Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Sinop » Boyabat'ta Gezilecek Yerler

Boyabat'ta Gezilecek Yerler


Boyabat gezilecek yerler
Sinop iline bağlı önemli ilçelerden biri olan Boyabat kelime anlamı olarak düz, geniş ve bakımlı arazi anlamına gelirken toplamda 1475 km2’lik bir alana sahiptir. Boyabat gezilecek yerler bakımından ziyaretçiler birçok alternatifle karşılaşabilirken, Batı Karadeniz’in bu şirin ilçesinin geçim kaynaklarının büyük bir bölümünü oluşturan pirinç üretimi oldukça önemlidir. Sinop’un en kalabalık ilçesi olan Boyabat tuğla ve kiremit fabrikalarının yanı sıra dericilik ile de ünlüdür. Ayrıca ülke genelinde tanınmış davulcu ve zurnacıların çoğunun Sinop Boyabat ilçesi doğumlu olduğu da bilinmektedir.

Boyabat'ın Tarihi Hakkında Bilgi


Günümüzde nüfusunun büyük bir kısmının il dışında yaşadığı ve bu yönüyle dikkat çeken ilçelerinden biri olan Boyabat son dönemde kirazcılıkla ilgili yapılan çalışmalarla da dikkat çekmeyi başarırken Boyabat tarihiiçin M.Ö 600’lü yıllar telaffuz edilmektedir. Eski adı Germanikopolis olan Boyabat ilçesinin kurucularının Gaşkalar olduğu ifade edilmektedir. Boyabat isminin ilk hecesini oluşturan “Boy”, aşiret, soy, imar edilmiş anlamına gelirken, bir diğer söylentiye göre de uzun ova anlamına gelmektedir. Boyabat ilçesi sırasıyla;
  • Gaşka
  • Hitit
  • Lidya
  • Paflagonya
  • Makedonya
  • Pers
  • Roma
  • Bizans hükümdarlığı altında yönetilmiştir.
Türk idaresi bakımından da Boyabat Danişmentliler ile birlikte Selçuklular ve Candaroğulları’ndan sonra 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Boyabat’ta Gezilecek Tarihi Yerler

Sinop il merkezine 85 kilometre uzaklıkta bulunan Boyabat sahip olduğu köklü geçmişten hareketle oldukça tarihi yapı ve kalıntıya da ev sahipliği yapmaktadır. Boyabat’ta gezilmesi gereken tarihi yerleriçin ön plana çıkan yapılar ise şunlardır;
  • Boyabat Kalesi: M.Ö 7. yüzyılda bölgenin en sarp iki kayasından birine Paflagonyalılar tarafından inşa edilen Boyabat kalesinde hem Bizans hem Roma hem de Osmanlı izlerine rastlamak mümkündür. Eski Kale ve Yeni Kale olarak iki farklı isimle anılan Boyabat Kalesi için tabir edilen Yeni Kaleyi inşa edenlerin Osmanlılar olduğu söylenmektedir.
  • Boyabat Kaya Mezarları: Boyabat Kalesi’nden sonra bölgedeki en önemli ikinci tarihi yapı konumunda bulunan Boyabat Kaya Mezarları 200 metre yükseklikteki kalker kayaların oyulması sonucu inşa edilen ve günümüze kadar gelmeyi başaran mezarlardır. Sütun başlıklarının aslan figürü şeklinde yapıldığı görülürken mezarların üzerinde aslan ve insan mücadelesi kaplaması da oldukça dikkat çekmeyi başarıyor.
  • Boyabat Evleri: Osmanlı dönemi mimari özelliklerini Sinop ili içerisinde oldukça iyi bir şekilde yansıtan Boyabat evlerinin dolgulu bir tuğla malzemesiyle inşa edildiği görülürken fazla miktarda bulunan pencereler evlerin farkındalığının oldukça artmasına neden olan bir diğer etken konumunda bulunuyor. Günümüzde turizm açısından önemli bir gelir kaynağı olarak görülen Boyabat evleri ilçeyi cazibe merkezi haline getirmesinin yanında ilçe ziyaretlerinde önemli bir konaklama vasıtası olarak da oldukça dikkat çekiyor.

Boyabat’ta Gezilecek Doğal Güzellikler

Oldukça önemli bir tarihe sahip olmasının yanında sahip olduğu önemli doğal güzellikler Boyabat için özellikle turizm açısından oldukça önemli avantajlar sağlarken Kırkkızlar Kayası, Bazalt Vadisi, Kılıçlı Şelalesi, Çukurhan Köyü Şelalesi (Çukurhan Şelalesi) öncelikli olarak bahsedilmesi ve Boyabat’ta gezilmesi gereken doğal güzellikler açısından değerlendirilmesi gereken doğal güzelliklerin başlıcaları olarak göze çarpıyor.
  • Kırkkızlar Kayası: Boyabat'a yolu düşenler için Boyabat Kalesi’nden sonra gezilmesi gereken ikinci adres olarak ifade edilebilirken, kayanın epik bir hikayeye sahip olması da Kırkkızlar Kayası’nın daha çok merak edilen bir nokta olmasını sağlıyor. Efsaneye göre Boyabat Kalesi Kırkkızlar Kayası’nın üzerine inşa edildikten sonra savaş dönemi geldiğinde kaleyi korumak için kadın ve erkeklerin tamamı siper olmuş olsa da düşman sayısının çokluğundan dolayı endişeye kapılan komutan tek bir kılıç darbesiyle kaleyi ikiye bölerek kaleyi korumanın alternatif bir yolunu bulmuş. Aynı zamanda yarılan kayanın arasından akan nehir nedeniyle kayada mahsur kalan 40 adet kadın düşmanla uçurum arasında kalınca Allah'a ya taş olmaları ya da kuş olmaları için yalvarmışlar ve bir anda taşa dönüşmüşler. Bu nedenle bölge Kırkkızlar adını almış.
  • Bazalt Vadisi: Sadece Türkiye'nin değil dünyanın da sayılı volkanik yapılarından biri olan Bazalt Vadisi ender görülen volkanik yapılara sahip olması nedeniyle önemli bir konumda bulunurken, bazalt kayalardan oluşan bu vadinin ortalama dört milyon yıllık olduğu varsayılıyor. Bazalt Vadisi’nin ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından “tabiat anıtı” olarak ilan edildiğinden de bahsedilmesi gerekiyor.
  • Kılıçlı Şelalesi: Karadeniz'e özgü şelaleler arasında özel bir yere saipolan Kılıçlı Şelalaesi Boyabat’ta mutlaka görülmesi gereken adreslerden biri olarak göze çarparken, Kılıçlı Köyü’nün 4 kilometre kuzeyinde yer alan şelale köyün ismiyle anılmaktadır. 250 metre yükseklikten döküle ve bol oksijeniyle ön plana çıkan Kılıçlı Şelalesi 7 basamak şeklinde dökülürken, suyun müthiş güzelliği yanında benzersiz manzaranın da tadını çıkarmak için Kılıçlı Şelalesi en doğru adreslerden biri olarak isimlendirilebilir.
  • Çukurhan Köyü Şelalesi: Baştan aşağıya Doğu Karadeniz atmosferine sahip özel, görkemli ve mistik bir bölgenin içerisinde yer alan Çukurhan Köyü Şelalesi, Kılıçlı Şelalesi’ne benzer yönlere sahip olsa da hem köyle hem de şelaleler arasındaki yükseklik farkı da ilk bakışta dikkat çekmeyi başarıyor.

Boyabat'taki Müzeler

Müze bakımından ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratan bir ilçe olarak göze çarpan Boyabat için 2018 yılında atılan adım çerçevesinde “Yaşayan Kültürel Miras Müzesi” kurulması yönünde alınan karar gereği sadece Boyabat ve Sinop için değil, Karadeniz Bölgesi için de önemli bir müze olarak nitelendirilebilecek müzenin hazırlıklarına başlandı. Boyabat ile ilgili her detay, her gelenek ve ilçenin mirasının yer alacağı müze için Latife Genç Evi adıyla kullanılan konak tahsis edilirken, müze ziyarete açıldığında Boyabat'ı ziyaret eden ziyaretçiler için Boyabat müzeleri açısından önemli bir merkez olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Eğer Boyabat ziyareti düşünüyorsanız; Sinop'ta Gezilecek Yerler konumuzu da mutlaka inceleyiniz.

Boyabat’ta Düzenlenen Festivaller

Boyabat ilçesi 2017 yılına kadar festivaller açısından kendi halkı ve ziyaretçilerine pek bir seçenek sunamasa da Boyabat festivalleri 2017 yılında 1. si ve 2018 yılında 2. si düzenlenen Boyabat Domates Festivali’yle en iyi domatesi yetiştiren çiftçilerin belirlenmesi, fotoğraf sergisi, ikram sokağı ve halk oyunlarıyla birlikte başlamış oldu. 3. Boyabat Domates Festivali 2019 yılında da Boyabatlılar ile buluşmaya devam edecek.


Boyabat’ta Ne Yenir?

Karadeniz mutfağının önemli bir temsilcisi durumunda olan Boyabat yerel lezzetleriyle de ön plana çıkarken Boyabat'ın neyi meşhurdenildiğinde Boyabat pidesi, Boyabat mantısı, Evelek dolması, taktak helva, sırık kebabı, efoğun muhallebisi, kanlıca mantarı yahnisi ve saraylu ön plana çıkmaktadır.
  • Sırık Kebabı: 4-6 aylık küçükbaş hayvanları ile ağırlıklı olarak ise oğlak ve kuzuyla yapılan kebap et cinsi kadar odunun cinsine göre de lezzetin belirlendiği önemli bir lezzettir. Orta yağlı kuzu eti sırık kebabı için ideal olmakla beraber kuzu sırık boynundan çıkacak biçimde reçinesiz bir ağaçtan yapılan sırığa geçirilir. Kuzunun karnı da sırık ağacı dallar ile dikilmektedir.

Boyabat Nerede Ve Nasıl Gidilir?

Boyabat nerede sorusu için tem bir cevap vermek gerekirse batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Sinop’un en büyük ilçesi olarak göze çarpan Boyabat'ın Sinop merkeze 85 kilometre ve 1 saat uzaklıkta olduğu ifade edilebilirken, Sinop'a havayoluyla gelip buradan Boyabat'a kolaylıkla ulaşılabileceği görülmektedir. Boyabat'a karayolu ulaşımı da oldukça kolaydır.



admin / 14.03.2019 / 1 / 7 442

Yorum Ekleyin


  1. Eren
    Ziyaretçi
    24 Nisan 2019 00:37
    0

    Karadeniz gezimizde Boyabat'a uğramıştık. Ziyaret ettiğimiz yer kalesi olmuştu. Oldukça ilgi çekici bir manzara ve inşaa ya sahip. Burayı öneririm ;) 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Erfelek Şelalesi Tanıtımı

Erfelek Şelalesi Tanıtımı

Sinop Erfelek Şelaleleri 1997 yılında yapılmaya başlanmıştır. Erfelek
Ayancık'ta Gezilecek Yerler

Ayancık'ta Gezilecek Yerler

Sinop’un tüm Türkiye tarafından bilinen bir ilçesi olan ve özellikle yaz
Gerze’de Gezilecek Yerler

Gerze’de Gezilecek Yerler

Karadeniz’in müthiş doğasının ve tarihinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz
Sinopta Gezilecek Yerler

Sinopta Gezilecek Yerler

Sinop, Karadeniz Bölgesinin tarihi liman şehirlerinden birisidir. Şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up