Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Giresun » Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra'da Gezilecek Yerler


Alucra gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Giresun Alucra ilçesi hakkında bilgi bulabilir, Alucra nerede ve Alucra'ya nasıl gidilir ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Alucra gezilecek yerler
Karadeniz bölgesinin incisi Giresun'a bağlı Alucra, hem kültürel yapısı, hem tarihi, hem de gezilecek yerleri ile ölmeden önce görülesi yerlerden. Giresun Alucra daha çok doğa ile iç içe olsa da, aslında büyük bir tarihi barındıran sit alanları da bulunuyor.

Alucra Tarihi


Alucra tarihi Hititlere kadar uzanan bir ilçedir. Burada Romalılar, Persler ve Bizanslılar yaşamıştır. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Danişmendliler hakimiyetine girmiştir. Giresun'a 150 kilometre uzaklıkta bulunan Alucra, Erzincan ve Gümüşhane’ye de komşudur.

Alucra'da Gezilecek Tarihi Yerler

Alucra gezilecek yerler arasında pek çok uygarlığın izlerini görmek mümkündür. Bölgenin zengin tarihi yapısı günümüze birçok eserin sapasağlam gelmesini sağlamıştır. Sizler de tarihe tanıklık edebileceğiniz şu yapıları gezebilirsiniz;
  • Çakrak Kilisesi

Bir Rum eseri olan Çakrak Kilisesi Yağlıdere – Alucra yolu üzerinde yer almaktadır. 19. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen bu kilise Rum halkının kültürünü açıkça yansıtıyor. Islahat Fermanı’nda yer alan gayrimüslimlere verilen okul ve mabet yeri inşa izni Rumların bu kiliseyi yapmasını sağlamıştır. Bölgedeki tarihi kemer köprüsü de bu kiliseye ulaşım için hala kullanılıyor. Kemer köprüsünün yakın zamanda restore edilmesi bazı çatlak risklerini de ortadan kaldırmıştır.
  • Hacı Hasan Türbesi

Alucralı Müderris Hacı Hasan Efendi Hazretleri olarak da bilinen bu türbe, dini kültürün başyapıtı niteliğinde. Şimdiki adı ile Hacı Hasan, eski adı ile Gelvaris köyünde yaşamış bu zat, Şeyh-i Şeyrani hazretlerinin bir dönem de öğrencisiydi. Zıhar Tekkesi’nin son Şeyhi olma özelliğini taşıyan Hacı Hasan, Alucra’dan Şiran’ a giderken sol tarafta kalmaktadır. Bölgenin ihya edilmesinde müthiş bir paya sahip olan Hacı Hasan, bir dönem de imamlık görevini üstlenmiştir. Bu türbeye her yıl hem yerli, hem de yabancı turist akın etmektedir.
Eğer Alucra gezisi düşünüyorsanız; Bölgedeki diğer güzel yerler için Giresun Gezilecek Yerler listemizi de mutlaka inceleyiniz.

Alucra'da Gezilecek Doğal Yerler


Bol yağışlı Karadeniz iklimine sahip olan Alucra’da doğa yemyeşil ve bitki örtüsü zengindir. Üstelik Karadeniz’de popüler olan yayla turizmi Alucra’da da bulunur. 24 adet tescilli zenginliği ile her yıl bölgeye turist akını olmasının bir nedeni de Alucra’dır. İşte Alucra’da gezilecek yerler arasında doğal noktalar şöyledir:
  • Tepesidelik Obruğu

Evliya Çelebi bu obruğu İnderesi olarak Seyahatnamesinde konuya almıştır. Alucra'nın Fevzi Çakmak Köyü’nde bulunan bu yapı her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Doğal bir mağara ve kaynak suyuna sahip olan bu obrukta son zamanlarda çökmeler yaşanmaktadır. Ancak doğal miras kapsamında koruma altına alınmıştır. Alucra’dan Tepesidelik Obruğu’na gitmek için bu köye toplu taşıma araçları belediye tarafından kaldırılmaktadır. Ayrıca özel araç ile 2 – 3 saatte obruğa ulaşmak da mümkündür.
  • Anastos Yaylası

2700 metre yükseklikte bulunan Anastos yaylasının Alucra yayla turizmi için katkısı çok büyük. Yapraklı ve iğneli çam ağaçları ile süslü olan bu yaylada yeşilin her tonunu görmek mümkün. Üstelik turizmi geliştirmek açısından yaylada elektrik ve suda bulunmaktadır. Hava alanından bu yaylaya ulaşmak için 3 saat bir kara yolculuğu yapmak yeterli. D 865 kara yolu bu yaylaya ulaşmak için kullanılacak yollardan. Bölgeye yakın pek çok otel ve pansiyon bulmak mümkündür. Bu otellerin bazıları lüks ve 5 yıldız konforundadır.
  • Hayran Kaplıcaları

Aktepe Köyü’nde bulunan Hayran Kaplıcaları, Alucra’da ziyaret edilecek yerler arasında. Suyunun pek çok romatizmal ve cilt hastalığına iyi geldiği bilinen Hayran Kaplıcalarında 2 adet de içme suyu kaynağı bulunmaktadır. Hem erkekler, hem de kadınlar için bulunan 2 havuz, yaz kış ziyaretçi ağırlamakta. Güneyde bulunan Hayranlı Deresi mağaralarına komşu olan Hayran Kaplıcaları hem kültürel, hem de sağlık turizminin Alucra’daki başkenti. Ayrıca bölgede konaklanabilecek pek çok pansiyon ve otel de bulunmakta.


Alucra Festivalleri

Karadeniz yöresi ülkemizin en zengin festival noktalarından biridir. özellikle bahar ve yaz aylarında irili ufaklı çok sayıda festival düzenlenir. Şehirde her yıl geleneksel olarak Ekin Festivali düzenlenir. Bu festival kapsamında çok sayıda etkinlik yapılır ve bölgenin doğal güzelliklerinin tanıtımı açısından önemli bir organizasyondur. Yaz aylarında yapılan etkinlik dışında Alucra’da bir de geleneksel olarak Kültür ve Sanat Festivali düzenlenir. Bu etkinlik kapsamında çok sayıda konser ve yarışma düzenlenir. Böylece yöre halkı günlerce doyasıya eğlenir.

Alucra Müzeleri

Bölgede faaliyet gösteren bir müze yoktur. Ancak buraya bağlı olan Çalgan köyü sınırlarında bir vatandaş bir açık hava müzesi oluşturmuştur. Bölgenin yöresel kıyafetlerinden kullanılan eşyalara birçok değerini görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Çalgan Açık Hava Müzesi eskiden kullanılan çok sayıda eşya ve alete ev sahipliği yapıyor.

Alucra Yöresel Yemekleri

Karadeniz bölgesi yöresel lezzetler bakımından son derece zengindir. Alucra’da ne yenir, diyorsanız bölgenin müthiş tatlarını burada bir arada bulabilirsiniz. Şehirde tadabileceğiniz tarihin eski çağlarına dayanan lezzetlerin de olduğu listemiz şu şekildedir:
  • Fit (Düü) Çorbası
  • Yağlaç
  • Pancar Çorbası
  • Ekmek Aşı
  • Ayran Çorbası
  • Helle
  • Kesme Çorbası

Alucra Neyi Meşhur?


Alucra; fındığıyla dünyada ün yapmıştır. Şehre gittiğinizde mutlaka fındık satın alın. Ayrıca merkezdeki işletmelerde yöresel birçok doğal ürünü satın alabilirsiniz.

Alucra Nerede, Nasıl Gidilir?

Alucra nerede, merak edenler için Giresun şehir merkezi ile arası 120 km mesafededir. Ayrıca ilçe merkezi İstanbul'a ortalama 975 km, Ankara’ya ise ortalama 600 km mesafede yer alır. Buraya kara yolu ile ulaşabileceğiniz gibi Ordu Giresun Havalananına ülkemizin birçok şehrinden direkt ya da aktarmalı uçuşlarla ulaşabilirsiniz. Ancak havalananından ulaşmak için öncelikle Giresun şehir merkezine ulaşmanız gerekir. Buradan sonra ilçeye giden toplu taşıma araçlarıyla 2 saatlik bir yolculuğun ardından Alucra şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Sizler için Giresun Alucra ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Alucra'da ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Alucra gezilecek yerler listesini yazarak; Alucra nerede ve Alucra'ya nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.



admin / 15.07.2019 / 0 / 9 187

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak , Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 15 kilometre mesafede
Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede
Kromni Vadisi Tanıtımı

Kromni Vadisi Tanıtımı

Erzurum-Gümüşhane karayolu üzerindeki İkisu tabelasından girip kuzeye doğru
Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Kelkit Vadisi’nin cennet köşesi Şebinkarahisar, el değmemiş doğası ve
Giresunda Gezilecek Yerler

Giresunda Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve hırçın denizi ile tipik Karadeniz şehirlerinden biri olan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up