Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Giresun » Kromni Vadisi Tanıtımı

Kromni Vadisi Tanıtımı


Kromni VadisiErzurum-Gümüşhane karayolu üzerindeki İkisu tabelasından girip kuzeye doğru ilerlendiğinde bambaşka bir dünya ile karşılaşılıyor. Burası gizemlerle dolu Kromni Vadisi. Yunanca’da sarp kayalık anlamına gelen Kromni, Torul ve Yağmurdere arasındaki vadinin ve çok geniş bir alana yayılan 52 mahallenin ortak adı. Günümüzde burası Yağlıdere köyünün mahalleleri. Yağlıdere yolu üzerindeki Uğurtaşı köyüne sapmayıp devam edildiğinde şimdi Kromni’nin yayla olarak kullanılan mahallelerine ulaşılıyor.

20. yüzyılın başında Kromni birçok mahalle ve köyden oluşuyordu. Madenlerin kapanması nedeniyle Kromni’nin birçok mahallesi mübadeleden önce terk edilmiş, yalnızca yaşlıların yaşadığı yerler haline gelmişti. Karadeniz’in en büyük Rum yerleşimlerden olan Kromni bölgesinde büyük bölümü onlarca kilise ve şapel kalıntısı var. Kiliselere yerleşim alanlarının içinde de, kırsal alanda da rastlanıyor. Bu civarın en önemli manastırı ise Olucak (İmera) köyünde. Bir kadın manastırı olduğu bilinen manastır Vaftizci Yahya’ya adanmış. Köyün üstündeki tepeye 1710 yılında kurulduğu bilinen manastır, Gümüşhane’deki Rum manastırları arasında en son inşa edilmiş olanı. Manastırdan günümüze ana kilisesi, şapeli ve yıkık binaların kalıntıları ulaşmış. Olucak köyünde de dört kilise kalıntısı var.

Osmanlı döneminde Stavrin (Uğurtaşı) ve Kromni çevresi Gizli Hristiyanlık diye bilinen olgunun en yoğun biçimde görüldüğü yerlerden biriydi. Gizli Hristiyanların Santa, Yağlıdere, Torul çevresiyle Maçka'nın köylerinde de yaşadıkları biliniyor. Resmi belgelerde tenesur (dönmeler) olarak adlandırılan Gizli Hristiyanlar, bölge halkınca klostos (dönenler) olarak adlandırılıyormuş. Gizli Hristiyanlar, Müslüman gibi yaşıyor, ancak gizlice vaftiz olarak bir Hristiyan adı alıyor, kilise nikahı kıyıyor ve yeraltında inşa ettikleri gizli kiliselerde ibadet ediyorlarmış.


Osmanlı döneminde imparatorluğunun başka bölgelerinde de aslen Hristiyan ya da Musevi olup dışarıya Müslüman gibi görünen topluluklar varmış. 1856 yılında bu durumda olan vatandaşların eski dinlerine dönmelerine izin verilince, bu olgu ortaya çıkmış. Kromni, Santa, Şişe (Cebeli), Yağlıdere, Stavrin gibi Torul ve Maçka'nın köylerinde yaşayan gizli Hristiyanlar 15 Temmuz 1857 günü imzaladıkları bir dilekçeyle Trabzon'daki konsolosluklara başvurarak Hristiyanlığa geri döndüklerini açıklamış. Özellikle bu çevrede görülen onlarca kilise bu dönemden sonra inşa edilmiş.

Yapmadan Dönme!

» Kromni Vadisini dere tepe gezmeden,
» İmera Manastırını görmeden,
» Yaylalarda dolaşmadan,
» Santa'yı görmeden, DÖNME!

Nerede Kalınır?

Kromni çevresinde konaklama tesisi yok. Gümüşhane ya da Trabzon'da kalmak gerekiyor.

Kromni Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Kromni Vadisinin başlangıcındaki Uğurtaşı Gümüşhane'ye 32 km, Olucak ise 38 km uzaklıkta. Dumanlı (Santa) köyü Gümüşha­ne'ye 90 km uzaklıkta.



admin / 23.02.2018 / 0 / 2 987

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Giresun Alucra ilçesi hakkında
Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak , Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 15 kilometre mesafede
Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede
Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Kelkit Vadisi’nin cennet köşesi Şebinkarahisar, el değmemiş doğası ve
Giresunda Gezilecek Yerler

Giresunda Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve hırçın denizi ile tipik Karadeniz şehirlerinden biri olan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up