Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Mersin » Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar’da Gezilecek Yerler


Gülnar Gezilecek Yerler
Gülnar, Mersin’in bir ilçesidir. İl merkezine 150 kilometre ve denize mesafede bulunur. İlçe Taşeli Platosu üzerine kurulmuştur. Geniş ormanlık alanları ve ilçeden geçen Erikli Çayı ile doğal bir miras niteliğindedir. Tarihi çok eskilere dayanan bölgede hem tarihi mekanlar hem de doğal ortam dikkat çekicidir. İlçenin ismi ise Farsçadır ve narçiçeği anlamına gelir. Gülnar'ın tarihine kısaca değinelim.

Gülnar Tarihi

Mersin Gülnar ve çevresi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Araştırmalar ilk yerleşimin Meydan Kalesi’nde kurulduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu alan milattan önce 7’nci yüzyılda Hititler tarafından garnizon olarak kullanılmıştır. Sonrasında da yerleşimin sürdüğü alanda milattan önce 3’üncü yüzyılda Ptelamuslular görülür. Ardından terk edilen bölgede Roma ve Bizans döneminde yine yerleşim kurulur. Roma zamanında bu çevreye Taşlık Klikya denmiştir.


Sonraki yıllarda, milattan sonra 7’nci yüzyılda, Gülnar ve çevresine İslam Orduları ulaşır. 13’üncü yüzyılda ise bölgede Selçuklu Devleti hüküm sürer. İlçenin bulunduğu alana Türk boyları göç eder. Osmanlı sınırlarına ise 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından katılır. 2. Beyazıt zamanında da konargöçer aşiretler bu alana göç eder ve yerleşik hayata geçer. İlerleyen yıllarda bölgenin o zamanki merkezlerinden biri olan Gilindire Yunan saldırısına uğrar. Güvenlik sıkıntısından dolayı merkez Bozağaç köyüne oradan da bugünkü yerine taşınmıştır.

Tarihi ve doğal mirasıyla dikkat çeken güzide ilçemiz Gülnar gezilecek yerler listesini aşağıda sıraladık.

Kırshu ( Meydancık) Kalesi

Kırshu Kalesi Gülnar merkezine 11 kilometre mesafede yer alır. İlçeye bağlı Emirhacı köyünde bulunur. 750 metrelik uzunluğu ile oldukça büyük bir yapıdır. Kalenin iç kısmında bir şehir kurulmuştur. Burada milattan önce 7’nci yüzyılda Karialılar, sonra Persler ardından Mısır krallıkları yaşamıştır. Yapılan araştırmalarda bölgeden Hititlere ait kalıntılar da çıkmıştır. Kalenin anıtsal bir giriş kapısı, üzerindeki Pers kabartmaları, hazine binası ve doğu mezarı günümüze ulaşmıştır.

Zeyne Türbesi

Zeyne Türbesi Gülnar- Mut yolu üzerinde 26’ncı kilometrede bulunur. Türbe Zeyne Mahallesi’ndedir. Kasaba Sütlüce olarak da bilinir. Şeyh Ali Sermerkandi’ye ait olan türbe inşa edildiğinde külliye olarak tasarlanmıştır fakat bugüne sadece türbe kısmı ulaşmıştır. Büyük bir bahçe içinde bulunur. Bahçede de birçok mezar vardır.

Şeyh Ali Semerkandi hakkında bir rivayet anlatılır. Buna göre Ali Semerkandi çobandır. Sıcak bir günde hayvanları susuz kalmışken bunu gören bir Türkmen Ali Semerkandi’yi eleştirir. Ali Semerkandi bu duruma içerler ve dua ederek sopasını kayalara vurur. Ardından kayaların içinden su fışkırır. Böylece hayvanlar kurtulur. Hikayede geçen su kaynağı hala bölgededir ve ziyarete açıktır.

Şeyh Ömer Türbesi

Şeyh Ömer Türbesi, Gülnar'a bağlı Şeyh Ömer köyünde bulunur. Türbede bir Kur-an tefsiri yazarının mezarı bulunur. Türbe sekizgen şeklindedir. Yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Onarımdan geçerken kubbesinde beton kullanılmıştır bu yüzden asıl hali bilinmez.

Saklı Cennet

Saklı Cennet olarak bilinen yer ilçenin Zeyne Mahallesi’nde yer alır. Buradaki kanyondan Toros Dağları’ndan gelip Göksu Irmağı’na dökülen bir çay akar. Çayın dökülüşü şelaleyi andırır. Çevresi mesire yeri olarak kullanılır ve burada bir tesis işletilir. Sakin bir ortamı olan Saklı Cennet özellikle bölge halkı tarafından sıkça tercih ediliyor.


Gülnar Nerede? Nasıl Gidilir?

Gülnar ile Mersin’in arasında 150 kilometre mesafe bulunur. Güneyinde Aydıncık, doğusunda Silifke, batısında Bozyazı ile çevrelenmiştir. Kuzeybatıdan da Karaman ili ile sınır oluşturur. Aydıncık ilçesi ile arasında 35 kilometre mesafe vardır. İlçeye giderken geçilen yollar oldukça dönemeçlidir. Ankara- Anamur yolu üzerinden gidilebilir.



admin / 07.09.2018 / 0 / 8 886

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Ashab-ı Kehf Mağarası

Ashab-ı Kehf Mağarası

Yedi Uyurlar Mağarası Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerine mensup kişiler
Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Çukurova'nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş Tarsus söylencelerin
Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke, dillere destan yoğurdu, çileği, kilometrelerce uzanan kumsalları,
Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Anadolu'daki en eski ve iyi korunmuş Bizans manastırlarından
Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Milattan önce 7 bin yıllara dayanan Mersin'de bulunan Yumuktepe Höyüğü,
Mersin'de Gezilecek Yerler

Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz'de ticari anlamda en büyük limanlara sahip olan ve ulaşım konusunda
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up