Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Edirne » Edirne Balkan Şehitliği

Edirne Balkan Şehitliği


Edirne Balkan Şehitliği
Edirne ili içerisinde ve çevresinde çok sayıda şehitlik ve şehitlik anıtları bulunmaktadır. Sarayiçi bölgesinde yer alan Edirne Balkan Şehitliği de bunlardan birisidir. Bu şehitliklerden bazılarına taş sütunlar ve anıtlar konulmuştur. Bu anıtların bazıları savaştan hemen sonra bazıları ise yıllar sonra kurulmuştur. Abidelerin ve şehitliklerin bulunduğu yerlerde geçen savaşlar oldukça şiddetli olmuştur ya da geçmişten günümüze tarihi olayların yaşandığı alanlar olarak anlatılmaktadır.

Edirne Balkan Şehitliği 1912-1913 yılları arasında yapılan Balkan Savaşı sırasında şehit olan asker ve sivillerin anısına yapılmış bir anıttır. Edirne'nin işgali sırasında 24 Ekim 1912 tarihinden 26 Mart 1913 tarihine kadar burayı savunmak için savaşan 300.000 şehit ve Sarayiçi mevkiinde aç susuz bırakılarak öldürülen 20.000 sivil ve askerimiz anısına kurulmuştur.


Balkan Savaşı sırasında burada Bulgarlara esir düşen asker ve sivil halk Edirne Sarayiçi'nde bulunan esir kampında tutsak edilmiş ve aç bırakılarak ölüme mahkum edilmiştir. Burada esir tutulanlardan bazıları da maden ocaklarında çalıştırılmak için Bulgaristan'a götürülmüştür. O zamanlar bataklık olan bu arazide bazıları hastalık ve açlıktan bazıları da kurşuna dizilerek binlerce sivil ve asker vefat etmiştir. Şehitlerimiz Tunca Nehri karşısındaki şehitliğe toplu olarak defnedilmişlerdir. Toplu olarak defnedilen şehitlerimizin sayısı net olarak bilinmemektedir.

Edirne Balkan Şehitleri Abidesi bu savaş sırasında açlığa mahkum edilerek hayatlarını kaybeden 20.000 şehidin hatıralarını yaşatmak amacı ile yaptırılmıştır.

Anıt çevresi düzenlenerek 14 Ocak 1994 tarihinde düzenlenen bir törenle ziyarete açılmıştır. Açıldığı tarihten itibaren her yıl 26 Mart tarihinde burada şehitlerimizin anısına törenler düzenlenerek şehitlerimiz anılmaktadır.

Şehitlik Kültür bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Şehitlik içerisinde bulunan Balkan Şehitleri Abidesi 1939 yılında yapılmıştır. Şehitlikte bulunan 12 blok üzerinde şehit olan 100 subay ve 400 erin adları yazılmıştır. Burada Türkiye'nin her bir köşesinden isimleri görmek mümkündür.
Şehitlik içerisinde bulunan Estergon Kalesi Yazıtı ve Şehitlik Abidesi üzerindeki yazılar mutlaka okunması gereken, tarihi bilgiler veren önemli eserlerdir. Bu taş kitabelerde şehitlerin hikayeleri yazmaktadır. Balkan Şehitliği, Balkan Şehitleri Anıtı ve Balkan Şehitleri Rölyefi burada görülmesi ve kitabelerdeki yazıların mutlaka okunması gereken yerlerdir.


Edirne Balkan Şehitliği'nin bulunduğu şehitliğin bir yanında meşhur Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı er meydanı, diğer yanında ise Osmanlı döneminde Edirne'de bulunan Edirne Sarayı kalıntıları yer almaktadır.

Şehitliğin bakımından 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı sorumludur. Her yıl anma törenleri esnasında ya da diğer günlerde pek çok ziyaretçi tarafından gezilerek dualar okunan şehitlik ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Edirne Balkan Şehitliği Nerede?

Balkan Şehitleri Abidesi Edirne Merkez Sarayiçi mevkinde Karaağaç Mahallesi sınırları içinde bulunmaktadır.

Edirne Balkan Şehitliği Ulaşım

Şehitlik anıtına ulaşım tüm şehir içi ulaşım araçları ile mümkündür.



admin / 18.06.2021 / 0 / 973

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı

Denizi ve zengin bitki örtüsü ile İstanbul'a en yakın kamp alanlarından biri
Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Uzunköprü gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan’da Gezilecek Yerler

Keşan, Edirne’ye bağlı ilçelerden biridir. İl merkezine 111 kilometre
Suyun Bu Yanı Enez

Suyun Bu Yanı Enez

Türkiye'nin en batıdaki kara sınırında yer alan Enez bir tarafında tatlı su,
Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne, ülkemizin Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan, sınır
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up