Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Rahmi Koç Müzesi Tanıtımı

Rahmi Koç Müzesi Tanıtımı


Rahmi Koç Müzesi
Rahmi Koç Müzesi; 1994 yılında önemli bir işadamı olan Rahmi Koç’un vermiş olduğu desteklerle açılmıştır. Müze Hasköy’ün merkezinde ve Haliç’in kıyısında yer alır. Rahmi Koç müzesi istanbulun ulaşım, sanayi, iletişim ve endüstri tarihini bizlere o günlerden bugüne miras kalanlarla en güzel anlatan ve bizleri geçmişin tozlu sayfalarına sürükleyen bir müzedir.

Rahmi Koç Müzesi Tarihi

Rahmi Koç müzesi şuan ki haliyle tam olarak 27.000 m2 üzerine kurulu bir müzedir. Fakat bu alan tek bir bölümden değil tam 3 ana bölümden oluşmaktadır. Müze; Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Binası ve Açıkhava Sergileme Alanından oluşmaktadır. Rahmi Koç Müzesi; ilk olarak 1994 yılında Tarihi Lengerhane Binası üzerine kurulmuş fakat müzede sergilenecek olan koleksiyonlar bu binaya sığmayacağı için, tam karşısında Haliç kıyısında yer alan 2 binada aslına uygun bir şekilde restore edilerek Rahmi Koç müzesine dahil edilmiştir. Dilerseniz toplam 3 ana bölüm ve bunların alt kategorilerden oluşan Rahmi Koç müzesini birde yakından inceleyelim.

Tarihi Lengerhane Binası

Rahmi M. Koç müzesinin açılan ilk binası Tarihi Lengerhane Binasıdır. Osmanlılar gemiyi denizde sabitlemek için, denize atılan zincir ve çapaya Lenger derlerdi. Lengerlerin yapıldığı yer ise Lengerhane olarak geçerdi. Sultan III. Ahmet, Bizanslılardan kalma ve başka bir amaçla yapılmış olan bu yapıyı o zamanlarda Lengerhane’ye çevirmişti. 1991 yılında ise; Rahmi Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmış ve yapının dokusu bozulmadan restore edilerek, 1994 yılının Aralık ayında müze ziyarete açılmıştır. Lengerhane Binası yaklaşık 2.100 m2’den oluşan dikdörtgen yapıda bir binadır. Binaya 2016 yılında hayatını kaybeden ve Rahmi Koç’un oğlu olan Mustafa Vehbi Koç ismi verilmiştir.


Tarihi Lengerhane Binasında; eski zaman otomobillerinden matbaa makinelerine, oyuncak, demiryolu modelleri, denizcilik, havacılık ve film seti gibi birçok koleksiyon bulunmaktadır. İçine girildiği anda tarihin eski zamanlarına sürükleyen birçok parça, sizi zamanda yolculuğa çıkararak adeta içine çekecektir. Büyük bir antika dükkanını andıran bu müzeyi gezerken sizlerde zamanda kaybolabilirsiniz.

Tarihi Hasköy Binası

Tarihi Hasköy Binası, Şirket-i Hayriye tarafında 1861 yılında yaptırılmıştır. Binanın yapılış sebebi ise, Şirket-i Hayriye’ye ait olan gemilerin bakımı ve onarımının burada yapılmasıdır. Önceleri bir atölyeyi andıran bu bina, zamanla büyütülmüştür. 1938 yılında şehir hattı vapurlarından olan Kocataş ve Sarıyer vapurları yine burada inşa edilmiştir. Yıllar içerisinde birçok kez el değiştiren tarihi Hasköy Binası yıllarca terk edilmiş bir halde harabeye dönerken, 1996 yılında Rahmi Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınarak Rahmi Koç müzesine dâhil edilmiştir.

Lengerhane binasına açılan müzedeki koleksiyonlar zamanla arttığından, hemen karşısında bulunan Tarihi Hasköy Tersanesi satın alınarak müze genişletilmeye başlamıştır. Öncelikle restore edilen bu bina, tamamlandıktan sonra ziyarete açılmıştır. Tarihi Hasköy binasına ilk girişte sizleri sualtı dünyası, astronomi, günümüz teknoloji aletleri ve nasıl çalıştıkları ile alakalı bir bölüm karşılayacaktır. Bu bölümün üst katında ise Renkli Matematik Dünyası adlı bir bölüm daha bulunuyor ki; tamamen çocuklar için düşünülmüş. İçinde çeşitli deney setlerinin yer aldığı çocukları düşünmeye, dokunmaya ve öğrenmeye iten malzemelerle müzede keyifli saatler geçirmeleri sağlanmıştır.

Binada bulunan diğer koleksiyonlar ise galerilere ayrılmış durumda. Bu galerilere kısaca göz atacak olursak;
  • Aydın Çubukçu Galerisi: Bu galeri raylı ulaşım araçlarından oluşan bir koleksiyondur. İçinde Sultan Abdülaziz’in heykeli bulunan Saltanat Vagonu’ndan tutunda,1934 yılında Kadıköy-Moda arası sefer yapan 20 numaralı tramvay bile bulunuyor. Yine eski döneme ait atlı ve motorlu diğer vagonlarda camekânlar içinde ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur.
  • Dr. Bülent Bulgurlu Galerisi: Bu galeride en dikkat çeken Araser Zeytinyağı Fabrikası olacaktır. İçinde bulunan tüm parçalar Ayvalıkta bulunan bir fabrikadan getirilmiştir. Bunun yanı sıra bu galeride yer alan diğer koleksiyonlar otomobiller, buhar makineleri, torna tezgâhı ve marangozhanedir.
  • Erdoğan Gönül Galerisi: Klasik model arabaların yer aldığı bu galeriye Erdoğan Gönül ismi verilmiştir. Koleksiyonlar arasında 4 vitesli Anadol, Chevrolet, Bentley, Chavelle, Mercedes ve Ford gibi birçok markanın klasik modelleri yer almaktadır. Şayet sizde klasik model araba aşığı iseniz, Rahmi Koç müzesindeki Erdoğan Gönül galerisini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
  • Tarihi Kızak: Bu binada karşımıza çıkan koleksiyonlar arasında en ilgi çekeni elbette Tarihi Hasköy Tersanesine ait olan Tarihi Kızak’tır.1884 yılında inşa edilen kızak yaklaşık 45 metre uzunluğundadır.
  • Yaşayan Geçmiş: Bu bölümde eski dönemlere ait ve en bilindik tarihi dükkânları göreceksiniz. Örneğin Şifa Eczanesi, Haliç Oyuncakçısı, Ismarlama Kundura ve Dakik Saat Dükkânı gibi.

Açık Hava Sergi Alanı

Rahmi Koç müzesine ait koleksiyonların en ilgi çeken bölümü de Açık Hava Sergi alanında yer almaktadır. Tersanenin hemen yan tarafında yer alan bu bölümde; devasa büyüklükteki Turgut Alp Vinci, F-104 Starfighter savaş uçağı, Hadley’s Harem uçak enkazı gibi dikkat çeken koleksiyonlarla birlikte birçok uçak, otomobil, Haliç’e demirlenmiş olan TCG Uluçalireis Denizaltısı ile Fenerbahçe Vapuru yer almaktadır.

Nostaljik Demiryolu Seferi: Rahmi Koç Müzesi’nde bulunan Nostaljik tren yalnızca seyirlik değil. Dilerseniz hafta sonları önceden rezervasyon yaptırarak, ücretsiz bir şekilde Hasköy’den Sütlüce’ye kadar kısa bir tren gezisi yapabilirsiniz.

Rahmi Koç Müzesinde Neler Yapılabilir?

Rahmi Koç müzesi oldukça büyük bir müze ve gezerken mutlaka dinlenme ihtiyacı hissedeceksiniz. İşte tam bu noktada müze yetkilileri ziyaretçilerini düşünerek, Rahmi koç müzesi arabaların yer aldığı bölümde küçük bir kafe açmışlar. Kafenin ismi Demlik Kafe. Muhtemelen Rahmi Koç müzesinde olduğunuz için fiyatların çok uçuk olduğunu düşüneceksiniz ama korkmayın. Mesela çay 1 TL. Yanında tost ya da başka bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Bunun yanı sıra Rahmi Koç Müzesi; evlenecek olan kişilerin dış mekanları için tercih ettikleri en gözde mekanlar arasında yer almaktadır. Rahmi koç müzesi düğün fotoğrafı çekimleri için müzeye girişte ödemeniz gereken bir ücret bulunmakta. Belirlenen fiyat toplamda 5 kişi için 250 TL’dir. Çekimler için önceden müze yetkilerinden randevu almanız gerekmektedir.

Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücretleri Ve Ziyaret Saati


Ücretler

Yetişkin: 15 TL
Öğrenci: 6 TL
Müze kart Plus sahiplerine %20 indirimli.

Ziyaret Saatleri

Hafta içi Pazartesi Hariç: 10.00-17.00
Hafta sonu Yaz sezonu: 10.00-19.00
Hafta sonu Kış sezonu: 10.00-18.00

Rahmi Koç Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Rahmi Koç Müzesi; İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı, Keçeci Piri Mahallesi No:5’de yer almaktadır. Müzeye metrobüs ile geliyorsanız Halıcıoğlu durağında inebilirsiniz. Müzeye Eminönü’nden gelen otobüsler 47,47Ç,47E,4N,Hasköy’den gelen 54HT ile 54HŞ nolu otobüslerdir. Ayrıca Taksim’den kalkan 36T nolu otobüsten Kırmızı minare durağında inerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şahsi aracınızla da gelebileceğiniz müzenin ücretsiz otoparkı da bulunmaktadır.



admin / 04.02.2018 / 0 / 7 730

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Beyoğlu'nda Gezilecek Yerler

Beyoğlu'nda Gezilecek Yerler

İstanbul Beyoğlu ilçesi son zamanların ilgi çekici yerleri arasında
Çemberlitaş’ta Gezilecek Yerler

Çemberlitaş’ta Gezilecek Yerler

Çemberlitaş Mahallesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı mahallelerden biridir.
Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa, bilgin ve bilge, yol gösterici ve öğüt verici. Hayır sahibi. Mürşid
Eminönü Gezilecek Yerler

Eminönü Gezilecek Yerler

İstanbul’un Tarihi Yarımadası ismi ile bilinen bölümünde ve Haliç’in batı
İstanbul Surları

İstanbul Surları

Tarihi Yarımadayı çevreleyen İstanbul Surları dünyanın en önemli kent
İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

İstanbul, ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda Yunan kökenli yerleşimcilerin
İstanbul Modern Tanıtımı

İstanbul Modern Tanıtımı

İstanbul’da yer alan bu müze, Karaköy limanında birkaç antreponun
Topkapı Sarayı Tanıtımı

Topkapı Sarayı Tanıtımı

Saray 15. Yüzyıldan, 1853 yılına kadar, Osmanlı Padişahlarının ve Hanedan
İstanbul Adalarda Gezilecek Yerler

İstanbul Adalarda Gezilecek Yerler

İstanbul’un hem içinde hem dışında bir yer olan Adalar kentin keşmekeşinden
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up