Kastamonu'nun güzide ilçelerinden biri olan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 7 Ağustos 1925’de tarihi Şapka Nutku’nu söylediği ilçe olan
İnebolu gezilecek yerler oldukça fazla sayıda olmakla beraber ilçenin tarihine göz atıldığında önemli bilgi ve verilere ulaşmak da mümkündür. Bir Karadeniz liman şehri olan
Kastamonu İnebolu aynı zamanda Türk geleneksel yerli mimarinin de en başarılı örneklerini barındıran önemli bir konumda da bulunmaktadır. İnebolu Türkiye'nin İstiklal madalyalı tek ilçesidir.
İnebolu'nun Tarihi Hakkında Bilgi
İnebolu'daki yerleşimin ne zaman başladığı hakkında tam ve kesin verilerden bahsedilemese de tahminler İnebolu’nun Sinop’a bağlı olarak Lidyalılar tarafından kurulan bir ilçe olduğu yönündedir. İnebolu’nun ilk ismi olan Abonoteichos “her yere hakim kale” anlamına gelirken, Selçuklular döneminde şehrin adı İnebolu olarak belirlenerek günümüze kadar gelmiştir.
İnebolu tarihi Kurtuluş Savaşı döneminde yeniden yazılırken şehrin özellikle liman kenti olmasından hareketle milli mücadele döneminde stratejik öneminin de vurgulanması gerekmektedir. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925’te kente bir günlüğüne gelmesine rağmen üç gün kaldığı ve meşhur Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin başlangıcını Kastamonu’da vermesinden dolayı İnebolu'nun Türk tarihi açısından da büyük önemi bulunmaktadır.
İnebolu’da Gezilecek Tarihi Yerler
İnebolu tarihi yerler bakımından ziyaretçilerine oldukça fazla alternatif sunan bir konumda bulunmaktadır. Bu noktada, Geriş Tepesi Ören Yeri, Apaş Tepesi Ören Yeri, Nezihe Batta Kültür Evi, Pembe Köşk, Hamamcı Kadı Salih Reis Anıtı, Dr. İsmail Hakkı Bey Anıtı, Yeni Camii Bahçesi Güneş Saati, Karaca Mahallesi Camii, Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi ve Şerife Bacı Anıtı
İnebolu’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasındadır.
- Şerife Bacı Anıtı: İnebolu meydanında bulunan Şerife Bacı Anıtı Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakarlık ve kahramanlıkları temsil etmek için, savaşın Kastamonu’daki sembol kadınlarından Şerife Bacı adına dikilmiştir. İlçedeki önemli tarihi noktalardan biridir.
- İnebolu Türk Ocağı: İnebolu Türk Ocağı, hükümet konağının oldukça yakınında bulunan ve 1925 yılında Şapka Nutku’nun okunduğu nokta olması sebebiyle çok önemli bir tarihi yapıdır. Aynı zamanda yakın zamanda restore edilen ve büyük çoğunluğu ahşaptan oluşan yapı içerisinde ayrıca Kurtuluş Savaşı ögelerinin sergilendiği önemli bir noktadır.
- İnebolu Evleri: Genellikle 3 katlı ve bahçeli yapılar olmakla beraber her bahçede değişik meyve ağaçlarının olduğu görülmektedir. İnebolu evlerinin bahçe avluları da dünyaca ünlüdür. İnebolu evleri genellikle bordo-beyaz renkte olmakla beraber ismi Aşı Köyü’nden çıkarılan aşı boyasından gelmektedir.
- Eski İnebolu konakları: Osmanlı kültür ve mimarisinin Kastamonu'daki önemli temsilcilerinden biri olan ve tarihe meydan okuyan eski İnebolu konakları İnebolu evlerinden metrekare olarak biraz daha büyük olan ve 340 adeti koruma altına alınmış önemli yapılardır. Meşhur pembe Köşk bu konakların en dikkat çeken ve popüler ögelerinden biri olmakla beraber özel mülk olduğu için ziyaret edilememektedir.
- Denk Kayıkları: İnebolu ile bütünleşen önemli tarihi ögelerden biri olan Denk kayıkları farklı bir teknikle yapılan ve dünyada eşi benzeri olmayan vasıtalar olarak dikkat çekerken, özellikle milli mücadele döneminde limana yanaşamayan asker ve mühimmat bu kayıklar vasıtasıyla kıyıya taşınmıştır.
İnebolu’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Doğal güzellikler bakımından doğanın oldukça cömert davrandığı
İnebolu’da gezilmesi gereken doğal güzellikler;- Apaş ve Geriş Tepeleri: İlçe merkezinden yukarı doğru tırmandıkça ziyaretçilerin karşısına çıkan ve doğal kalıntılarıyla dikkat çeken Apaş ve Geriş Tepeleri İnebolu’da gezilecek doğal güzelliklerin iki tanesidir.
- Beldeğirmeni Köyü ve Tarihi Fatih Çınarı: İnebolu’ya 15 km mesafede bulunan Beldeğirmeni Köyü başlı başına bir tarih olsa da köyün içerisindeki 1484 yılında dikildiği bilinen Fatih Çınarı da oldukça önemli bir doğal güzellik olarak dikkat çekiyor.
- İstiklal Yolu: Türk tarihinin kilometre taşlarından biri olan ve milli mücadele dönemi mühimmat ve asker sevkıyatının yapıldığı İstiklal Yolu İnebolu’dan başlarken tam 340 kilometre uzunluğundadır.
İnebolu'daki Müzeler
İnebolu müzeleriçok fazla sayıda olmasa da özellikle şehrin Kurtuluş Savaşı dönemindeki önemli konumu göz önüne alındığında “Kurtuluşa Giden Yolda İnebolu Kent Müzesi” adı altında yıllardır hizmet veren müze aynı zamanda “Çılgın Türkler Diyarı” için sayılı kahramanlık müzelerinden de biridir. İstiklal Madalyasına sahip tek ilçe olan Kastamonu aynı zamanda Kent Müzesi’ne sahip çıkmakta tereddüt etmeyen bir özelliğe de sahiptir. Bu nedenle İnebolu Kent Müzesi Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı’yla ilgili her detayın dönem şartlarında ziyaretçilere en iyi şekilde aktarıldığı önemli merkezlerden biri konumundadır. İnebolu Müzesi bu yönleriyle bir müzeden çok daha fazlasını Kastamonu gibi önemli bir şehrin manevi dokusuyla beraber dışarıya aktarmaktadır.
İnebolu’da Düzenlenen Festivaller
Karadeniz Bölgesinin önemli festivallerinden olan “Uluslararası İnebolu Heyamola Deniz Şenlikleri” 8 yıldır İnebolu Belediyesi tarafından organize edilirken festival etkinlikleri her yıl uzun bir süre konuşulmaya devam etmektedir.
İnebolu festivalleri anlamında tek olarak göze çarpan festivalde her yıl ünlü Türk sanatçılar yanında Türkiye'nin komşularının halk oyunları gösterileri de ön plana çıkmaktadır.
İnebolu’da Ne Yenir?
Karadeniz mutfağının klasik ögeleri yanında İnebolu’ya özgü lezzetlerin de ön plana çıktığı
İnebolu'nun meşhur yemekleri İnebolu pidesi (pazar pidesi), sabah güveci, İnebolu kestanesi, kulak makarnası, kızılcık tarhana çorbası, haluşka, bulgurlu pazı çorbası, zarbana baklavası olarak belirtilebilir. Aynı zamanda İnebolu ziyaretçileri taze deniz ürünleri ve İnebolu çöreği için İnebolu’da yoğun bir talep oluşturmayı başarmaktadır.
- Haluşka: Hamurdan yapılan etli bir yemek olan haluşka bazı bölgelerde mantı olarak da ifade edilirken, mantıların muska şeklinde hazırlanarak biberli sos, tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile servis edildiği görülmektedir.
- Kızılcık Tarhanası Çorbası: Olgun kızılcıkların hamur yapılarak kurutulması sonucu yapılan çorba kızılcık tarhanası çorbası olarak nitelendirilirken sadece İnebolu’ya değil Kastamonu’ya özgü bir tat olan kızılcık tarhanası çorbası önemli bir yerel lezzettir.
- Kulak Makarnası: İçerisine et koyularak yufkanın katlanması şeklinde hazırlanan kulak makarnası hem pratik hem de doyurucu bir lezzettir.
İnebolu'nun Meşhur Ürünleri
İnebolu genelinde
İnebolu’da üretilen hediyelik ürünler için oldukça fazla seçenek olmakla beraber İnebolu'nun meşhur ürünleri arasında öncelikle İnebolu ev ve Denk kayık maketleri bulunmaktadır. Maketlerin haricinde birçok hediyelik eşya dükkanında bulunan bıçaklar İnebolu’ya özgü önemli hediyelikler olmakla beraber kiraz ağacından yapılan bıçak kınları da oldukça meşhurdur. Ek olarak yöre kadınlarının yaptığı çarşaflar, sofra bezleri ve peştamaller başta olmak üzere İnebolu el işleri de İnebolu'nun meşhur ürünleri arasındadır. Son olarak Kastamonu tarzı bağ işi dokumaları ve mutfak perdelerinin de oldukça popüler olduğu ifade edilmelidir.
İnebolu Nerede Ve Nasıl Gidilir?
İnebolu nerede sorusu için verilecek ilk yanıt İnebolu'nun Kastamonu’ya bağlı bir liman şehri olmakla beraber İnebolu Kastamonu arasının 90 km olduğudur. Bu noktada Kastamonu merkezden İnebolu’ya direk toplu taşıma araçları olduğu ve ilgili mesafenin toplu taşıma araçlarıyla 1 saat 45 dakikada geçilebildiği ifade edilmelidir. O halde Kastamonu’ya birçok şehirden direkt uçuş olması göz önünde bulundurulduğunda İnebolu’ya birçok ulaşım şekli olduğu görülmelidir. Küre dağları eteklerinde bulunan İnebolu hem yazın hem de kışın bol yağış alan bir konumdadır.