Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Giresun » Binlerce Yıllık Geçmişiyle Giresun’un Tarihi Yerleri

Binlerce Yıllık Geçmişiyle Giresun’un Tarihi Yerleri


giresun
Karadeniz Bölgesi’nde fındığın başkenti olarak görülen Giresun, 4000 yıllık geçmişi ve ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle ilgi görmektedir. Maviyle yeşilin muhteşem uyumunu sunan doğal güzelliklerinin yanı sıra Giresun’un tarihi yerleri de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Kısacası Giresun, tabiat zenginlikleri ve asırlar öncesinde yaşayan insanların seslerini duyuran yapıları ile yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz’de rağbet ettiği şehirlerden biridir.

Giresun Kalesi

Giresun Kalesi’nin kesin olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyılda Pontus Krallığı tarafından inşa ettirildiği düşünülmektedir. Tüm Giresun manzarasını gözler önüne seren bir tepede bulunan tarihi yapı, iç ve dış kale şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Kalenin duvarlarının ise çoğu yıkılmıştır. Ancak İç Kale kısmından günümüze yalnızca saray kalıntıları ulaşmıştır. Geçmişte askeri kontrol merkezi olarak yaptırıldığı tahmin edilen kale, günümüzde Giresun’da tarihi yerleri keşfetmeyi sevenlerin ilgiyle ziyaret ettiği yapılar arasında bulunmaktadır. Giresun Kalesi gün içerisinde saat kısıtlaması olmadan ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi, Giresun’da denizde küçük bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Kesin olmamakla birlikte geçmişinin MÖ 15. yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. İçerisinde Osmanlı Devleti dönemine ait mezar taşları bulunan tarihi yapının sur duvarları günümüze kadar varlığını korumuştur. Etrafını saran yeşil alanların arasında yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran Tirebolu Kalesi, her köşesinden tarihin izlerini yansıtan mimarisiyle turistlerin ilgisini çeken destinasyonlardan biridir. Tirebolu Kalesi’ni görmek isteyen turistler gün boyunca diledikleri saatte giriş ücreti ödemeden yapıyı ziyaret edebilmektedir.

Şebinkarahisar Kalesi

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun’da kendisiyle aynı isme sahip ilçede yer almaktadır. Hangi tarihte yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte Roma dönemi mimarilerinden olduğu tahmin edilmektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan tarihi yapının yüksekliği 200 ve 450 metre arasında değişiklik göstermektedir. Yer aldığı Hacı Kayası bölgesi tüm Giresun’u gören bir konumdadır. Osmanlı Devleti döneminde çeşitli restorasyon işlemleri gören Şebinkarahisar Kalesi geçmişte yaşanan Ermeni ayaklanmaları sırasında yıpranmıştır. Bulunduğu tepeden şehri izleme imkanı veren kale turistlerin ilgi gösterdiği bir yapıdır. Şebinkarahisar Kalesi gün içerisinde hiçbir ücret ödenmeden ziyaret edilebilmektedir.

Kale Camii

Kale Camii, Giresun’da ilk olarak Dizdarzade Emetullah Hanım tarafından 1830, daha sonra ise 1912’de Sarı Mahmut Zade Mustafa Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan tarihi yapı kare plana sahip ve tek kubbeli bir ibadethanedir. İç mekanındaki Barok tarzı mimari ile özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken Kale Camii’nin bahçesinde de bir çeşme yer almaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1986 yılında tescillenerek koruma altına alınan dini yapı gün içerisinde namaz saatleri ve diğer zaman dilimlerinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Kapu Camii

Kapu Camii, 1593 yılında Mutasarrıf Seyyid Mehmet Paşa’nın isteğiyle yaptırılmıştır. İnşasında kesme taş kullanılan cami tek kubbeli ve kare planlıdır. Bölgede geçmiş yıllarda çıkan yangın nedeniyle etrafındaki yapılarla yanmıştır. 1896 yılında yeniden yaptırılan cami 1986’da tescillenerek koruma altına alınmıştır. İç mekanındaki süslemelerle 19. yüzyıl mimarisini yansıtan Kapu Cami, turistlerin Giresun’da ilgi gösterdiği tarihi yapılardandır. Cami gün boyunca ücretsiz bir şekilde namaz saatleri ve dilenen zaman dilimlerinde ziyaret edilebilmektedir.

Giresun Atatürk Evi Müzesi

Giresun Atatürk Evi Müzesi, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre geldiğinde konakladığı tarihi yapıdır. Kesin olarak hangi tarihte yaptırıldığı bilinmeyen yapının 19. yüzyıl mimarilerinden olduğu tahmin edilmektedir. Ev, 1982 yılında müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. İçerisinde Ulu Önder’in kullandığı şahsi eşyalar sergilenmektedir. Mustafa Kemal’in konakladığı sıradaki haliyle koruma altına alınan müzede bir de yaklaşık 500 kitaplık Atatürk Kütüphanesi de bulunmaktadır. Giresun Atatürk Evi Müzesi haftanın her günü 08.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.



admin / 08.02.2023 / 0 / 1 858

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Giresun Alucra ilçesi hakkında
Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak , Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 15 kilometre mesafede
Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede
Kromni Vadisi Tanıtımı

Kromni Vadisi Tanıtımı

Erzurum-Gümüşhane karayolu üzerindeki İkisu tabelasından girip kuzeye doğru
Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Kelkit Vadisi’nin cennet köşesi Şebinkarahisar, el değmemiş doğası ve
Giresunda Gezilecek Yerler

Giresunda Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve hırçın denizi ile tipik Karadeniz şehirlerinden biri olan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up