Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Doğada Barınma Şekilleri

Doğada Barınma Şekilleri


Doğada Barınma Şekilleri
Rüzgâr, yağmur, kar ve güneşten korunarak dinlenip uyuyabileceğiniz bir yere sahip olmak hayatta kalabilmek için çok önemlidir. İnsanoğlu binlerce yıl barınma ihtiyacını mağara, kaya sığınağı, ağaç kovukları, çalı ve ot yığınları vb. gibi doğada hazır bulunan doğal yerlerde yapmıştır. Dinlenmek fiziksel sağlık kadar ruhsal ve psikolojik durumunuz için de çok önemlidir. Gelişen dünyada doğada barınmak için sert rüzgârlara, kar ve yağmura dayanıklı modern çadırlar da önemli barınma malzemesidir.

Mağara ve Kovuklar

Mağara ve kovuklar genellikle vahşi doğada hazır bulunurlar. Bunlar yarı açık mağaralar önüne bir set örülerek kapatılabilir. Bu, çalı çırpı olabildiği gibi taş ve çamur oluşumu bir malzeme de olabilir. Barınak olarak kullandığımız mağaranın içinin iyice incelenmesi gerekir. Bazı tehlikeli hayvanlar (yılan, akrep, çıyan, ayı, kurt, vb.) mağara ve kovuklarda bulunabilirler. Mağaranın girişi duruma göre bir şeyle kapatılabilir.


Ateş mağaranın derinliklerinde yakılmalı, böylece dumanın dışarı çıkacağından ve mağaraya dolmayacağından emin olunmalıdır. Ateşin arkasına taştan ya da kütüklerden bir duvar örerek ısının mağara içine yansımasını da sağlayabiliriz.

Bazen büyük kayalıkların altında oluşmuş oyuklar mükemmel birer doğal barınak görevi görebilmektedir. Ancak yapının sağlam olduğuna ve yerinden kımıldamayacağına da emin olunmalıdır.

Ağaç Barınaklar

Ormanlık bir alanda ya da hazır bulunan kereste ve benzeri ağaç dallarından yapılan barınaklardır. Bazen de ormanlarda büyük ağaçların kovukları ve devrilen ağaçların oluşturduğu yaşam alanlarıdır.

Bu tip barınakları inşa etmek gerekir yapımları zaman alabilir ve birkaç önemli ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. Testere, bağlantılar için sağlam bir ip, bıçak, vb.

Ağaç barınaklar birçok çeşitte yapılabilir fakat en basit ve kolay olanlardan biri de sundurma tarzında olanıdır. Bu barınaklar yazın yağışsız havalarda oldukça kullanışlıdır. Sundurma barınakların üzeri ağaç dalları ile kapatılabileceği gibi bir naylon yardımıyla da örtülebilir.

Ağaç barınaklarda ateş yakılmasına dikkat edilmelidir. Barınak birden alev alabilir ve kıvılcımlar tehlikeli olabilir. Ateş barınağın ön tarafında alevlerin erişemeyeceği yerde ve rüzgâr önünde olmamalıdır.

Çadırlar

Çadırlar birçok özelliklerinden dolayı en çok kullanılan barınak malzemelerindendir. Çadırlar göreceli olarak kolay ve hızlı kurulur; rüzgâr, fırtına ve dış etkenlerden sizi korur. Çadırlar 2 katmandan oluşan bir yapıdadır. Dış katman sizi yağmur ve fırtınadan korurken, iç katman sinek ve böceklerden korur.

Çadırlar yapılarına göre yazlık ve kışlık diye ayrılırlar. Yazlık çadırlar daha basit ve dayanımları azdır, kışlık çadırlar ise daha sert rüzgarlara ve soğuk havalara dayanıklıdırlar. Çadırlar tek kişilik, 2 kişilik ve 3 kişilik hatta daha fazla kişilik olabilirler.


Çadırların birçok farklı modeli bulunur. Tek direkli çadırlar, Anadolu’nun yaylalarında en çok kullanılan modeldir ve kurulumu çok basittir, alt zemini olmadığı için bir naylon yardımı ile desteklenmelidir. Kamp çadırlarının çoğu temel üçgen çadırın hatlarına sahiptir. Üçgen çadırlar neredeyse her bölgede kullanılabilir. Bunların merkezinde çatıyı oluşturan yatay bir direk bulunur ve her iki uçta bulunan direğin uzunluğu aynıdır.

Ancak jeodezik kubbe çadırlar sağlam, hafif, kurulması ve toplanması çok kolay olan çadırlardır. Eğimli ve birbirine kilitlenen direkleri bu çadırları her koşula dayanıklı kılmaktadır. Orta Asya’da kullanılan Türkmen (Yurt) çadırlarının modernize olmuş şeklidir.



admin / 12.12.2017 / 0 / 3 485

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Doğada Kullanılacak Ayakkabılar Nasıl Olmalı?

Doğada Kullanılacak Ayakkabılar Nasıl

Doğada kullanılan ayakkabılar genellikle botlardan oluşmaktadır. Botlar ayak
Doğada Temel Beslenme Bilgisi

Doğada Temel Beslenme Bilgisi

Daha önceki üniteler doğada hayatta kalmak için ihtiyacımız olan en temel
Kamp Ateşi Yakma

Kamp Ateşi Yakma

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı
Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Doğada kazanılması gereken en önemli becerilerden biri ateş yakmaktır. Ateş,
Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan

İyi bir ateş yakmanın sırrı önce küçük dallarla başlayarak ateşi kademeli
Doğada Ateş Yakmanın Önemi

Doğada Ateş Yakmanın Önemi

İnsanlık için en önemli buluşlar arasında yer alan ve bir çağı kapatarak yeni
Doğada Su Elde Etme Teknikleri

Doğada Su Elde Etme Teknikleri

Hafta sonu bir gezi ya da yürüyüşe gittiniz ve suyunuz tükendi. Böyle bir
Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada hayatta kalmaya çalışan insanın temel ihtiyacı sudur. Tarih boyunca
Özel Barınaklar (Dağ Evleri ve Sığınaklar)

Özel Barınaklar (Dağ Evleri ve

Bu tür barınaklar genellikle taş, beton veya ahşap yapılardır. Genellikle tek
Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat

Hayatta kalmanın size bağlı olduğu durumlarda ne zaman kurtulabileceğinizi ya
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up