Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Antalya » Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti


Patara Antik Kenti
Dünyanın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Antik Kenti Kalkan beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre M.Ö 8 yüzyıldan beri var olduğu anlaşılan kent, Likya birliğine başkentlik yapmıştır. Likya dilinde "Pttara" olarak anılan antik kent, İskender tarafından kuşatılan şehirler arasında yer almaktadır.

MÖ 13 yüzyıla ait olduğu anlaşılan Hitit metinlerinde de geçen şehir, Hitit kaynaklarında "Patar" olarak anılmaktadır. Tarihi ve arkeolojik olarak büyük bir öneme sahip bulunan bölge, Ksantos vadisinden denize açılmaya en uygun yer olması sebebiyle egemen olan medeniyetler tarafından kullanılmış ve bu sayede binlerce yıl ayakta kalabilmeyi başarmıştır.


Antik çağlara dair en önemli kalıntılar arasında bulunan Patara Antik Kenti, Hristiyan dünyası için de ayrı bir öneme sahip bulunuyor. Hristiyan dünyasında özel bir öneme sahip bulunan ve gerçek adı Saint Nicolas olan Noel Baba’nın Patara antik kendinde doğmuş olması bölgenin önemini daha da artırmaktadır.

Patara, Apollon’un önemli bir kehanet merkezi olarak da tarihte önemli bir yere sahiptir. Liman olarak kullanıldığı dönemlerde Anadolu’dan Roma’ya tahıl nakli ve depolama merkezi olarak kullanılan bölge, Bizans döneminde de önemini sürdürmüştür.

Patara Antik Kentinde Bulunan Tarihi Kalıntılar

Patara Antik Kenti stratejik açıdan önemli bir konumda olmasına rağmen, 400 metre genişlik ve 1600 metre derinliğe sahip olan limanın zamanla kumla dolmasıyla önemini yitirmiştir. Gerek teknelerin limana yanaşmakta güçlük çekmesi, gerekse daha stratejik bölgelerin kullanıma dahil edilmesi Patara Antik Kentinin kaybolmasına sebep olmuştur.

Gününüzde de tarihi kalıntıların bir bölümü kumlar altında kalsa da, gün yüzüne çıkarılmış kalıntılar başkent olduğu dönemlerdeki ihtişamını anlatmaya yetecek derecede güzeldir.

Antik kente görkemli ve çok iyi korunmuş olan Roma zafer takından giriş yapılıyor. Kazılarda elde edilen bulgularda zafer takının M.S 100 yıllarında bölge valisi adına yapıldığı anlaşılıyor. Girişin batı yönünde ise, Nekropolis (Antik Mezarlık Alanı) bulunuyor. Likya tipi lahitlerden oluşan mezarlık alanında dönemin ünlü şahsiyetlerinin mezarlarının bulunduğu sanılıyor.

Antik kentin en güney ucunda yer alan ve M.S 147 yılında inşa edildiği düşünülen tiyatro, Vespasian hamamı, Korint Tapınağı, cadde ve liman kalıntıları tarihi kentin diğer kalıntıları arasında yer alıyor.

Patara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Antalya’ya bağlı Kaş ilçesinin Kalkan belde sınırları içerisinde bulunan Patara antik kenti, Gelemiş köyünden 2 km ilerde yol kenarında bulunuyor. Kalkana 15 km mesafede olan bölgeye D 400 kara yolunu kullanarak kolayca ulaşmak mümkün.


Fethiye’den 81, Antalya’dan 376 km uzaklıkta bulunan antik kente Fethiye- Kaş arasında sefer yapan otobüslerle gelmek de mümkün. Ovaköy mevkinden sonra kalan 3,5 km yolu bir yürüyüşle veya taksi yolculuğu yaparak antik kente ulaşmak da mümkün.

Patara Antik Kenti içerisinde yer alan ve muhteşem denizi ve kumsalıyla büyüleyen Patara Plajı da tek giriş ücreti ile zaman geçirile bilmeye olanak sağlıyor. Kaş ilçesine bilinirliği yüksek bir turizm popülasyonu olması sebebiyle Türkiye'nin hemen her şehrinden otobüs seferleri düzenleniyor. Hava alanı veya otogarlardan araç kiralayarak bölgeye ulaşım sağlamak da tercihler arasında yer alıyor.

Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi ziyaret saatleri: Açılış 10.00, Kapanış: 19.00
Kış dönemi ziyaret saatleri: Açılış: 08.30 Kapanış: 17.30 Pazartesi günleri kapalı.

Giriş Ücretleri

Müzekart sahiplerinin ücretsiz giriş yapabildiği Antik kente normal girişlerde 30 TL ücret alınıyor.

İletişim Adresi

Antalya/ Kaş ilçesi Gelemiş Mah.
Telefon: 0-242 843 50 18



admin / 12.07.2020 / 0 / 2 760

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Antalya Patara Plajı

Antalya Patara Plajı

Antalya ilinde Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında bulunan Patara Plajı Gelemiş
Çıralı'da Gezilecek Yerler

Çıralı'da Gezilecek Yerler

Çıralı'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Antalya Çıralı hakkında bilgi
Antalya Kaleköy Tanıtımı

Antalya Kaleköy Tanıtımı

Kaleköy Antalya’ya bağlı Kaş ve Demre ilçelerinin arasında yer alır. Kaş
Kalkan'da Gezilecek Yerler

Kalkan'da Gezilecek Yerler

Kalkan, en sıcak günlerde bile insanı boğmayan havası ve adeta denize akan
Kekova'da Gezilecek Yerler

Kekova'da Gezilecek Yerler

Depremler adaları yerinden oynatınca, kimi zaman geriye sulara gömülmüş kentler
Serik'te Gezilecek Yerler

Serik'te Gezilecek Yerler

Serik sınırları içerisinde ilk yerleşimin Bergama Krallığı tarafından
Gazipaşa’da Gezilecek Yerler

Gazipaşa’da Gezilecek Yerler

Antalya'nın il merkezine 180 km uzaklıkta bulunan Gazipaşa, Toros dağları ile
Demre’de Gezilecek Yerler

Demre’de Gezilecek Yerler

Demre, Antalya'nın turistik şehirlerinden bir tanesidir. Köklü bir tarihe sahip
Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti, bugüne kadar inatla dayanmış ve saygıyla korunmuş bir
Kaş'ta Gezilecek Yerler

Kaş'ta Gezilecek Yerler

Hitit belgelerinde Işık Ülkesi olarak adlandırılan Likya’nın önemli
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up