Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bilecik » Söğüt'te Gezilecek Yerler

Söğüt'te Gezilecek Yerler


Söğüt gezilecek yerler
Bilecik Söğüt ilçesi Osmanlı'nın kuruluş yeri olması sebebi ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan yerler arasında bulunmaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Söğüt gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde bu güzel ilçemiz hakkında kısa bir bilgi verelim:

Söğüt, Bilecik’in ilçelerinden biridir. İl merkezine 28 kilometre mesafede bulunur. Söğüt, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruldu yerdir. Bu nedenle tarihi olarak büyük önem taşır. Marmara Bölgesi’nin doğu kısmında yer alır. Güneyden kuzeye doğru uzanan eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Tarihi ve doğal mirasıyla öne çıkan Söğüt’ün tarihine kısaca değinmek istedik.

Söğüt Tarihi

Söğüt ve çevresinin tarihi çok eski tarihlere uzanır. Bölgenin bilinen ilk adı İtea’dır. Bizans döneminde ise Thebasion ve Sebasiyon isimleriyle anılmıştır. Milattan sonra 796 yılında Müslümanlar bölgeye gelmiş ismini Beldet Safsaf olarak değiştirmişlerdir. Safsaf Türkçede “söğüt” anlamına gelir.


13’üncü yüzyılda doğudan gelen Oğuz boylarından Kayı Boyu, Söğüt’e gelmiş ve burada 400 çadırlık bir aşiret olarak yerleşmiştir. Selçukluların yanında savaşan Kayı Boyuna bu alan yurtluk olarak verilmiştir. Daha sonraki dönemde bir beylik olarak öne çıkan Osmanlı, kısa sürede sınırlarını genişletmiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra İstanbul- Mekke yolu inşa edilmiş ve bu yol Söğüt üzerinden geçmiştir. Yola Hacılar Yolu denmiştir. Yol günümüzde Küsnük ve Mezarlık bölgelerinden geçer.
Eğer Söğüt gezisi planlıyorsanız; Bilecik'te Gezilecek Yerler isimli konumuzu mutlaka inceleyin.
Tarihi ve doğal yapısı ile görülmeye değer yerlerden olan Söğüt'te gezilecek yerler listesini sizler için sıraladık.

Ertuğrul Gazi Müzesi

Ertuğrul Gazi Müzesi Söğüt’ün Kayhan Mahallesi’nde bulunur. Bölgede Türk mimarisini yansıtan tarihi bir ev onarılarak müze haline getirilmiştir. 2001 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin tasarımı çadırı andıracak şekilde yapılmıştır. Sadece salon kısmından oluşan müzede Yörük kültürüne dair birçok eser bulunur.

Müzede sergilenen eserler arasında sikkeler, tartı aletleri, Osmanlı çinileri, arkeolojik eserler, etnografik eserler, dönemin kıyafetleri, halılar, kilimler, silahlar, peşkirler, Ertuğrul Sancağı ve para keseleri bulunuyor. Bu eserler 1970 yılında bir komite tarafından civar köylerden toplanmış ve Eskişehir Müzesi’nde sergilenmiştir. Daha sonra Ertuğrul Gazi Müzesi açılınca buraya getirilmiştir.

Hamidiye Camisi

Hamidiye Camisi Söğüt’ün merkezinde bulunur. 1903-1905 yılları arasında inşa edilen yapı 2. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Yapı malzemesi olarak kırmızı kesme taş kullanılmıştır. Yapının iki minaresi olduğu için yöre halkı buraya “Çifte Minareli Cami” de der. Caminin üzeri kurşun kaplı bir kubbeyle örtülmüştür. Bir külliye içinde bulunan yapı uzun yıllar eğitime hizmet vermiştir. 1919 yılında ise Sultan Reşat bu alana Yetimler Yurdu da eklemiştir.

Çelebi Mehmet Camisi

Çelebi Mehmet Camisi ilçe merkezinde yer alır. 1414-1420 yılları arasında inşa edilmiştir. Cami Sultan 1. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı dönemi eserlerinde kubbeli şekilde yapılan ilk eserlerin arasında yer alır. Bu özelliği ile daha önemli bir yere sahip olmaktadır. Yapının üzeri 12 kubbe bulunur. Yöre halkı tarafından “Çarşı Camii” olarak da bilinir. Yapı 2. Abdülhamit zamanında onarımdan geçmiştir. Bahçesindeki büyük çınar ağaçları dikkat çekicidir.

Kaymakam Çeşmesi

Kaymakam Çeşmesi ilçe merkezinde yer alır. 1919 yılında inşa edilmiştir. Çeşme, dönemin ilçe kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinin son dönem eserlerinden biridir. Dört cepheli çeşmenin üzeri Kütahya çinileri ve mermerlerle kaplanmıştır. Üç tarafında ise dilimli vazo şeklinde yalakları bulunur.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi bölgedeki en önemli yapılardan biridir. İlçe merkezinde bulunur. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir. Fakat Ertuğrul Gazi hayatını kaybettiğinde burada açık mezarının olduğu ve açık mezarın Osman Gazi tarafından yaptırıldığı biliniyor. İlerleyen yıllarda mezarın bulunduğu alana Çelebi Mehmet tarafından türbe inşa edildiği tahmin ediliyor.


Yapı bol ağaçlı bir bahçe içinde yer alır. Bahçenin etrafı geniş duvarlarla sarılmıştır. 1886-1887 yıllarında 2. Abdülhamit tarafından onarılmıştır. Türbenin arka kapısının iki yanında çeşmeler bulunur. Bunlar 1986-1987 yıllarında eklenmiştir. Türbenin bahçesinde ise Ertuğrul Gazi’nin geçici mezarı bulunur. Türbenin duvarlarında bugün de görülebilen kurşun izleri vardır. Bölge Yunanistan tarafından işgal edildiğinde Yunan askerleri türbeyi kurşunlamışlardır.

Türk Büyükleri Platformu

Türk Büyükleri Platformu Ertuğrul Gazi Türbesi’nin yakınında bulunur. Alanda Türk büyüklerinin büstleri ve bayrakları bulunur. Ertuğrul Gaziyi Anma ve Söğüt Şenlikleri bu alanda yapılır. Yörük kültürünün yaşatıldığı etkinliklerden biridir.

Dursun Fakih Türbesi

Dursun Fakih Türbesi, Söğüt’ün Küre beldesinde bulunur. Söğüt- Bilecik yolu üzerinde olduğu için ulaşımı kolaydır. Yapı bir tepe üzerine konumlandırılmıştır. Dursun Fakih, Şeyh Edebali’nin damadı ve Osman Gazi’nin bacanağıdır. Tefsir, fıkıh ve hadis eğitimi vardır. Dönemin önemli hukuk ve ilim adamlarından biridir. Osmanlı Devleti’nin kurulmasına yardım etmiş ve çeşitli seferlere katılmıştır. Seferler sırasında askerlerin imam hatipliğini ve vaizliğini yapmıştır.

Dar’ul Eytam (Yetimler Yurdu)

Dar’ul Eytam, Yetimler Yurdu anlamına gelir. Yapı ilçe merkezinde bulunur. Sultan Reşat tarafından yaptırılmıştır. İki katlı olacak şekilde tasarlanan yapının kapısının üzeri çok değerli çinilerle süslenmiştir. Bunlardan bazıları zamanla düşerek kırılmış, kalanları da çıkarılarak Söğüt Etnografya Müzesi’ne götürülmüştür.

Hamidiye İdadisi

Hamidiye İdadisi, ilçe merkezinde Hamidiye Camii’nin karşısında bulunur. İdadi dönemin lise düzeyinde eğitim veren okullarına verilen isimdir. 2. Abdülhamit tarafından cami ile beraber yaptırılmıştır. Yapı malzemesi olarak taş kullanılmış ve iki katlı olacak şekilde inşa edilmiştir. Giriş kapısında muhteşem bir Osmanlı Arması bulunur. Bu armanın İstanbul’dan dokuz manda ile taşındığı söylenir.

Söğüt Nerede? Nasıl Gidilir?

Söğüt nerede diye sorulacak olursa, Bilecik’in ilçelerinden biridir. İl merkezine 28 kilometre mesafede bulunur. İlçe ile Bozüyük arasında 22 kilometre, İnhisar arasında 28 kilometre, Eskişehir arasında 91 kilometre, Bursa arasında ise 131 kilometre mesafe bulunur.



admin / 21.01.2019 / 0 / 8 409

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Harmankaya Kanyonu Tanıtımı

Harmankaya Kanyonu Tanıtımı

Bilecik şehrimizin İnhisar ve Yenipazar ilçeleri arasında konumlanan
Bilecikte Gezilecek Yerler

Bilecikte Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nde özellikle tarihi ile ön plana çıkan köklü illerimizden biri
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up