Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aksaray » Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler


Aksaray gezilecek yerler
Bu içeriğimizin asıl konusu Aksaray’da gezilecek yerler olacak fakat, şehrin tarihinden ve kültüründen de kısaca bahsetmeden geçmek istemiyoruz.

Aksaray Hakkında Genel Bilgiler ve Kısaca Tarihi

Aksaray İç Anadolu Bölgemizde yer alan köklü yerleşim merkezlerinden biri. 1989 Haziran ayında Niğde ilinden ayrılarak il statüsü kazanan Aksaray, güneybatıdan Konya, güneydoğudan Niğde, doğudan Nevşehir, batıdan Konya ve kuzeybatıdan ise Ankara illeri ile çevrelenmiş şekilde. Orta Anadolu’da bulunan bu şirin şehir yaklaşık olarak 385 bin nüfusa ev sahipliği yapmakta.

Bölgenin ismi Hititler döneminde Kurşura, İlk Çağ dönemlerinde Garsura, daha ileri ki dönemlerde Archelais gibi terimlerle anılmış. Türkler Anadolu’ya yerleştikten sonra ise bölgeye Aksaray verilmiş. Bazı rivayetlere göre ise İkinci Kılıçarslan tarafından yaptırılan Beyaz Saray isimli yapı nedeniyle bölge bu isimle anılmaya başlanmış.


Anadolu’da ki önemli güzergahların bir nevi kesişim noktası olan bu bölge Bizanslılar ve Müslüman Araplar arasında çok kez el değiştirmiş. 1071 yılından sonra Türk egemenliğine giren bölgeye Sultan İkinci Kılıçarslan tarafından özel ilgi gösterilmiş ve bölge surlar ile çevrelenerek içerisine han, hamam, medrese gibi önemli yapılar inşa edilmiş. Zanaatkarlar ve alimlerin bölgeye yerleştirilmesi ile de bölgede gelişme düzeyi hayli ilerleyerek, Selçuklunun önemli merkezlerinden biri haline getirilmiş.

Bu kısa bilgileri sizlerle paylaştıktan sonra, köklü ve tarih boyu ilgi odağı olmayı başarabilmiş bu bölgede, saymakla bitmeyecek olan görmeniz gereken tüm mekanları bilginize sunmaktan hayli mutluluk duyacağız. Buyurun Aksaray gezilecek yerler listesini hep birlikte inceleyelim.

Tarihi Yapılar


Kızıl Minare Cami (Eğri Minare)

Kızıl Minare Aksaray’ın merkezinde bulunuyor. Selçuklu dönemine ait olan bu yapının 1221 ila 1236 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Kırmızı tuğlalardan yapılmış olmasından ötürü bu isimle anılsa da Eğri Minare olarak da adlandırılıyor. Bölgenin en eski Türk yapılarından biri burasıdır.

Somuncu Baba Türbe ve Camisi

Büyük alimlerden biri olarak tanınan Somuncu Baba 1349 yılında Kayseri bölgesinde doğmuş. Asıl simi Şemseddin Musa olan bu alim zat ilk olarak babasından tahsil almış. Babasının vefatından sonra ise Şam’da Hankah-ı Beyezidiyye’de ilmine devam etmiştir. Bu zatın mezarına ev sahipliği yapmakta olan türbeye 2012 yılında restore yapılmış ve Cami ilave edilmiştir. Bu nokta, ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biri olma özelliğine sahiptir.

Ulu Cami

Osmanlı Dönemlerinde Karamanoğlu Mehmed Bey Camii olarak anılmakta olan bu yapı Selçuklu mimarisi açısından çok güzide bir örnek teşkil etmekte. Aksaray'da gezilecek yerler listesinin de başlarında bulunan bu mekan, o zamanların en ünlü sedef kakma, ağaç oyma ve kalem işleri ustası olan Nüştekin-ül Cemali tarafından yapılan muhteşem bir ahşap minbere de ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki en eski Türk yapılarından bir diğeri de burasıdır.

Klise Cami (Aziz Gregorius Kilisesi)

Kapadokya Bölgesi olarak ele alındığında en eski Hristiyan eserlerinden biri bu yapıdır. Ortodoks gruplar için hayli önemli olan bu yapı milattan sonra 385 yılında inşa edilmiştir ve bölgedeki en eski yapılar arasında hayli öne çıkmaktadır.

Çanlı Kilise

Akhisar ve Çeltik Köyleri arasında bulunan toprak yol üzerindeki bu yapının muhteşem bir Hasan Dağı manzarası olduğunu bilmenizde fayda var. Kilisenin 200 metre kadar aşağısında, o dönemler yaşayan insanlara ait olan ev ve mağara gibi kalıntılar bulunmakta. Kilise çevresi bir dönemler eski eser meraklıları tarafından sıklıkla kazılan bir bölge haline gelmiş ve bu yüzden de ciddi bir tahribat yaşamış durumda.

Kızıl Kilise

Kırmızı kesme taşlardan yapılmasından dolayı bu isimle anılan kilise Güzelyurt ilçesi Sivrihisar Köyü sınırlarında yer almakta. Özellikle fotoğraf sanatçılarının en uğrak mekanlarından biri olan bölge eşsiz manzaralara ev sahipliği yapıyor.

Selime Katedrali

Hititler döneminden beri var olduğu tahmin edilen katedral, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanlar ve Osmanlılar gibi nice devletleri misafir etmiş. Eski dönemlerde kervanların konaklaması ve tüccarların ibadetlerini yapabilmesi amacıyla inşa edilmiş. Aynı zamanda üst kısmında inşa edilmiş olan kaleden de anlaşıldığı üzere, aktif odluğu dönemlerde önemle korunan mekanlardan biri imiş. Şehrin önemli noktalarından bir diğeri de bu mekan diyebiliriz.

Yüksek Kilise

Bölgenin yüksek ve hakim bir tepesi üzerinde yer alan, eski zamanlarda Analipsis Tepesi olarak da anılan Yüksek kilise dik kayalar üstüne taş oyma mimarisi ile yapılmış. Kızlar Manastırı olarak da adlandırılan yapının doğu tarafında Güzelyurt Göleti bulunuyor ve gün batımı manzaraları için eşsiz bir mekan olma özelliği taşıyor.

Aşıklı Höyük

Bölgenin, hatta Orta Anadolu'nun en eski yerleşim noktası diyebileceğimiz Aşıklı Höyük’te ilk izler 10 bin 500 yıl öncesine dayanıyor. Orta Anadolu’da yerleşik hayata geçilen ilk bölge olmanın yanında dünyanın ilk beyin ameliyatının da gerçekleştirildiği yer olarak bilinmesi en belirgin özellikleri diyebiliriz. Tüm Anadolu belki de Tüm dünyada çağın ötesinde teknoloji be bilim alanında öncülük yapmış bir bölge olduğu aşikar.

Antik Nora Kenti

Hasan Dağı eteklerinde, plato üzerinde Helenistik dönemde askeri bir merkez olarak kurulmuş olan Antik Nora Kenti, o dönemler göz önünde bulundurulduğunda hayli stratejik bir noktada inşa edilmiş. Antik kent bölgesinde günümüzde hala birçok kilisenin ve evin kalıntısına rastlamak mümkün. Hayli eski bir bölge olan antik kente yapısını koruyabilen inşaların genellikle Bizans dönemine ait olduğu düşünülmekte.

Azmi Milli Bilim ve Sanayi Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 1924 yılında kurulan ve yıllar boyu un üretiminde öncü bir rol üstlenen bu mekan aslında Azmi Milli Un Fabrikası’ndan başka bir yer değil. Tarihi bir öneme sahip olan bu mekan belediye tarafından Bilim Ve Sanayi Müzesi olarak düzenlenmiş ve günümüzde bu şekilde hizmet veriyor.

Güvercin Kayası

Yüksek bir kaya üzerine kurulmuş olan ve milattan önce 5200 ila 4750 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanılan bölge, günümüzde Mamasın olarak anılan Baraj Gölü içerisinde yer almaktadır. Yüksek ve hakim bir noktada bulunan bu mekan Kale Kent olarak tabir edilen yapı türlerinin İç Anadolu'daki bilinen ilk örneklerinden birini teşkil etmektedir. Kesinlikle görülmesi gereken muhteşem bir mekan olduğunu da belirtmiş olalım.

Tarihi Gelveri Evleri

Güzelyurt ilçe sınırları içerisinde yer alan bu yapılar 100 ila 200 yıllık yapılardır ve mimarisinde kullanılan bazı teknikler dolayısıyla hala sapa sağlam durmaktadırlar. Evlerin giriş kapılarında hangi tarihlerde inşa edildiğini de görebiliyorsunuz. Fotoğraf sanatına düşkün olanların vazgeçilmez mekanlarından biri.

Sivrihisar Tepesi

Güzelyurt ilçesi Sivrihisar güzergahı üzerinde bulunan ve Kulaklı Tepe olarak anılan mevkide milattan önce 2000’li yıllara ait olduğu düşünülen kale kalıntılarından ibaret bir mekan. Hititlerin bu bölgede yaşadığına bir kanıt sayılabilecek yapı ve kalıntıları şehrin önemli tarihi noktalarından birini teşkil ediyor.

Yunus Emre Türbesi

Ortaköy ilçesi Reşadiye Köyü sınırları içerisinde bulunan türbe tepe bir noktada yer alıyor ve bu tepe halk arasında Ziyaret Tepesi olarak anılıyor. Mekanın güney tarafında 2 kilometre mesafede bir çilehane bulunuyor ve doğu tarafında ise yakın bir zamanda yapılmış olan Reşadiye Göleti yer alıyor.

Taptuk Emre Türbesi

Yunus Emre'nin hocası olarak bilinen Taptuk Emre'nin mezarına ev sahipliği yapmakta olan bu türbe, içerisinde yer aldığı köye de ismini vermiş durumda. Mekanın yakınlarında Kalebalta Göleti isimli bir göl bulunmaktadır ve bu bölge de hem inanç hem de doğa turizmi açısından muhteşem bir durak olma özelliğine sahip.

Zinciriye Medresesi

1300’lü yıllarda Karamanoğlu Yahşi Bey tarafından medrese olarak inşa ettirilmiş olan mekan farklı dönemlerde cezaevi ve müze olarak da faaliyet göstermiştir. Günümüzde belediye tarafından düzenlenen eğitim, kurs, bilim ve sanat etkinlikleri için kullanılıyor. Şehir merkezinde yer alan bu mekan da görmeniz gereken mekanlardan biri.

Selçuklu Köprüleri

Bölgede, Selçuklu dönemine ait olan 4 farklı köprü bulunmakta. Bunlardan Başköprü Uluırmak üzerinde, Debbağlar Köprüsü Debbağlar Mahallesi, Azmi Milli Un Fabrikası yanında, Nakkaş Köprüsü Nakkaş ve Meydan Mahallerinin kesişim noktasında ve Roma Köprüsü Melendiz Çayı üzerinde yer almaktadır.

Hanlar ve Kervansaraylar


Ağzıkarahan

Nevşehir yolunun 22. kilometresinde Ağızkarahan Köyü yönüne dönülünce çok kısada ulaşılabilen bu han Sultan Hanları formatında inşa edilmiş durumda. Hem kışlık kapalı alan hem de yazlık açık alandan oluşan han şuan restore edilmekte. Hana ev sahipliği yapmakta olan köy ise harika bir doğaya sahip.

Alayhan

Nevşehir yolunun 44. Kilometresinde yer alan Alayhan’ın restorasyonu tamamlanmış durumda. Hanın tam ortasından ise eski Nevşehir yolu geçiyor. Hanın yolun sağ tarafında kalan kısmı yıkılmış durumda olsa da diğer kısımların çeşitli çalışmalarla ayakta tutulması başarılmış. Hana yakın konumda bulunan Han Yaylası da bölgede yoğun ilgi gören mekanlardan biri olarak biliniyor.

Sultanhanı

Bu mekan ise bir kervansaray ve Selçuklu hanları arasında güzellik ve büyüklük bakımından ilk sıralarda yer alıyor. 1229 tarihinde Sultan Alaattin Keykubad tarafından yaptırılmış olan kervansaray yaklaşık 50 yaşındayken bir yangına maruz kalıyor ve onarılma sırasında bir miktar da genişletilmesi sonucunda Anadolu'nun en büyük kervansarayı unvanına kavuşuyor. Kesinlikle es geçmemeniz bir mekan olduğunu belirtmek isteriz.

Tepesi Delik Han (Öresin Han)

Halk arasında Tepesi Delik Han olarak ifade edilen Öresin Han 2013 yılında görmüş olduğu restorasyon sonrasında restoran, kafe ve alışveriş olanakları sağlayan mekanlar ilave edilerek ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarmış bir mekan olmuş.
Eğer Aksaray'da bulunuyorsanız; Kapadokya'da Gezilecek Yerler konumuzu mutlaka inceleyiniz.

Yeraltı Şehirleri


Güzelyurt Yeraltı Şehirleri

Bizans dönemine ait olan bu yapı Manastır vadisi girişinde yer alıyor. İçerisinde hayvan barınağı da bulunan bu tarihi mekanın içerisindeki ulaşım taştan oluşan merdivenli basamaklar ile sağlanıyor. Yapının üst bölmesinde ise gözetleme kulesi mevcut ve ziyaretçiler bu kısma da geçiş yapabiliyor.

Kuluk Alinin Evi

Yine Manastır Vadisi girişinde yer alan bu yapı da Bizans yapılarından olan bir başka yeraltı şehri. 3 kattan oluşan kısım ziyaretçilere açık durumda ve yapı içerisine girince geniş bir oda sizi karşılamakta. Bu odadan ikinci bir odaya daha geçiş imkanı da bulunuyor. İçeride mutfak, duvar nişleri ve toplama alanları gibi detaylar oldukça dikkat çekici bir yapıya sahip.

Gözyaşı

Gözkayası olarak anılan bölge civarında bulunan bu yeraltı şehri de yine Bizans dönemine ait bir diğer yapı. 20 metre derinliğe sahip olan bu yapının giriş katı ve zemin katı olacak şekilde iki katı bulunuyor.

Gaziemir

Gaziemir yeraltı şehrine örme taşlardan oluşan bir koridordan geçerek giriş yapabiliyorsunuz. İçeri girdiğinizde büyük bir meydanı andıran genişçe bir alan bulunuyor. Bu bölmeden diğer odalara geçiş sağlanıyor. Erzak depoları, şarap fıçılar, hayvan barınakları gibi yaşam alanlarının bulunduğu bu mekanı gezince o dönemlerdeki yaşam tarzını düşünmekten kendinizi alı koyamıyorsunuz.

Saraltı

Saraltı Kasabasının güney yakasında bulunan bu yeraltı şehrinde odalar genellikle asimetrik yapıya sahip dikdörtgene ve daireye benzeyen şekillerden oluşuyor fakat o dönemlerde odalara tam ölçülü bir şekil verilememiş olması da gayet normal. Yapı içerisinde engebeli ve dar geçişler bulunuyor ve içeride yol almanız oldukça güç diyebilir. Yine de görülmeye değer muazzam bir yapı olduğunu belirtmek isteriz.

Dağlar


Hasan Dağı

Hem orman hem de çorak ve kayalık alanlara ev sahipliği yapan Hasan Dağı kendine özgü bir coğrafik yapıya sahip. Şehre yakın sayılabilecek konumu, barınma olanaklarını bulundurması ve yüksek noktaları aracılığı ile elverişli mevsim şartları nedeniyle doğa, gezi ve piknik aktiviteleri açısından oldukça rağbet gören mekanlardan biri. Şehrin hemen her yerinden görülebilen ve adeta bölgeyi gözetlemekte olan bu mekanı da mutlaka listenize eklemelisiniz.

Ekecik Dağı

Ortaköy yolu güzergahında bulanan Ekecik Dağı 2215 metre rakıma sahip ve dağın çevresinde çok sayıda gölet bulunuyor. Genç çam ağaçlarından oluşan ormanları da dağa ayrı bir güzellik katmış durumda. Etkinlik ve aktiviteler açısından oldukça tercih edilen diğer bir mekan da burası.

Vadi ve Kanyonlar


Ihlara Vadisi

14 kilometre uzunluğunda olan Ihlara Vadisi, Melendiz Çayının yatağını da içerisinde bulunduruyor. Vadi içerisinde şapel ve kilise türünde çok sayıda yapı bulunuyor. Aksaray'ın en güzel doğa harikalarından biri olan Ihlara Vadisi yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekanlarından biri.

Manastırlar Vadisi

Bu vadimiz ise yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda. Vadinin başladığı noktada bir adet kilise ve bir adet cami bulunuyor. Vadi içerisinde bulunan alan boyunca yine hatırı sayılır miktarda kilise bulunuyor. Kısa bir vadi olan Manastırlar Vadisi içinizi ısıtacak bir yapıya sahip ve burada vakit geçirirken ruhunuzun dinlendiğini gerçekten fark edebiliyorsunuz.

Sofular Vadisi

Eskiden bölgede Sofular Köyü bulunmaktaymış fakat köy heyelan riskinden ötürü taşınmış ve bölge vadi olarak hayatına devam ediyor. Vadi içerisinde tarihi evler, hala kullanılmakta olan bağ ve bahçeler bulunuyor ve vadinin çevresinde oldukça revaçta olan Narlıgöl, Şahinkalesi Göleti ve Gülağaç Göletleri gibi su kaynakları bulunuyor.

Şenlikyeri Vadisi

Sivrihisar Köyü ile Narköy arasında yer alan Şenlikyeri Vadisi1700 metre rakıma sahip. Vadinin çevresi meşe ağaçları ile kaplı ve vadide vahşi yaşam oldukça aktif diyebiliriz. Gezerken dikkatli olmakta fayda var.

Barajlar ve Göller


Narlıgöl

Acıgöl olarak da bilinen bu mekan bir krater gölü ve Aksaray ile Niğde sınırı olarak kabul edilen noktada yer alıyor. Göl çevresinde mesire alanları ve çeşitli mağaralar yer almakta. Çok güzel manzaralara da ev sahipliği yapan bu mekanda oldukça güzel vakitler geçirebileceğinizi temin ederiz.

Tuzgölü

Konya, Ankara ve Aksaray illerinin kesişim noktasında bulunan Tuzgölü hepimizin bildiği mekanlardan biri. Ülkemizin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ı buradan temin edilmekte. Ayrıca kuş türleri için de muhteşem bir yuva olan Tuzgölü dünyaya mal olmuş gözde mekanlardan biri.

Bakı Gölü

Gülağaç ilçesi sınırlarında yer alan Bakı Gölü muhteşem mesire alanları ile ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biri oluyor. Bölgede restoran hizmeti veren bir tesis de bulunuyor ve yemek hazırlamak için zaman kaybetmek istemezseniz tesisin lezzetli menülerini deneyimleyebilirsiniz.

Boğazköy Göleti

Sarıyahşi ilçe sınırlarında yer alan gölet oldukça yüksek bir konuda bulunuyor. Olta balıkçılığı tutkunlarının en çok tercih ettiği diğer bir mekan da burası. Bu mekan ayrıca fotoğraf sanatı ile ilgilenenler için de oldukça rağbet gören bir nokta.

Hirfanlı Barajı

Kırşehir ve Aksaray sınırlarına yayılmakta olan baraj Aksaray merkezine yaklaşık 70 kilometre mesafede yer alıyor. Sarıyahşi ilçesine ise sadece 6 kilometre mesafede bulunan baraj ve çevresinde gerek piknik, gerek gezi gerekse sportif anlamda çok sayıda etkinlik yapılabiliyor. Çevre illerin de oldukça rağbet ettiği gözde mekanlardan biri diyebiliriz.

Sağlık Turizminde Öne Çıkan Mekanlar


Narlıgöl

Narlıgöl civarında biri Niğde iline diğeri Aksaray iline bağlı olan iki farklı termal tesis bulunuyor. Göl çevresinde bulunan yeşil alanlar ve orman ile de muhteşem bir termal deneyim sizleri bekliyor. Bu bölgeye hem göl hem orman manzaralarına doyacağınız bir etkinlik planlamayı ihmal etmeyin.

Tuzlu Su

Aksaray merkezine yakın bir konumda yer alan Tuzlusu Termal tesisi şimdilik atıl vaziyette. Umarız yakın zamanda faaliyetine tekrar kavuşur. Hizmete açılması durumunda, şehir merkezinde olması nedeniyle oldukça rağbet göreceği aşikar.

Zığa

Ihlara Vadisi sınırları içerisinde bulunan Zığa Kaplıcalarının tam adresi ise Yaprak Hisar Köyü. Burada birden fazla termal otel mevcut. Zığa Kaplıcalarına, termal suyu oldukça bereketli olan bir bölge diyebiliriz.

Kültür


Çömlek Yapımı

Günümüzde eskisi kadar yaygın olmasa da hala nesillere miras olarak aktarılan zanaatlardan biri de çömlek yapımı. Güzelyurt Halk Merkezi öncülüğünde bu konuda kurslar bile düzenleniyor. Fakat yeterli sayıda katılım olmadığından yeterinde ilgi görmeyen bu zanaat her geçen gün daha az insan tarafından icra edilen bir hal almış durumda.

Yılkı Atları

Özellikle Hasan Dağı civarından karşılaşabildiğiniz yılkı atları bazen geniş sürüler halinde bazen de küçük gruplar halinde gözümüze çarpıyor. Doğada kendi başlarına yaşayan bu güzel ve yabani atları mutlaka görmenizi öneririz.

Malaklı Köpeği

Aksaray bölgesine özgü bir köpek türü olan Malaklı Evliya Çelebi'nin tabiri ile Aksaray Aslanı, bölgenin yüzyıllardır süregelen geçim kaynağını teşkil eden hayvancılık açısından oldukça önemli bir koruyucu diyebiliriz. Sivas Kangallarının ne kadar iri olduğunu hepimiz biliriz fakat Aksaray Malaklısı Sivas Kangalı türünden de iri bir köpek türü olma özelliğine sahip. Genellikle çobanların ve hayvanların güvenliği amaçlı beslenen bu hayvan şehrin de simgesini oluşturmaktadır.

Taşpınar Halısı

Ellerde dokunan. Kök boyaları ile renklendirilen oldukça zahmetli bir işçiliği olan Taşpınar Halısı da Aksaray bölgesine özgü kültürlerden biridir. Taşpınar, Aksaray'ın yaklaşık 30 kilometre uzağında bulunan bir kasabadır ve bu halılar genellikle bu kasabada üretilip ülkemizin dört bir aynına dağılır.

Aksaray'ın Yöresel Yemekleri

Aksaray'ın neyi meşhur diyorsanız önemli gezi yerlerinin dışında yiyeceklerine göz atabilirsiniz. Soğanlama lezzetiyle ünlüdür. Şepe adı olan yufkadan alabilirsiniz. Aksaray’da bulunuyorsanız mutlaka Sıkma yemelisiniz. Taze çökelek, peynir ve tereyağı konarak meydana gelen dürüm oldukça sevilmektedir.


Erişte ve kuskus pilavı burada oldukça tercih edilmektedir. Sarığı burma tadını deneyebilirsiniz. Höşmerim soğumadan yenen tatlılarındandır. Sac böreği sac üzerinde pişirildikten sonra yenmektedir. İçine sebze, yumurta, peynir, kıyma koyulur. Bamya çorbası Aksaray’da oldukça tercih edilen çorbalardan biridir.

Çiğleme'de en sevilen hamur işi yemeklerindendir. Aksaray'ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra en güzel yemeklerini tatmayı unutmayın. Bu sayede oldukça güzel ve keyifli bir gezi geçirebilirsiniz.

Aksaray Nerede, Nasıl Gidilir?

Aksaray Nerede diye Türkiye haritasını açıp baktığımızda, Aksaray'ın Ankara, Niğde, Konya ve Kırşehir illerinin arasında kalan bir bölgede olduğunu görebiliriz. İlk çağlarda insanların yerleşik yaşama geçtiği bölgelerden birisi olan Aksaray, günümüzde Kuzey ve Güney dağlarının ortasında bulunmaktadır. Konum olarak hem Kuzey Dağlarına hem de Güney Dağlarına eşit mesafede olan Aksaray'ın kuzeybatısında tuz gölü bulunmaktadır. Nitekim coğrafi açıdan neredeyse Anadolu'nun tam merkezinde kalan bu şehir, coğrafya bilimcileri tarafından Orta Anadolu'nun Kızılırmak bölgesinde olduğu kabul edilmektedir.

Türkiye'nin coğrafi olarak merkezi bir konumunda olması nedeniyle ülkemizdeki kara yollarının birçoğu Aksaray ve çevresinde geçmektedir. Bu sayede Türkiye'nin her bölgesinden rahatlıkla kara yolunu kullanarak Aksaray'a ulaşabilirsiniz. İstanbul'a 600 km. Ankara’ya 250 km civarında bir uzaklıkta bulunan Aksaray'a günün her saatinde giden otobüs bulmanız mümkündür. Eğer kara yolunu kullanmak istemiyorsanız, bu şehre uçak ile de gidebilirsiniz. Ancak uçak ile Kayseri yahut Kapadokya havalimanına gelerek oradan kara yolu ile ortalama 1-2 saatlik seyahatten sonra Aksaray'a ulaşabilirsiniz.



admin / 08.03.2019 / 1 / 5 778

Yorum Ekleyin


  1. Müge
    Ziyaretçi
    24 Nisan 2019 10:49
    0

    Aksaray'da helen bu kadar fazla güzel eserin olduğuna inanamıyorum. Sürekli olarak içinden geçtiğimiz aksarayda ne cevherler yatıyormuş. Bu yaz sadece arabayla uzaktan geçmeyip bu site sayesinde hepsini keşfedeceğim 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Hasan Dağı Tanıtımı

Hasan Dağı Tanıtımı

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı bir bakıma Toros
Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Konya ve Aksaray'ın sınırlarının buluştuğu noktada yer alır.
Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Yabancı bir gezginin Anadolu’nun en vahşi romantik köşesi olarak betimlediği
Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt, muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ve
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up