Keban gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Elazığ Keban ilçesi hakkında kısa bilgi verelim:
Keban, Elazığ'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 76 kilometre mesafede bulunur. Keban ilçesi aynı adı taşıyan barajı ile bilinir. Yıl içinde birçok ziyaretçiyi ağırlayan baraj ve çevresi görülmeye değerdir. Bunun dışında birçok tarihi yapı ve doğal alanıyla da dikkat çeker.
Keban Tarihi
Keban, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede ilk yerleşim milattan önce 5000 ile 3500 yılları arasında kurulmuştur. İlçe merkezinde yoğunlaşan arkeolojik kazılarla Keban tarihinin 6000 yıl öncesine dayandığı anlaşılmıştır. Kazılarla gün yüzüne çıkarılan eserler bugün Elazığ Müzesi’nde sergilenmektedir. Bölgede hüküm süren başlıca medeniyetler Urartular, Asurlar, Persler, Selçuklular ve Osmanlılardır. Onlardan kalan birçok tarihi yapı ilçede hala ziyarete açık şekilde bulunur.
Keban Gezilecek Yerler
Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan
Keban gezilecek yerler listesini sizler için derledik.
Keban Baraj Gölü
Keban Baraj Gölü, Türkiye’deki en büyük ikinci yapay göl olma özelliği taşır. Baraj Murat Vadisi boyunca uzanır. Bu uzunluk 125 kilometre kadardır. Türkiye’deki elektrik üretimi açısından çok büyük öneme sahiptir. Elektrik üretiminin yanında baraj turistik olarak ilgi çekicidir. İçinde çeşitli türlerde balıklar yetiştirilir. Çevresinde avcılık etkinlikleri de yapılabilmektedir. Barajın çevresinde mesire terleri de bulunur. Burası özellikle hafta sonları piknik yapmak için de ideal bir ortamdır. Yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi tarafından tercih edilir. Ayrıca Keban Barajı üzerinden çevredeki üç ilçeye feribot kullanılarak gidilebilmektedir.
Çırçır Şelalesi
Çırçır Şelalesi ilçenin Çırçır Mevkii’nde bulunur. Buranın ismi bölgede bolca bulunan çırçır böceklerinden gelir. Buraya ulaşım oldukça kolaydır. Şelale dünyanın en genç şelalesidir. Keban Barajı yapılırken oluşmaya başlamıştır. Önceleri barajdaki bir çatlaktan oluşmuş olabileceği düşünülmüş ve araştırılmıştır. Daha sonra buraya gelen suyun tamamen kaynak suyu olduğu anlaşılmıştır. Şelalenin etrafı ağaçlık alanlarla kaplıdır. Üst kısmına terasa benzer bir tesis inşa edilmiştir. Burası Alabalık Tesisidir. Gürül gürül akan suların üzerinde zaman geçirme fırsatı sunar. Bu alan Keban'ın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelir. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık hale gelir.
IV. Murat Köprüsü
IV. Murat Köprüsü ilçe merkezinde yer alır. IV. Murat Bağdat Seferi’ne çıkarken köprüyü yaptırmıştır. Yapı malzemesi olarak taş kullanılmıştır. İlerleyen tarihlerde hasar gören yapı tahta kullanılarak onarılmıştır. Oldukça uzun bir köprüdür.
Yusuf Ziya Paşa Camii ve Türbesi
Yusuf Ziya Paşa Camii ve Türbesi ilçe merkezindeki Çarşılar Mahallesi’nde bulunur. 18’inci yüzyıl Osmanlı eserlerindendir. Döneminde Elazığ valiliği yapan Yusuf Ziya Paşa bölgeye cami, mektep, medrese gibi birçok önemli yapı yaptırmış ve büyük hizmetlerde bulunmuştur. Bu yüzden caminin ismi onun adıyla anılmıştır.
Keban Nerede? Nasıl Gidilir?
Keban ile bağlı olduğu Elazığ il merkezi arasında 76 kilometre mesafe bulunur. İlçe doğudan
Elazığ, batıdan
Ağın, güneyden Baskil ile çevrelenmiştir. İl merkezinden düzenli aralıklarla sefer düzenleyen otobüsleri kullanarak ilçeye varılabilir. Ayrıca Keban'a feribot ile ulaşmak da mümkündür diyerek
Keban nerede sorularına da cevap vermiş olalım.