Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Topkapı Sarayı Tanıtımı

Topkapı Sarayı Tanıtımı


Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı 1453 Yılında Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürüterek, İstanbul'u fethedip başkent ilan etmesi sonrasında, 1470 yılında, hanedanın ebedi ikametgahı olmak üzere 700.000 m2 alan üzerine inşa ettirdiği ve o dönem Dünya’da eşi benzeri olmayan bir saraydır.

Topkapı Sarayı Genel Bilgi

Saray 15. Yüzyıldan, 1853 yılına kadar, Osmanlı Padişahlarının ve Hanedan mensuplarının kullanımındaydı. Osmanlı hanedan mensuplarının 1853 yılında Dolmabahçe Sarayına taşınması ile atıl duruma düşmüş ve en sonunda Cumhuriyetin ilanı ile korumaya alınarak müze haline getirilmiştir. Saray yaptırılırken, sadece ikamet edilecek bir yer olarak değil, Osmanlı Devletinin yönetim merkezi olarak da tasarlanmıştır.

Osmanlı Padişahları bu günkü adı ile Bakanlar Kurulunu, o dönem ki adı ile Divan’ı, önemli kararlar almak için sarayda toplardı. Aynı zamanda Osmanlı Hanedanına ait arşivler ile hazine, enderun mektebi, sultanlara ait harem dairesi de yine burada bulunmaktadır.

Giriş Ücreti

Yurt içinden ve Yurt dışından ziyaretçilerin akın ettiği saraya giriş ücreti, 40 TL olup, müze kartı olanlar ücretsiz olarak giriş yapabilmektedirler. Aynı zamanda 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile şehit ve gazi çocukları ücretsiz olarak sarayı gezebilmektedirler.

Topkapı Sarayında Nereleri Gezebiliriz?

Harem; Osmanlı Hanedanı söz konusu olunca ilk akla gelen bölümlerden biri de Haremdir. Birçok entrikanın döndüğü ve filmlere, kitaplara, şiirlere konu olan Harem, Padişah anneleri yani Valide Sultan ve kardeşleri ile diğer hanedan mensuplarının onlara hizmet eden, cariye ve harem ağalarının yaşadığı yerdir.

Tam 400 odadan ve bu odaları birbirine bağlayan dar koridorlardan oluşan bu bölümün yönetimi, hanedanda ki en güçlü kadına, yani Valide Sultan Hazretlerine bırakılmıştır. Hal böyle olunca, Padişahın eşi olup, ondan şehzadeler doğuran Sultanlar arasında, şehzadelerini tahta çıkarabilmek için kıyasıya rekabetler yaşanmış, birçok dönem bu rekabetler Osmanlı Devletine ciddi zararlar vermiştir. Harem, Valide Sultana ait olan 40 odadan oluşan bölümden başlar ve sırası ile kubbeli hamam ve Sultan salonu ile devam eder. Harem bölümüne giriş ayrı bir ücrete tabidir. Biletinizi Haremin girişinde bulunan gişeden 25 TL ye alabilirsiniz. Topkapı Sarayı girişinde geçerli olan Müze kart, bu bölümde geçerli değildir.

I. Avlu; Padişah kapısından girilen birinci avluda, Osmanlıya ait Darphane, muhafız alayı gibi bölümler mevcuttur. Aynı zamanda bu avluda, dönemin en güzel mimarilerinden olan, Çinili Köşk ile Arkeoloji Müzesi de bulunmaktadır.

II. Avlu; Osmanlı Devletinin yönetildiği avludur. Kanuni Sultan Süleyman avluyu dar bulduğundan dolayı, kendi döneminin mimarlarına avluyu genişlettirmiştir. Padişahların tahta çıkış törenleri, Cülus bahşişinin dağıtılması, bayramlaşmalar, sefere çıkmadan önce, Osmanlı sancağının Sadrazama teslim edilmesi, yabancı devletlerin elçilerinin kabulü, padişahların cenaze törenleri, yeniçeri ve sipahilerin maaşlarının ödendiği Ulûfe törenleri bu avluda yapılmaktaydı. Avlunun sağında sarayın mutfakları, solunda ise, Divan-ı Hümâyûn bulunmaktadır. Aynı zamanda bu avlu Divan Meydanı olarak da adlandırılmaktadır.

III. Avlu; Topkapı Sarayının padişah ve ailesinin yaşadığı avlusudur. Enderun Avlusu olarak da adlandırılan avlu, padişaha ait yapıları içermektedir. Özellikle padişaha tahsis edilen köşklerin bulunduğu, sofa-i hümayun ismi verilen ve mermerden yapılmış teras ve çiçek bahçesinden oluşmaktadır. Devşirme olarak saraya alınan iç oğlanlarının koğuşları da yine bu avluda yer almaktadır.

IV. Avlu; Sofa-i Hümayun ve Lale bahçesi adı verilen havuzlu terastan oluşan bu bölümde birçok türde çiçek ve ağaç bulunmaktaydı. Havuzlu terasın alt kısmında ise Sultanların has oda dedikleri, sofa köşkü bulunmaktadır. 17. Yüzyılda IV. Murat ve Sultan İbrahim bu avluyu Haliç tarafına doğru genişletmiştir.

Topkapı Sarayı Müzesinde Neleri Görebiliriz?

Zırh ve Elbiseler; Osmanlı hanedan mensuplarının elbiseleri, tören kıyafetleri ile Padişahların seferlerde giymiş olduğu zırhları yakından görebilirsiniz. Tüm bu elbiseler özel sandıklarda, rutubetsiz ve tozsuz ortamlarda saklanarak, günümüze kadar bozulmadan getirilmişlerdir.

Silahlar; Sarayda silahlar için ayrıca bir bölüm oluşturulmuştur. Başta padişahların silahları olmak üzere, şehzadelere ve vezirlere ait el işlemesi değerli taşlarla süslenmiş bir çok silah bulunmaktadır.

Kutsal Emanetler; Yavuz Sultan Selim 24 Ocak 1517 de Mısırı fethedip ilk Türk İslam Halifesi unvanını almış ve burada bulunan kutsal emanetleri Payitahta getirmiştir. Öyle ki bu emanetler arasında Hz. Muhammedin, Hırka-i Şerifi de bulunmaktadır. Aynı zamanda Kâbe Anahtarı ve örtüsü ile Hz. Muhammedin saçı da kutsal emanetler bölümünde yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Nerede,  Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayıİstanbul ili, Fatih ilçesine bağlı, Cankurtaran mahallesinde yer almaktadır. Saraya ulaşmanın en pratik yolu, tramvay ile Sultanahmet durağına gelmektir. Buradan 2 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilmektesiniz. Anadolu yakasından gelecekler ise, Kadıköy ve Üsküdar iskelelerinden vapurları kullanarak Eminönü’ne gelebilirler ve buradan tramvaya binerek Sultanahmet durağına ulaşabilirler.
Eğer Topkapı Sarayı civarındaysanız, çok yakınında bulunan ve İstanbul’un incisi tarihi Galata Kulesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.



admin / 25.01.2018 / 0 / 5 924

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Sultanahmet'te Gezilecek Yerler

Sultanahmet'te Gezilecek Yerler

İstanbul'un Avrupa Yakasında bulunan ve Fatih ilçesine bağlı 57 mahalleden biri
Eminönü Gezilecek Yerler

Eminönü Gezilecek Yerler

İstanbul’un Tarihi Yarımadası ismi ile bilinen bölümünde ve Haliç’in batı
Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan ya da Ak Mehmed Efendi. O da İstanbul'un fethi sırasında
Beşiktaş’ta Gezilecek Yerler

Beşiktaş’ta Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakasında ve İstanbul Boğazı’nın en güzel alanına konumlanmış
İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul, ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda Yunan kökenli yerleşimcilerin
Gülhane Parkı Tanıtımı

Gülhane Parkı Tanıtımı

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüze kadar zenginliğini yitirmemiş olan
Beylerbeyi Sarayı Tanıtımı

Beylerbeyi Sarayı Tanıtımı

Barok stili mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Beylerbeyi sarayı,
Kız Kulesi Tanıtımı

Kız Kulesi Tanıtımı

Milattan Önce Yunan komutan Alkibiades tarafından boğaza giriş, çıkış yapan
İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Adına binlerce kitap yazılıp binlerce şiirin döşendiği İstanbul sadece
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up