Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Edirne » Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Uzunköprü'de Gezilecek Yerler


Uzunköprü gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Uzunköprü'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Edirne Uzunköprü hakkında kısa bir bilgi verelim:

Uzunköprü gezilecek yerler
Uzunköprü’de gezilecek yerler arasında Osmanlı zamanına uzanan oldukça etkileyici yerler bulunmaktadır. Dünyanın en uzun taş köprüsü ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Edirne'nin en büyük ilçesi olan Uzunköprü, her sene binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Stratejik bir konumda yer alan Uzunköprü ilçesi, Balkanlar’a ve Avrupa’ya bağlanan yolların bulunduğu noktada yer almaktadır. Uzunköprü Yunanistan sınırına 6 kilometre, Edirne merkeze 64 kilometre uzaklıktadır.

Uzunköprü’nün Tarihi Hakkında Bilgi


Uzunköprü tarihi Osmanlı dönemine uzanmaktadır. Adını sahip olduğu eşsiz köprüden alan bu ilçe Edirne'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ilçesidir. Sultan II. Murat tarafından Ergene ismi ile kurulan ilçe, Rumeli yakasındaki ilk Türk kenti olma özelliğine sahiptir. Sultan II. Murat Varna seferinden dönerken karşılaştığı su taşkınları nedeniyle Ergene Nehrini geçememiştir. Bu sebeple buraya bir köprü yapılması emretmiştir. Bu emir üzerine 1425 yılında köprü inşasına başlanmıştır. Köprü tam olarak 18 yılda inşa edilmiştir. 1293 metre uzunluğu, 5,5 metre genişliği ve 174 kemeriyle eşsiz bir eser niteliğindedir.

Uzunköprü’de Gezilecek Tarihi Yerler

Uzunköprü’de gezilmesi gereken tarihi yerler yerler arasında oldukça eskilere dayanan tarihi değerler bulunmaktadır. Uzunköprü ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yerlerden bazıları şu şekildedir;
  • Ergene Köprüsü: Özelliğiyle ilçenin ismini aldığı köprü olan Ergene Köprüsü, dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahiptir. İlçenin sembolik bir değeri olan bu köprü mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer almaktadır.
  • Murat Külliyesi: 1443 yılında Sultan II. Murat döneminde yapılmıştır. Günümüzde Muradiye Camii olarak adlandırılmakta olup tasarımı dikdörtgene benzemektedir. Ebatları 22 x 19 metre olan bu caminin minaresi bitişik şekilde ve kesme taştan inşa edilmiştir. 1621 yılında restore edilmiş ve üzerine bir çatı örtülmüştür. Moloz taşları ile inşa edilen bu caminin yüksekliği 5,70 metre olarak ölçülmüştür.
18. yüzyılın ilk yarısında ise Murat Külliyesine ek olarak Halise Hatun Camisi inşa edilmiştir. Hacı İbrahim Ağa tarafında eşi için yaptırılan bu cami ahşap bir çatıya sahiptir. Günümüzdeki halini alana kadar sürekli yenileme gören Halise Hatun Camisi’nin ziyaret ettiğinizde külliye içerisinde olan Çifte Hamamı ’da ziyaret edebilirsiniz.
  • Demokrasi Anıtı: Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma arkadaşları arasında bulunan Mazhar Müfit Kansu tarafından kaymakamlık dönemin inşa edilmiştir. Bu anıt ülkemizin demokrasiye geçişini simgelemekte ve Uzunköprü’nün sembolik anıtlarından biri olarak çok sayıda kişi tarafından ziyarete edilmektedir. 1908 yılında inşa edilen anıt, büyük ve görkemli bir törenle açılmıştır. Anıtın yanında bulunan ve sembolik hale gelen çeşmenin ismi ise Hürriyet Çeşmesi’dir.
  • Uzunköprü Tren İstasyonu: İnşası 1873 yılında tamamlanan istasyon, Çanakkale Savaşı’nda büyük bir rol üstlenmiştir. Bu anlamda önemi oldukça büyük olan istasyon İstanbul'u Avrupa’ya bağlayan tren yolu üzerinde bulunmaktadır.
  • Gazi Mahmut Paşa Çeşmesi: Park Çeşmesi olarak da bilinen bu çeşme, 1965 yılında inşa edilmiştir. II. Murat tarafından yaptırılan çeşmenin arkasında küçük bir park bulunmaktadır.
  • Türk Ocağı Binası: 1914 yılında inşa edilmiş olan Türk Ocağı Binası aslında bir kütüphanedir. 1928 yılında Marsilya’dan getirtilen araç gereçler ile donatılmış olan bina, 1951 yılında halkevleri kapandıktan sonra içerisindeki 3000 kitap, araç ve gereçlerle hazineye devredilmiştir. 2011 yılında restore edilmiş ve ilçe kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

Uzunköprü’deki Müzeler

Uzunköprü müzeleri seçenek olarak sınırlıdır. Bölgede yalnızca bir adet müze bulunmaktadır. Uzunköprü Kent Müzesi; Uzunköprü’de mutlaka görülmesi gereken değerler arasında yer alan Kent Müzesi, 2013 yılında kente kazandırılmıştır. Müzenin bulunduğu binanın yapılışı 1900’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Müze hafta içi 09:00-12:00 ila 13:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Cumartesi günleri 10:00-12:00 ila 13:00-16:00 saatleri arasında ve pazar günleri 12:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Eğer Uzunköprü seyahati planlıyorsanız; Edirne'de Gezilecek Yerler konumuzu da mutlaka inceleyiniz.
Eski Hükümet Caddesinde bulunan müzenin tüm hakları Uzunköprü Belediyesine aittir. Müzenin alt ve üst katlarındaki duvarlarda Uzunköprü tarihine ait panolar bulunmaktadır. Bu panolardan ilçenin kuruluş hikayesini, tarihi değerlerin yapılış süreçlerini ve tarihi ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Müze açıldığı ilk 6 ay içerisinde 12 bin ziyaretçi sayısına ulaşmıştır.

Uzunköprü’de Düzenlenen Festivaller

Uzunköprü’deki festivaller henüz çok yoğun şekilde gerçekleştirilmemektedir. 2019 yılında dördüncüsü düzenlenecek olan Uzunköprü Kültür, Sanat ve Tarım festivali birçok etkinlik ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Şu an için Uzunköprü’de yapılan tek festival bulunmakta olup farklı projeler üzerinde çalışmalar yapıldığı bildirilmiştir.

Uzunköprü’de Ne Yenir?

Uzunköprü’nün yöresel yemekleri arasında oldukça farklı yöresel lezzetler bulunmaktadır. Uzunköprü’ye yapacağınız ziyaretlerde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden bazıları şu şekildedir;
  • Ördek Etli Akıtma: Uzunköprü’ye özel lezzetlerden biri olan Ördek etli akıtma, ince ince yapılan krepler yani yöresel adıyla akıtmalar üzerine yerleştirilen ördek eti ile hazırlanmaktadır.
  • Mamzama: Közlenmiş patlıcan, közlenmiş kapya biberi, yeşil sivri biber, domates, sarımsaklı yoğurt ile hazırlanan bu lezzet mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
  • Zerde: Zerdeçal, pirinç, gül suyu ve safran kullanılarak hazırlanan bu tatlı fıtık ve kuş üzümü ile süslenmektedir. Oldukça lezzetli olan bu tatlı Uzunköprü’nün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır.
  • Kapuska: Lahana turşusu ve pirinç ile hazırlanan bu yemek, kırmızı pul biber ile süslenerek servis edilmektedir. Lahana severlerin vazgeçemeyeceği bir lezzettir.
  • Piyaziye: Kıyma, kuşbaşı et, pirinç ve soğanın birleşimi ile harika bir lezzet sunan Piyaziye’yi mutlaka denemelisiniz.

Uzunköprü’nün Meşhur Ürünleri

Uzunköprü’de üretilen hediyelik ürünler hem ilçeyi hem de Edirne ilini temsil etmektedir. Özellikle Edirne'nin meşhur peynirini almadan ziyaretinizi bitir memelisiniz. Uzunköprü seyahatinizde alabileceğiniz hediyelik ürünlerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Kavala Kurabiyesi: Edirne kurabiyesi olarak da bilinen Kavala kurabiyesi, ağızda dağılan müthiş lezzetiyle mutlaka tercih edilmesi gereken hediyelik ürünler arasında yer almaktadır.
  • Mis Sabunu: 1600’lü yıllardan bu yana Edirne’de üretilmeye başlayan meyve sabunları en çok tercih edilen hediyelik ürünlerdendir.
  • Aynalı Süpürge: El sanatının güzel örneklerinden olan aynalı süpürge, Uzunköprü gelenekleri arasında büyük önem taşımaktadır. Evlerin kapısının dışına asılan bu süpürgeler, evde evlenilecek çağda bir kız olduğuna işaret edermiş.

Uzunköprü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Uzunköprü nerede sorusunun cevabı Edirne’de olarak verilebilmektedir. Edirne merkez ile Uzunköprü arası yaklaşık 64 kilometredir. Şahsi aracınız ile yapacağınız bir yolculukla İstanbul Atatürk Hava limanında Uzunköprü’ye 3 ila 3,5 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Uzunköprü ile Ankara arası 750 kilometredir. İzmir ile Uzunköprü arası ise 570 kilometredir. İstanbul Esenler Otogarından kalkan ve Edirne’ye giden düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. 2 saatlik bir otobüs yolculuğu sonrasında Edirne’ye ulaşabilirsiniz.

Uzunköprü Türkiye'nin en batı sınırında yer almaktadır. Uzunköprü; batı bölgesinde Meriç İlçesi ve Yunanistan ile, güney bölgesinde Keşan ve İpsala ile, doğu bölgesinde Kırklareli ve Tekirdağ, kuzey bölgesinde Edirne merkez ve Havsa ilçeleri ile komşudur. Uzunköprü 275 kilometrelik bir demir yolu ve 250 kilometrelik kara yolu ile İstanbul'a bağlıdır.



admin / 26.03.2019 / 2 / 8 544

Yorum Ekleyin


  1. Nedime
    Ziyaretçi
    19 Nisan 2019 17:51
    0

    Daha geçen hafta Uzunköprü'deydim. Küçük ama sevimli bir yer. Çok fazla gezilecek yeri olmasa da keyifli vakit geçirmenize olanak sağlayacak imkanlar var.

  2. Canan K.
    Ziyaretçi
    22 Nisan 2019 22:47
    0

    Edirne Uzunköprü'de bir çok Osmanlı zamanından kalma eser görmek mümkün. Vaktiniz varsa bunların hepsi keşfetmeniz size güzel dakikalar yaşatabilir. Ayrıca o meşhur yemeği olan ördek akıtmasını yemeden gelmeyin :)

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan, Edirne’ye bağlı ilçelerden biridir. İl merkezine 111 kilometre
Suyun Bu Yanı Enez

Suyun Bu Yanı Enez

Türkiye'nin en batıdaki kara sınırında yer alan Enez bir tarafında tatlı su,
Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne, ülkemizin Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan, sınır
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up