Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Malatya » Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya'da Gezilecek Yerler


Malatya gezilecek yerler
Malatya, ülkemizdeki Büyükşehirlerimizden biridir ve en kalabalık 27. şehrimizdir. Yaklaşık 785 bin nüfusuyla Doğu Anadolu Bölgemizin ise en büyük ilidir. Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer almaktadır ve Güney Doğu Anadolu ile Orta Anadolu bölgelerimizin kesişim noktası konumunda olduğundan hayli uğrak bir şehrimizdir.

Malatya'nın Kısaca Tarihi

Tarihi çok eski olan Malatya, Hititler döneminde kurulan şehirlerden. Fırat Nehri'nin hayli stratejik bir noktasında bulunduğundan ve önem arz eden ticaret güzergahları üzerinde konumlandığından ötürü bölgedeki ilk yerleşimler M.Ö. 6000 li yıllara kadar dayanmakta.

O zamandan bu zamana kadar, bölgede boy gösteren milletler arasında çekişmelere sebep olan bu güzide şehir, defalarca el değiştirmiş olmasına rağmen günümüze kadar yerleşim yeri olarak kalmayı başaran önemli illerimizden biri.


Uzun süreler Hitit egemenliğinde bulunmuş olan şehir M.Ö. 400 lü yıllardan itibaren, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular tarafından himaye edilmiştir. Malatya tarihine ait bu bilgileri şehrin albenisinin geçmişte de ne kadar yüksek olduğunu bilmeniz açısından paylaşmak istedik fakat daha fazla uzatmadan asıl konumuza, yani Malatya gezilecek yerler ile ilgili bilgilere geçelim.

Arslantepe Höyüğü

Arkeolojik çalışmaların yapıldığı bu höyük Malatya'nın 7 Km kuzeydoğusunda bulunuyor. Ülkemizdeki en büyük höyüklerden biri olma özelliğini taşıyan bu mekan 1932 yılında kazılmaya başlanmış ve çalışmalar halen devam ediyor.

Malatya Arkeoloji Müzesi

Malatya’da gezebileceğiniz tek bir müze bulunmakta. 7 Mart 1971 tarihinde kurulan, Arkeoloji ve Etnografya eserlerinin sergilenmekte olduğu müze ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biri.

Battalgazi Ulu Cami

Ulu Cami'nin yaşı hayli ileri. Yaklaşık 7. Yüzyılda ilk olarak Araplar tarafından şu anda Battalgazi ilçesi olarak adlandırılan bölgede yapılmıştır. Zamana meydan okuyamayan cami yıkılmış ve 1224 yılında Selçuklular döneminde yeniden yapılmıştır. Malatya'nın en eski camisi burası ve Malatya'da gezilecek yerlerin başında bulunmaktadır.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Yine Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi bir diğer mekan ise bu kervansaraydır. 1637 tarihinde 4. Murat'ın silahtarı olan Bosnalı Mustafa Paşa emriyle yaptırılmıştır. Dönemin en işlek güzergahlarından birinde konumlandırmış olan kervansaray sadece ticari değil askeri amaçlarla da kullanılmıştır.

Yusuf Ziya Paşa Camii

Malatya'nın merkezinde Mücelli Caddesi üzerinde bulunan cami 1793 yılında yapılmış. Giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunan cami tarihi dokusuyla sizi tarih sayfalarında gezindirecek türden.

Yeni Cami (Hacı Yusuf Taş Camii)

Yine Malatya merkezinde bulunan bu caminin ilginç bir yanı var. Bir minaresi yarım şekilde duruyor ve yıllardır tamamlanmıyor. Yeni Cami yaklaşık 100 yıllık bir yapı ve gerek göz zevkine hitap eden dış tasarımı gerekse huzur veren çevre düzenlemesi ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir diğeri.

Şire Pazarı

Malumunuz Malatya'nın kayısısı meşhur. Malatya kayısı ticareti yönünden oldukça aktif bir şehir ve o ticaretin merkezi ise Şire Pazarı. Her çeşit kuru kaysı ve şekerlemeyi bir arada bulabileceğiniz oldukça tatlı bir mekan olan Şire Pazarını da mutlaka görmelisiniz.

Orduzu Pınarbaşı Mesire Alanı ve Orduzu Çınarı

Malatya merkezine 5 Km uzaklıkta bulunan mesire alanı Malatya'nın gözde mekanlarından bir diğeri. Son yıllarda yapılan düzenlemeler ile Turgut Özal Tabiat Parkı olarak adlandırılan bu mesire alanı yaz aylarında ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Mesire alanının 2 Km kadar yakınlarında Orduzu Çınarı bulunuyor ki bu çınarın yaklaşık 1000 yıllık olduğu söyleniyor. Kesinlikle programınıza dahil etmenizi önerdiğimiz mesire alanı, gerek piknik yapmak gerekse gezmek için hoş bir mekan.

Arapgir Kalesi

Bu tarihi kale Arapgir ilçesinde bulunuyor ve ismini de ilçeden alıyor. Kale hakkında çok fazla bilgi bulunmamakta. 1400 lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen kale oldukça tahrip olmuş durumda. Yine de görülmeye değer tarihi bir mekan olduğunu belirmek isteriz.

Levent Vadisi

Akçadağ ilçesi sınırlarında bulunan bu vadi dünyanın en ilginç ve en eski mekanlarından biri olarak kabul ediliyor. Zira vadide 65 milyon yıl önce oluşumu başlayan kayalar mevcut. Vadi 28 Km boyunca uzuyor ve oldukça ilginç jeolojik yapılar barındırıyor. Levent Vadisi, gezmekten büyük haz alacağınız bir çok mağara ve hayret verecek düzeyde yüksek uçurumlara ev sahipliği yapıyor.

Sultansuyu Harası

Yine Akçadağ ilçesinde bulunan bir diğer mekan Sultansuyu At Çiftliği. Malatya – Kayseri karayolu 27. Km de bulunan hara 1865 yılında, askerlerin binek, keçe ve benzeri hayvansal ürünlere olan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş. 1908 yılına kadar bu faaliyetlerine devam etmiş fakat sonra kapatılıp hazineye devredilmiştir. Günümüzde ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlü tarafından işletilmektedir ve safkan Arap atları ile ünlü bür haradır.

Malatya Mutfağı

Malatya'nın damak tadınıza şölen yaşatacağı yöresel lezzetleri arasında ilk sırayı tabi ki kayısı alıyor. Bunun dışında Malatya neyi meşhur? dersek; yöresel adıyla Gırık olarak anılan ve bilinen adı ile sulu köfte diyebileceğimiz fakat kendine özgü bir yemekleri bulunuyor.

Malatya’da yiyebileceğiniz diğer yiyecekler arasında Malatya kömbesi, bulgurlu köfte, kara çorba, kayısılı kavurma, lahana köftesi ve tatlı olarak da kayısı tatlısı bulunuyor. Şimdiden afiyet olsun.

Gezilip görülecek oldukça fazla mekana ve bir çok güzelliğe sahip olan Malatya’ya ömrünüzde en az 1 kez gitmenizi şiddetle öneririz.

Malatya Nerede? Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Malatya’ya gerek hava yolu gerek kara yolu gerekse demiryolu ile gidilebiliyor. Şayet havayolunu tercih ederseniz Akçadağ ilçesinde bulunan Erhaç Havalimanı’nda yolculuğunuz son buluyor. Buradan sonrasında şehir içi ulaşım olanakları devreye giriyor.

Demiryolunu tercih edecek olursanız Battalgazi, Akçadağ, Hekimhan veya Doğanşehir ilçelerinden herhangi birinde yolculuğunuzu noktalayabilirsiniz.

Karayolunu tercih edecek olursanız ise;
İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesini birbirine bağlayan D-300 karayolu ile Kayseri-Malatya-Elazığ güzergahını kullanabilirsiniz.


Doğu Anadolu Bölgesi ile Güney Doğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayan D-850 karayolu ile Malatya-Adıyaman güzergahını kullanabilirsiniz.

Yine Doğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesini birbirine bağlayan diğer bir karayolunu, D-875 üzerinden Sivas güzergahını kullanabilirsiniz.

Son olarak ise Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesini birbirine bağlayan D-330 karayolu ile Malatya-Kahramanmaraş güzergahını kullanabilirsiniz diyerek Malatya nerede sorusuna da cevap vermiş olalım.

Malatya Tanıtım Filmi




admin / 23.10.2017 / 3 / 9 292

Yorum Ekleyin


  1. ceylan üçerli
    Ziyaretçi
    2 Şubat 2018 12:00
    0

    Kayısının diyarı Malatya muhteşem bir doğası var. İnanın yaptığımız gezilerin en muhteşemi diyebilirim. Yazımdaki anlatım içinde ayrıca teşekkürler 

  2. Muhammed Ali
    Ziyaretçi
    28 Mayıs 2018 10:15
    0

    Malatyada özellikle yer olarak gezmeyi tavsiye edeceğim yerlerden biri Battalgazi ilçesidir. Güneyt arkın flimlerinde izlediğimiz Malatya Serdar' ı olarak geçen Anadoluyu anayurt yapan Malatya'nın tarihi önemi yüksek yerlerinden biridir. Malatya' ya geldiğinizde mutlaka uğrayın ve kayısı kuruyemişlerinden yemeden kesinlikle gitmeyin.

  3. Derya Kuzu
    Ziyaretçi
    22 Nisan 2019 21:35
    0

    Ülkemizin gerçektende gezilecek bir çok yeri var.Ama özellikle Malatya bence en harikaları yazınızı okduğumda çok fazla şey öğrendim.Kesinlikle buraları gezmek istiyorum.Başka turisrail.com gezi rehberi yazısında Malatya'nın gezilecek bilinmeyen yerlerini öğrenmiştim.Şimdi sizin yazınız sayesinde de gidip görmek istiyorum teşekkürler.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Darende'de Gezilecek Yerler

Darende'de Gezilecek Yerler

Malatya Darende, "Otuz Yapraklı Gül Şehri" olarak bilinen Malatya'nın tarihi
Arapgir’de Gezilecek Yerler

Arapgir’de Gezilecek Yerler

Eski adı Daskuza olan Arapgir bulunduğu bölgenin en eski yerleşim birimlerinden
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up