Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Mersin » Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur'da Gezilecek Yerler


Anamur gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan ziyaretçiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Mersin Anamur ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Anamur gezilecek yerler
Türkiye'nin güneyinde bulunan Mersin ilinin, kültür ve doğa harikası olan Anamur ilçesi, ulaşımı en zor noktalardan birisi olmasına rağmen her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Virajlı ve dik yolları nedeniyle yabancı turistlerin pek ilgisini çekmese de çevre illerden ve ülke genelinden bol miktarda yerli turist çeker.


Rüzgarlı burun anlamına gelen eski Latince adı "Anemurium" dan zamanla Anamur'a dönüşmüştür. Tarih boyunca birçok uygarlık görmüş olan Anamur caretta caretta ve Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Anamur'un tarih boyunca çeşitli uygarlıklar himayesinde kalmasının getirileri olan kültürel zenginlikler, Anamur'a ayrı bir kimlik kazandırmıştır.

Anamur’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Titiopolis Antik Kenti, Anemurium Antik Kenti ve Mamure Kalesi gelmektedir.

Titiopolis Antik Kenti

Anamur’un batısında kalan Kalınören Köyü sınırları içerisinde yer alan Titiopolis Antik Kenti Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler taşımaktadır. İçerisinde çok miktarda mezarlar, dini mekanlar ve lahitler bulunmaktadır. Kentin etrafını saran sur duvarları ve girişlerdeki renkli sütunlar ile soylu mezarları şehirde yaşayanlar hakkında önemli bilgiler vermektedir. Tepelere doğru çıkıldıkça kendini gösteren hamam yapısı, şehirdeki daha birçok yapının toprak altında kaldığını göstermektedir. Mutlaka görülmesi gereken muhteşem bir antik kenttir.

Titiopolis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Ulaşım açısından oldukça kolay bir konumda bulunan Titiopolis, Ovabaşı Köyü yolu üzerinden merkeze 5 km mesafedeki Kalınören Köyü üzerinde hakim bir tepede yer almaktadır. Arazi araçları ile daha kolay ulaşım sağlanacağı gibi normal araçlarla da ulaşım kolaylıkla sağlanabilir.

Mamure Kalesi

Tarihe meydan okumuş, tarihi her anıyla yaşamış 1500 yıllık Mamure Kalesi, Akdeniz kıyısında en iyi şekilde korunmuş kalelerden biridir. Orta Çağa dayanan geçmişi Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış her medeniyetten de izler taşımaktadır. Savunma ve ticari olarak mükemmel bir konumda yer alan kale, 23.500 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Gördüğü her uygarlık ile farklı bir inşa kazanan kale her aşamasıyla farklı bir medeniyete ışık tutar. Kaleyi ziyaret ederek hem muhteşem manzarayı izleyebilir hem de tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Mamure Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Mersin ili Anamur ilçesi Bozdoğan Köyü deniz kıyısında bulunan Mamure Kalesi’ne gitmek için Anamur merkezden aracınızla 6 km güneydoğu yönünde ilerlemeniz gerekmektedir. Mersin Otogar’dan Anamur’a giden minibüsler ile de Mamure Kalesi’ne ulaşım sağlanabilmektedir. Dilerseniz Alanya yolu üzerinden de Mamure Kalesi’ne çıkabilirsiniz.

Anemurium Antik Kenti

Kesin olarak kuruluş tarihi bilinmeyen Anemurium Antik Kenti, Anamur burnunun doğuya bakan yamaçlarında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunmuştur. İlk rastlanılan kalıntılar Roma İmparatorluğu’na ait olduğu için ve onun öncesinde de herhangi bir kalıntı olmadığı için M.Ö. 4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Kıbrıs'a yakın lokasyonu ve bir Roma kenti olan Germanikopolis ile kara yolu aracılığıyla bağlantısının bulunması Romalı’ların burayı ticari bir istasyon olarak kullandığına işaret etmektedir.


Surları, hamamları, tiyatro ve konser salonu ile tarih boyunca hüküm sürmüş birçok uygarlığın kalıntılarını taşımaktadır. Aşağı ve yukarı olmak üzere iki bölgeye ayrılan şehirden çıkarılan pek çok eser Anamur Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca Anemurium Antik Kenti, Anadolu'nun en iyi korunmuş nekropolüne de ev sahipliği yapar. Üç tip mezar taşı ve 400’den fazla mezarın bulunduğu bu nekropol oldukça iyi korunarak bugünlere kadar gelmiştir. M.S. 12. yüzyılda Selçukluların himayesine katılarak tamamen bir Türk şehri halini almış olan Anemurium, Anamur ilçesinin bugünkü adını oluşturmuştur.

Anemurium Antik Şehrine Nasıl Gidilir?

Anemirium Antik Kenti, Anamur- Gazipaşa kara yolunun 4. kilometresinden sonra deniz tarafındaki 2 kilometrelik yolu takip ederek kolaylıkla ulaşılabilir bir noktadadır.
Eğer Anamur seyahati planlıyorsanız; Mersin'de Gezilecek Yerler isimli konumuzu mutlaka okuyunuz.

Anamur’da Görülmesi Gereken Diğer Yerler;

  • Alaköprü

Akdeniz’in güzel şehri Mersin’de yer alan Alaköprü, 14.yy’da Karamanoğulları tarafından inşa edilmiştir. Tek gözlü olarak tasarlanan bu köprü 19.65 metre yüksekliğine sahiptir. İnşa edildiği dönemin mimari simgelerinden biri olan Alaköprüsü kaliteli işçiliğe sahiptir. Akdeniz yöresine turistik gezi amacıyla gelen insanların mutlaka görmesi gereken yerlerin başında Alaköprüsü’nün geldiğini söyleyebiliriz. Kaldı ki sıcak Akdeniz günlerinde, Köprünün bulunduğu bölgelerin serin olduğu göz önünde bulundurulursa, yaz sıcağından buraya kaçabilirsiniz.
  • Sultan Alaeddin Cami

Trakya bölgesinde hüküm süren Karamanoğulları zamanında 12.yy’da inşa edilen Sultan Alaeddin Cami, günümüzde halen varlığını korumamakla beraber Mersin ilinde görülecek tarihi mekanlar arasında yer alır. Bu caminin hemen karşısında hemen hemen aynı dönemden kaldığı düşünülen han ve köprü bulunmaktadır.
  • Pityussa (Dana) Adası

Mersin’den Antalya’ya gidiş yolu üzerinde Silifke Anamur Karayolunun 35.km’sinden ayrılan bir yol ile ulaşılabilen Pityussa Adası, eski çağlarda kurulmuş ve Roma döneminde bağımsız bir kent haline gelmiştir. Kurulduğu yıllarda bir cazibe merkezi olan Pityussa Adasıdaha sonraki yıllarda Bizanslılar tarafından yönetilmiş olup bu bölgede Bizanslılar’dan kalma onlarca eser bulunmaktadır. Kaldı ki bu ada üzerinde bulunan tüm evlerde Roma ve Bizans mimarisinin izleri görülmektedir. Bu bölgede 1972 yılında yapılan kazı çalışmaları neticesinde bulunan Panteleon Kilisesi, erken Bizans dönemi eserleri arasında olup tam bir bazilika mimarisine sahiptir.
  • Çukurpınar Mağarası

Anamur'da gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alan ve dünya üzerinde bilinen en derin ikinci mağara unvanına sahip olan Çukurpınar Mağarası, Anamur’un kuzey batısındaki Çamurlu yaylası civarında bulunmaktadır. Bu mağaraya 4-5 saatlik yaya yolculuğunun ardından ulaşılabilir. Bu mağara tamamen sarkıt ve dikitlerden oluşmakla beraber içerisinde harika doğa manzaraları barındırmaktadır. Doğa manzaralarına meraklı gezginlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında bu mağara gelir.
  • Üğü Mağarası

Günümüzde keşfi halen tamamlanmamış Üğü Mağarası, Anamur ilçesine bağlı Karalarbahşiş köyü civarında bulunmakla beraber merkeze uzaklığı ortalama 12 km’dir. Bu mağaraya kara yolu ile ulaşmak mümkündür. Zamanında bu bölgedeki suyun taşınması amacıyla yapılan yol kullanılarak Üğü Mağarasına kolaylıkla ulaşılabilir. Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarda mağaranın ortalama 450 m. uzunluğuna 10-20 m. yüksekliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. İçerisinde 6 tane göl olduğu düşünülmektedir.
  • Mamure Kale Camii

Mersin bölgesinde yine Karamanoğulları zamanında inşa edilen yapıtlar arasında olan Mamure Kale Camisi’nin 16.’yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kaldı ki 16.yy mimarisine ilişkin izler taşıyan bu cami taş ve tuğlalar ile örülmüştür. Ayrıca caminin hemen ön yüzünde süs olarak sarnıç inşa edildiğini rahatlıkla görebilirsiniz.
  • Mamure Hamamı

Mamure Kalesini ziyaret etmek isteyen gezginlerin bu bölgeye geldiklerinde görebileceği bir diğer tarihi mekan ise; Mamure Hamamı’dır. Mamure kalesinin kuzey tarafına düşen bu hamam yine Karamanoğulları tarafından tasarlanmıştır. Ancak zaman içerisinde tahrip olan bu yapı son restarasyon çalışmalarından sonra ziyaretçilere açık hale getirilmiştir. Özellikle hamamın giriş kısmı zaman içerisinde yıkılmışsa da soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri günümüze kadar eski halinde gelebilmiştir.
  • Köşekbükü Mağarası

Ortalama 2 bin yıllık bir geçmişi olduğuna inanılan Köşekbükü Mağarası, 500 m2lik bir alanı kaplamaktadır. Çevredeki insanlar tarafından astım hastalığına iyi geldiği rivayet edilen bu mağara, Anamur’un 9 km kuzeybatısında bulunmaktadır. Mağara; Huzur, Şifa ve Dilek olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir.
  • Anamur Evleri

Anamur yöresine özgü olarak bu çevrede evler ahır üzerine iki katlı olarak inşa edilmektedir. Özellikle evlerin mimarisinde haç planları hakimdir. Anamur evleri, bu çevrede “köşk” olarak bilinmekle beraber genellikle Ortaköy ve Bozyazı mevkilerinde sıkça bulunur. Anamur Evleri, Tarihi evleri gezmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alır.
  • Pullu Milli Parkı

Akdeniz bölgesinde Caretta Carettaların yaşadığı ender kumsallar arasında olan Pullu Milli Parkı, gerçekten denizi, ormanı ve doğayı aynı anda bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle kendini doğaya bırakmak isteyenler açısından harika bir dinlenme merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki doğa bilimcilerinin bu bölgeye ilgisi son dönemde oldukça artmıştır.

Anamur Nerede, Nasıl Gidilir?

Mersin ile Antalya arasında bir geçiş ilçesi olan Anamur, barındırdığı doğal güzelliklerle oldukça fazla insanın ilgisini çekmektedir. Nitekim internette “Anamur Nerede, Anamur'a Nasıl Gidilir” sorularını sorgulatan kişilerin sayısı bir hayli artmıştır. Bu anlamda Anamur'a gitmek isteyen gezginler için deniz ve kara yolu olmak üzere iki ulaşım tercihi vardır.

Öncelikle Mersin’de hava limanı olmadığı için bu bölgeye uçakla gelebilmek için mutlaka Antalya hava limanlarını kullanmanız gereklidir. Anamur'a gidebilmek için hava yolu ile Antalya’ya gelirseniz ortalama 4-5 saatlik otobüs yolculuğu ile Anamur'a ulaşabilirsiniz. Eğer Mersin merkezden Anamur'a doğru gelmek isterseniz o halde de ortalama 3-4 saatlik otobüs yolculuğunu göze almalısınız. Anamur'a kara yolu üzerinden gelmenin diğer bir yolu ise; Konya yolunu kullanmaktır. Kaldı ki Konya, Karaman kara yolu üzerinden Gazipaşa’ya bağlanıp oradan Anamur'a devam edebilirsiniz.

Anamur'a ulaşmanın diğer bir yolu ise, deniz yolu kullanmaktır. Yılın her döneminde Girne - Anamur arasında düzenlenen deniz otobüsü seferlerine katılarak ortalama 2 saat içerisinde Girne’den Anamur'a ulaşabilirsiniz.



admin / 28.02.2019 / 0 / 8 437

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar, Mersin’in bir ilçesidir. İl merkezine 150 kilometre ve denize mesafede
Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Çukurova'nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş Tarsus söylencelerin
Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke, dillere destan yoğurdu, çileği, kilometrelerce uzanan kumsalları,
Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Anadolu'daki en eski ve iyi korunmuş Bizans manastırlarından
Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Milattan önce 7 bin yıllara dayanan Mersin'de bulunan Yumuktepe Höyüğü,
Mersin'de Gezilecek Yerler

Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz'de ticari anlamda en büyük limanlara sahip olan ve ulaşım konusunda
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up