Tatvan, Bitlis’in ilçelerinden biridir. En bilindik ilçelerden olan Tatvan'ın
Bitlis il merkezi ile arasında 25 kilometre mesafe bulunur. İlçe doğu- batı yollarının kesiştiği bir noktada yer alır. Van Gölü’ne kıyısı olan yerleşimlerden biridir. Güneyden Van Gölü, doğudan Nemrut Dağı ile çevrilidir. Bölgedeki en gelişmiş ilçelerden biridir. Doğal ve tarihi mirasıyla öne çıkan ilçe kışın yoğun kar yağışına maruz kaldığı için ziyarete pek uygun olmuyor. Tatvan'ın tarihine kısaca bir göz atalım.
Tatvan Tarihi
Tatvan ve çevresinde ilk yerleşim ilk çağa kadar uzanır. Bölgede Persler, Makedonyalılar, Selçuklular ve Osmanlıların hüküm sürdüğü biliniyor. Hazreti Ömer devrinde ise İslam Devleti’nin sınırlarına girmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı’nın ardından Selçuklu Devleti bölgede yaşar. 1200 yılından sonra ise Harzemşahlar, İlhanlılar, Akkoyunlular bu çevrede hüküm sürer.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Tatvan'ı sınırlarına katması ise Çaldıran Savaşı’ndan sonraya denk gelir. 1514 Çaldıran Savaşı’nda İran'ı yenen Osmanlı bölgeyi sınırlarına katar. İran seferleri sırasında da
Bitlis Tatvan mola yeri olarak kullanılır. Buraya ordugah kurulur. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman buraya bir tersane inşa ettirmiştir.
Sonraki dönemde 1877- 1878 arasında gerçekleşen Osmanlı Devleti- Çarlık Rusya'sı savaşında Çarlık Rusya bölgeyi işgal etmiştir. Bu sebeple bölge halkı başka yerlere göç etmiştir. Tarihi ve doğal mirasıyla öne çıkan
Tatvan gezilecek yerler listesini sizler için derledik.
El- Aman Kervansarayı
El- Aman Kervansarayı ilçeyi Bitlis'e bağlayan yol üzerinde bulunur. Rahva düzlüğünde ve karayolunun hemen yanında konumlanır. Bu sayede kervansaraya ulaşım oldukça kolay sağlanabiliyor. Geniş bir yapı olan kervansaray 16’ncı yüzyıldan kalma bir yapıdır. Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Döneminde önemli yolların kesiştiği bir noktada yer alır. Anadolu’daki en büyük kervansaray yapısı olma özelliğini taşır. İçinde bir cami, bir hamam, bir havuz ve 160 oda bulunuyor. Han kısmı 60’a 70 metre uzunluğuna sahip. Kervansaray günümüzde ziyarete açık ve içinde bir sosyal tesis bulunuyor. Bu alanda hoşça vakit geçirmek mümkün.
St. George Manastırı
St. George Manastırı ilçeyi
Van'a bağlayan yol üzerinde bulunur. Yolun 35’inci kilometresinde ve Kahveler mevkiinde yer alır. Kitabesi hala üzerinde olan yapı 900’lü yıllarda inşa edilmiştir. 1760 yılında ise onarımdan geçmiştir. Döneminde
Karçıkan Piskoposluk Merkezi burada bulunuyormuş. Yapı kalın ve yüksek duvarlar ile kaplıdır. İki kulesi ise yıkıldığı için bugüne ulaşmamıştır.
Abdülcelil Behtani Türbesi
Abdülcelil Behtani Hz. Ömer zamanında bölgeye gelmiş ve burada İslam dinini yaymaya çalışmıştır. Bölgede bir medrese açan Abdülcelil Behtani, hayatını kaybettiğinde türbesi de medresenin yanına inşa edilmiştir. Yapının üzerinde kümbet, yanında da bir cami bulunur.
Tatvan Sahili
Tatvan ilçesinin
Van Gölü’ne kıyısı bulunur. Kıyı şeridine ilçe belediyesi tarafından bir sahil şeridi oluşturulmuştur. Sahil Düzenleme Projesi kapsamında oluşturulan alan geniş ve güzel bir sahildir. Alana dolgu çalışmaları, ışıklandırma ve peyzaj düzenlemeleri yapılmış ve güzel bir alan oluşturulmuştur. Yaz aylarında göle bu alandan girmek zevkli olur.
Nemrut Dağı- Krater Gölü
İlçenin bir tarafının yaslandığı
Nemrut Dağı, ilçe merkezine 12 kilometre mesafededir. Bir saatlik yolculukla ulaşılabilen alan muhteşem bir doğal mirastır.
Tatvan'daki Nemrut Dağı ile Adıyaman’daki aynı isimli dağ farklıdır. Buradaki dağın ismi “Sönmüş Dağ” anlamına gelen Farsça bir kelimeden gelir. Dağın eteklerine vardıktan sonra bir yoldan zirveye çıkılır. Yüksek noktalarda dağın aktif olduğu zamanlardan kalan 600 yıllık siyah parlak taşlar görülür. Nemrut, volkanik bir dağdır. 1440 yılında aktif olduğu kayıtlardan biliniyor. Bu dönemlerden kalan krater ağzı 48 kilometre genişliğindedir. Bu alanda kraterlere su dolması ile oluşan 5 adet göl bulunur. Bunların en büyüğü Soğuk Göl’dür. Türkiye'nin en büyük krater gölüdür ve yüzölçümü 13 kilometredir. Şekli hilali andırır. Bu alanın üzerinde sörf gibi su sporları yapılabilir. Gölün suyu berrak, soğul ve tatlıdır. İçinde sazan balıkları yetiştirilir.
Ilı Göl ise alandaki ikinci büyük göldür. Yüzölçümü 1,2 kilometre olan gölün çevresinde sıcak su kaynakları bulunur. Gölün suları yaz aylarında 60 dereceye kadar çıkar. Göllerin bulunduğu alanda içinden sıcak su buharı fışkıran krater bacaları da bulunuyor.
Nemrut Dağı ve krater göllerinin olduğu alan kış sporları için oldukça uygun ve sıkça tercih ediliyor. Dağın ilçeye dönük kısmından Nemrut Kayak Merkezi Tesisleri bulunuyor. Ayrıca bu alanda her yıl Kar Festivali de düzenleniyor. Diğer yandan yaz aylarında da bölgede piknik, doğa yürüyüşü ve doğa gezileri yapmak sıkça tercih edilen etkinliklerden oluyor.
Tatvan Nerede? Nasıl Gidilir?
Tatvan ilçesi ile Bitlis il merkezi arasında 25 kilometre mesafe bulunur. İlçenin sınırının büyük bir kısmını Van Gölü oluşturur. Batısında Bitlis il merkezi, güneyinde Hizan, kuzeyinde
Ahlat ve kuzeybatısında Güroymak bulunur. Bölgeye havayolu ile ulaşmak isteyenler Muş Havalimanı’nı kullanabilir. Burada Tatvan’a giden otobüsler ile 1 saat yolculuktan sonra bölgeye ulaşılabilir.