Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Doğada Yön Kavramı

Doğada Yön Kavramı


Dünya üzerinde bulunduğumuz yer ancak harita ve aletler kullanarak belirlenebilir. Bulunulan noktadan diğer bir noktaya giderken yürüdüğümüz yön rota olarak adlandırılır. İki nokta arasında birçok engeller, tepeler, ormanlar, göller ve nehirler yer alabilir. Önemli olan bir yerden diğerine giderken, saydığımız bu engelleri aşarken rota dediğimiz yönü kaybetmemektir.

Yapılan araştırmalarda bir kişi bilmediği bir arazide hareket ediyorsa bir müddet sonra yön duygusunu kaybettiği görülmektedir. Yürüyüş sırasında, yaşamlarında sağ ayağını kullanan insanların kuvvetli olan bu ayakları ile sola göre daha uzun adım attıkları görülmektedir.Bu nedenle düz bir doğru üzerinde yürüdüklerini zanneden kişilerin rotalarından sola doğru saptıkları ve zaman içinde sola doğru çok geniş bir yay çizdikleri görülmektedir. Sonuçta umdukları yere ulaşamadıkları gibi nerede olduklarını bilememektedirler.


Son yıllarda ülkemizde doğada etkinlik gösteren kişilerin sayısı artmıştır. Bu sayı artışı beraberinde kazaları ve kaybolma olaylarını getirmektedir. Yön saptama çok kesin ve net bir hadisedir. Doğada yürüyen bir kişi net olarak nerede olduğunu bilmeli veya kaybolduğunu kabul etmelidir.

Öğrenilecek yöntemlerle yer yüzeyinde ancak yön saptaması yapılabilir. Yani ancak istenen rotada yürümek mümkün olabilir. Yeryüzü üzerinde nerede olduğumuz sorusunun cevabı farklı aletler gerektirir. Bu aletlerden elde ettiğimiz sonuç ile enlem ve boylamımız derece, dakika ve saniye cinsinden öğrenilebilir. Bu bilgi ancak bir haritaya aktarıldıktan sonra o anki haritadaki yeri bilinebilir. Sonuç olarak doğada yönü belirlemeden önce kabaca nerede olduğumuzu bilmek zorundasınız. Ancak bundan sonra nereye gideceğimizi düşünüp sonra yönümüzümü saptamalıyız.

Yön Kavramı

Yön, bir yere nasıl varacağınız ve ne yapacağınızı bildiren talimatların bütünüdür. Yön, belli bir noktaya göre olan hedef, yer, taraf, bir yere gitmek için izlenen yol ve istikamet gibi anlamları karşılamaktadır. Ancak bu anlamıyla yönün göreceli veya farklı pozisyonlara göre değiştiğini söylemek de mümkündür. Doğada herhangi bir noktada sabit durup tam karşıya ufuk doğrultusunda sabit nesnelere baktığımızda durduğumuz yerden 180˚’lik açı ile gözlediğimiz nesne (dağ, tepe, yamaç, zirve, vs.) doğrultusuna yön adı verilmektedir.

Yönün tanımlanması için bir noktanın başlangıç noktası veya referans olarak alınması gerekir. Yön değerleri coğrafi olarak açı ölçü birimi ile ifade edilir. Haritalarda başlangıç yönü, kuzey yönü, referans alınır. Açının değeri kuzeyden başlayarak saat ibresi yönünde devam eder. Bulunulan nokta ile başlangıç yönü olarak esas alınan kuzey yönü arasındaki açının değeri 0˚’dir. Buradan itibaren 90˚ dönüldüğünde doğu, 180˚ dönüldüğünde güney, açı değeri saat ibresi yönünde 270˚ gösterdiği taraf batı, açı değeri 360˚ veya 0˚ ise kuzey yönünü göstermektedir.

Bunlara göre doğu yönü güneşin doğduğu yerdir. Batı güneşin battığı yer. Böylece doğu ve batı birer yöndür. Doğu sağ yana alınırsa ufukta ön taraf kuzey arka taraf da güney olur. Bu dört yöne ana yönler denir. Ana yönler yerin kendi ekseni etrafındaki gerçek hareketinden yani dönüşünden belli olurlar.

Pusula üzerinde yönlerŞekil 1 Pusula üzerinde yönler

İnsanlar yaşadıkları sahanın (ev, mahalle, şehir, ülke vs ) büyük ve küçük ölçeklerde dünya üzerindeki yerini, gidecekleri yerleri, bulundukları yerlerin diğer sahalara göre konumunu ifade edebilmek için en eski zamanlardan beri çeşitli yönleri kullanırlar. Yön kavramının harita üzerinde yer belirlemede kullanımının ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Haritalarda yönler asla değişmez. Haritalarda kullanılan dört ana yön ve birinci dereceden 4 ara yönler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar; kuzey (North), güney (South), doğu (East), batı (West) ana yönleri ile kuzeydoğu (NE), kuzeybatı (NW), güneydoğu (SE) ve güneybatı (SW) ara yönleridir (Şekil 4.2).

Ana ve ara yönlerŞekil 2 Ana ve ara yönler

Daha ayrıntılı tanımlamalarda söz konusu ara yönlerden ikinci, üçüncü veya daha fazla dereceden ara yönler (kuzey-kuzeydoğu, batı-kuzeybatı gibi) oluşturulabilir. Ana yönler arasında 90˚’lik, birinci dereceden ara yönler arasında 45˚’lik açısal uzaklık bulunmaktadır.



admin / 12.02.2018 / 0 / 2 752

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Sırt Çantası ve Doğada Her Zaman Taşınması Gereken Malzemeler

Sırt Çantası ve Doğada Her Zaman

Sırt çantaları, yükün vücuda yakın taşınmasını ve yükün kalça ve bacaklar
Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Kamp kurulacak bir alanın güvenli olması en önemli özelliktir. Doğada kamp yeri
Doğada Ayı İle Karşılaşmak

Doğada Ayı İle Karşılaşmak

Ayılar hakkında farklı görüşler söz konusudur. Bazı insanlar ayıların meraklı
Yıldırım ve Şimşek Belirtileri

Yıldırım ve Şimşek Belirtileri

Yıldırım bulut ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmaları olarak tanımlanır.
Doğal Yöntemlerle Yön Bulma

Doğal Yöntemlerle Yön Bulma

Dünyanın kutup noktalarından geçen hayali eksen çizgisi kutup yıldızının çok
Doğada Yön Bulma Yöntemleri

Doğada Yön Bulma Yöntemleri

Doğada yön bulmak oldukça karmaşık ve zor bir iştir. Arazide yön bulabilmek
Doğada Yer ve Yön Bulma Araçları

Doğada Yer ve Yön Bulma Araçları

Yön bulma işlemi dünya üzerinde bulunduğumuz yeri harita ve aletler kullanarak
Kamp Ateşi Yakma

Kamp Ateşi Yakma

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı
Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada Su Bulma Yöntemleri

Doğada hayatta kalmaya çalışan insanın temel ihtiyacı sudur. Tarih boyunca
Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat

Hayatta kalmanın size bağlı olduğu durumlarda ne zaman kurtulabileceğinizi ya
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up