Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Siirt » Siirtte Gezilecek Yerler

Siirtte Gezilecek Yerler


Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesişim alanında kurulmuş olan Siirt, birçok uygarlığın etkisinin görülebileceği bir şehirdir. Neolitik ve Kalkolitik dönemin yanı sıra Tunç dönemi ve Helenistik dönemin buluntuları ile Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntular şehirde yapılan yüzey araştırmalarında ortaya çıkan eserler arasında yer almaktadır.

Siirt Gezilecek Yerler

Bugünkü kültürel yapısının oluşmasında ise Türk İslam sentezinin etkileri görülmektedir. Dilerseniz lafı fazla  uzatmadan makalemizin geri kalan kısmında Siirt'te gezilecek yerler listemizi inceleyelim.

Ulu Cami

Siirt'te görülmesi gereken yerlerarasında birçok tarihi yapı yer almaktadır. Bu eserler arasında bulunan ve yapım tarihi net olarak bilinmeyen Ulu Caminin bir sanat eseri niteliğindeki minberi Ankara'daki Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Ulu Caminin Selçuklu mimarisinin tipik örneklerinden olan minaresi Çinili Minare olarak bilinmektedir.

Veysel Karani Türbesi

Her yıl anma etkinliklerinin düzenlendiği Veysel Karani Türbesi de restore edilerek modern bir yapıya kavuşturulmuştur. Yapının orijinali yöreye has cas harcıyla yapılmış ve kubbe ile örtülmüştür. Şehirde bulunan çok sayıdaki evliya türbesi de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Finik Kalesi

Siirt ve çevresi için önemli merkezlerden biri de Finik Kalesidir. Siirt'te gezilecek yerlerarasında yer alan ve Bizans Dönemine ait olan Derzin Kalesi de halen ayakta olan gözetleme kuleleri ve inşa edildiği dik tepeden sunduğu manzara ile ilgi gören tarihi eserler arasındadır.

Botan Mağaraları

Siirt çeşitli sebze ve meyvelerin yetiştirilebildiği bereketli toprakları ve eşsiz manzaraları ile meşhur olan şehirlerimizden biridir. Kalkerli oluşumların yaygın olduğu siirtte görülmesi gereken yerlerarasında mağaralar da yer almaktadır. Mağaraların bir kısmının yaşam alanı olarak kullanıldığı dönemler bulunmaktadır. Vadi boylarında yoğunlaşan doğal mağaraların en çok bilinenleri Botan Mağaralarıdır.

Sağlarca Kaplıcası

Eruh yolu üzerinde Botan Çayı kıyısında bulunan ve Siirt'e 17 km uzaklıktaki Sağlarca Kaplıcası romatizmadan solunum yolu rahatsızlıklarına, sinirsel hastalıklardan kireçlenmeye birçok rahatsızlığın tedavisinde olumlu etkileri olması nedeniyle ilgi görmektedir.

Kaynağını dağlardan alan ve suyun artış gösterdiği noktada vadi oluşturmaktadır ve nihai olarak Dicle Nehri ile birleşmektedir. Siirt'te bulunan çok sayıdaki akarsu ve çayların kıyısındaki manzaranın tadını çıkarırken balık avlama olanağı da bulunmaktadır.

Yöresel Lezzetlerinin Ünü Sınırlarını Aşmış Şehir

Tarihi yapılar ve doğal güzellikler siirtte gezilecek yerler arasında ilk sıraları almakla birlikte şehir, ünü sınırlarını aşan lezzetleri için de ziyaret edilmektedir. Bu durumda yöresel tatlar başta olmak üzere Siirt’in neyi meşhursorusu gündeme gelmektedir. Siirt'te bıttım sabunu ve battaniye ilk akla gelen ürünler arasındadır.

Yöresel yemekler içerisinde perde pilavı ve büryanın yeri ayrıdır. Kızgın kuyuda pişen ve yazın daha fazla tercih edilen bir et yemeği olan büryan, askıda satışa sunulmakta ve sıcak servis edilmektedir. Perde pilavı da şehrin meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. Perde pilavı için bakır tencereye yufka şeklinde sıvanan hamurun üzerine badem içi, keklik ya da tavuk eti, hafif pişmiş pirinç ve baharatlar yerleştirildikten sonra ağzı kapalı bir şekilde pişirilmektedir.


Kitel adıyla bilinen Siirt köftesi, pırtike ve nube gibi yöresel çorbalar ve bumbar da şehrin ziyaretçileri tarafından tadılmadan gelinmemesi tavsiye edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Siirt için bazı yiyeceklerin mevsime bağlı olarak tüketildiğini söylemek mümkündür. Ayranlı yarma da kış mevsiminde Siirt’te bulunduğunuz takdirde yiyebileceğiniz lezzetler arasındadır.

Siirt tatlıları ile de meşhur olan şehirlerimizden biridir. Pekmezli kaynar suda pişirilen kurutulmuş özel bir hamurun ceviz içi ile birlikte ve soğuk olarak servis edildiği varak kek, aside, rayoşu meketip ve imçerket de şehri ziyaret edenlerin tadabileceği yöresel tatlılardandır.

Siirt Tanıtım Filmi




admin / 05.12.2017 / 1 / 4 523

Yorum Ekleyin


  1. Mustafa
    Ziyaretçi
    25 Ekim 2018 21:02
    0

    en çok merak ettiğim yerlerin başında geliyor. süper görseller var ve süper bir anlatım. harikaa ya

up