Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Bayındır'da Gezilecek Yerler

Bayındır'da Gezilecek Yerler


Bayındır gezilecek yerler
Bayındır; Ege Denizi’ne paralel olarak dizilen sıradağların üzerindeki Bayındır ve Basra tepelerinin güney yamaçlarına kurulu, 40.000 kişilik nüfusa sahip, 588 km² yüz ölçümüne sahip bir ilçedir. Doğusunda Ödemiş, güneyinde Tire, batısında Torbalı, kuzeyinde Kemalpaşa ve Turgutlu ilçeleri bulunur. 38 yerleşim birimi ve 22 mahalleden oluşan bu küçük ilçede, Akdeniz iklimi hakimdir.

Bayındır Tarihi

İlçenin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Tarihte bu konuda kesinleşmiş bir bilgi yoktur. Buna rağmen, yapılan araştırmalara ve bu araştırmalarda bulunan yaşam kalıntılarının izlerine göre, M.Ö. 3000’li yıllarda Hititlerin, 700’lü yıllarda Frigya ve Lidyalıların, M.S. 900’lü yıllarda Bizanslıların, 1084 yılından sonra Selçukluların ve 1425 yılından sonrada Osmanlıların Egemen olduğu varsayılmaktadır.

Bayındır’da sosyal yapı

Her ne kadar İzmir’in kentsel yapısı, ilçenin bir kısmına yansısa da, Anadolu'nun klasik kırsal yapısı çok büyük bir alanı etkisi altına almıştır. Daha çok tarıma dayalı bir ekonomi ve sosyal yaşam görülmektedir. İlçenin en önemli geçim kaynağı çiçekçiliktir. Kapalı ve açık sera olarak faaliyet gösteren yüzlerce işletme faaliyet göstermektedir.


“Ayağım toprağa değsin, yeter” diye düşünen gezginler için Bayındır gezilecek yerler ve tarihi önem taşıyan merkezleri liste halinde sunmaya başlayabiliriz.

Bayındır Kaplıcaları

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tarafından Termal Turizm Merkezi olarak kabul edilen Bayındır’da Ergenli Köyü Kaplıcası, Dereköy Kaplıcası ve Fatma Hanım Kaplıcası en ünlü şifalı su kaplıcalarıdır. Bölgede bulunan birçok termal otelde deri hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, romatizma, kronik hastalıklar ve kadın hastalıklarını tedavi etmek amacıyla şifa kürleri düzenlemektedir. Bu gibi sağlık gezilerine katılan yerli ve yabancı turistler için Bayındır, tam anlamıyla bir şifa merkezidir.

Hacı Sina Camii

Osmanlı imparatorluğu zamanından kalma bu camii, 19 kubbeye sahip ve kare şeklinde bir mimariye sahiptir. İlçenin merkezinde ve Basra tepesinde yer almaktadır. Zamanla yapılan ek binalar ile külliye halini almıştır.

Eskici Dede Türbesi

2 kabrin bulunduğu, Ahmet Bin Murat adında bir şahsiyete ait olan Eskici Dede Türbesi, yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Ovacık Milli Parkı

İzmir ve ilçelerine gelip te, park görmemek olur mu hiç? 57.889 dekarlık alanı, 2006 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir. Ormanın içindeki ağaç çeşitliliğinin yanı sıra, doğal yaşam canlılarını (kirpi, gelincik, tilki, sincap şahin, kartal, ceylan ve daha onlarca canlı) görmek, izlemek ve hatta sessiz ve sabırlı olursanız resimlerini çekme şansı elde edebilirsiniz. Hani bazen “alıp başımı çekip gitsem” deriz ya, Ovacık Milli Parkı işte tam bu konuda aradığımız bir yer. Türkiye’de ender görülebilen doğa merkezlerinden biridir.

Uluslararası Çiçek Festivali

Türkiye’de hatta Dünyada, hemen hemen her şehrin ya da ilçenin kendine özgü bir “şehir festivali“ vardır. Bu festivallerde, o yöreye özel ürünler sergilenir ve adeta bir karnaval havasında geçer. Bayındır’da gerçekleşen Uluslararası Çiçek Festivali, ilkbahar başlangıcında gerçekleşir. Yüzlerce farklı türdeki çiçeğin sergilendiği, muhteşem bir renk cümbüşüdür. Festival alanından yayılan mis gibi kokular, neredeyse tüm ilçeyi kaplar. Festival süresince keyifli zamanlar geçirebilir, belki de hayatınızda hiç görmediğiniz çiçek türlerini inceleyebilir ve hatta satın alabilirsiniz. Bayındır gezinizi bu tarihlere göre ayarlamanızı tavsiye ederiz. Bu festival kaçmaz!

Eski Çıplak Köyü

Kaderine terk edilmiş ve çok eski kerpiç evlerin bulunduğu Dededağ’ın eteklerinde kurulu bir köydür. Yakın zamanda tamamen yok olması beklenen bu köyü, yıkılmadan önce son kez ziyaret etmenizde fayda var. Eski köy hayatından kalan son esintileri görebilirsiniz. Belki de hayatınızda görüp göreceğiniz en son köy olacaktır.

Bayındır’da ne yenir?

Yöresel yemeklerin tadına bakabilir, doğal ortamlarda üretilen süt, yoğurt ve peynir ile mükemmel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yöreye özel katmerden yemeyi unutmayınız. Bölgenin geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik ve zeytinyağı üretimidir. Muhteşem iri zeytinlerinden tadıp, bir kaç kavanoz satın almayı ihmal etmeyin. Tadına doyamayacağız has zeytinyağlarını sevdiklerinize hediyelik olarak götürmenizde hiçbir sakınca yoktur. Kim böyle doğal ve lezzetli bir hediye almak istemez ki?

Bayındır nerede, nasıl gidilir?

Bayındır İzmir'e 78 km uzaklıkta olup, ilçeye İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminalinden (yeni garaj) her yarım saatte bir kalkan Sınırlı Sorumlu Minibüs Otobüs İşletmesi Kooperatifine ait araçları ile ulaşabilirsiniz. İzmir merkezden 302 KONAK- OTOGAR nolu otobüs ile Yenigaraj’a ulaşabilirsiniz.


Aynı zamanda TCDD Basmane Garı'ndan her gün "Basmane - Ödemiş " ve "Basmane - Tire " treni ile Torbalı istasyonundan aktarma yaparak 727 Nolu Bayındır – Torbalı ESHOT otobüs seferlerini kullanarak, Bayındır'a geçebilirsiniz.

Bayındır'ın köyleri ile ulaşımı ise 787 OSMANLAR - 788 HAVUZBAŞI - 790 HİSARLIK - 791 ÇAMLIBEL - 793 BALCILAR –BAYINDIR hatları ile sağlanır. Tire ve Ödemiş'ten kalkan ilçeler arası minibüslerini kullanarak ta Bayındır'a ulaşabilirsiniz.

Bayındır'a gitmek için, öncelikle İzmir şehir merkezine hava, kara veya deniz yolu ile erişim sağlamanız gerekmektedir.

Her ne kadar yerleşim bölgesi Ege olsa bile, bizlere buram buram Anadolu kokan Bayındır gezimizi burada noktalayarak, Bayraklı'da Gezilecek Yerler konusunda ipuçları ve tüyoları okumaya devam edelim.



admin / 26.03.2018 / 1 / 15 609

Yorum Ekleyin


  1. ali öktem
    Ziyaretçi
    30 Mart 2018 18:17
    0

    Değerini bilen için çok güzel bir yer yeşillik doğa en önemlisi tarih yönünden gezilmeye değer  2 yıl önce gitmiştim çok beğendim nasip olursa yaz ortasında bir kez daha gitmek istiyorum gezipedia.net  teşekkür ederim bu güzelilkleri bizlere tanıttığı için başarılı bir siteniz var saygılar sunuyorum. 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Torbalı'da Gezilecek Yerler

Torbalı'da Gezilecek Yerler

156.000 kişilik nüfusa sahip Torbalı ilçesinin yüzölçümü 603 km olup, İzmir'in
Tire'de Gezilecek Yerler

Tire'de Gezilecek Yerler

Günümüzde her ne kadar meşhur "Tire Evleri" nedeniyle bilinen bir ilçe olsa da,
Narlıdere'de Gezilecek Yerler

Narlıdere'de Gezilecek Yerler

Geçmiş tarihlerde Lidyalılar, Persliler, Makedonyalılar, Romalılar,
Kiraz'da Gezilecek Yerler

Kiraz'da Gezilecek Yerler

43.000 nüfuslu ve 585 km yüzölçümüne sahip olan bu ilçe, İzmir'e en uzak
Ödemiş'te Gezilecek Yerler

Ödemiş'te Gezilecek Yerler

İzmir'e en uzak ilçelerden biri olan Ödemiş’in şehir merkezine uzaklığı 112 km
Menderes'te Gezilecek Yerler

Menderes'te Gezilecek Yerler

İzmir’in güneyinde yer alan ve 788,66 km2 lik yüzölçümüne sahip Menderes
Kemalpaşa'da Gezilecek Yerler

Kemalpaşa'da Gezilecek Yerler

Nif dağının eteğinde, 200 metre yükseklikte kurulan Kemalpaşa ilçesi, 102.000’e
Çiğli'de Gezilecek Yerler

Çiğli'de Gezilecek Yerler

İzmir’in kuzeyinde yer alan, 130 Km2 alanı ile en büyük ilçelerinden biri olan
Buca'da Gezilecek Yerler

Buca'da Gezilecek Yerler

Kuruluşu İ.Ö 630 yılına dek uzanan Buca, İzmir’in 9 km güneybatısında yer alan,
Beydağ'da Gezilecek Yerler

Beydağ'da Gezilecek Yerler

15.000 nüfuslu Beydağ, İzmir’in en küçük ilçesi olup, merkeze en uzak
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up