Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Tokat » Erbaa'da Gezilecek Yerler

Erbaa'da Gezilecek Yerler


Erbaa'da gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan ziyaretçiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Tokat Erbaa ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Erbaa gezilecek yerler
Tarihi Sümerler’e kadar uzanan bir yerleşim bölgesi olması sebebiyle Erbaa’da gezilecek yerler sadece doğayla sınırlı kalmıyor. Hem tarihi ve kültürel hem de doğa gezileri yapılabilecek muazzam ve kendisine has Anadolu'daki yerleşim birlerinden birisi olan Tokat Erbaa, aslında en çok bilinen ilçelerden birisidir. Karadeniz Bölgesinde yer alan Tokat'a bağlı Erbaa ilçesi, Karadeniz’ in muhteşem doğasını Orta Anadolu coğrafyasının kendisine özel iklimsel özellikleri ile bir araya getiriyor. Böyle olunca da son derece muhteşem ve doğa harikası mekanları sınırları içerisinde gizlemesini sağlıyor.

Erbaa Tarihi


Yerleşim birimi olarak tarihi yapılan arkeolojik kazılarla milattan önce 4000’ li yıllara kadar uzanan Erbaa tarihi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasını sağlamıştır. Tokat'ın Erek, Karakaya, Sosuna ve Taşabat ilçelerine “Dört Nahiye” manasına gelen “Nevahi-i Erbaa” ismi anılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nda 1872 yılında Erbaa adıyla ilçe haline dönüştürülmüştür. Bu nedenle de günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinin resmi yerleşim birimi olarak Erbaa tarihi Cumhuriyet öncesi döneme kadar uzanmaktadır. Bu yönüyle de Türkiye Cumhuriyetinin de en eski ilçeleri arasında kendisine yer buluyor.

Erbaa’da Gezilecek Yerler

Her dönemde tatil ve gezi seyahatleri konusunda adı sıkça geçen yerlerden birisi olan Erbaa, düşünüldüğünden çok eski ve köklü bir yerleşim birimidir. Bu özelliği de çok zengin bir tarihi ve kültürel değerlere ve bunlara eşlik eden günümüzde de güçlü bir şekilde korunmuş doğal güzellikleri ile kazanmaktadır. Dolayısıyla tatil seyahatleri için Tokat'ın Erbaa ilçesine gitmeyi düşünenler, Erbaa gezilecek yerler konusunda araştırmalar yapmaktadır.
Eğer Bu bölgeye ziyaret planlıyorsanız, civardaki tüm güzel yerler için Tokat Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.
Erbaa gezilecek yerler listelerinde ilk sırayı ilçenin tarihinin ne kadar eskiye uzandığını gösteren bölgedeki arkeolojik kazılarda bulunan Sümerler’e ait yerleşim birimleridir. İlçede arkeolojik kazılar sürekli olarak devam ediyor. Çünkü insanlık tarihinin en eski verilerine ulaşılabilecek tarihi bulgular tespit edilmeye devam ediyor. Erbaa’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında;

Horoztepe

İlçenin merkezinin doğusunda bulunan Horoztepe höyüğü, ilçeye gelenlerin mutlaka ilk gidip, görmeleri gereken yerdir. Çünkü bu höyükte yapılan arkeolojik kazılarda milattan önce 4000 yıllarına kadar uzanan bazı Hatti uygarlığı buluntuları tespit edilmiştir. Buradaki buluntuların, Alacahöyük’te yapılan kazılardaki buluntular ile önemli benzerlikler taşıdığı belirtiliyor.

Boğazkesen köprüsü

Tarihi Pont Krallığı’na kadar uzanan Boğazkesen Köprüsü, Erbaa’ya bağlı Eski Kale Köyü’nde bulunuyor. Ancak koruyamadığımız tarihi değerlerden birisi olması sebebiyle sadece ayakları ve kısım kısım bazı duvarları duruyor. Bu köprü Osmanlı İmparatorluğu döneminde doğu seferine çıkan orduya geçiş imkanı sağlamıştır. Tozanlı Çayı ile Kelkit Irmağı’nı bir araya getiren köprü, döneminde Amasya ile Tokat Niksar arasında geçiş güzergahı oluşturma görevine sahipmiş.

Düden Gölü

Erbaa gezilecek yerler ile ilgili bir rota oluşturulacak olsa Boğazkesen köprüsünden sonra mutlaka gidilmesi gereken Düden Gölü olur. Çünkü hem köprüden kuzeye devam edildiğinde kolayca ulaşılabiliyor olması hem de sadece kartpostallarda görülebilecek muhteşem manzaralara sahiptir. Bol bol doğa fotoğraflarını yakalayabileceğiniz muhteşem doğa noktalarından birisidir.

Şahin Tepesi

Tüm Erbaa ilçesine tepeden hakim bir tepe olan Şahin Tepesi, “Çamlık Mesire Alanı” olarak da isimlendiriliyor. Tüm ilçeye geziniz öncesinde ya da geziniz sonunda bir de yukarıdan görme şansını yakalamanızı sağlıyor. Tokat Erbaa'nın kendisine has manzaralarının tadını çıkartabileceğiniz noktalardan birisidir.

Silahtar Ömer Paşa Camisi

İlçeye bağlı Akça Kasabası’nda bulunan Silahtar Ömer Paşa Camisi, mutlaka Erbaa gezilecek yerler listelerinde kendisine yer bulur. Ancak caminin kendisine ait bir kitabesi bulunmaması nedeni ile tam olarak yapılış tarihine dair veri bulunmuyor. Yine de yapılan araştırmalara göre 1688 yılında Silahtar Ömer Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edildiğinden bu isimle anılıyor. Osmanlı dönemine ait bir eser olmasıyla birlikte Selçuklu dönemine ait önemli izlerde taşıyor. Ahşap işçiliğinin kendisine hayran bıraktığı caminin dışarıdan görünümü çok sadedir. Ancak bu kesinlikle sizi yanıltmasın.

Kilise Suyu

Erbaa ilçesinin Çamdibi Köyü’ne 1 km mesafede bulunan Kilise Suyu, bir kaynak suyudur. Çok temiz ve çok berrak bu su kaynağında bir değirmenin dönmesini sağlayacak kadar su çıkıyor. Kilise Suyu’nun Roma İmparatorluğu döneminde yaşayan insanlar tarafından tapınak şeklinde kullanıldığına dair ise kesin olmayan bilgiler bulunuyor.

Emeri Kalesi

Bağpınar Köyünde bulunan Emeri Kalesi, Helenistik dönemi eserlerinden birisidir. Erbaa Ovası’na yukarıdan bakmayı sağlayacak bir tepede bulunan doğal kaya üzerinde kale içerisinde çok sayıda kral mezarlığı da bulunuyor.

Erbaa Neyi İle Meşhur

Orta Karadeniz ile Orta Anadolu bölgelerinin birbirlerine sınırlarında bulunan Tokat'a bağlı Erbaa ilçesi, en popüler ilçelerden birisidir. Bu iki coğrafyanın oluşturduğu doğal güzellikleri ve iklimsel özellikleri ile özel bir atmosfer harmanı sunan Erbaa, aynı zamanda da tarihi ve kültürel değerleriyle de dikkat çekiyor. Tüm bunların birbirlerini etkileşimi ile birlikte Tokat'ın Erbaa ilçesi muhteşem bir sofra zenginliğine sahip.

Tokat'ın Erbaa ilçesine gidildiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında Tokat Çemeni, Tokat Kebabı, Zile Pekmezi, Çölekli Tokat Gözlemesi, Tokat Keşkeği, Tokat Batı, Tokat Kuşburnu ve tabi ki Tokat Bağ Yaprağı yer alıyor. Türk coğrafyasının en çok tercih edilen lezzetlerinden birisi olan yaprak sarmanın hammaddesini oluşturan yaprakların en iyi ve en lezzetleri Tokat’ta yetiştirilmektedir.

Tokat Erbaa Nereye Bağlı


Erbaa, bir ilçe olarak bağlı bulunduğu ilden daha fazla popülariteye sahip olan nadir ilçelerden birisidir. Dolayısı ile pek çok kişi ilçesiyle birlikte tümleşik olarak ismini kullanıyor olsa da pek çok kişi sadece Erbaa olarak tanıyor. Bu da aslında Erbaa nereye bağlı şeklinde bir soruyu doğal olarak gündeme getiriyor. Erbaa, Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz Bölgesinde bulunan Tokat iline bağlıdır. Tokat’tın Türkiye genelinde popülaritesi bulunan en özel ilçelerinden birisidir. Tokat'ın en batısında bulunan Erbaa, ilin Amasya olan sınırını da oluşturur.

Erbaa Nüfusu

Bölgedeki en eski yerleşim birimlerinden birisi olması ve Türkiye genelinde tanınıyor olması Erbaa nüfusu için sürekli önemli oranda artış yaşanmasına neden oluyor. Doğayla bütünleşik bir yaşam arayışında olanların dahi dönem dönem yoğun ilgi gösterdiği noktalardan birisi olması sebebi ile önemli oranda nüfus artışı yaşanan Tokat ilçelerinden birisidir.

2010 yıllarında nüfusunda az miktarda düşüş yaşayan Erbaa ilçesinin güncel nüfusu 2018 verilerine 95.361’dir. Erbaa nüfusu genel olarak 49.52% erkek, 50.48% kadın şeklinde genel bir dengeye sahiptir. Her dönemde kadın nüfusu, erkek nüfusuna oranla biraz daha fazladır.

Erbaa Nerede, Nasıl Gidilir?

Erbaa, Türkiye’de tatil platformlarından, seyahatçiler arasındaki sohbetlere kadar tatil konusunda ya da gezip, görülmesi gereken yerler konusunda her zaman adı geçen yerlerden birisidir. Dolayısıyla da pek çok kişi Erbaa nerede merak edebiliyor. Erbaa, Tokat'a bağlı büyük ilçelerden birisidir. Karadeniz, orta Anadolu gibi coğrafyaların iklimsel ve doğal özelliklerini harmanlayan kendisine has doğal güzellikleri bulunan bir yerdir. Orta Karadeniz bölgesinde bulunan Tokat'a bağlı Erbaa ilçesinin doğuda Niksar ilçesiyle, güneyinde Tokat'ın merkeziyle ve güneybatısında Turhal ilçesiyle sınırları bulunur. Ayrıca kuzeyinde Samsun’un ünlü ilçesi Çarşamba’yla, batıda ise Amasya'nın Taşova ilçesi ile sınırları bulunmaktadır.

Sizler için Tokat Erbaa hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Erbaa'da ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Erbaa gezilecek yerler listesini yazarak; Erbaa nerede ve Erbaa'ya nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.



admin / 09.08.2019 / 1 / 9 225

Yorum Ekleyin


  1. yavuz
    Ziyaretçi
    19 Ağustos 2019 10:51
    0
    Bu çalışmanızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum..
    Eklemek istediğim bazı şeyler olacak. Erbaa'nın yaylaları ve müzesinin de gezilmesini tavsiye ediyorum.
    Hem üzüm yaprağı Erbaa'nın patentini aldığı kendisine has bir durumdur. Tokat yaprağı ile alakası yoktur teşekkürler..

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Niksar'da Gezilecek Yerler

Niksar'da Gezilecek Yerler

Niksar gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Tokat Niksar hakkında bilgi
Zile’de Gezilecek Yerler

Zile’de Gezilecek Yerler

Tokat ilinin güzide ilçesi Zile, Anadolu'nun 7000 yıllık tarihi geçmişi ile en
Tokatta Gezilecek Yerler

Tokatta Gezilecek Yerler

Tokat'a seyahat düşünüyorsanız öncelikle sizleri çok güzel tarihi mekanların
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up