Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Doğada Su Elde Etme Teknikleri

Doğada Su Elde Etme Teknikleri


Hafta sonu bir gezi ya da yürüyüşe gittiniz ve suyunuz tükendi. Böyle bir durumda neler yapacağınızı düşünün. Doğada su bulunabilecek yerleri hafızanızda canlandırın ve nelere dikkat edeceğinizi kararlaştırın. Öncelikle elde edilecek bu sular doğada hayatta kalmaya yardım edecek miktarda olacağı için varsa eldeki suyu tasarruflu kullanmak yoksa su kaybını önleyecek şekilde hareket etmek gerekir.


Ağaçlardan ve Bitkilerden Terleme Yöntemi İle İçme Suyu Elde Etme

İlk yöntem oldukça basittir. Mantığı ağaç veya bitki yapraklarında oluşan buharlaşmanın bir plastik poşet ile suya dönüştürülmesidir. Bu poşetin içine poşeti delmeyecek şekilde imkan varsa yassı hafif bir taş koyarak yeşil (yapraklı, yaşayan, nefes alan) bir ağacın veya bitkinin yapraklarını içine alacak şekilde ağaç dallarının ucuna bağlıyoruz. Plastik torbanın içi ısındıkça bitkinin içinde bulunan su buharlaşıp ardından tekrar yoğunlaşarak torbanın alt kısmında su birikecektir.(Poşetin delik olmadığından emin olunmalı çünkü su poşetin yere yakın kısmında su toplanacaktır.) Ağaç yoksa büyük bitkilere de, (dikenli ise poşeti delmemesine özen gösterilmelidir.) uygulanabilir.

Poşetin hava almaması önemli. Bu işlem uzun zaman sürebileceği için geceden ya da sabah erkenden hazırlamak gerekecektir. Daha sonra poşet içinde biriken su rahatlıkla içilebilir.

Şekil 1 Ağaç ve bitkilerden plastik poşet yardımıyla su elde etme.

Su İmbiği ile Doğada İçme Suyu Elde Etme

Su imbiği de oldukça basit bir yöntemdir. Üstelik en kurak ortamlarda dahi su elde etme imkânı sunar. Özellikle yaz mevsiminde geceden hazırlanır ise ertesi gün hava ısınınca içilecek su hazır olur. Gereken malzemeler ise parça naylon, su toplamak için yeterli bir kap, bir kaç küçük taş ve çukur kazmak için bir malzeme. İdeal bir su imbiği genişliği 100 cm, derinliği ise 70 cm kadar olabilir; fakat elinizdeki poşete göre daha küçük de yapabilirsiniz. Güneşin havayı ısıtması ile topraktan çıkan nemler damlalaşarak su kabında toplanır. İki zemin arasında sıcaklık farkı olduğu müddetçe hava iki yüzey arasında ısınarak yoğun hâle gelip ve suyu dışarı verecektir. Damlalar aşağıdaki kaba, poşet yardımıyla dolup içme suyu elde edilecektir.

Şekil 2 Su ibriği yöntemi ile su elde etme

Deniz Suyundan İçme Suyu Elde Etme

Deniz suyu ile doldurulmuş bir kabın veya bir çukurun ortasına küçük bir kap koyarak hazırlanır. Kabın üzerine de plastik bir torba gerdirilir ve plastik torbanın ortasına da çukurun ya da kabın büyüklüğüne göre taş koyulur, su ibriği tekniğinde olduğu gibi buharlaşan deniz suyunun tuzlu kısmı büyük kap da kalır ve içme suyu elde edilir. Deniz suyu arıtılmış olur.

Şekil 3 Deniz suyu arıtma ibriği

Kar ve Buzdan İçme Suyu Elde Etme

Kışın ve yüksek dağlarda susuzluğu gidermek için karı ve buzu doğrudan yemek daha çok susamamıza neden olur. Bu nedenle karı ve buzu eritip içmek daha doğru bir davranış olacaktır. Yakılan ateşte eritilen kar ve buz elektrolit bakımından çok zayıftır, bu sudan çay demleyerek içmek daha iyi olacaktır. Doğada birçok bitki çay olarak kullanılabilir. Kar ve buz çoğu zaman kirli olabilir. Kar ve buzu erittikten sonra bezle süzmek iyi olacaktır.

Şekil 4 Kar ve buzdan içme suyu elde etme

Doğada Direk İçme Suyu Olarak Kullanılmayacak Sular

Doğada hayatta kalma faaliyetleri adı üzerinde hayatta kalmak için yapılır. Fakat bazen bilgi eksikliği veya çaresizlik nedeni ile hayatta kalmak için en temel ihtiyaç olan su ihtiyacını gidermek için yapacağınız şeyleri bilmemiz kadar yapmamamız gereken şeyleri de bilmek gerekir.


Doğadan su toplamak bazen tehlikeli olabilir. Eğer vahşi hayvanların da kullandığı su kaynaklarından yararlanılıyorsa yırtıcı hayvanlara dikkat edilmelidir.

  • Asla idrar içilmez.
  • Deniz suyu gibi tuzlu sular susuzluk ihtiyacını artırır.
  • Kar direk yendiğinde hem boğaz enfeksiyonlarına sebep olur hem de susuzluğu gidermez.
  • Bir göze veya kaynakta hayvan ölüsü varsa o su içilmez.
  • Şehirlere yakın yerlerdeki dere suları filtre edilmeden içilmemelidir.



admin / 12.01.2018 / 1 / 3 991

Yorum Ekleyin


  1. hıghlander
    hıghlander
    Ziyaretçi
    6 Temmuz 2019 15:17
    0
    ilk yapılması gereken vücut nemini idareli kullanmaktır.Bunun için gece ilerleyip gündüz serin gölgede uyunulur..sulu bitkilerin suları emilir...mümkün mertebe kalorisi orta ve proteini orta,posası az böcek v.b. bitkilerle beslenilir.Toprakta ki nemi  kaval şeklin de ağaç kabuğu ve  içine sıkıştırılmış filtre tarzı ince otlarla içimize çekerek nem takviyesi yapılır.Çiğ düşme saatlerinde büyük yapraklarla torba vari bir şey oluşturup,çiği ve aynı aletle fotosentez suyunu toplayabiliriz.Vadi ve yarık şeklinde ki topoğrafik yapıların içinden ilerlersek,cüz!'i yada bol suya kavuşabiliriz.Bitki örtüsünün çok yeşil olduğu bölgeleri ve arazideki uzun ve koyu yeşil görüntülü yarıkları,yüksek bir yerden tespit edip oraya yönelerek su kaynağı bulabiliriz.Daha bir sürü şey var.....En iyisi,israi'lin yeni ürettiği hava nemini suya çeviren küçük aletten taşımak.Dahada iyisi bu durumlara düşmemek,bu tip meslek ve işlerle uğraşmamak.Ondan daha iyisi,bunun bir kabus olduğunu fark edip uyanarak,hemen gidip buzdolabından bir şişe buz gibi su alıp içerek tekrar uyumak ve kendini pınar kıyılarında görmeye başlamak.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Doğada Temiz Su Nasıl Bulunur?

Doğada Temiz Su Nasıl Bulunur?

Doğada rahat ve sorunsuz zaman geçirebilmek için en fazla ihtiyaç duyulan ve en
Doğada Temel Beslenme Bilgisi

Doğada Temel Beslenme Bilgisi

Daha önceki üniteler doğada hayatta kalmak için ihtiyacımız olan en temel
Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Doğada keyifli ve güvenli bir kamp için en büyük önceliğimiz doğru malzemeleri
Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Kamp kurulacak bir alanın güvenli olması en önemli özelliktir. Doğada kamp yeri
Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada kamp yapmak zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları
Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Doğada kazanılması gereken en önemli becerilerden biri ateş yakmaktır. Ateş,
Kav Nedir ve Çeşitleri

Kav Nedir ve Çeşitleri

Kav doğada bulunan kuru ve ani yanıcı maddelerin bütününe verilen isimdir.
Doğal Su Kaynaklarının Tehlikeleri

Doğal Su Kaynaklarının Tehlikeleri

Susuzluk ne kadar dayanılmaz olsa da pis sular filtre edilmeden içilmemelidir.
Doğada Kirli Suyun Filtrelenmesi

Doğada Kirli Suyun Filtrelenmesi

Doğada su nadiren saf şekilde bulunur. Hastalık taşıyan zararlı mikro
Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada hayatta kalmaya çalışan insanın temel ihtiyacı sudur. Tarih boyunca
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up