Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Hatay » Reyhanlı Gezilecek Yerler

Reyhanlı Gezilecek Yerler


Reyhanlı gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Hatay Reyhanlı ilçesi hakkında kısa bilgi verelim:

Reyhanlı Hatay'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 37 kilometre mesafede bulunur. İlçe Türkiye ile Suriye sınırını oluşturan ve ikinci büyük sınır kapısı olan Cilvegözü Sınır Kapısı’nın girişindedir. Bu sayede ilçede ulaşım gelişmiştir. Hatay'ın ilçeleri arasında en gelişmiş yerleşimlerinden biridir.

Reyhanlı Tarihi

Reyhanlı'nın daha önceki ismi İrtah’tır. Daha sonra bir Türkmen aşireti buraya yerleşmiş ve bölgeye ismini vermiştir. İlçedeki tarihi kalıntılar milattan önce 6100 yılına kadar uzanır. İlçe sınırları içinde çok sayıda höyük bulunur. Tarihi, doğal ve kültürel mirası oldukça zengindir. Bu sayede turistik açıdan da önem taşır. 

Makalemizin devamında Reyhanlı’da gezilecek yerler listesini sizin için derledik.

Tel Avare Köyü


Tel Avare Köyü Reyhanlı'nın batı tarafında bulunur. Köy buradaki bir höyük üzerine kurulmuştur. Günümüzde kullanılmayan köyün zamanında su ihtiyacını buradaki Kızılark Çayı’ndan karşıladığı tahmin edilmektedir. Bu tarihi yer 1936 keşfedilmiştir. R.J. Braidwood’un bulduğu alanda çok eski tarihlerden kalıntılar vardır. Özellikle Kalkolitik Çağ ve Ortaçağ’dan izler taşımaktadır.

Çatalhöyük

Çatalhöyük ilçenin kuzeybatısında kalır. 4 kilometre mesafedeki höyük ilçe ile Kırıkhan’ı bağlayan yolun hemen yanında bulunur. 25 metre yüksekliğe sahiptir. Yüzeyinde çok sayıda çanak çömleğe rastlanmıştır. Çatalhöyük önemli tarihi yapılardan biridir. Hititler Amik Ovası’nda devlet kurduklarında Çatalhöyük’ün olduğu alanı başkent yapmışlardır. Bu kentin adı o dönemde Kanula, devletse Hatina Devleti’dir. Milattan önce 717 yılında kurulan devlet Asurlar tarafından yıkılmıştır. Höyükte Asurlara ait birçok eser bulunmuştur.

Kızlar Sarayı

Kızlar Sarayı Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarındaki tampon bölgede kalmıştır. Bu yüzden sarayın olduğu alana ancak özel izinle girilebiliyor. Yapının diğer adı Kasr-el Benet’tir. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmese de Bizans döneminden kalma olduğu tahmin edilir. Sarayın iç tarafında büyük bir kule bulunur. Kuzey tarafında ise oda kalıntıları vardır. Güneyinde ise bir kilise bulunur. Yapının üzerindeki yazılardan sarayın Haçlılar tarafından da kullanıldığı anlaşılmıştır. Günümüzde Kızlar Sarayı’nın büyük kısmı hasar görmüş durumdadır.

Yenişehir Gölü

Yenişehir Gölü sınır kapısı ve ilçe arasında bulunur. Etrafı yeşillikler ve ağaçlarla kaplıdır. Yanında bir cami bulunur. Yenişehir Camisi 1317 yılından kalan bir yapıdır. Tek katlı ve taş malzemeli güzel bir camidir. Yenişehir Gölü’nün yakınlarında Roma dönemine ait bir yerleşim yeri olduğu bilinir. İmma adındaki şehir 12’nci yüzyılda savaş ve deprem sonucu zarar görmüş ve 1171 yılındaki bir deprem sonucu da yok olmuştur. Gölün çevresi günümüzde güzel bir mesire yeri olarak tasarlanmıştır. Gölün üzerinde güzel bir köprü, etrafında çay bahçeleri ve doğal alanlar bulunur. Ayrıca gölde sandal gezileri de yapılır.
Eğer Reyhanlı civarında bulunuyorsanız; Hatay'da Gezilecek Yerler isimli konumuzu inceleyiniz.
Yenişehir Gölü ilçenin su ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. Göl kenarındaki pompalardan ilçeye içme suyu veriliyor. Burası görülmeye değer doğal alanlardan biri ve hoşça vakit geçirilebilecek alanlar arasında.

Açana Hitit Sarayı

Açana Hitit Sarayı Alalah adıyla da bilinir. İlçe ile Reyhanlı’yı bağlayan yolun 22’nci kilometresinde bulunur. Yapının tarihi milattan önce 18’inci yüzyıla kadar uzanır. Günümüze saray ve çevresindeki tapınağın kalıntıları ulaşmıştır. Açana Höyüğü, antik Alalah kentinin kalıntılarıyla oluşmuştur. Kente ilk yerleşim milattan önce 3400’lü yıllarda kurulmuştur. İlerleyen zamanlarda çok sayıda medeniyet bu yerleşimi kullanmıştır.


Höyükte 17 kat yerleşim tespit edilmiştir. Dördüncü ve yedinci yerleşim tabakalarında büyük saraylar olduğu gözlenmiştir. Buradaki en eski saray yedinci tabakada bulunur. Yapı Yamhat ve Hitit Prensesi Yarım- Lim tarafından yaptırılmıştır. Saray milattan önce 18’inci yüzyıla tarihlenmiştir. Dördüncü tabakadaki saray da diğerinin yakınındadır. Bu yapı milattan önce 15’inci yüzyıldan kalmıştır. Kral Nigme-Pa tarafından yaptırılmıştır. Bu alanda yapılan arkeolojik çalışmalarda çıkarılan eserlerin bir kısmı Hatay Arkeoloji Müzesi’nde, bir kısmı ise British Museum’da sergilenmektedir.

Reyhanlı Nerede? Nasıl Gidilir?

Reyhanlı nerede diye soracak olursanız; bağlı olduğu Hatay arasında 37 kilometre mesafe bulunur. İlçenin doğu ve güney tarafı Türkiye- Suriye sınırıdır. Kuzeyinde Kumlu, batısında Antakya ilçeleri bulunur. İlçeye çevre yerleşimlerden ve il merkezinden kalkan otobüslerle gidilebilir. Hatay'a hava yolu veya demir yolu ile ulaşmak da mümkündür. Buradan ilçeye kolayca gidilebilir.



admin / 11.12.2018 / 2 / 3 914

Yorum Ekleyin


  1. dandanakan01
    Ziyaretçi
    11 Aralık 2018 22:06
    0

    Hatay çok güzel bir şehir tarihi insanları doğal güzellikleri özellikle yemekleri için tercih edilecek gezmecelerim arasındadır. Bu güzel yazı ile daha önce gezip gördüğüm mekanları tekrar yaad etme fırsatı yakaladım teşekkürler.

  2. Sultan
    Ziyaretçi
    26 Aralık 2018 17:09
    0

    Şimdiki durumu nasıl gerçekten bilmiyorum ama cok güzel gezilecek bir yer. Orada teyzemle gezmiştim 3 yıl önce, çok farklı bir havası vardı 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Erzin'de Gezilecek Yerler

Erzin'de Gezilecek Yerler

Erzin gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Hatay Erzin hakkında bilgi
İskenderun'da Gezilecek Yerler

İskenderun'da Gezilecek Yerler

İskenderun gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, İskenderun'a seyahat
Dörtyol’da Gezilecek Yerler

Dörtyol’da Gezilecek Yerler

Dörtyol , Hatay'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 84 kilometre mesafede
Samandağ'da Gezilecek Yerler

Samandağ'da Gezilecek Yerler

Keldağ ve Musa Dağı arasında masmavi bir denizin, upuzun bir kumsalın, kıyıdan
Antakya'da Gezilecek Yerler

Antakya'da Gezilecek Yerler

Antakya’da Sünni ve Alevi Türkler; Sünni, Alevi, Ortodoks ve Katolik Araplar,
Hatay'da Gezilecek Yerler

Hatay'da Gezilecek Yerler

Hatay'da gezilecek yerler nerelerdir ve bu yerlerin gezilmeye değer olmasındaki
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up