Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Şanlıurfa » Viranşehir'de Gezilecek Yerler

Viranşehir'de Gezilecek Yerler


Viranşehir gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Viranşehir'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Şanlıurfa Viranşehir ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Viranşehir’de gezilecek yerler ve tarihi dokusu ile her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan bir ilçemizdir. Şanlıurfa’ya bağlı olan Viranşehir, ilin 13 ilçesinden bir tanesidir. Suriye sınırına 50 kilometre uzaklıkta olan Viranşehir, dini konuda ön plana çıkmakta ve türbe ziyaretleriyle ünlü bir konumda yer almaktadır. Viranşehir; Sümer, Asurlular ve Hititler döneminde ‘Tilla, Tella, Tilli’, Romalılar döneminde ‘Constantina’, İslam Uygarlığında ise ‘Tel-Muzin’ isimlerini almıştır.

Viranşehir’in Tarihi Hakkında Bilgi


Viranşehir tarihi milattan öncesine dayanmaktadır. Birçok medeniyetine ev sahipliği yapmış olan Viranşehir, Peygamberler yeri olarak da bilinmektedir. Hem tarihi önemi hem de dini önemi ile her sene binlerce turist ağırlamaktadır. Tarih boyunca çok fazla yıkım gördüğü için Viran ismi eklenerek Viranşehir ismini almıştır. M.Ö. 2500’lü yıllara uzanan bir tarihe sahip olan Viranşehir’de bulunan mezar kalıntıları ilk insanların tarihine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu kanıtlanmıştır.
Eğer Viranşehir'e gezi planlıyorsanız; Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler isimli konumuzu da mutlaka okuyunuz.
Viranşehir çok verimli bir ovaya sahip olması ve ipek yolu üzerinde yer alması ile tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve o medeniyetlerden tarihi izler taşımaktadır. Hititler, Asurlular, Makedonyalılar, Seleukoslar, Romalılar, Aramiler, Medler, Persler, Keldaniler, Abbasiler, Selçuklular, Araplar, İranlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Viranşehir’de Gezilecek Tarihi Yerler

Viranşehir’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında önemli türbeler bulunmaktadır. Peygamberler yeri olarak da Viranşehir hem tarihi dokusu hem de inanç turizmi açısında önemli bir yere sahiptir. Viranşehir'e gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerden bazıları şu şekildedir;
  • Eyyüp Peygamberin Türbesi: Eyyüpnebi Köyünde bulunan Eyyüp Peygamberin Türbesi ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Kubbe şeklinde bir bina olarak inşa edilen türbe, yıl içerisinde birçok ziyaretçi ağırlamaktadır. Hz. Eyüp’ün karısı olan Haz. Rahime’nin Türbesi de Eyyüpnebi Köyünde bulunmaktadır.
  • Hz. Elyassa Türbesi: Bir rivayete göre Hz. Elyassa Eyyüp peygamberi ziyaret etmek köye gider. Köyün 500 metre uzağında vefat eder. Vefat ettiği yerde gömülür ve türbesi aynı yere yapılır.
  • Ortagonal Roma Tapınağı: Viranşehir merkezde bulunan bu yapı Roma döneminde aittir. İki katlı olarak ve 8 dikmen üzerine inşa edilmiş olan bu yapıdan geriye sadece bir dikmen kalmıştır. Roma kralının sevdiği kadının suda boğulmasından sonra ona hitaben yaptırılmış bir yapı olduğu söylentisi bulunmaktadır. Bizans döneminde Kilise olarak kullanılmıştır.
  • Şemun Manastırı: Viranşehir merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan Şemun Manastırı, Yolbilen Köyünde yer almaktadır. Şemun Manastırı etrafında birçok kalıntı ve mağara bulunmaktadır. Aziz Şemun tarafından yaptırılmış olan bu manastır Viranşehir’in görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.
  • Çemdin Kalesi: Eski Kale olarak da bilinen bu kale, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Roma dönemine ait olan Çemdin Kalesi bölgeye gelen her medeniyet tarafından korunmuştur. Savunma amacıyla inşa edilen bu kale her sene binlerce ziyaretçi tarafından uğranan yerlerden bir tanesidir.

Viranşehir’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Viranşehir’de gezilmesi gereken doğal güzellikler ve tarihi yerler ile özellikle türbeleri ile meşhur bir ilçemizdir. Viranşehir'e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerden bazıları ise şu şekildedir;
  • Yücelen Mağaraları: Viranşehir-Urfa kara yolunun 66 kilometre uzağında olan bu mağaralar, daire biçiminde bölmelerden oluşmaktadır. Kapadokya’yı anımsatsalar da aradaki tek fark mağaralar arası geçiş olmamasıdır.
  • Tektek Dağları: Harran ile Viranşehir ovaları arasında kuzeyden güneye doğru uzanan kıvrımlı dağlar olan Tektek Dağları, güneye doğru azalan tepelere sahiptir. Genel olarak basık bir plato görünüme sahip olan bu dağda bulunan en önemli tepeler; Sıfır Tepe, Hacco Tepesi, Toklu tepe, Hellohello tepesi ve Cinas tepesidir.
  • Yılanlı Dağ: Viranşehir’in güneydoğusunda bulunan bu dağda bulunan yılan çeşitliliği sayesinde ismini almıştır.
  • Habur Suyu: Şanlıurfa’nın en önemli akarsularından bir tanesidir ve Viranşehir’in kuzeydoğusunda yer almaktadır. Fırat nehrinin önemli kollarından bir tanesi olan Habur Suyu, 359 kilometre uzunluğundadır.

Viranşehir’de Düzenlenen Festivaller

Viranşehir festivalleri ağırlıklı olarak dini kapsamda düzenlenmekte ve inanç turizmi için katkı sağlamaktadır.Viranşehir halkı tarafından talep edilen Şelengo Festivalinin 2019 yılında yapılıp yapılmayacağı ise henüz netleşmemiştir.
  • Eyyüb Nebi Sabır Günü: 2019 yılında 17. düzenlenecek olan Eyyüb Nebi Sabır Günü, yapılan etkinler ile dikkat çekmektedir. Sabır, Sadakat ve Vefa ödülleri verilmekte, ilahiler okunmakta ve konserler verilmektedir.
  • Viranşehir Karacadağ Kültür ve Sanat Festivali: Halk danslar gösterisi, konserler, Kervan yürüyüşleri ile hareketli bir festivaldir. Resim ve fotoğraf sergileri yapılmakta ve paneller düzenlenmektedir. Genellikle ekim ayında gerçekleşene festivale binlerce kişi katılım sağlamaktadır.

Viranşehir’de Ne Yenir?

Viranşehir’in meşhur yemekleri arasında unutmayacağınız tatlar bulabilirsiniz. Yöresel lezzetleriyle ismini duyurmuş olan Viranşehir’de farklı tatları denemeniz mümkün olacaktır. İşte Viranşehir’de tadabileceğiniz yöresel lezzetlerden bazıları;
  • Patates Kubbesi: Kabukları soyulan patateslerin kabukları soyulduktan sonra ikiye bölünmekte ve geniş kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizilmektedir. Baharatlarla süslenerek fırında pişirilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu yöresel yemeği mutlaka denemelisiniz.
  • Söğürme: Patlıcan, kapya biber, kuru soğan, yeşil biber, domates ve zeytinyağının mükemmel şekilde harmanlığı bir lezzettir. Viranşehir’in en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.
  • Kuru Fasulye Pilav: Türkiye'nin her yerinde meşhur olan kuru fasulye pilav, Viranşehir’de de oldukça meşhurdur. Fakat Viranşehir’de yediğiniz kuru fasulye pilavın tadına doyamayacaksınız.
  • Dobelan Kebabı: Oldukça esrarengiz bir yemek olan Dobelan Kebabı, Kızıltepe’de yetişen bir tür mantar olan dobelanlı kullanılarak yapılmaktadır. Bu mantar yılda yalnızca 1,5 ay yetiştiği için o sırada denk gelip mutlaka tatmanız gerekmektedir. Çok sayıda hastalığında şifası olan bu mantarı mutlaka denemelisiniz.
  • Patlıcan Kebabı: Kebapları ile adından söz ettiren Viranşehir’de patlıcan kebabını da mutlaka denemelisiniz. Viranşehir’de oldukça meşhur bir yemek olan patlıcan kebabı, en çok tercih edilen lezzetler arasında yer almaktadır.
  • Lahmacun: Kebapları ile olduğu gibi lahmacunlarıyla da ünlü olan Viranşehir’de mutlaka lahmacun yemelisiniz. Tadına doyum olmayan lahmacunlar acılı ya da acısız şekilde servis edilmektedir.

Viranşehir’in Meşhur Ürünleri

Viranşehir’de üretilen hediyelik ürünler arasında yalnızca Viranşehir’de üretimi gerçekleşen Şelengo isimli salatalık türü bulunmaktadır. Yalnızca Viranşehir’de üretildiği için Şelengo mutlaka tadılmalı ve hediyelik olarak alınmalıdır. Viranşehir’den Urfa’ya özel baharatlar satın alabilir, el yapımı hediyelik eşyaları tercih edebilirsiniz.

Viranşehir Nerede ve Nasıl Gidilir?

Viranşehir nerede sorusunun yanıtı Şanlıurfa olacaktır. Şanlıurfa merkez ile Viranşehir arası 92 kilometredir. Araçla gidildiğinde Şanlıurfa merkezden Viranşehir'e yaklaşık 1 saat 5 dakika gibi bir sürede gidilebilmektedir. Viranşehir'e hava yolu ile ulaşılabilmesi için uçakla Şanlıurfa’ya gidilmelidir. Şanlıurfa GAP Hava limanından Viranşehir'e kara yolu ile ulaşılabilmektedir. Viranşehir İstanbul arası ise 1.377,5 kilometredir. İstanbul’dan kara yolu ile Viranşehir'e ulaşmak için yol yaklaşık 14 saat 50 dakika sürecektir.



admin / 27.03.2019 / 2 / 12 491

Yorum Ekleyin


  1. Hakan Öz
    Ziyaretçi
    22 Nisan 2019 22:39
    0

    Viranşehire gittiğiniz zaman üç şeyi de birlikte bulabilirsiniz. Yemek, Tarihi ve Doğa ... Artık hangisi ilginizi çekerse o yöne yönelebilir ve hepsinden biraz biraz keşfebilirsiniz. Özellikle mutfağını keşfetmeye bayılacaksınız 

  2. esin
    Ziyaretçi
    2 Temmuz 2019 15:48
    0
    Viranşehir'de geçirdiğim 2 yılıma acırım, berbat bir yer.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Siverek'te Gezilecek Yerler

Siverek'te Gezilecek Yerler

Siverek'te gezilecek yerler ve görülmesi gereken doğal güzellikler açısından
Şanlıurfa Balıklı Göl Tanıtımı

Şanlıurfa Balıklı Göl Tanıtımı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirlerinde biri olan Şanlıurfa, gerek
Soğmatar (Yağmurlu) Köyü Tanıtımı

Soğmatar (Yağmurlu) Köyü Tanıtımı

2007 yılında milli park ilan edilerek korumaya alınan Tektek Dağları’nın
Harran'da Gezilecek Yerler

Harran'da Gezilecek Yerler

Kendi adıyla anılan ovanın merkezinde kurulan Harran söylenceleri, tarihi
Halfeti'de Gezilecek Yerler

Halfeti'de Gezilecek Yerler

Fırat ve Dicle’nin suları üzerine yapılan 22 barajla dizginlendi ve ortaya
Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler

Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler

Tarihin her döneminde kutsal bir kent olarak kabul edilen Urfa, binlerce yıllık
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up