Dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer an
Palandöken Kayak Merkezi’nde hemen her tür kayak yapmak mümkün. Erzurum, aynı zamanda trekking, rafting ve kaplıca imkanı da sunuyor.
Tarih boyunca pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan
Erzurum, Doğu'nun en eski ve en büyük yerleşim yeri olma özelliğini taşıyor. Bir yanda tarihi dokusu, öte yanda yenilenen modern yüzü ile geçmişle bugünü sentezliyor. Erzurum’un güneyinde yer alan, 3 bin 185 metre yüksekliğindeki
Palandöken Dağı, artık kış turizminin belli başlı merkezlerinden biri konumunda. Kayak tesislerinin şehir merkezine 5 kilometre, havaalanına ise 15 dakika mesafede olması, kış turizminde Erzurum'u ön plana çıkarıyor.
Kayak Pisti Özellikleri
Kayak merkezi, aralık-mayıs ayları arasında kış sporları yapmaya elverişli. Kar kalınlığı üç metreye ulaşıyor. 15 farklı pistte, ortalama beş kilometre kaymak mümkün. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki pistler, dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. En uzun pisti 12 kilometre olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 kilometre. Başlangıç yeriyle varış noktası arasındaki yükseklik farkı bin metre olan Palandöken’de kayak merkezi; Alp ve tur kayakları ile snowboard ve kayaklı koşu yapmaya uygun. Merkezde yedi telesiyej, bir teleski, iki babylift, bir gondol lift hizmet veriyor.
Kış turizminde Erzurum sadece kayak merkezi ile değil, buz pateni, buz hokeyi, curling salonları ve biatlon tesisleri ile kışı eğlenceli geçirmek isteyenlere farklı alternatifler sunuyor. Bölgede, beş ve dört yıldızlı oteller, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar var. Diplomalı kayak öğretmenlerinden ders alabilirsiniz. Malzeme kiralama hizmetleri de veriliyor. 17 kilometre uzaklıktaki
Konaklı Kayak Merkezi ise şehirden biraz daha uzaklaşmak isteyenler için ideal. 460 hektar arazi üzerine kurulu Konaklı Kayak Merkezi; kayak kiralama, satış, gişe hizmetleri, kafeterya, yemekhane, dinlenme ve servis ünitelerinden oluşuyor.
İster Kayak, İster Kaplıca
Bir yanda yükselen Palandöken Dağları öte yanda Pasinler ve Ilıca'daki termal tesisleri ile Erzurum, hem sıcağı hem de soğuğu bünyesinde barındırıyor. Günübirlik gidilebileceği gibi, konaklama fırsatı da sunan
Ilıca Termal Tesisleri ile Pasinler ilçesindeki, Erzurum-Tahran uluslararası geçiş yolu üzerinde yer alan
Pasinler Kaplıcası yüzyıllardır şifa arayanları ağırlıyor.
Doğa sporlarını sevenler için bölgede pek çok alternatif var: Kayak severlere Palandöken Dağları, trekking meraklılarına Dumlu Dağları, rafting severlere ise Çoruh Nehri. Tortum Gölü’nün son kısmında, Tortum Çayının 48 metre yüksekten düşmesiyle oluşan Tortum Şelalesi, dünyanın en büyük çağlayanlarından biri.
Erzurum Gezilecek Yerler
Yazı ayrı kışı ayrı güzellikte olan
Erzurum Ovası, yılın her döneminde farklı bir güzellik sergiliyor. Pek çok farklı türde çiçek ve kuş türüne ev sahipliği yapan ova, dört mevsim görülmeye değer. Medreseleri, kümbetleri, camileri, hanları, hamamları, bedestenleri ve tabyaları ile tarihin ara sokaklarına bir koridor açan Erzurum’da, çeşme ve köprüler ile nostaljik evler yol boyunca eşlik ediyor. Selçuklu döneminin önemli eğitim kurumlarından
Çifte Minareli Medrese, ihtişamlı taş işçiliği ve görkemli kapısı ile karşılarken,
Yakutiye Medresesi, İlhanlı döneminden günümüze ulaşan nadir eserlerden biri olma özelliğini aşıyor.
Adını geçmişte uzun süre Erzurum-İran ticari hattının giriş kapısı olma özelliğinden alan
Tebrizkapı Çarşısı’nda Erzurum'a has zengin el sanat ürünlerinden hediyelik alabilirsiniz. Ayrıca Erzurum’un yöresel kıyafeti ehramdan yapılan kıyafet, çanta, cüzdan ve çeşitli süs eşyalarının yanı sıra Oltu taşı ürünleri ile gümüş nalın ve gümüş ayna tercih edilebilecek diğer hediyelik eşyalar arasında.
Rüstem Paşa Kervansarayı ise Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden biri. 16’ncı yüzyıldan günümüze ulaşan kervansaray, günümüzde Oltu taşı esnafının imalat ve satış yeri olarak hizmet veriyor. Oltu taşı işçiliğinin eşsiz örneklerini burada bulabilirsiniz. Şehrin en eski ve en büyük camisi olan
Ulu Cami, Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerinden. Yıllara meydan okuyan kırlangıç çatısı, güneşin düşme açısına göre yerleştirilen filgözü pencereleri ve cami içerisindeki ışığın düşme açısıyla zamanın belirlendiği güneş saati ile dönem mimarisinin üstün örneklerinden biri olan cami görülmeye değer.
M.S. 5’inci yüzyılın ilk yarısında Bizanslıların yaptığı tahmin edilen
Erzurum Kalesi, tarihi İpekyolu üzerine inşa edilmiş. Minare olarak tasarlanan ancak savaş zamanında gözetleme kulesine dönüştürülen Tepsi Minare ise kalenin içinde bulunuyor. “Saat Kulesi” diye de bilinen Tepsi Minare’den tüm Erzurum'u izleyebilirsiniz. Erzurum'un önemli lezzetleri arasında
cağ kebabı ile kadayıf dolması öne çıksa da, tandır kebabı, su böreği ile ayranaşını da tatmadan dönmeyin. Kıtlama çayın yanında, sobada pişen patates közlemesi ile kaburga da tadın.
Palandöken Kayak Merkezi Nerede, Nasıl Gidilir?
Erzurum'a,
Ankara ve
İstanbul’dan her gün uçuşlar var. Yol, İstanbul’dan Ankara aktarmalı uçuşla üç saat 15 dakika, Ankara’dan ise direkt uçuşla bir saat 35 dakika sürüyor. Havaalanı, kayak merkezine 15 kilometre uzaklıkta.