Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Gezgin Bilgiler » Sürdürülebilir Bir Tatil Mümkün mü?

Sürdürülebilir Bir Tatil Mümkün mü?


Plaj havlusu
Uzun ve yüksek tempolu çalışma döneminin ardından dinlendirici bir tatil herkesin hakkı. Ancak doğa, bu süreç boyunca ortaya çıkan atıkları ve bozulmayı hiç hak etmiyor değil mi? Tabii ki çevrenin korunması için tatile gitmemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu noktada ekolojik bütünlüğü yıpratmadan da seyahate çıkmanın mümkün olduğundan bahsedilebilir. Turizmde çığır açan sürdürülebilir tatil modeliyle hem dinlenmek hem de doğayı korumak mümkün. Bunu nasıl yapabileceğinizin cevabıysa bu yazıda yer alıyor! 

Sürdürülebilir Bir Tatil Mümkün mü?

Sürdürülebilir turizm, kaynakların ve doğanın tehlikeye girdiği bu çağda sıklıkla dile getirilen terimlerden biridir. Sürdürülebilir tatili basitçe tanımlamak gerekirse bu terimin doğa dostu turizm anlayışı olduğundan bahsedilebilir. Seyahat süreniz boyunca çevreye zarar vermemeniz ve doğayla bütünleşmeniz gerekir. Kültürel, ekolojik ve biyolojik bütünlüğü koruyarak yapılan tatil, gelecek kuşaklara yaşanabilir ve temiz bir dünya bırakma ilkesine dayanır. 
 
Sürdürülebilir eko turizm, konaklamadan eğlenceli faaliyetlere kadar tatilin her aşamasını doğa dostu bir şekilde gerçekleştirmeyi gerekli kılar. Doğayı ve kaynakları koruyarak temiz bir tatil yapmak için konaklanacak olan tesisin de özenle seçilmesi tavsiye edilir. Siz kendi çabalarınızla doğal dengeyi korumaya çalışırken sizi misafir eden otelin de temiz ve zararsız bir hizmet anlayışına sahip olması gerekir.

Sürdürülebilir Tatil Önerileri

Doğa dostu sürdürülebilir tatil planı yapıyorsanız seyahatiniz boyunca alacağınız tüm hizmetleri tek tek gözden geçirmeniz gerekir. Ulaşımdan konaklamaya sağlıktan yeme içmeye kadar seyahatinizin her aşamasında doğa dostu alternatifleri tercih edebilirsiniz Sürdürülebilir tatil için ilk adımda karbon ayak izini minimuma indiren ulaşım yöntemlerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin tesisinize ulaşmak için keyif dolu bir tren yolculuğu yapabilirsiniz. Tren, uçağa nazararan kişi başına düşen emisyon miktarının bir hayli az olduğu ulaşım yöntemlerinden biridir. 
 
Sürdürülebilir tatil için konaklama yeri ve yöntemi de oldukça önemli. Örneğin el değmemiş ormanlar veya bakir topraklar olarak ifade edilen birçok bölge, ziyaretçilerden çok fazla zarar görebilir. Bu nedenle siz de daha fazla tercih edilen bölgeler için bir seyahat planı yapabilirsiniz. Tabii konaklama yöntemi olarak da doğa dostu seçenekleri göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Seyahat planı yaptığınız bölgelerde sürdürülebilir otel seçenekleri varsa sizden iyisi yok! Ancak böyle bir imkânınız yoksa kamp alanlarına da şans verebilirsiniz. Geride sürdürülebilir yaşam alanları bırakmak için tatilinizin sonunda kamp atıklarınızı da toplamayı unutmamalısınız. 
 
Eğlenceli bir gezi rotası hazırladıysanız kahvenizi ve yiyeceklerinizi yanınıza alarak yola koyulabilirsiniz. Yolculuk boyunca tek kullanımlık şişeler ve bardaklar tercih etmeyerek atık üretimini en aza indirebilirsiniz. Eğlence dolu bir tatilin ardından sevdiklerinize hediyeler alarak şehre dönmek isteyebilirsiniz. Öte yandan sırf bölgeyi hatırlattığı için alınan birçok armağan, kısa zaman sonra çöpe atılır. Siz de kullanışlı ve kalıcı ürünlerden yana seçim yaparak hem yerel ekonomiye katkı sağlamış hem de doğayı korumuş olursunuz. 

Sürdürülebilir Tatil Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yorucu bir yılın ardından herkesin hayalini kurduğu seyahatler, doğa için yıpratıcı sonuçlar doğurabilir. Ancak sürdürülebilir tatil yöntemleriyle eğlencenin tadını çıkarırken doğayı korumak da mümkün. Sürdürülebilir tatilin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
 
  • Sektörel faaliyetlerle doğal miras arasında denge kurarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakır.
  • Doğal ve sosyokültürel mirası korumaya yardımcı olur. 
  • Kaynak tüketimini en aza indirir.
  • Kaynakların doğru kullanılmasını sağlayarak ekonomik gelişime katkı sağlar.
  • Doğayı koruyarak sektörün devamlılığını sağlar.
  • Ulaşım ve konaklama hizmetlerinin sera gazı emisyonunu minimuma indirir.

Sürdürülebilir Tatil’e Giderken Yanınıza Alabileceğiniz Ürünler Neler?

Yıl boyunca hayali kurulan dinlendirici bir tatilde deniz, kum ve güneş olmazsa olmaz. Siz de plajda vakit geçirirken bile doğayı korumak ve farkındalık yaratmak istemez misiniz? Green Petition, %100 geri dönüştürülmüş materyaller kullanarak imal ettiği şık ürünler ile beklentilerinizi fazlası ile karşılar. Marka, plajda kullanabileceğiniz pek çok farklı aksesuarı geri dönüştürülmüş pet şişelerden ve atık kumaşlardan üretir. Özel işlemlerden geçirilerek iplik hâline getiren atıklar, ortaya dayanıklı ve çabuk kuruyan plaj havlusu modellerinin çıkmasını sağlar. Siz de sürdürülebilir bir tatile çıkarken Green Petition tarafından üretilen havluları tercih ederek tarzınızı ve ilkelerinizi dışa vurabilirsiniz.



admin / 24.03.2022 / 0 / 272

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Kaliteli Bir Tatil Deneyim için Kiralık Havuzlu Villa Seçimi

Kaliteli Bir Tatil Deneyim için Kiralık

Günümüz tatil anlayışı hızla değişiyor. Otellerin yerini kiralık villalar
Evinizin En Şirin Üyeleri Evcil Hayvanlarınızla Birlikte Konaklayabileceğiniz Tesisler

Evinizin En Şirin Üyeleri Evcil

Yılın stresinden ve yorgunluğundan arınmak için birbirinden özel tatil planları
Tatile Çıkarken Benzin Hesabı Yapmak

Tatile Çıkarken Benzin Hesabı Yapmak

Tatile araçlarıyla gidecekler için en önemli konulardan biriside benzin
Tatil İçin Araba Seçiminin Önemi

Tatil İçin Araba Seçiminin Önemi

Tatile giderken pek çok tatilci kendi aracı yerine kiralık araçları tercih
Villada Balayı Tatili

Villada Balayı Tatili

Türkiye'nin istediğiniz her coğrafyasında, hayalini kurduğunuz huzur ve
Unutulmaz Bir Tatil için Balayı Villaları

Unutulmaz Bir Tatil için Balayı

Yeni evli çiftler için hazırlanmış olan balayı villaları çiftlerin unutulmaz
Antalya’da Eşsiz Bir Villa Tatili

Antalya’da Eşsiz Bir Villa Tatili

Sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda dünyanın en popüler tatil
Tatilde Rahatsızlık Veren Harcamalar Anketi

Tatilde Rahatsızlık Veren Harcamalar

Bugün, doğru ben de bu ödemeleri yaparken rahatsızlık duydum diyeceğiniz tatil
Karavanla Tatil Nasıl Yapılır?

Karavanla Tatil Nasıl Yapılır?

Tatilin tadını almak istiyorsanız, kesinlikle her yere gitmeli görmeli ve
Seyahate Çıkmadan Araştırılması Gereken 5 Madde

Seyahate Çıkmadan Araştırılması Gereken

Bütün bir senenin yorgunluğunu üzerimizden atmanın en iyi yolunun tatil olduğu
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up