Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı bir belde olan
Yeşilce diğer köylerden, beldelerden çok ama çok farklı bir yer. Yeşilce’de kültür merkezi, otel, hatta üniversite bile var. Her şeyden öte özgürlük var; kimse camiye gidene de, içki içene de karışmıyor, hatta birçok kentte içkili mekan açılmasına izin verilmezken burada bir bar bile var.
Beldenin sokaklarında dolaştıkça şok üstüne şok yaşıyor insan, zira kahvehanelerde erkeklerle kadınlar bir arada oturuyor, hatta beraber oyun oynuyorlar. Yeşilce’de okuma yazma oranının yüzde yüz olduğu söyleniyor.
Kaleköy Kalesi
Köyün adı eskiden Yavadı imiş, 1958 yılında adı
Yeşilce olarak değiştirilmiş. Halk arasında köyün Hasan, Ahmet ve Mehmet adında üç kardeş tarafından kurulduğuna inanılıyor. Daha sonra Çerkez ve Gürcü aileler de gelip köye yerleşmiş ve Yeşilce halkını oluşturmuş. Mesudiye’ye 6 km uzaklıkta bulunan kalenin (Kaleköy’de)
Hacıemiroğulları Beyliğinin ilk merkezi olduğu kabul ediliyor.
Yeşilce Yaylaları
Yeşilce 1952 yılında belediye olmuş; bir aralar ilçe olmaya bile heveslenmişler, ama seksenli yıllarda nüfusu azalmış, hatta son çıkarılan yasayla belediyesinin kaldırılması bile gündeme gelmiş, neyse ki turizm bölgesi olduğu için bu gerçekleşmemiş. Yeşilce deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte kurulmuş, Merkez ve Yeşilyurt (Beri) adlarında iki mahalleden oluşuyor.
Yeşilce’nin üç yaylası ve on iki güzlesi var.
Çukuralan yaylası 1650 metre,
Kızılağaç yaylası 1780 metre,
Kıyıyurt yaylası ise 1670 metre yüksekliğinde. Özellikle çevresini saran köknar ağaçları ve şirin göletiyle Alpleri andıran Çukuralan Yaylası
Yeşilce’de gezilecek yerler arasında. Yaylalara iki yıl önce elektrik bağlanmış, şimdilik göze çarpan bir çirkin yapılaşma yok yaylalarda. Yörenin en yüksek olan noktası olan 2298 metre yüksekliğindeki
Eriçok tepesi de yamaç paraşütüne son derece uygun.
Kışın kasabada genç nüfus kalmadığı için ilkokul ve ortaokul kapanmış. Ortaokul binası
Azmi Aksoy Kültür Merkezi, ilkokul binası ise Mesudiye Meslek Yüksek Okulunun binası olarak kullanılıyor. Yani artık ilkokulu olmayan Yeşilce’de üniversite ve öğrencilerin kalması için inşa edilmiş bir yurt bile var.
Yeşilceliler hoşgörülü oldukları kadar uyanık ve muzip yönleriyle de tanınıyor. Bir Yeşilcelinin davul zurna eşliğinde, neşe içinde tek horon oynarken, kendisine yönelen TRT mikrofonlarına; “Cenazemiz var çok üzgünüz” dediği; yediği çekirdeklerin kabuklarını yere attığı için eleştirilen başka bir Yeşilcelinin ise “Ben havaya atıyorum onlar yere düşüyor, ne yapayım” dediği; “cebindeki rakı şişesiyle birlikte dereye düşen Yeşilceli Dilki Bahattin’in kendisini kurtarmaya çalışanlara “Beni bırakın şişeyi kurtarın!” dediği söyleniyor.
Yapmadan Dönme!» Yeşilce'de dolaşıp, hayrete düşmeden,
» Çukuralan Yaylasını görmeden,
» Yayla şenliklerine katılmadan,
» Yeşilcelileri tanımadan, DÖNME!
Yeşilce'nin Neyi Meşhur?
Yeşilce'nin kendine özgü yemekleri var. Bunlar arasında
Madımak Isırgan Çorbası,
Malisan Sarması,
Şello ve
Tatar Böreği başta geliyor.
Yeşilce Nerede, Nasıl Gidilir?
Yeşilce Mesudiye'ye 12 km,
Ordu'ya 126 km,
Samsun'a 291 ve
İstanbul'a 1024 km uzaklıkta. İstanbul'dan Yeşilce'ye direkt otobüs seferleri yapılıyor. Yeşilce Çambaşı yaylasına da 23 km uzaklıkta. Yeşilce'ye Çambaşı'ndan yayla yoluyla da ulaşılıyor.