Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Mersin » Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke'de Gezilecek Yerler


Silifke, dillere destan yoğurdu, çileği, kilometrelerce uzanan kumsalları, yemyeşil yaylaları, cenneti andıran Göksu Deltası kadar; dört bir yanına saçılmış ve adeta bir açık hava müzesini andıran antik kentleriyle de dikkat çekiyor.

Silifke gezilecek yerler
İlçe halkının büyük bölümü yakın zamana kadar yaylalarda yaşayan Yörüklerden oluştuğu için zengin folkloründe Yörük kültürünün izi görülüyor. Silifke deyince akla ilk olarak türkülere konu olan yoğurdu geliyor. Keçi ve koyun sütlerinin karıştırılmasıyla, yapılan yoğurdu Yörüklerin başlıca gelir kaynağıymış. Şimdilerde yoğurdu kadar çileği de ünlenmiş.

Silifke’de Gezilecek Yerler

Silifke Kalesi’nin eteklerinde gelişen ilçeyi Göksu Nehri ikiye bölüyor. İlçe merkezi geçmişin izleriyle dolu. Ortaçağ yapısı olduğu kabul edilen kalesi bütün görkemiyle ayakta, kalenin eteklerinde de Tekir Ambarı olarak bilinen bir su sarnıcı var. Göksu nehrinin üzerindeki Taşköprü ve Jüpiter Tapınağı da Roma dönemi kalıntılarından. Selçuklu yapısı Alaaddin (Merkez) Camisi de görülmeye değer. Yakın çevreden toplanan eserler Silifke Müzesi’nde sergileniyor.

Meryemlik Kilisesi

İlçenin yakınlarındaki bir tepenin üzerinde de Aya (Azize) Thekla’nın adına inşa edilmiş ve halk arasında “Meryemlik” olarak bilinen bir kilise var. Aslen Konyalı olan Azize Thekla’nın Aziz Paulos’tan etkilenip Hıristiyan olduğu, bu yüzden yakılmak üzereyken yağan yağmurun ateşi söndürmesiyle kurtulduğu kabul ediliyor. Daha sonra Aziz Paulos’la birlikte kaçmaya başlayan azizenin son olarak Silifke yakınlarındaki bu mağaraya sığındığına inanılıyor. Söylenceye göre paganlar kendisi­ni yakalayacağı sırada mağaraya girerek ortadan kaybolmuş. Azize Thekla’nın saklandığına inanılan mağara Hristiyanlarca kutsal kabul edilerek ziyaret ediliyor.

Mezgit Kale

Silifke’nin dört bir yanı tarihi eserlerle dolu. Silifke-Mersin karayolu üzerindeki Karadedeli köyünden İmamlı köyüne kadar uzanan yol boyunca ve Karadedeli’nin kuzeyindeki Karakabaklı, Işıkkale ve Sinekkale köylerinde Roma ve Bizans dönemine tarihlenen kalıntılar bulunuyor. Susanoğlu (Corasium) beldesinden dağ yoluna sapıldığında da Roma dönemine tarihlenen anıt mezarlar yer alıyor. Özellikle Paslı yakınlarında bulunan ve yöre halkı tarafından Mezgit Kale olarak bilinen Kor­kusuz Kral Anıtmezarı kabartmalarıyla çok etkileyici bir yapı.

Gizemli Mağaralar

Silifke’ye 20 km uzaklıktaki Narlıkuyu koyu balık lokantaları ile ünlü. Narlıkuyu’dan kuzeye doğru giden yolun üzerinde üç obruk var. Obrukların en büyük olanı Cennet Obruğu diğer ikisi ise Cehennem Obruğu ve Dilek Mağarası olarak adlandırılıyor. Cennet Obruğu’nun güney ucunda yalnızca bir duvarı kalmış Zeus Ta­pınağı bulunuyor. 70 metre derinliğindeki Cennet Obruğu’nun içine 452 basamaklı bir merdivenle iniliyor; 300. basamakta Meryem Ana kilisesine, biraz daha aşağıda obruğun dibine varılıyor.

Obruğun dibinde bir yeraltı nehrinin uğultu şeklinde derinlerden gelen sesi duyuluyor. Yeraltı nehri, 2 km ilerideki Narlıkuyu’dan denize dökülüyor. Geçmişte günahkarların ve suçluların atıldığı kabul edilen Cehennem obruğunun içine ise inilemiyor. Mitolojiye göre Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u yendikten sonra, onu Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmadan önce Cehennem çukurunda hapsetmişti.

Biraz ileride de sarkıt ve dikitlerle süslü, içine demir bir merdivenle inilen bir mağara var. Buraya astımlılara iyi geldiği kabul edildiği ve içinde dilek tutulduğu için Astım Dilek Mağarası deniliyor.

Diocaesera Antik Kenti

Silifke’deki tarihi kalıntıların çokluğu antik dönemde taşıdığı önemi gösteriyor. Toroslar’a doğru ilerledikçe çok sayıda antik yerleşimle karşılaşılıyor. En iyi korunmuş tarihi kalıntılar ise Uzuncaburç kasabasında. Silif­ke’nin 30 km kuzeyindeki Diocaesera kenti anıtmezarları, sütunlu caddesi, tiyatrosu, tö­ren kapısı, çeşme, Şans Tapınağı, Zeus Tapı­nağı ve Zafer Kapısıyla tipik bir Roma kenti. Yakınlardaki Ura antik kentinin de Helenistik dönemde Olba Krallığı’nın başkenti olduğu biliniyor, buradaki tiyatro, su kemeri, çeşme gibi kalıntılar geniş bir alana yayılmış. Uzuncaburç yolu üzerindeki Demircili’de de Ro­malı soyluların görkemli anıt mezarları bulunuyor.

Göksu Deltası

Göksu Deltası, gölleri, sazlıkları, tuzlu bataklıkları ve kumsallarıyla Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri. Delta verimli topraklarıyla yöreye bereket saçarken Pare­deniz ve Akgöl lagünlerinde de hatırı sayılır ölçüde balıkçılık yapılıyor. Aynı zamanda birçok bitki ve hayvan türünün sığınağı olan Göksu Deltası’nda nesli tükenme tehlikesi bulunan Saz Horozu gibi 300’ü aşkın kuş türünün de yaşadığı saptanmış.

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilerek korunmaya alman deltanın yaklaşık 10 km uzunluğundaki kumsalına “Caretta caretta” ve “Chelonia mydas” türü deniz kaplumbağaları yumurtla­maya geliyor. Öte yandan Akdeniz foklarının da deltayı mesken tuttukları biliniyor.
Silifke çevresindeki denize girmek iste­yenler, Kızkalesi, Susanoğlu ve Taşucu kum­sallarını tercih edebilir.

Yapmadan Dönme!

» Cennet-Cehennem mağaralarını görmeden,
» Göksu Deltasını gezmeden,
» Aya Tekla'ya gitmeden,
» Antik kentleri dolaşmadan,
» Narlıkuyu'da balık yemeden, DÖNME!

Silifke’de Ne Yenir?

Silifke'nin ünlü yoğurdundan mutlaka tatmak gerek. Bulgurdan yapılan ve kaşıkla soğuk içilen bir yiyecek olan Batırık da Si­lifke'ye özgü lezzetlerin başında geliyor.

Silifke Nerede, Nasıl Gidilir?

Silifke Mersin'e 80 km uzaklıkta. Türkiye'nin her kentinden Mersin'e otobüs seferleri bulunuyor. Silifke kırsalında bulunan kalıntıları dolaşmak için özel araç şart.



admin / 26.01.2018 / 1 / 5 426

Yorum Ekleyin


  1. Ahmet
    Ziyaretçi
    7 Temmuz 2019 14:13
    0
    Silifke Türkiye’nin cennetidir dünyanın en güzel koyları sonsuz kumsalları tarihi kültürüyle tarımıyla  bir cennettir Silifke ama buradan o meşhur kumsallar ve koylardan bahsedilmemiş.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar, Mersin’in bir ilçesidir. İl merkezine 150 kilometre ve denize mesafede
Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Çukurova'nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş Tarsus söylencelerin
Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Anadolu'daki en eski ve iyi korunmuş Bizans manastırlarından
Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Milattan önce 7 bin yıllara dayanan Mersin'de bulunan Yumuktepe Höyüğü,
Mersin'de Gezilecek Yerler

Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz'de ticari anlamda en büyük limanlara sahip olan ve ulaşım konusunda
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up