Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Edirne » Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne'de Gezilecek Yerler


Edirne'de gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, Edirne'ye gezi veya seyahat etmeyi planlayan gezginler tarafından ilgi ile araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Edirne ilimiz hakkında kısa bilgi verelim:

Edirne gezilecek yerler
Edirne, ülkemizin Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan, sınır şehirlerimizden birisidir. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınırı bulunan şehir, köklü bir tarihe sahiptir. Özellikle Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu zamanlarında ülkelerin en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Özellikle Osmanlı döneminde 1365-1453 yılları arasında başkentlik de yapmış, imparatorluğun Balkanlara açılan kapısı olmuştur. Bu yüzden de “serhad şehir” olarak adlandırılmaktadır.

Edirne hem Türk İslam kültürüne ait hem de daha eski çağlara ait birçok tarihi esri bünyesinde barındırır. Bu yüzden edirnede gezilecek yerler neresidir diye bir soru sorulduğu zaman yüzlerde yer sayılabilir.


361 yılında 1. Murad tarafından fethedildikten sonra Osmanlının başkenti yapılan serhat kenti Edirne adeta bir müze gibi. İstanbul alındıktan sonra da Balkanların başkenti olarak görülmüş; saraylar, kervansaraylar, köprüler, türbeler ve camilerle donatılmış. O yıllarda nüfusu 350 bini geçen Edirne, Avrupa'nın dördüncü büyük kentiymiş. Ancak üst üste yaşadığı işgaller kentin gerilemesine ve başta sarayları olmak üzere birçok tarihi eserinin yok olmasına neden olmuş.

Selimiye Camisi

Edirne'nin simgesi Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi. Kente hakim bir tepenin üzerine inşa edilen ve çok uzaklardan bile görülen Selimiye Camisinin yapımı altı yılda tamamlanmış ve 1575 yılında ibadete açılmış. Caminin iç avlusuna taç kapılarından geçilip giriliyor, avlunun üç yönü on sekiz kubbeli sundurmayla çevrili, avlunun ortasında da mermer bir şadırvan var. Mükemmel bir akustiğe sahip olan caminin tam 999 penceresi var; 31,28 metre çapındaki kubbesi yerden 43,28 metre yükseklikte duruyor. Merkezi kubbenin içi kalem işleriyle, mihrabı ve hünkar mahfilinin duvarları İznik çinileriyle süslü. Caminin üçer şerefeli dört minaresi var, şerefelerin her birine ayrı ve 250 basamaklı merdivenlerle çıkılıyor.

Selimiye külliyesinde cami, Darül Tedris ve Darül Kurra Medreseleri yer alıyor. Darül Tedris medresesi şimdi Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor. Dış avlunun batı cephesini boydan boya kaplayan Arasta camiye gelir sağlaması için inşa edilmiş. Kentin merkezi de sayılabilecek Selimiye Parkının altında Edirne'nin ilk büyük camisi olan Eski Cami, onun ilerisinde de Üç Şerefeli Cami yer alıyor. Dokuz kubbeli Eski Caminin duvarlarını zarif hatlar süslüyor. Yine bir Mimar Sinan eseri olan Rüstempaşa Kervansarayı ve Ali Paşa Çarşıları da bu bölgede bulunuyor. Biraz ileride de geçmişte çoğunlukla gayrimüslimlerin yaşadığı Kaleiçi semti yer alıyor.

19. yüzyılda surları yıktırılan Edirne kalesinden geriye bir zamanlar saat kulesi olarak kullanılan ve Makedonya Kulesi olarak adlandırılan bir burç ulaşmış. 1930’lu yılların başında Edirne’de 6000’den fazla Yahudi yaşıyormuş ve esnafın yarıdan fazlası Yahudi’ymiş, 1934’te çıkan olaylar sonrasında Edirne Yahudilerinin büyük bölümü kenti terk etmiş. Edirne Yahudilerinden geriye iki yaşlı Yahudi ailesiyle (topu topu üç kişi), Kaleiçi semtindeki çatısı çökmüş bir sinagog ve ahşap evler yadigar kalmış.

Son yıllarda kentteki Bulgar Cemaati de tekrar canlanarak otuz kişiye ulaşmış. Kıyık ve Kirişhane semtlerindeki iki Bulgar Kilisesi de onarılıp ibadete açılmış.

Kentin dışında Tunca Nehrinin kıyısında muazzam bir külliye daha var: 2. Bayezid Külliyesi. Külliyenin akıl hastalarının tedavi edildiği şifahanesi ve tıp medresesi Trakya Üniversitesi tarafın-dan restore edilerek Sağlık Müzesi yapılmış. Türkiye'nin en etkileyici müzelerinden biri yaratılmış burada.

Irmaklar Kenti Edirne

Edirne bir ırmaklar kenti. Edirne’de buluşan Meriç, Arda ve Tunca ırmakları daha güneyde Ergene Irmağı da Meriç’e katılıyor ve Ege’ye dökülüyor. Tunca'nın üzerinde sekiz, Meriç’in üzerindeki bir tarihi köprü kentin iki yakasını bir araya getiriyor. Yunanistan’la doğal sınırı oluşturan Meriç’in batı yakasındaki tek yerleşim ise Karaağaç mahallesi. Bir zamanlar Edirne'nin en gözde sayfiyesi olan Karaağaç Lozan Antlaşmasında savaş tazminatı olarak Türkiye’ye verilmiş.

Başpehlivan Kırkpınar

Edirne'nin simgelerinden biri de Kırkpınar. Söylenceye göre kırk Türk akıncısı Rumeli’ye geçmiş ve bir mola yerinde kırk asker güreşe tutuşmuş. Bunlardan ikisi gün boyunca mücadele ettikleri halde yenişememiş, ölene kadar güreşe devam etmişler. Sonra öldükleri yere gömülmüşler. Yıllar sonra arkadaşlarının mezarını ziyarete gelen akıncılar burada bir pınar görmüş ve Kırkların Pınarı adını verdikleri bu çayırda güreşler düzenlenmeye başlanmış. Aslında Kırkpınar Çayırı Balkan Savaşından sonra Yunanistan’da kalmış, Edirneliler Sarayiçi Çayırında Kırkpınar Güreşlerini sürdürmüşler. Birçok yerde yağlı güreşler yapılmasına rağmen yalnızca Kırkpınar'daki baş güreşi kazanan güreşçi “başpehlivan” unvanı alıyor.


Edirne'nin kozmopolit kültürünün bir başka rengi de Romanlar. Edirne ve ilçelerinde yaşayan 60 bin Roman haliyle kentin kültürüne de damgasını vuruyor. Romanlar 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece yani Hıdrellezde “Kakava Bayramı”nı kutluyorlar.

Edirne’de Görülecek Yerler ve Özellikleri Nelerdir?

Edirne’de gezilecek yerlerarasında ilk olarak tarihi yapılardan bahsedebiliriz. Bunlar arasında;
  • Selimiye Camii, 2. Selim döneminde, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın 90 yaşındayken yaptığı cami, mimar tarafından “ustalık eserim” diye nitelendirilmiştir. 1568 yılında yapımına başlanan cami, 1574 yılında kullanıma açılmıştır. O zamandan günümüze Edirne'nin semalarını şenlendirmeye devam etmektedir.
  • Adalet Kasrı, Edirne Sarayının sağlam kalan tek parçasıdır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır ve Kanuni’nin kanunlarını bu kasırda yazdığı anlatılır.
  • Sweti George Bulgar Kilisesi, 1880 yılında inşa edilmiştir ve hem Bulgar hem de Osmanlı mimarisinden izler taşır.
  • Edirne Büyük Sinagogu, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük sinagogu konumundadır.
  • Selimiye Arastası, 3. Murat tarafından yaptırılmıştır. Gelirleri, Selimiye Camii için kullanılmak amacıyla inşa ettirilmiştir. Karşılıklı dükkanların yer aldığı Selimiye Arastası bugün dahi edirnede görülmesi gereken yerler arasındadır.
  • Enez Kalesi, Edirne sınırları içerisindeki en eski tarihi yapılardan birisidir. Tam tarihi bilinmemekle beraber Bizans döneminden önce yapıldığı tahmin edilmektedir.
  • Bayezid Köprüsü, 1488 yılında, 2. Bayezid döneminde, Mimar Hayrettin tarafından inşa edilmiştir. Tunca Nehri üzerinde yer alan köprü, Edirne'nin en muhteşem yapılarından birisidir.
  • Meriç Köprüsü, 2. Murat zamanında inşa edilmiştir. Edirne'yi ziyaret edenlerin gün batımını ve gün doğumunu seyredebilecekleri en güzel mekanlardan birisidir.
  • Karaağaç Tren Garı, Mimar Kemalettin'in Şark Demiryolları Şirketi adına tasarladığı ve 1914 yılında kullanıma açılan bir tarihi yapıdır.
  • İttihat ve Terakki Kulübü Binası, bir döneme damgasını vuran İttihat ve Terakki cemiyetine ev sahipliği yapmış, birçok toplantının yapıldığı, kararların alındığı bir binadır. Süslemeleri ve değişik mimari yapısı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
  • Edirne Kent Ormanı, şehrin bugün için en güzel yeşil alanlarından birisidir. Meriç Irmağı kıyısında bulunan kent ormanı güzel bir gezi merkezidir.
  • Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne’de görülmesi gereken yerler arasında sayılabilecek bir diğer yeşil aladır. Keşan ilçesi sınırlarında yer alan park, orman ile sahilin keyfini birlikte sürmek isteyenleri beklemektedir.
  • Kırkpınar güreşleri hem Edirne'nin hem ülkemizin sembollerinden birisidir. Dünyanın en uzun soluklu spor organizasyonlarından birisi olan Kırkpınar güreşleri her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Gezisini güreş tarihine denk getirebilenleri eşsiz bir şölen beklemektedir.

Edirne'nin Neyi Meşhur? Yöresel Tatları Nelerdir?

Edirne’ye gezi düzenleyecek olanların ve yolu düşenlerin aklına Edirne'nin neyi meşhur sorusu elbette gelir. Geziler yemeksiz, tatlısız olmaz. Bunun yanında hediyesiz de dönülmez. Peki Edirne'nin nesi meşhurdur? Edirne’ye yolu düşenlerin tatması gereken bazı lezzetler şunlardır: Mutancana, Edirne tava ciğeri, Arnavut ciğeri, mamzana, kadınbudu köfte, elbasan tava, soğanlı tavuk yahni, zirva, ciğer sarma, kapuska, kabak kalyesi, ıspanak mücveri, akıtma, kandilli mantı, zerde, gaziler helvası, cevizli oturtma. Ayrıca hediye almak isteyenler de mis sabunu adı verilen sabunları ve sabun eşyalarını tercih edebilirler. Ayrıca Edirnekari adı verilen ahşap üzerine renkli işlemeler herkesin ilgisini çekecek niteliktedir.

Edirne Nerede, Nasıl Gidilir?

Edirne, İstanbul'a 235 km, Ankara'ya 688 km ve İzmir'e 534 km uzaklıkta, Esenler Otogarından kalkan otobüsler yaklaşık iki buçuk saat sonra Edirne'ye ulaşıyor. Edirne'ye Sirkeci Garından tren seferleri de düzenleniyor.

Yapmadan Dönme!

» Selimiye'yi görmeden,
» Sağlık Müzesini gezmeden,
» Bulgar Kiliselerini görmeden,
» Kaleiçi ve Karaağaç'ı gezmeden,
» Meyveli sabun ve Aynalı Süpürge almadan, DÖNME!


Edirne'de Ne Yenir?

Edirne'nin ciğercileri ünlü, favada pişirilen dana ciğeri, ayran ve kurutulmuş acı biberden yapılan kızartma Edirne spesiyali. Bunun yanında kömür ateşinde pişirilen köftesi de çok lezzetli, ilk olarak 2. Murat zamanında Edirne'ye yerleşen bir Mısırlı tarafından yapıldığı söylenen Bademezmesi de Edirne'ye özgü bir tatlı.



admin / 27.11.2017 / 4 / 4 622

Yorum Ekleyin


  1. cengiz keklik
    Ziyaretçi
    7 Şubat 2018 08:26
    0

    islam tarihine ait çok şey bulabilirsiniz burda mimar sinanın ustalık eserim dediği selimiye camiini görebilirsiniz burda edirnenin kırkpınar yağlı güreşleride çok meşhurdur tarihi yapı olarak enez kalesinide görmeniz mümkündür

  2. tuana
    Ziyaretçi
    5 Ocak 2019 11:03
    0

    Edirne Selimiye Cami mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Muhteşem bir mimariye sahip caminin içinde bir sütuna ters lale yapılmış. Oradaki gencin anlattığına göre kıyamet koptuğunda bu lale düz bir şekle girecekmiş. Artık ne kadar doğru bilemem.

  3. dunyatarihi
    Ziyaretçi
    4 Ekim 2019 22:24
    0
    Edirne de gezilecek yerler listeniz bayağı detaylara yer vermişsiniz . Okumaya başladığımda kendimi Edirne'yi gezmiş kadar hissettim. Hiç bir ayrıntıyı kaçırmadan ustalıkla yazılmış bir tanıtım yazısı olmuş çok teşekkürler gezipedia
  4. Baran
    Ziyaretçi
    26 Ekim 2019 23:08
    0
    Edirne Gezisi sırasında Selimiye Camii ve Bayezid Köprüsü'ne hayran kalmıştım. Genel olarak Trakya insanını da çok severim. Kesinlikle 2-3 gün zaman ayrılıp gezilmesi gereken bir yerdir Edirne. Mutlaka bir fırsat bulun Edirne'yi görmek için.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Uzunköprü gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan, Edirne’ye bağlı ilçelerden biridir. İl merkezine 111 kilometre
Suyun Bu Yanı Enez

Suyun Bu Yanı Enez

Türkiye'nin en batıdaki kara sınırında yer alan Enez bir tarafında tatlı su,
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up