngilizce olarak verildiği için İngilizce de öğrenmeleri gerekir. Etiyopya'da Arapça da yaygın olarak konuşulur.

9. Güney Afrika

Güney Afrika
Afrika’nın en güney ülkesi olan Güney Afrika, çeşitli kabile ve Avrupalı yerleşimcilerin kültürlerinin karışımından meydana gelmiştir. Afrika Kıtası'nın güney ucundaki konumu, ülkeyi geçmişte Avrupa'dan gelen gezginler için kolay bir karaya çıkış noktası haline getirdi ve bu da bugün eklektik kültürel karışımla sonuçlandı. Zengin bir kültürel ortama ek olarak, Güney Afrika, dünyanın uzaydan görünen en büyük kraterine sahiptir. Ayrıca yine burada dünyanın en büyük balık göçleri gözle görülebilir. Güney Afrika'da dokuz il ve üç farklı başkent var. Cape Town yasal başkenti, Pretorio idari başkenti ve Bloemfontein adli başkenttir.


8. Mali

Mali
Resmi olarak Mali Cumhuriyeti olarak bilinen bu ülkenin kuzey bölgesi görkemli Sahra Çölü'ne uzanıyor. Ülke Afrika kıtasında üçüncü en büyük altın üreticisi ve önemli bir tuz ihracatçısı. Konumu, yüzyıllar boyunca ticaret yapmak için mükemmeldi, Timbuktu'da birçok kervan durur ve halkla etkileşime girerdi. Timbuktu, Mali'yi meşhur eden bu kervanlar için önemli bir durak olmaya devam ediyor. Djenné şehri, “dünyanın en büyük kerpiç binası” olarak tanımlanan Ulu Cami'ye sahiptir. Bu etkileyici yapı 1204 yılında inşa edilmiştir ve kare bir şekle sahiptir.

7. Angola

Angola
Bu ülkenin başkentinde yalnızca beş milyon insan yaşamaktadır ve Atlantik kıyısındaki güzel şehir hızla bir metropol haline getirmektedir. Portekizli kaşif Diogo Cão, 1484 yılında bölgeye ulaştı ve Portekiz kültürünün uzun süredir devam eden etkisi bu sayede başladı. Bu kültürel etki, günümüzde, ülkeyi tanımlayan eşsiz atmosferi yaratmak için Angola'nın yerli kültürüyle harmanlanmış şekilde devam ediyor. Savaşın parçaladığı bir geçmişe rağmen, Angola, ticaret ve çeşitli doğal mineral ihracatı yoluyla Afrika'nın en zengin ülkelerinden biri olmayı başardı. Angola, rasta saç modelinin doğum yeridir. Özellikle Angola kadınları, rastalarının bozulmaması için koyu sarı çamur, tereyağı, şifalı otlar ve hatta sığır gübresi çeşitlerini kullanır.

6. Nijer

Nijer
Resmi adı Nijer Cumhuriyeti olarak bilinen bu ülke Mali'nin doğusunda yer almaktadır. Güzel Nijer Nehri ülke ile aynı adı taşır. Suları, düşük silt içeriğinin bir sonucu olarak, Nil Nehri'nden daha temizdir. Nijer en sıcak ülkelerden biri olarak bilinir ve aşırı yüksek sıcaklardan dolayı “Dünyanın Kızartma Tavası” olarak adlandırılmıştır. Yılın en sıcak ayı, sıcaklıkların genellikle 45 ila 50 derece arasında değiştiği Mayıs ayıdır. Nijer, Dromedary veya Arap devesinin vatanıdır. Bu hayvanlar şiddetli sıcaklıklara ve beklenmeyen yağmurlara iyi adapte olmuş, yiyecek ve su bulmak zor olduğunda, enerjisini sırtına depoladığı hörgüçten alır.


5. Çad

Çad
Çad Cumhuriyeti adını, komşu ülkelerdeki milyonlarca insana su sağlayan Çad Gölü'nden almıştır. “Çad” adı yerel kökenli ve kelimenin tam anlamıyla “büyük su kütlesi” anlamına geliyor. Çad'da 120'den fazla dil ve lehçe konuşulurken, Arapça ve Fransızca resmi dillerdir. Çad'ın yerleşimi nispeten çeşitlidir ve üç ayrı bölgeye ayrılabilir. Sahel Kuşağı ülkenin güney kesiminde yer alır ve geniş bir tropik otlak kuşak ile tanımlanır. Yukarıda ünlü Sahra Çölü ve her ikisinin de güneyinde Sudan Ovası bulunuyor. Bu üç farklı habitat arasında, çok çeşitli fauna ve flora gelişmekte.

4. Libya

Libya
Çad ve Nijer'in kuzeyinde ve Mısır'ın batısında, nefes kesen Sahra Çölü'nün % 90'ını sınırlarında barındıran bir ülke olan Libya bulunuyor. Libya’nın geçmişi, ülkenin 1951’de bağımsızlığını ilan etmeden önce İslam ve İtalya’ya karşı mücadeleleri de içeren çatışmalarla doludur. Sivil huzursuzluk bu gün de devam etmekte ve turistlere Afrika’yı gezerken Libya’dan kaçınmaları konusunda sıkça tavsiyeler verilmektedir. Libya’nın Akdeniz kıyısındaki 1770 kilometrelik kıyı şeridi, Kuzey Afrika’nın en uzun kıyı şeridine sahip olması anlamına geliyor. Ülkenin başkenti ve büyük bir ticaret limanı olan Tripoli, Libya’nın petrol tve maalesef insan ticareti için önemli bir merkezdir.

3. Sudan

Sudan
Sudan, Beyaz Nil ve Mavi Nil olarak adlandırılan nehirlerin birleştiği yerdeki başkenti ile Mısır ve Kızıldeniz sınırındadır. Bu ülke, Afrika'daki en büyük piramit sayısına sahip olduğu için ün kazanmıştır. Sudan’da bulunan 200’ün üzerindeki piramit, eski Nubia’yı yöneten Kush Krallığı’nın ölümsüzlüğüne ev sahipliği yapıyor. Meroe piramitleri Sudan'daki en popüler turistik cazibe merkezidir. Bu piramitler, Mısır'daki dünyaca ünlü Giza piramitlerinden daha dar ve daha uzundur ve turistlerin Mısır piramitlerine olan ilgisinden daha az ilgi toplar. Bu güzel antik yapılar 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.


2. Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Orta Afrika'nın en güneyindeki ülke olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti, çok çeşitli araziye ve Bonobo ve Okapi gibi endemik vahşi yaşam türlerine sahiptir. Kongo Nehri’nin ağzı Atlantik Okyanusu’na bağlanır ve suları, yağmurlu mevsimlerde güçlü şekilde akarak çevredeki yağmur ormanlarını besler. Kongo'nun yağmur ormanları, çoğu zaman Afrika’nın “Pigme” kabileleri başta olmak üzere birçok yerli kabileye ev sahipliği yapar. Ituri ormanındaki Mbuti kabilesi halkının 1.50 cm boyları civarında olduğu bilinmektedir. Bu avcı-toplayıcılar, komşu köy aileleriyle ticaret yapmak için kullandıkları balın elde edilmesine büyük önem veriyorlar.

1. Cezayir

Cezayir
Cezayir, Afrika'daki en büyük ülkedir. Resmi olarak Demokratik Cezayir Halk Cumhuriyeti olarak bilinen bu ülke, çoğunlukla tamamen ıssız kalan Sahra Çölü’nün kapladığı bölgelerden oluşuyor. Cezayir nüfusunun çoğunluğu, Akdeniz kıyıları boyunca toplam alanın sadece % 12'sinde yer alır. Fosil yakıtlar bu ülkenin ana ihracatı olup, doğal gaz ve petrol tüm ihracatın % 98'ini oluşturmaktadır. Cezayir, Avrupa’nın ana yakıt tedarikçilerinden biridir. Ülke, 1964'ten beri her yaz Olimpiyat Oyunlarında yarışmış ve en az beş altın madalya kazanmıştır. Futbol, yarış, kart ve satranç gibi masa üstü oyunları gibi oyunlar ülkede oldukça popülerdir.



admin / 30.06.2020 / 0 / 1 867

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Dünyanın En Ucuz 10 Havayolu Firması

Dünyanın En Ucuz 10 Havayolu Firması

Düşük fiyat her zaman düşük kalite anlamına gelmez. Kısa uzun mesafeli uçuşlar
Dünyanın En Büyük 10 Milli Parkı

Dünyanın En Büyük 10 Milli Parkı

Şaşırtıcı derecede güzel bir gezegende yaşadığımız sır değil ve teknolojimiz ne
Dünyanın En Büyük 7 Şelalesi

Dünyanın En Büyük 7 Şelalesi

Doğanın harikaları konu olduğunda hem akla güçlü şekilde akan şelaleler gelir.
Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri

Dünyanın en kalabalık şehirleri hangisidir isimli yazımızda; dünyamız üzerinde
Dünyanın En Büyük 10 Çölü

Dünyanın En Büyük 10 Çölü

Çöller, Dünya'nın toplamının beşte birini kaplar. Dünyanın en kurak, en sıcak
Sri Lanka'da Görülmesi Gereken 5 Tapınak

Sri Lanka'da Görülmesi Gereken 5 Tapınak

Sri Lanka'nın kalbinde bulunan bir şehir olan Kandy, son zamanlarda dünyanın
Dünyanın En Büyük 10 Adası

Dünyanın En Büyük 10 Adası

Biri sizden dünyanın en büyük adasını söylemenizi isterse, beyniniz hemen
Dünyanın En Küçük 10 Ülkesi

Dünyanın En Küçük 10 Ülkesi

Dünyada 194’ten fazla ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin birçoğu yüzlerce
Yurtdışı Seyahati İçin En Ucuz 3 Ülke

Yurtdışı Seyahati İçin En Ucuz 3 Ülke

Yurtdışı seyahatleri herkesin hayalidir. Ancak insanlar yurtdışı seyahatlerinin
Son Zamanlarda Gidilebilecek En Ucuz 5 Ülke

Son Zamanlarda Gidilebilecek En Ucuz 5

Birçoğumuz yoğun iş temposu içerisinde yılda gidebileceğimiz 1-2 hafta tatilin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up