Doğada Yemek Pişirmek
Temel beslenme bilgisi,
ateş yakma,
kamp yapma ve
ocaklar hakkında edindiğimiz bilgiler ışığında en önemli konumuz olan yemek pişirmeye geçebiliriz. Doğada yapacağımız yemekleri hazırlarken dikkat etmemiz gereken hususları şöyle sıralayabiliriz.
- Doğaya besin değerleri yüksek ağırlıkları az olan yiyecekler götürmeliyiz.
- Ambalajı olmayan veya hafif ambalajlı ürünleri tercih etmeliyiz. Çünkü yanımızda götürdüğümüz yiyeceklerin çöplerini geri taşıyacağımız için cam vb. ambalajlı ürünler sorun olacaktır.
- Kurutulmuş ve vakumlanmış yiyecekler götürmeliyiz.
- Besin alacağımız yiyecekleri doğadan elde ediyor isek çok dikkatli olmalıyız. Yenile bilirliğinden emin olmadığınız hiçbir şeyi yememeliyiz. Özellikle bazı zehirli mantar ve bitkiler ölümcül olabilir.
- Hazırladığınız yemeklerin hazmı kolay olanlarını tercih etmelisiniz.
- Yemeklere yeteri kadar tuz ve baharat eklemelisiniz. Bunlar vücudumuzun elektrolit dengesini sağlayacaktır.
- Olabildiğince çöp yapmamaya çalışmalısınız.
- Kendinize yetecek kadar yemek yapıp fazla yemek yapmamaya dikkat etmelisiniz. Kamp alanını çevresine dökeceğiniz fazla yiyecekler yabani hayvanları çağıracağından tehlike arz edebilir.
- Fazla pişirdiğimiz yemekleri saklayıp tekrardan ısıtarak yemeniz yemek zehirlenmelerine neden olabilir.
Doğada yemek hazırlarken içeriğinde sıvı olan yemeklere öncelik vermeliyiz. Çorba, türlü vb. suyun içerisinde kaynatılarak hazırlanan yemeklerin hazmı kolay olacaktır. Ayrıca sulu yemekler sıvı kaybınızı da karşılayacaktır. Bu tarz yemekleri hazırlarken dikkat etmemiz gereken şeylerin başında, yemeği yüksek ateşe maruz bırakarak yemek pişirdiğimiz kabın dibini yakmamaktır. Bunun için belli aralıklar ile karıştırmalısınız.
Doğada yapabileceğiniz yemekleri sıralayacak olursak bunların en başında çorba, makarna, bulgur, pirinç, türlü, kıyma vb. pişirilmesi gereken yemekler gelmektedir. Bunların yanı sıra konserve, sucuk, kavurma vb. sadece ısıtarak yiyeceğe dönüştürebileceğiniz besinlerdir. Bazı besinleri ise pişirip veya ısıtmadan direk yiyebilirsiniz. Bunlara örnek olarak peynir, zeytin, bal, kurutulmuş meyveler, çikolata vb. yiyeceklerdir.
Doğada Bulaşık Yıkamak
Yemek yaptığınız kaplarınızı yıkayıp yeniden kullanıma hazır hâle getirmek için yemeğin hemen ardından bulaşık yıkamalısınız. Doğada bulaşık yıkamak şehir yaşantımızdakine göre farklılıklar göstermektedir. Öncelikle dikkat etmemiz gereken en önemli unsur olabildiğince az kabı bulaştırmaktır. Bazen tekbir kaşık ve tencere kullanarak yemek yapabilirsiniz.
Kapları yıkarken mümkünse deterjan kullanmamalıyız. Bu her ne kadar kulağa antihijyenik gelse de öyle değildir. Doğaya bırakacağımız deterjan kalıntılarını, kaplarımızda kalabilecek kimyasal atıkları düşündüğümüzde deterjan kullanmadan yaptığınız bir temizliğin daha sağlıklı olabileceğini söyleyebiliriz.
Bulaşık yıkamaya başlamadan önce kapların diplerini iyi sıyırın, bulunduğunuz ortama en uygun yıkama tekniğini seçerek temizliği tamamlayın.
Doğada bulaşık yıkamada kullanabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:- Bulaşık süngeriniz var ise kapları az sıcak su kullanarak ovalayıp çalkalayabilirsiniz.
- Dere kenarında iseniz çimen ve toprak kullanarak kapları ovalayabilirsiniz.
- Sadece peçete ile sildikten sonra az sıcak su ile çalkalayabilirsiniz.
- Deterjan kullanmayı zorunluluk olarak görüyorsanız öncelikle doğal hammaddeden üretilmiş deterjanları tercih edebilirsiniz.
- Bulunduğunuz yer bir kamp alanı ve atık su tahliye imkanı var ise normal deterjan ile de bulaşık yıkayabilirsiniz.