Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aksaray » Aksaray'da Şirin Bir Rum Köyü; Belisırma

Aksaray'da Şirin Bir Rum Köyü; Belisırma


Belisırma Köyü
Aksaray ilimizin Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde ziyaretçi akınına uğrayan ünlü bir köy var. Bu köy Aksaray Belisırma köyü. Bu güzel köy, Güzelyurt ilçe merkezi ile ıhlara kasabası kadar büyük bir yerleşim alanına sahip değildir. Lakin Rumların yoğun olarak yerleştiği bir köy olarak Belisırma köyü tarihten günümüze göze çarpmaktadır. Ihlara vadisinin boyunca devam etmekte olan köy, yürüme parkurunun ortasında yer alır. Ihlara Vadisine inen karayolu vasıtası ile bu vadiden ayrılır. Yerleşim yeri olarak kullanımı, Selçuklu Devleti'nden önceki dönemlere rastlamaktadır.

Belisırma Köyü Hakkında Bilinmeyenler

Aksaray Belisırma Köyü
Aksaray sınırları içerinde yer alan yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Aksaray Belisırma köyü, Hristiyanlığın Anadolu'da yayılmaya başladığı yerleşim noktalarından biri olarak tarih araştırmalarına konu olmaktadır. Araştırmalara, bu tarihi köyde bulunan mağara kiliseler ve kilise duvarlarını süsleyen göz kamaştıran freskler ışık tutmaktadır. Köyün ismi, Rumca " Hoş Manzara " anlamına gelen ve Ihlara Vadisi'nin eski adı olan Peristirema'nın Türkçeleştirilmesi sonucu ortaya çıktığı kabul edilmektedir.


Tarihi Belisırma köyü, köydeki eski evlerinde oturmaya devam eden aileler sayesinde canlılığını korumaktadır. Vadi içerisinde turistlere ve gelen misafirlere, bölgeye has yemek türleri ile lezzetli bir ziyafet sunulmaktadır. Köyde yaşayan halkın geçim kaynakları arasında tarım, hayvancılık, dağcılık yer alır. Turistik açıdan görülmeye değer şirin bir köy.

Tarihi Köyün Kiliseleri

Belisırma Köyü Nerede
Ihlara Vadisi'nin devamı niteliğine haiz Belisırma Köyü'nün içinde birçok tarihi kilise bulunmaktadır. Bunları başında; Ala Kilise, Direkli Kilisesi, Bahattin Samanlığı Kilisesi, Kırkdam Altı Kilisesi gelir. Direkli Kilisesi, 11.yy ile 13.yy arasında yapılan merkezi kubbesi altı direk üzerine yerleştirilen bir yapı. Bahattin Samanlığı Kilisesi ise Direkli Kilisesi'nin 50 metre uzağında. Bu kilisenin güneyinde yer alan Hz. İsa'nın çarmıha gerilişi, Zekeriya Peygamber'in öldürülmesi, Yusuf'un rüyası ve incil’de geçen sahnelerin sergilendiği freskler görülmesi gereken eserler.


Kırkdam Altı Kilisesi, Belisırma köyü'ne 1 km uzaklıkta. Yüksek kesimde, kaya blokları oyularak inşa edilmiştir. 1283-1285 yılları arasında yapıldığı bilinmektedir. Bu da Anadolu Selçuklu Devleti'nin hakimiyet dönemine işaret etmektedir. Türk motiflerine rastlanması, Hristiyan ve Selçukluların dostça bir yaşam sürdüklerini göstermektedir. Ala Kilise, haç şeklinde bir minareye sahip olup, manastır olarak hizmet vermiştir. Kiliseyi örten üç adet kubbe bulunur. İlgi çekici mimari yapının cephe üst bölümlerinde azizlerin ve havarilerin resimleri bulunur.



admin / 29.09.2020 / 0 / 2 636

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Hasan Dağı Tanıtımı

Hasan Dağı Tanıtımı

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı bir bakıma Toros
Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Konya ve Aksaray'ın sınırlarının buluştuğu noktada yer alır.
Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Yabancı bir gezginin Anadolu’nun en vahşi romantik köşesi olarak betimlediği
Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt, muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ve
Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizin asıl konusu Aksaray’da gezilecek yerler olacak fakat, şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up