Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Mersin » Ashab-ı Kehf Mağarası

Ashab-ı Kehf Mağarası


ashab ı kehf mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerine mensup kişiler tarafından kutsal kabul edilen bir mağaradır. Eshab-ı KehfMağarası ya da Ashab-ı Kehf Mağarası olarak da adlandırılır.

Mağaraya 15-20 basamaklı bir merdivenden inilmektedir. Mağaranın eteklerinde bulunduğu Encülüs Dağı, Ziyaret Dağı olarak da bilinmektedir. Konik biçimi ve topografik görünümü ile doğal bir güzellik sergileyen dağ bu şekilsel özelliği ile de dikkat çekmektedir.

Ashab-ı Kehf Mağarası

Tarsus Yedi Uyuyanlar Mağarası 300 m2 büyüklüğünde ve 10 metre yüksekliğindedir. Mağara içerisinde 3 adet tünel bulunmaktadır, bu tüneller mağaranın daha derinlerine doğru ilerler. Mağara doğal bir çöküntünün bu şekli alması sonucunda oluşmuştur. Dairesel bir kuyu şeklinde olan mağara dünya üzerinde yedi uyurlara ait olduğu düşünülen 33 adet mağaradan birisidir.

Mağara içerisine yapılmış olan ışıklandırmalar ve çitlerle çevrelenmiş bazı noktalar ziyaretçilerin daha iyi inceleme yapabilmelerine ve güvenli bir ziyaret gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır.

Tarsus Ashab-ı Kehf Mağarası yanında bulunan cami 1873 yılında Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından mescid olarak yaptırılmıştır. Sonraki yıllarda 3 şerefeli minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.

Tarihinde barındırdığı ve asırlardan beri söylenen efsane ile Hristiyan ve Müslüman dünyasında kutsal kabul edilen mağara yılın her günü pek çok yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

ashabı kehf mağarası
Mağaranın efsanesine göre dönemin hükümdarının zulmünden kaçan yedi genç ve bir köpek burada uzun yıllar süren bir uykuya dalmışlardır. Mitolojik tanrılara ve putlara tapılan dönemde putlara tapmayı reddederek tek tanrılı Hristiyanlık dinini benimseyen Yemliha, Mislina, Mekseline, Sazenuş, Mernuş, Tebernuş Kefeştetayuş adlı yedi genç ve köpekleri Kıtmir bu mağaraya sığınmışlardır. Bazı rivayetlere göre Kefeştetayuş bir çobandır ve köpeği Kıtmir ile birlikte diğer altı gençle yolda karşılaşarak onları mağaraya getirir ve onlarla kalmaya karar verir.


Bu gençleri dönemin hükümdarı Dakyanus putperestliğe dönmeleri için uyarmış, vazgeçmezlerse onları öldüreceğini söylemiştir. Gençlere karar vermeleri için birkaç günlük bir süre tanımıştır ancak gençler oradan kaçmaya karar vermişler. Yedi Uyurlar Mağarası içerisinde dinlenmek için uykuya dalan gençler hükümdarın adamları tarafından bulunmuş ve mağaranın ağzı orada ölmeleri için kapatılmıştır.
Civardaki diğer tüm güzel yerleri öğrenmek için Mersin Gezilecek Yerler listemizi de okuyunuz.
Bir süre sonra uyanan gençler aralarından birini ekmek alması için şehre göndermişler. Ancak onlar uyuduklarından beri 300 yıl geçmiştir ve şehrin değiştiğini fark eden genç elindeki çok eski paralar nedeni ile yakalanır. Kendisini yakalayanlara durumu anlatır ve mağaraya doğru bir kalabalık halinde yola çıkarlar. Mağaraya herkesten önce girerek arkadaşlarının korkmaması için onları uyarmak ister kalabalık uzun bir süre bekler fakat çıkan olmaz. İçeri girdiklerinde sadece bir kuş yuvası içinde 7 tane kuş yavrusu bulurlar.

Ashab-ı Kehf Mağarası Nerede?

yedi uyuyanlar mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası Mersin iline bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde kurulmuş olan Dedeler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tarsus ilçe merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunan mağara Encülüs Dağı eteklerinde bulunur.

Mağara Mersin ilçe merkezine ise 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. En yakın hava alanı Adana Şakirpaşa Havalimanı'dır ve buraya 59 kilometre mesafededir.

Ashab-ı Kehf Mağarası Ulaşım

Yedi Uyuyanlar Mağarası ziyaretinde bulunmak isteyenler Tarsus ilçe merkezinden Dedeler mevkisine giden dolmuşları kullanarak mağaraya ulaşabilirler.


Özel araçları ile gitmek isteyen ziyaretçiler Tarsus karayolu üzerinde çoban heykeli bulunan kavşaktan kuzeye doğru yöneldiklerinde mağaraya ulaşabilirler. Yol üzerindeki tabelalar sürücülere yardımcı olacaktır. Mersin şehir merkezinden gelen ziyaretçiler de tabelaları takip ederek 15 dakika içerisinde buraya ulaşabilirler.

Ashab-ı Kehf Mağarası Ziyaret Saatleri ve Ücretler

Yılın her döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan mağara haftanın tüm günlerinde ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti alınmayan mağarada bir bağış kutusu bulunuyor. Arzu ederseniz bağış kutusuna istediğiniz miktarda bağış yapmanız mümkün.



admin / 22.09.2020 / 0 / 6 222

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar’da Gezilecek Yerler

Gülnar, Mersin’in bir ilçesidir. İl merkezine 150 kilometre ve denize mesafede
Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Çukurova'nın bereketli toprakları üzerinde kurulmuş Tarsus söylencelerin
Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke'de Gezilecek Yerler

Silifke, dillere destan yoğurdu, çileği, kilometrelerce uzanan kumsalları,
Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Tanıtımı

Alahan Manastırı Anadolu'daki en eski ve iyi korunmuş Bizans manastırlarından
Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Dokuz Bin Yıllık Höyük: Yumuktepe

Milattan önce 7 bin yıllara dayanan Mersin'de bulunan Yumuktepe Höyüğü,
Mersin'de Gezilecek Yerler

Mersin'de Gezilecek Yerler

Akdeniz'de ticari anlamda en büyük limanlara sahip olan ve ulaşım konusunda
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up