Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Diyarbakır » Diyarbakır'da Gezilecek Yerler

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler


Diyarbakır gezilecek yerler
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Diyarbakır ili ülkemizin en gelişmiş ve kalabalık şehirleri arasındadır. Şehrin binlerce yıllık tarihinin olması ve burada yaşayanlar kadar ziyaretçilerinde tarihin içinde yolculuklar yapmak için şehirde dolaşmaları yetmektedir. 9 bin yıllık bir şehir Diyarbakır çok sayıda kültürün kaynaştığı ve bir arada yaşadığı bir şehirdir.


Diyarbakır bakırın diyarı olması ile kente verilen addır. Yaşayan bir tarih olması ile Diyarbakır gezilecek yerler mutlaka görülmesi gerekmektedir. Kurulduğu günden bu yana yaşamın devam ettiği Diyarbakır tarihi şehrin terk edilmemiş ve hala aynı yerde yaşamın devam ediyor olması ile mutlaka görülmesi gereken bir şehirdir.

Diyarbakır Tarihi

Yapılan araştırmalar sonucunda Diyarbakır tarihi Yontma taş devrinden itibaren başlamaktadır. Kentin yanına kurulduğu Dicle nehrinin de etkisiyle bütün medeniyetler için vazgeçilmez olmuştur. Kent kurulduğundan itibaren Asur, Urartu, Pers, Roma, Moğollar ve en sonunda da Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

Diyarbakır Kalesi

Kente gelenlerin Diyardakırda gezilecek yerler neresi diye araştırma yapmalarına pek gerek yoktur çünkü kent zaten yaşayan bir tarihtir ve bugün hala ayakta olan kalesi kentin neredeyse içinde yer almaktadır. M.Ö 3.000 yıllarında Huriler tarafından yapılmış olan iç kale daha sonrasında Kenti ele geçiren Araplar ve Osmanlılar tarafından genişletilmiştir. Yüksekliği ve büyüklüğü ile dünyanın en büyük surlarına aittir. Diyarbakır Kalesi ve Şehre özgü Hevsel bahçeleri tarihi önemleri ve güzellikleri ile UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer almaktadır.

Hevsel Bahçeleri

Dicle nehri ve Diyarbakır kalesinin surları arasında binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Hevsel bahçeleri bölgenin uzun bir süre tahıl ambarı olarak anılmasını sağlamıştır. Hevsel bahçelerinde günümüzde pek çok kuş türü ve hayvan türü için doğal bir yaşam alanı bulunmaktadır.

Ulu Cami

Kentin en ünlü tarihi yapıları arasında Ulu Cami yer almaktadır. Caminin Hz. Ömer zamanında 639 senesinde yapıldığı bilinmektedir. Daha sonra Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın emriyle 1091 senesinde bir tadilat yapılmıştır.

Mar-toma Kilisesi ismi ile ibadet yapılırken camiye dönüştürülen yapı Anadolu'nun en eski camilerinden birisidir. Ayrıca caminin duvarında geçmişteki uygarlıkların izleri de yer aldığından dolayı son derece enteresan bir yapı olarak görenleri hayran bırakmaktadır.

Behram Paşa Cami

Behram Paşa Cami, 1564 yılında o dönemde Diyarbakır valiliği yapan Behram Paşa vesilesi ile Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Yapılış yöntemi ile bugünkü mimari sistemlere benzer oluşu, bilim adamlarının dikkatini çekmekte olan camii aynı zamanda Mimar Sinan'nın nadide eserleri kategorisinde bulunmaktadır.

Diyarbakır Mesudiye Medresesi

Birçok camiye ev sahipliği yapan Diyarbakır, Mesudiye Medresesi ile de geçmişin izlerini taşır. Dönertaş sütunlardan oluşmakta olan medrese Diyarbakır'da gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Hasan Paşa Hanı

Turistlerin içinde bulunan kafeler de otururken tarihi bir mekanda olmanın keyfini yaşamaktadırlar. Hasan Paşa Hanı Ulu caminin doğu girişinin karşısındadır. İki katlı han kemerleri ve ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Sülüklü Han

1683 senesinde yapılmış olan Sülüklü Hanın restarasyonu 2010 yılında yapılarak halka açılmış olan Sülüklü Han son zamanlarda gözde bir yer haline gelmiş ve burada çay içmek isteyen kişiler için kafeler yer almaktadır.

Deliller Hanı

Huüsrev Paşa Hanı adıyla da anılan yapı 1527 yılında Huüsrev Paşa tarafından yapılmıştır. Halk arasında Deliller Hanı diye adlandırılmasının sebebi, Her yıl İslam Ülkelerinden Hicaza gitmek üzere bu handa toplanan Hacı adaylarını götürecek Dellerin bu Handa kalmalarından kaynaklanmaktadır. Kent merkezinde bulunan yapı iki katlı ve 120 yataklı tarihi ve turistik bir otel olarak hizmete açılmıştır.

On Gözlü Köprü

Dicle nehrinin üzerine kurulmuş olan bu köprü ayrıca Dicle köprüsü, Silvan köprüsü, Mervani köprüsü adlarıyla da anılmaktadır. Diyarbakır Kalesinin Mardin kapısının batısında yer almaktadır. 6. yy da yapılmış olan köprü kimizaman geçişin engellenmesi amacıyla yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir. On gözlü köprü adını köprünün sahip olduğu kemerler ile almıştır ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi hala ibadete açıktır ve tahminen 3. yy da yapıldığı düşünülmektedir. Çeşitli dönemlerde tadilat yapılmış olsa da Süryani kilisesinde tarihe yolculuk yapmak isteyen kişilerin ziyaretini beklemektedir. Geç Roma döneminin izlerini taşıyan yapıdaki taş işçiliği ayrıca dikkat çekmektedir.

Arkeoloji Müzesi

Birçok medeniyete beşiklik yapan Diyarbakır'da bulunan tarihi kalıntılar bu müzede sergilenmektedir. Müzede Diyarbakır yöresinde yapılan kazılar sonucu elde edilen tarihi eserler, Neolitik Çağ'dan itibaren Osmanlı dönemine kadar kronolojik olarak sergilenmektedir.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Diyarbakırlı olan şairlerden Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi de oldukça hoş olan mimari yapısıyla fotoğraf tutkunlarını da kendisine hayran bırakmaktadır.

Gazi Köşkü

Atatürk'e armağan edilen Gazi Köşkü 15. yy da Akkoyunlular tarafından yapılmıştır. Mardin kapısının batısındadır ve köşk günümüzde müze olmuştur ve Atatürk'e ait eşyalar ve çeşitli hatıralar burada bulunmaktadır. Ayrıca Gazi köşkünün etrafında halkın dinlenmesi ve piknik yapması için bir alan bulunmaktadır.

Kervansaray

1527 yılında yapılmış olan kervansaray Diyarbakır mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. 72 odaya sahip olan kervansaray günümüzde restore edilmiş ve otel olarak kullanılmaktadır.

Malabadi Köprüsü

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yer alan Malabadi Köprüsü Artuk oğullarının izlerini taşıyor. Birbirinden farklı renkteki taşlarla inşa edilmiş olan köprü Evliya Çelebi'nin de övgülerine mazhar oluyor.

Diyarbakır Neyi Meşhur?

Diyarbakır neyi meşhur sorusunun cevabı olarak ilk sırada Diyarbakır karpuzu yer almaktadır. Büyüklükleri ile insanı şaşırtabilmektedirler. Kente geldiğinizde yöresel yemeklerden yemeyi ihmal etmemeni gerekir. Diyarbakır da yiyeceğiniz ciğer ve kebabın tadını unutamayacaksınız. Ancak bunlar arasında mutlaka ve Çiğ Köfte başköşede yer almalı. Özellikle lahmacun da Diyarbakır yöresinin önemli tatlarından birisi. Buğday ve etle yapılmakta olan Keşkek, Lebeni, içli köfte ve Saç tava Diyarbakırlıların enfes lezzetleri arasında yer buluyor. Patlıcan kebabı ve yine patlıcanla yapılan Meftune, Sütlü Nuriye ve Kadayıf tatlısı da Diyarbakır sofralarının vazgeçilmezi. Böylece etin ve bulgurun çevresinde şekillenmiş olan Diyarbakır Mutfağı birçok medeniyetin lezzetlerini de bünyesinde barındırıyor.

Diyarbakır Nerede, Nasıl Gidilir?

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Diyarbakır ilinin komşuları Bingöl, Muş, Batman, Elazığ, Mardin, Şanlıurfa’dır. Diyarbakır nerede nasıl gidilir sorusuna cevap olarak da Kente havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşım mümkün olmaktadır. İstanbul’dan kendi aracınız ile Diyarbakır'a gitmek istediğinizde 1381 km gitmeniz gerekir, Aynı şekilde İzmir’den 1436 km uzaklıktadır. Binlerce yıllık tarihi ile mutlaka görülmesi gereken Diyarbakır günümüzde kavuştuğu huzur ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Diyarbakır Tanıtım Filmi




admin / 26.11.2017 / 3 / 7 178

Yorum Ekleyin


  1. berat yol
    Ziyaretçi
    6 Şubat 2018 15:02
    0

    diyarbakır tam bir tarih şehridir  eski çağ evleri ve camisiyle tam bir otantik kenttir eski çağ kiliseleriyle  bir tarih şehridir yemek olarakta kebap burda yenir

  2. Ahmet Kaan
    Ziyaretçi
    11 Aralık 2018 15:52
    0

    Öncelikle Diyarbakır hakkında vermiş olduğunuz bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Şuan Diyarbakırdayım ve en meşhur yemeği "Diyarbakır ciğeri" dir. 10 gözlü köprü ve hasanpaşa konağında kahvaltı yapmadan gemeyin derim.

  3. cansu
    Ziyaretçi
    8 Ocak 2019 09:28
    0

    Diyarbakır, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok büyük bir ilimizdir. Ancak şu an serserilerin ve kendi bilmezlerin yeri haline gelmiş. Şehirde can güvenliğin yok. Belli başlı yerlerde gasp edilmen an meselesi. 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Silvan’da Gezilecek Yerler

Silvan’da Gezilecek Yerler

Diyarbakır Silvan ilçesi son zamanların ilgi çekici mekanları arasında
Dicle’de Gezilecek Yerler

Dicle’de Gezilecek Yerler

Dicle, Diyarbakır'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 68 kilometre mesafede
Bismil’de Gezilecek Yerler

Bismil’de Gezilecek Yerler

Bismil Diyarbakır'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 54 kilometre mesafede
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up