Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Sinop » Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu


Hamsilos Koyu
Hamsilos Koyu, ülkemizin en kuzeyinde İnce burun uzantısı üzerinde yer alan ve 1991 yılında Turizm bakanlığı tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen doğa harikası bir koyumuzdur. Denizin kara içine bir nehir gibi uzandığı ria tipi kıyı örneklerinin en güzellerinden birisi olan koy, yerli halk arasında Hamsaroz Koyu olarak bilinmektedir.

Hamsilos Koyu Hakkında Bilgi

Hamsilos Türkiye'nin ilk ve tek fiyordu olarak bilinir. İskandinavya'daki fiyortlara benzerliği dikkat çekici olsa da aslında bir fiyort değildir. Deveci Deresi Vadisinin daha derin yerlerinin denizin yükselmesi sonucunda dolması ile oluşmuş bir doğal limandır.

Şekli ile bir fil kafasına benzetilen koyun denize girilebilmesine imkan veren bir plajı bulunmaktadır. Koyun denizle birleştiği alan oldukça geniş olup iç kısımlara doğru gittikçe kırılarak daralmaya başlamaktadır. Darlaşan kısımlarda orman örtüsü başlar.

Koyda bataklık, kumul, deniz ve orman alanlarının hepsini bir arada görmek mümkündür. Zengin bitki çeşitliliği, değişik türdeki canlıları ve görsel güzellikleri ile ziyaretçilerine doyumsuz anlar yaşatan Hamsilos Koyu ülkemizde doğa turizminin en canlı olduğu yerlerdendir.

Hamsilos'ta Ne Yapılır?

Sinop Hamsilos Koyu
Sinop Hamsilos çeşitli festivallerin düzenlendiği çok sayıda mesire alanlarının da bulunduğu bir doğal alandır. Kamp yapmak isteyen ziyaretçiler için oldukça uygun alanları içerisinde barındırmaktadır. Ancak kamp yapmak isteyen ziyaretçiler için ayrıca elektrik ya da sıcak su şebekesi hazırlanmamıştır, ziyaretçiler tamamen doğa ile baş başa kalmaktadır.

Çam ağaçları ve karanfil başta olmak üzere değişik çiçeklerle ile kaplanmış olan koy, sıcak yaz günlerinde şehrin gürültüsünden kaçarak serinlemek isteyen ziyaretçiler için oldukça ideal bir yerdir. Eşsiz görüntüsü, bitki örtüsü ve harika Karadeniz manzarası ile doğa fotoğrafçılığı yapmak isteyen ziyaretçilerine büyük fırsatlar sunmaktadır.


Doğal bir liman olan Hamsilos Koyu, kuytu ve gözlerden uzak bir yer olması sebebi ile geçmiş dönemlerde savaş gemilerinin gizlenmek için kullandığı bir alandı. Günümüzde de balıkçılar Karadeniz'in fırtınalı olduğu günlerde teknelerini bu bölgeye çekerek korunmaktadırlar. Koy ve İnce burun Feneri arasında 11 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.
Civardaki diğer tüm güzel yerleri keşfetmek için Sinop Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.
Koyun yaklaşık 100 metre yakınına kadar araç ile gitmek mümkündür ancak buradan sonra yol bozuk olduğu için ancak yaya olarak gidilebilmektedir.

Sinop Hamsilos bölgesinde piknik ve mesire alanları, kamp alanları, konaklanabilecek otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Deniz bisikleti, tekne ve kano kiralanabilecek yerler mevcuttur.

Eşsiz Karadeniz manzarası ve yeşillikler içerisinde sakin birkaç gün geçirmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerin oldukça ilgi gösterdiği koy, Sinop ilinin ve ülkemizin en özel alanlarından biridir.

Hamsilos Koyu Giriş Saatleri ve Ücretleri

Hamsilos Koyu Nerede
Hamsilos koyu halka açık bir alan olduğu için giriş çıkış saatleri bulunmamaktadır. Jeolojik özellikleri ile dikkat çeken koya giriş için herhangi bir ücret de ödenmemektedir.


Ancak bu bölgeyi ve Akliman bölgesini kapsayan Hamsilos Tabiat Parkı girişinde 15 TL civarında bir ücret ödenmektedir.

Hamsilos Koyu Nerede?

Hamsilos Koyu Sinop il merkezine 11 kilometre uzaklıkta ülkemizin en kuzey noktası olan İnceburun üzerinde yer alır. Hamsilos Tabiat parkı içerisinde bulunan koy, Akliman'ın yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Sinop iline bağlı Dibekli Köyü sınırları içerisine kalmaktadır.

Hamsilos Koyu Yol Tarifi
Hamsilos Koyu'na ulaşım özel araçlar ve şehir içi ulaşım araçları ile sağlanabilir. Koya ulaşım sadece Akliman yolu üzerinden yapılmaktadır.
T4 numaralı otobüs, Samsun-Çarşamba ve Samsun-Terme otobüsleri bu yol üzerinden geçerek Hamsilos yakınında durmaktadırlar. Koya ulaşım için özel araç gerekmektedir. Ancak koya 100 metre kala yol uygun olmadığı için yaya devam etmek gereklidir.



admin / 18.08.2020 / 0 / 1 816

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Erfelek Şelalesi Tanıtımı

Erfelek Şelalesi Tanıtımı

Sinop Erfelek Şelaleleri 1997 yılında yapılmaya başlanmıştır. Erfelek
Boyabat'ta Gezilecek Yerler

Boyabat'ta Gezilecek Yerler

Sinop iline bağlı önemli ilçelerden biri olan Boyabat kelime anlamı olarak düz,
Ayancık'ta Gezilecek Yerler

Ayancık'ta Gezilecek Yerler

Sinop’un tüm Türkiye tarafından bilinen bir ilçesi olan ve özellikle yaz
Gerze’de Gezilecek Yerler

Gerze’de Gezilecek Yerler

Karadeniz’in müthiş doğasının ve tarihinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz
Sinopta Gezilecek Yerler

Sinopta Gezilecek Yerler

Sinop, Karadeniz Bölgesinin tarihi liman şehirlerinden birisidir. Şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up