Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Gezgin Bilgiler » Çocukların İnternete Erişimi ve Çocuklar için Çevrimiçi Güvenlik

Çocukların İnternete Erişimi ve Çocuklar için Çevrimiçi Güvenlik


cocuklar icin cevrimici guvenlik
Günümüzde çocukların internet ile tanışması çok daha erken yaşlarda gerçekleşmektedir. Özellikle akıllı telefonların ve tabletlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklar küçük bile içinde büyük riskler barındırır. Bunlar çeşitli şekillerde meydana gelebilir ve çocukların psikolojik sağlıkları ve gelişimlerini kötü yönde etkileyebilir. Bu kılabuzun amacı da bu tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin açıklanmasıdır. Bu yönde aşağıda çocuklar için çevrimiçi güvenlik konseptinde öneriler bulunmaktadır.

Internet Kullanan Çocuklar İçin Çevrimiçi Tehlikeler

Neredeyse her çocuğun elinde cep telefonu ya da tablet görmek mümkündür. Bunun önüne geçmek neredeyse mümkün olmadığı için çocukların çevrimiçi faaliyetlerinin kontrol altında tutulması gerekir. Aksi takdirde çocuklar sakıncıları siteler onların erişimine açık olacağı için risk altında olacaktır. Bu yüzden numaradan konum bulma ekşi girip çocuğunuzun internetteki etkinliğini izlemek istemenize şaşmamalı. Bu risklerden bazıları ise aşağıdaki listede sizler için belirtilmiştir:
  • Dolandırıcılık ve kötü niyetli takipçiler (stalker)
  • Kabul edilemez içerikler barındıran internet siteleri ve içerikler
  • Kötü ahlaka sahip çevrimiçi kişiler
  • Kişisel verilerin sızdırılması
  • Video oyunlarındaki kötü arkadaşlıklar
Kötü niyetli kullanıcılar için en kolay hedefler çocuklardır çünkü gelişim gösterirken sahip oldukları merak duygusu onların kandırılmalarını kolaylaştırır. Ayrıca iyi ve kötü kavramlarını algılayabilme kabiliyeti henüz edinemedikleri için de iletişim kurdukları kişilerinin niyetlerini öngöremezler. Bu sebeple ebeveynlerin çocuklarına internet erişimi verirken dikkatli olmaları bir gerekliliktir. Localize.Mobi ve benzeri gibi iyi bilinen ebeveyn denetimlerini düşünün. Tarayıcı etkinliğini izlemenize, belirli siteleri engellemenize ve sosyal medya sohbetlerini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Çevrimiçi ortamlarda insanlardan kötücül bir şekilde menfaat elde etmek isteyen kişilerin sayısı internete erişimde bulunan kişilerin sayısının artmasıyla doğrusal olarak fazlalaşmıştır. Bunun bir sonucu olarak da çocukları birkaç yıl öncesine kadar daha fazla tehlike beklemektedir. Veri koruması ve kişisel verilerin gizliliği üzerine çalışmalar yürütülse bile bugün halen bile birçok büyük internet sitesinde veri hırsızlıkları gerçekleşmekte ve bu sitelerde kötü amaçlı üyeler aktif bir şekilde yer almaktadır.

Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik anlamda tehlikede olması söz konusu olabileceğinden bu tarz hususlarda profesyonel bir yardım da her zaman elverişli olur. Son yıllarda yapılan birçok araştırma da bu anlamda çocukların internette kurduğu sosyal ortam kimi zaman onları kötü etkilediği yönündedir. Hem bilgisayar bağımlılığı anlamında hem de uygunsuz içerikler açısından yalın haliyle internet erişimi tehlikelidir. Bu tıpkı çocuğunuza hiçbir inceleem yapmadan rastgele bulduğunuz bir yiyeceği yedirmeye benzer. Etkileri bakımından aslında bu iki durum da çok yakındır. Yalnızca birisinin psikolojik yansımaları daha ağır basmaktadır.

Onları Nasıl Güvende Tutarız?

Çocukların güvende tutulabilmesi için ebeveynlerin başvurdukları en kolay yöntem internet erişimini tamamen ortadan kaldırmaya çalışmaktır ancak bu durumu daha kötü bir hale getirebilir. Bu sebeple aşağıdaki listede çocuklar için internet güvenliğini sağlayabilmek adına başvurabileceğiniz faydalı yöntemlere yer verdik.
  • Çocuklarınızla interneti güvenli kullanması için onlarla iletişime geçebilirsiniz.
  • Spyware gibi koruyucu yazılımlar kullanın böylece uygunsuz içerikleri içinde barındıran sakıncalı sitelere erişimi engelleyebilirsiniz.
  • İnternette geçirdiği vakti kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Onlara kullanabilecekleri kaliteli sitelerin önerisinde bulunabilirsiniz.
İnternetin kontrollü bir şekilde kullanıldığında bilgiye erişim ve keşfetme anlamında çok elverişli olduğu gözardı edilmemelidir. Özellikle son dönemde yaşanan pandemiyle birlikte internetin çocukların eğitiminde ve gelişiminde büyük bir yararı olduğu kanıtlanmış oldu.
Bununla birlikte çocukların yeni bilgiler edinebilmesinin önünün kesilmemesi de gerekmektedir. Sonuç olarak çocukların internette çevrimiçi olarak bulunması denetim altında olduğunda ve faydalı sitelerde dolaşım güvence altına alındığında yararlıdır.

Bunun için de ebeveynlere başlıca önerimiz bu yönde geliştirilen güvenlik yazılımlarıdır. Bu yazılımların önerilmesinin sebebi ise çocukların deneyimlerinden eğlence faktörünü çıkarmadan onların internette dolaşmasını sağlayabilmektedir. Bu kötü siteleri engelleme programı kurulmasıyla birlikte anne ve babaların sürekli olarak çocuklarının girdiği siteleri ve konuştuğu insanları takip etme ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır.
Araştırmalarımız neticesinde de kişisel verilerin korunmasına önem veren programlardan biri olan Spyware bu konuda ön plana çıkmaktadır. Sunduğu fonksiyonlar sayesinde çocukların daha güvenli bir şekilde intenette gezebilmelerine imkan tanımaktadır. Programın veritabanında uygunsuz içerikler barındıran siteler engellenmiş bir şekilde yer almaktadır.

Ayrıca kullanıcıya sunduğu esneklik sayesinde de internete erişim ile ilgili kuralları kendiniz belirleyebilirsiniz.

Çocukların Çevrimiçi Güveniliği Hakkında Genel Değerlendirme

Çocukların korunmaya ihtiyaç duyduğu tartışılmaz bir konu olduğu için ebeveynlerin çevrimiçi ortamlarda çocuklarını koruyucu önlemler alması kaçınılmazdır. Bu kılavuzun anafikri de esasında budur. Yaptığımız incelemeler neticesinde de çocukların hem psikolojik hem de fiziksel sağlıkları için yukarıda listelenen önlemlerin alınması gerekir. En başta da uygunsuz içerikleri filtreleme programlarını bütün ailelere öneriyoruz.



admin / 08.02.2023 / 0 / 257

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Nereden Ucuz Bilet Alınabilir?

Nereden Ucuz Bilet Alınabilir?

Biletlerin nereden alınacağına dair en iyi seçenek, biletin türüne, hedefinize
Uçak bileti Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Uçak bileti Alırken Dikkat Edilmesi

Kağıt uçak bileti ile elektronik uçak bileti arasındaki fark nedir? Uçak
Okul Alışverişi İçin İpuçları

Okul Alışverişi İçin İpuçları

Okul alışverişi sezonu yeniden başladı ve hem velileri hem de öğrencileri
Dumadum Oyun Parkı

Dumadum Oyun Parkı

Dumadum oyun parkı, 1-14 yaş arası çocuklar için hazırlanmış onlarca oyun
Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Akıllı Cep Telefonu Fiyatları

Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Akıllı

Apple teknoloji markaları arasında en çok tercih edilen markalardan biridir.
Aquapark Otel Nedir?

Aquapark Otel Nedir?

Ailenizle beraber keyifli vakit geçireceğiniz bir otel arayışında iseniz
Tatil Yapımında İyi Otel Bulmak

Tatil Yapımında İyi Otel Bulmak

İyi bir otel seçimi yapmak çoğu zaman zordur. Seçenekler ve alternatifler
Doğada Hayvanlardan Korunma

Doğada Hayvanlardan Korunma

Kamp yapmak ani bir kararla alınabileceği gibi önceden planlanmış şekilde de
Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok insan tatil planı yapmadan tatile gitmekte ve daha sonrasında
Tatilde Rahatsızlık Veren Harcamalar Anketi

Tatilde Rahatsızlık Veren Harcamalar

Bugün, doğru ben de bu ödemeleri yaparken rahatsızlık duydum diyeceğiniz tatil
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up