Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Tunceli » Tuncelide Gezilecek Yerler

Tuncelide Gezilecek Yerler


Tunceli ili ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan doğal güzellikleri ve eserleri ile dikkat çeken bir ilidir. Yukarı Fırat olarak adlandırılmakta olan bölgede kurulmuş olan Tunceli'nin çevresinde Munzur Dağları ve Keban Baraj Gölü bulunmaktadır.

Tunceli gezilecek yerler
Etrafı dağlar ile çevrili olan şehir bu yapısı ile dikkat çekmektedir. Nüfus olarak ülkemizin en az nüfusa sahip olan şehirlerinden bir tanesidir. Tunceli’ye ulaşım sadece kara yolu ile sağlanabilmektedir. Etrafının dağlık olması hava yolu ulaşımını mümkün kılmamaktadır. İl alanının yüzde yetmişi dağlık alan olması sebebi ile kara yolu daha etkin bir ulaşım seçeneği olarak görülmektedir. Bu durum doğal güzellikler bakımından şehrin öne çıkmasını sağlamaktadır.

Keban Baraj Gölü

Tunceli’de görülmesi gereken yerler arasında pek çok doğal alan bulunmaktadır. Tunceli etrafında pek çok farklı alanda akarsu bulunmaktadır. Bu akarsular sayesinde şehir toprakları bereketli ve verimli olarak görülmektedir. Keban Baraj Gölü şehrin hem havasına hem de toprak verimliliğine katkısı bulunmaktadır. Bu çevrede gezmek isteyen kişiler için tuncelide gezilecek yerler arasında mutlaka bu baraj gölü bulunmalıdır.

Tunceli Türbeleri

Tunceli’de gezilecek yerler arasında pek çok tarihi eser ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Tunceli’de Besime Hatun,Ferruh-Şad Bey, Elti Hatun, Çoban Baba Türbeleri ziyaretçilerini beklemektedir.

Tarihi Camileri

Bunlara ek olarak pek çok tarihi cami bulunmaktadır. Bunlara Çelebi Ağa Camii, Sağman Camii, Sungurbey Camii, Elt Hatun Camii, Ulukale Camii, Süleymaniye Camii ve Yelmaniye Camiidir. Bu camilerin ve türbelerin her biri eski ve farklı mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Munzur Vadisi

Doğal güzellikler arasında tuncelide görülmesi gereken yerler olarak Munzur Vadisi öne çıkmaktadır. Munzur Vadisi iklim olarak çetin kış koşullarının yaşandığı bir bölgedir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında gezilip dolaşılmaktadır.

Tunceli Yaylaları

Yaz aylarında hemen her türlü doğal güzelliği ile çok fazla gezilip dolaşılacak alana sahiptir. Yayla ve akarsuları bunlar arasında öne çıkmaktadır. Alacık, Sağlamtaş ve Karagöl yaylaları en güzel alanlarındandır.

Akarsuları özellikle rafting sporu ile ilgili olanlara ve şelale gibi güzellikleri gezmek isteyenlere en ideal seçenek olarak görülmektedir. İçerisinde bulunan beş adet akarsu bu aktivitelere imkan vermektedir. Belli mevsimlerde akarsu hızlarından dolayı heyecanlı spor aktiviteleri yapılabilmektedir. Munzur Vadisi Milli Parkı ve diğer alanlarda pek çok doğal baraj bulunmakta ve bunların çevresi özellikle yaz aylarında dinlenmek isteyenleri çekmektedir.

Tunceli Kültürü ve Meşhur Lezzetleri 

Tunceli kültür olarak ülkemizin ve doğu bölgelerinin karışımı bir kültüre sahiptir. Tunceli sınırlarında bulunan eserler ve yapılar genel olarak Müslüman kültürüne ait olmakla birlikte diğer dinlere ait kilise ve mezarlıklarda bulunmaktadır. İçerisindeki doğal güzellikleri kadar tarihi eserleri de özellikle yurt içerisinden pek çok kişiyi kendisine çekmektedir. İlde tarım topraklarının az olması genelde hayvancılığa yönelme olmasına sebep olmuştur. Bu sebeple de yaylacılık gelişmiş durumdadır. Bunlarla birlikte geleneksel halı, kilim ve palaz dokumacılığı da bulunmaktadır.


Tunceli'nin neyi meşhur denildiğinde akla birkaç şey gelmektedir. Öncelikli olarak sadece o bölgede yetişen ve şifalı olan dağ sarımsağı bulunmaktadır. Hayvancılığın en çok görüldüğü yerlerden olan Kutudere Mesire alanında kavurma en meşhur yemeklerdendir.

Ülkemizin en meşhur peynirlerinden olan Şavak Tulum Peyniri bu bölgede üretilmektedir. Farklı bölgelerde farklı tulum çeşitleri bulunsa da bu peynir ayrı bir lezzete sahiptir. En çok beğenilen lezzeti olarak Pülümür balı görülmektedir. Bu bal tamamen yöreye ait olan çiçeklerden elde edilmekte olup benzersiz bir lezzete sahiptir.



admin / 13.12.2017 / 0 / 4 434

Yorum Ekleyin


up