Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aksaray » Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Tanıtımı


Tuz Gölü
Tuz Gölü Konya ve Aksaray'ın sınırlarının buluştuğu noktada yer alır. Türkiye'nin Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölüdür. Gölün etrafı platolarla kaplıdır. Göl büyük bir tektonik çukurun en alt yerinde oluşmuştur. Gölün oluştuğu çukur Neojen devrinde ortaya çıkmıştır ve iki tarafından fay hattı geçer.

Tuz Gölü’nün Özellikleri

Tuz Gölü Türkiye’deki tuz ihtiyacının %40’ını karşılar. Bu alanda tuz oluşması yağışlarla gelen suyun toprağın alt kısımlarına doğru süzülerek tuz domlarını eritmesi sonucu gerçekleşir. Yağışların az olduğu mevsimlerde gölün küçüldüğü gözlenir.

Uzunluk: 80 km
Yüzey rakımı: 905 m
Derinlik: Ortalama 2 m
Alan: 1.665 km²
Havza: 11.900 km²


Yaz aylarında özellikle Temmuz’da sular çekilir ve ortaya bir tuz çölü çıkar. Göl, Türkiye'nin en sığ gölüdür. Derinliği yıl için 2 metreyi geçmez. Yaz aylarında ise bir uçtan diğer uca yürüyebilecek kadar sığ olur. Tuz seviyesi yüksek olduğu için kışın donmaz.

Gölün geneli geçmiş yıllarda buz mavisi ve beyaz renkte bir manzaraya sahipti. Fakat suların azalması ve gölün küçülmesi ile manzara kızıl ve kırık beyaza dönmüştür. Bunun nedeni kirlilik değil gölde yaşayan küçük alglerdir.

Tuz Gölünü besleyen irili ufaklı akarsular bulunur. Bunlardan bir kısmı yaz aylarında kurur, yağışlı mevsimlerde tekrar dolar. Bu akarsular Peçenek Çayı, Melendiz Çayı, İnsuyu Çayı, Karasu Çayı ve Kırkdelik Çayı’dır. Eşsiz manzarası ve doğal yapısı ile Tuz Golu turistik olarak da sıkça ziyaret edilen yerlerden biridir.

Tuz Gölü’nde Neler Yapılır?

Temmuz ayında sıcaklıklar arttığı için gölün suları çekilir ve çoğu bölgede sadece tuz kalır. Su olan alanların derinliği de 3-4 santimi geçmez. Göle gelen ziyaretçiler tuz üzerinde çıplak ayakla yürüyüş yaparlar. Oldukça rahatlatıcı bir etkinlik olur. Bu yürüyüş yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi tarafından tercih edilir. Gölün çevresindeki satış alanlarında tuzdan yapılmış krem, losyon gibi sağlıklı ürünler satılır. Dilerseniz tuzdan elde edilmiş içeriklerle tuz peelingi de yaptırabilirsiniz.

Tuz Gölü’ne sağlıklı bir etkinlik yapmak için gelenlerin sayısı oldukça fazla. Romatizma, kireçlenme gibi hastalıklara sahip birçok kişi bölgeye geliyor. Tuz tabakasının altındaki siyah çamuru vücuduna sürüyor ve iyi geldiğini söylüyor. Çamurun yüksek miktarlarda mineral içerdiği ve bu yüzden sağlıklı olduğu söyleniyor.

Göl kenarındaki sazlıklarda çok çeşitli kuşlar bulunur. Kuşlar buralara konaklama, kışlama ve kuluçka için gelir. Cılıbıt, yağmurcun, flamingo, suna, martı, kaz, angıt, kılıçgaga, ördek, kırlangıç gibi birçok kuş türü bölgede yaşar. Hatta Türkiye’deki en büyük flamingo kolonisi kuluçka döneminde Tuz Gölü’ne gelir. Bölgede flamingolara allı turna da denir. Gölün yapısı nedeniyle içinde yalnızca tuz karidesi isimli canlı yaşar. Gelen flamingolarda tuz karidesi ile beslenir. Kuş cennetini andıran sazlıklar özellikle fotoğraf çekmek isteyenler için uğrak noktalardan biri.


Tuz Gölü’ne özellikle yaz aylarında gün batımını izlemek için birçok ziyaretçi gelir. Fotoğraf sanatçıları ve düğün fotoğrafı çektirmek isteyenler de göldeki gün batımı manzarasını kaçırmaz. Tuz Gölü’ne girişler ücretsizdir. Konaklamak isteyenler çeşitli tesisleri tercih edebilir. Gölün çevresinde konaklama tesisleri bulunur. Genellikle göle çok yakın konumda bulunurlar.

Tuz Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Tuz GölüKonya ve Aksaray'ın sınırlarında bulunur. Ankara üzerinden gitmek isteyenler Konya Devlet Yolu ile Şereflikoçhisar ilçesine ulaşır ve oradan da Tuz Gölü’ne geçer. Diğer kıyıya gitmek için de Konya Kavşağı’ndan sağa saptıktan sonra Cihanbeyli ilçesinden göle gidilir. Tuz Gölü’ne toplu taşıma araçları ile de gidilebilir. Ankara güzergahından gelenler Aksaray otobüsüne binerek ulaşabilir. Karşı kıyıya geçmek isteyenler Konya şehirlerarası otobüslerine biner ve Cihanbeyli’de iner. Cihanbeyli ilçesinden Tuz Gölü kıyısına dolmuşlar kalkar.



admin / 27.08.2018 / 2 / 11 157

Yorum Ekleyin


  1. ali
    Ziyaretçi
    27 Ağustos 2018 20:05
    0

    Tuz Gölü gerçekten gezip görülmesi gereken bir yer. fotoğrafçı olmamın sayesinde muhteşem fotoğraflar yakaladım ve unutamıyacağım bir yer olarak kaldı.

  2. Huseyin
    Ziyaretçi
    16 Ocak 2019 23:44
    0

    10 yıl kadar önce ziyaret etmiştim. O zaman büyülendim diyebilirim. Fakat geçen sene gittiğim zaman hayal kırıklığına uğradım. Bu kadar kötü etkileyemez insan faktörü. Ciddi bir düzenlemeye ve korumaya ihtiyacı var tuz gölünün.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Hasan Dağı Tanıtımı

Hasan Dağı Tanıtımı

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı bir bakıma Toros
Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Yabancı bir gezginin Anadolu’nun en vahşi romantik köşesi olarak betimlediği
Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt, muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ve
Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizin asıl konusu Aksaray’da gezilecek yerler olacak fakat, şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up