Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Ödemiş'te Gezilecek Yerler

Ödemiş'te Gezilecek Yerler


İzmir'e en uzak ilçelerden biri olan Ödemiş’in şehir merkezine uzaklığı 112 km dir. 132.000 kişilik nüfusa ve 1082 km yüzölçümüne sahiptir. Asırlık ağaçlar ve çam ormanları ile çevirili olan ilçe, İzmir’in kuzeydoğusunda yer alır. Akdeniz iklimin etkisi altında olan Ödemiş dağlarının yüksek kesimlerinde, sayfiye olarak kullanılan yaylalar vardır. Başlıca akarsuyu Küçük Menderes Irmağıdır.

Ödemiş gezilecek yerler
Tarıma dayalı ekonomiye sahip olan ilçede en çok patates, üzüm, incir, pamuk, arpa, tütün ve zeytin yetiştirilmektedir. 5,000 yıl öncesine dayanan bölge, Luvi kavminden bu yana çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan yerdir.


Ödemiş, İzmir’in en şirin ilçelerinden biridir. Şehrin diğer ilçeleri gibi tarihi yapılar ve alanlarla doludur. Ödemiş'te Gezilecek Yerler, genelde tarih sever gezginlerin beğeneceği gezi alanları ile ünlüdür. En sakin ve huzurlu ilçesidir diyebiliriz.

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

Ödemiş mahallelerinden biri olan Birgi, geçmiş dönemlerde Aydınoğluları Beyliği’nin başkenti idi. Birgi’nin simgelerinden ve en önemli yapılarından biri olan bu mütevazı ve güzel cami Aydınoğlu Mehmet Bey (1312-1313) tarafından külliye olarak inşa edilmiştir. Caminin hemen yanı başında Aydınoğlu beyliğinin kurucusu Mehmet Bey’in türbesi yer alıyor. Caminin oldukça güzel ahşap bir minberi var. Üzerinde bitkisel süslemeler ve dua yazıtı bulunan minber kapısı 1993 yılında çalınmış daha sonra İngiltere’de bulunarak 1995 yılında yurda getirilmiştir. İlçenin en önemli camisidir.

Ödemiş Müzesi 

1983 senesinde açılan müze binasında, arkeolojik ve etnografik eserler bulunmaktadır. Arkeolojik eserler bölümünde kandiller, bronz eserler, süs eşyaları, seramikler vb. eserlerle Helenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait çok özel sikkeler bulunmaktadır.

Bedia Akartürk Müzesi

Ünlü sanatçı Bedia Akartürk’ün hayatına dair çeşitli eşyalar resimler bol miktarda bulunmaktadır. İlçe merkezinde ulaşımı kolay bir yerdedir.

Gölcük Yaylası

İlçe merkezine 18 km uzaklıkta olan yaylanın, her mevsim farklı bir güzelliği bulunmaktadır. Kendinizi adeta doğaya teslim edebileceğiniz bu yaylada, 810 dekarlık muhteşem bir göl bulunmaktadır. Birçok kahvaltı mekanı bulunan yerde, hayatınız boyunca yemediğiniz kadar lezzetli kahvaltılıklara doyamayacaksınız. Bisiklet için özel yollar, yürüyüş parkurları, göz manzarası, temiz hava, bol oksijen ve daya sayamadığımız birçok doğa aktivitesi yapabilirsiniz. Gün boyu zaman geçirebileceğiniz muhteşem bir yerdir.

Ödemiş Pazarı

İlçenin en eğlenceli mekanlarından biridir. Yöre halkının ürettiği ve dalından koparıp tezgahlarda sergilediği bir birinden lezzetli meyve ve sebzeler, hediyelik ürünler, el işi ürünler ve daha birçok şeyi bulabileceğiniz bir pazar yeridir. Cumartesi günleri kurulmaktadır.

Kadın El Sanatları Pazarı

Türkiye’de eşi benzerine az rastlanan bir Pazar alanıdır diyebiliriz. Yöre kadınlarının el emeği göz nuru hazırladıkları el işi ürünlerinin sergilendiği yerdir. Ziyaret edip çeşitli hediyelik ürünler satın alabilir ve kadınların el emeğine karşılık katkıda bulunabilirsiniz. İlçenin sanat merkezi de sayılabilir.

Tarihi Arasta Çarşısı

Arasta kelimesinin anlamı şudur: Paralel bir sırada sağlı sollu dükkanlardan oluşan eski Osmanlı Çarsı yapısının ismidir. Ödemiş Arasta Çarşısı, adını buradan almaktadır. 1856 yılında kurulan çarşıda 116 dükkan ve çevresinde 17 han bulunur. İstanbul’un Mısır Çarşısı varsa, Ödemiş’in de Arasta Çarşısı vardır.

125. Yıl Kültür Parkı

Ailece vakit geçirebileceğiniz bir parktır. Koşu alanları, spor aktivite yerleri, çocuklar için oyun parkları, temiz hava, yeşillikler ve geniş sosyal alanları ile Ödemiş’in en güzel parkıdır.

Lübbey Hayalet Köyü

30 sene önce başlayan bir göç ile tamamen boşaltılmış olan bir köydür. Elektrik olmaması nedeniyle köyü boşaltan ve farklı yerlere göçen yöre halkı, burayı “Hayalet Köy“ olarak isimlendirmiştir. Sadece 10 kişinin yaşadığı bu ilginç köyü ziyaret edip, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Köyün bulunduğu çevre sonradan Çamyayla adını almış. Şimdi ise Ödemiş'e bağlı bir mahalle, ancak kimse eski adı olan Lübbey'den vazgeçmiyor. Daha ayrıntılı bilgi için "Ödemiş Lübbey Köyü" isimli konumuzu ziyaret ediniz.

Bozdağ Kayak Merkezi

Türkiye'nin en sıcak iklimine sahip olan İzmir’in ilçelerinden birinde kayak yapabileceğiniz hiç aklınıza gelir miydi? Hem yaz ve hem de kış sezonlarında turizme açık olan Bozdağ Kayak Merkezi, 1998 yılında hizmete açılmıştır. Tesis, tatil günlerinde 15 binin üzerinde ziyaretçiye hizmet verebilmektedir. Tesiste 3 adet kayak alanı bulunmakta olup, profesyonel ve amatör kayakçılara hitap etmektedir. Tesis içerisinde 60 yataklı otel, restoran, kafeterya, izleme balkonları bulunmaktadır.

Aydınoğlu Hamamı

İlçenin Birgi kasabasında yer alan Aydınoğlu Hamamı, tarihi bir yerdir. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Ödemiş’e gitmişken, ilçenin en ünlü yöresel lezzeti olan tulum peynirinden yemeden dönmeyin. Ayrıca Türkiye'nin en ünlü köftesi olan “Ödemiş Köftesi“nin tadına doyamayaksınız.

Ödemiş nerede, nasıl gidilir?

İzmir şehir merkezine uzaklığı 116 km dir. İlçeye hem Karayolu hem de demiryolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Ödemiş'e İzmir Otogarından (Yeni garaj) kalkan otobüslerle doğrudan ulaşmanız mümkündür. İzmir merkezden 302 KONAK-OTOGAR hattı ile Yenigaraj’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca Basmane Tren Garı’ndan düzenli olarak Ödemiş'e tren seferleri yapılmaktadır. Raylı sistem ve Otobüs aktarmasını kullanarak ilçeye ulaşmanız için: Evka3 –Bornova ya da Fahrettin Altay yönünden Metro ile Halkapınar ya da Hilal aktarma Merkezlerinden Cumaovası- Menderes yönüne giden İzban’ı kullanarak Sarnıç istasyonundan 720 TORBALI-SARNIÇ AKTARMA 795 ÖDEMİŞ – TORBALI AKTARMA hatlarını kullanmanız gerekmektedir.


Ödemiş ilçe turumuzdan sonra Seferihisar'a uzanıyoruz. Seferihisar'da Gezilecek Yerler konusuna geçmeden önce size bir tüyo verelim. Türkiye'nin en sakin ilçesine geçiyoruz.



admin / 10.04.2018 / 1 / 8 886

Yorum Ekleyin


  1. Selim
    Ziyaretçi
    3 Şubat 2019 23:07
    0

    Uzun yıllar İzmir merkezde yaşadım. Ödemiş İzmir'in en uzak ilçelerinden biri ama çok şirin ve çok sıcak kanlı insanlar var. Gitmek isteyenler pazarını gezmeden gelmesin bence. 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Torbalı'da Gezilecek Yerler

Torbalı'da Gezilecek Yerler

156.000 kişilik nüfusa sahip Torbalı ilçesinin yüzölçümü 603 km olup, İzmir'in
Tire'de Gezilecek Yerler

Tire'de Gezilecek Yerler

Günümüzde her ne kadar meşhur "Tire Evleri" nedeniyle bilinen bir ilçe olsa da,
Narlıdere'de Gezilecek Yerler

Narlıdere'de Gezilecek Yerler

Geçmiş tarihlerde Lidyalılar, Persliler, Makedonyalılar, Romalılar,
Kiraz'da Gezilecek Yerler

Kiraz'da Gezilecek Yerler

43.000 nüfuslu ve 585 km yüzölçümüne sahip olan bu ilçe, İzmir'e en uzak
Seferihisar'da Gezilecek Yerler

Seferihisar'da Gezilecek Yerler

M.Ö. 2000 yıllarında, Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve
Çiğli'de Gezilecek Yerler

Çiğli'de Gezilecek Yerler

İzmir’in kuzeyinde yer alan, 130 Km2 alanı ile en büyük ilçelerinden biri olan
Beydağ'da Gezilecek Yerler

Beydağ'da Gezilecek Yerler

15.000 nüfuslu Beydağ, İzmir’in en küçük ilçesi olup, merkeze en uzak
Bayındır'da Gezilecek Yerler

Bayındır'da Gezilecek Yerler

Bayındır; Ege Denizi’ne paralel olarak dizilen sıradağların üzerindeki Bayındır
Birgi Köyü Tanıtımı

Birgi Köyü Tanıtımı

Bozdağlar’ın serin yamaçlarına saklanmış, yemyeşil doğasıyla Birgi Köyü şirin
Ödemiş Lübbey Köyü

Ödemiş Lübbey Köyü

Ege Bölgesinde yer alan Lübbey Köyü İzmir'in Ödemiş İlçesinde tarihi bir öneme
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up