Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Torbalı'da Gezilecek Yerler

Torbalı'da Gezilecek Yerler


Torbalı gezilecek yerler
156.000 kişilik nüfusa sahip Torbalı ilçesinin yüzölçümü 603 km olup, İzmir'in güneydoğusunda yer almaktadır. Doğusunda Bayındır ve Tire, batısında Menderes, kuzeyinde Buca ve Kemalpaşa, güneyinde Selçuk ilçeleriyle komşu olan Torbalı, İsmini antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan Metropolis diğer adıyla Triyanna ya da Tripolisten almıştır.

Küçük Menderes Havzası'nın verimli toprakları üzerine kurulan ilçe, Ephesos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bölgede, MÖ. 3000 yıllarında ilk yerleşim yeridir. Bölgenin mevcut toprak yapısı verimli olduğu için, her çeşit hububat ve endüstriyel bitkiler ile sebze ve meyve yetiştirilir. Ayrıca dağ eteklerinde zeytinlikler mevcut olup, dağlar ise çam ağaçları ile kaplıdır.


Tarihin kokusunu doya doya içinize çekebileceğiniz bir ilçedir Torbalı. Tarih sever gezginler, Torbalı'da Gezilecek Yerler konusunda çok şanslılar. Birçok tarihi yapıya ve anıtlara sahip ilçe, tam bir kültür şehridir.

Metropolis Antik Kenti

1989 senesinden beri yapılan kazılarda Tiyatro, Akropolis, Mozaikli Salon, Bouleuterion (Meclis Binası), Stoa, Yukarı Hamam-Gymnasium, Aşağı Hamam-Palaestra, Atriumlu Evler ve Araplıtepe Kilisesinden oluşan tarihi yapılardan oluşan bu Antik Kenti mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Efeoğlu Tabiat Parkı

23 hektarlık bir alanda kurulu olan Efeoğlu Tabiat Parkı, Torbalı'nın en bol oksijen alınabilecek yerlerinden biridir. Mangal yakıp, muhteşem doğa ile baş başa zaman geçirebileceğiniz bir mesire alanıdır. Doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi, safari ve bisiklet gezintisi yapabilirsiniz. Bir de kır büfesi bulunan yerde, büfeden alışveriş yapmak biraz pahalı gelebilir. Yiyeceklerinizi beraberinizde getirmenizi tavsiye ederiz.

Torbalı Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi

Eski İzmir Caddesi üzerinde bulunan Torbalı Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi, Sultan 2. Abdülhamit Han zamanından kalma askerlik şubesinin restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Yüzlerce tarihi belge ve materyalin toplanması ile hazırlanan bu merkez, ilçenin tarihi ve kültürel yapısına ışık tutmaktadır.

Sultan Abdülhamit Seyir Köşkü

Torbalı Yeniköy mahallesinde bulunan ev, İkinci Abdülhamit tarafından 1879 yılında medrese olarak inşa edilmiştir. Arazileri ise, Abdülhamit tarafından, Baltacı Dimyos isimli bir Rum’dan satın alınmıştır. Köşk arazisi üzerindeki mantar meşesi ağaçları, İspanya Kralı İkinci Alfonso tarafından, Sultan İkinci Abdülhamit’e hediye edilmiştir. 119 yıllık bu yapı, 1950-1968 yılları arasında kazı evi, 1968 yılında ilköğretim okulu olarak kullanılmıştır.

İncircik

Torbalı'nın saklı cenneti diyebiliriz. Bir fotoğraf karesinden fırlamış gibi, öylesine doğal ve mükemmel bir yerdir ki, huzur bulmak istiyorsanız kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Dere kenarına oturup, ayaklarınızı suya koyup rahatlayabilirsiniz.

Yörük Şenliği

Genellikle her yılın ilkbahar mevsiminde gerçekleşen bu etkinlik, Yörük dernek ve toplulukları katılımı ile gerçekleşmektedir. Festival havasında geçen Yörük Şenliğinde çeşitli etkinlikler, eğlenceler ve konserler düzenlenmektedir. Ayrıca yöreye ait Yörük ürünlerinden satın alabilirsiniz. Torbalı ziyaretinizi Mayıs ayına denk getirmenizi tavsiye ederiz.

Key Museum

1970 yıllara ait Yeşilçam filmlerinden tanıdığımız klasik arabaları sevmeyen var mı? Bizce yok. 7.000 metrekare alana kurulu, Türkiye'nin en kapsamlı klasik otomobil ve motosiklet müzesi olan Key Museum’da, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonlar sergilenmektedir. Müze, Pazartesi – Salı günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Torbalı nerede, nasıl gidilir?

İzmir şehir merkezine uzaklığı 46 kilometredir. Torbalı İlçesine İzmir Otogarından (Yeni garaj) , Gaziemir Semt Garajından hareket eden dolmuşlarla doğrudan ulaşmanız mümkündür. İzmir merkezden 302 KONAK- OTOGAR hattı ile Yenigaraj’a ulaşabilirsiniz. İlçeye şehir içi ESHOT otobüs ulaşımını kullanarak gitmek isterseniz; Raylı sistemi kullanarak Evka3 – Bornova ya da Fahrettin Altay yönünden Metro ile Halkapınar ya da Hilal aktarma Merkezlerinden Cumaovası- Menderes yönüne giden İZBAN banliyösü ile Sarnıç istasyonunda inerek 720 TORBALI - SARNIÇ AKTARMA ya da Cumaovası istasyonunda inerek 718 TORBALI - CUMAOVASI AKTARMA otobüs hatları ile ilçeye ulaşmanız mümkündür. İlçenin Karabel Geçidi üzerinden, Kemalpaşa - Ankara karayoluna bağlantısı vardır. Selçuk, Ödemiş, Tire, Bayındır ile birçok yakın yerleşimlerden Torbalı’ya şehirci ESHOT otobüs seferleri ile ulaşabilirsiniz. Bu hatlar; 795 ÖDEMİŞ- 798 TİRE- 727 BAYINDIR – 770 SELÇUK – 721 KARAKUYU – 722 YAZIBAŞI – 723 AYRANCILAR – 724 ŞEHİTLER -786 KARAOT -785 DAĞTEKKE -784 DOĞANCILAR -783 SAĞLIK -780 BÜLBÜLDERE -782 TAŞKESİK -781 TULUMKÖY – TORBALI hatlarıdır.


İzmir’in hemen hemen tüm ilçelerini beraber gezdik, eğlendik. İzmir gezimizi burada noktalayıp, sizi çok ilginç bir köye, Denizlinin Süngüllü Köyüne götürelim istedik. Süngüllü Köyünde Gezilecek Yerler konumuza geçip, doğa harikası bu muhteşem köye göz atmanızı tavsiye ederiz.



admin / 18.04.2018 / 0 / 21 944

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Tire'de Gezilecek Yerler

Tire'de Gezilecek Yerler

Günümüzde her ne kadar meşhur "Tire Evleri" nedeniyle bilinen bir ilçe olsa da,
Kiraz'da Gezilecek Yerler

Kiraz'da Gezilecek Yerler

43.000 nüfuslu ve 585 km yüzölçümüne sahip olan bu ilçe, İzmir'e en uzak
Kolophon (Colophon) Antik Kenti

Kolophon (Colophon) Antik Kenti

Menderes ilçe merkezinin 17 km güneyindeki Değirmendere sınırları içinde
Klaros (Claros) Antik Kenti

Klaros (Claros) Antik Kenti

Menderes ilçesinin 35 km güneyindeki İonia kenti. Ahmetbeyli Mahallesi’ne 2 km
Menderes'te Gezilecek Yerler

Menderes'te Gezilecek Yerler

İzmir’in güneyinde yer alan ve 788,66 km2 lik yüzölçümüne sahip Menderes
Kemalpaşa'da Gezilecek Yerler

Kemalpaşa'da Gezilecek Yerler

Nif dağının eteğinde, 200 metre yükseklikte kurulan Kemalpaşa ilçesi, 102.000’e
Gaziemir'de Gezilecek Yerler

Gaziemir'de Gezilecek Yerler

14. yüzyılın başında Seydiköy Aydınoğluları Beyliği zamanında “Gazi Umur Bey”
Buca'da Gezilecek Yerler

Buca'da Gezilecek Yerler

Kuruluşu İ.Ö 630 yılına dek uzanan Buca, İzmir’in 9 km güneybatısında yer alan,
Beydağ'da Gezilecek Yerler

Beydağ'da Gezilecek Yerler

15.000 nüfuslu Beydağ, İzmir’in en küçük ilçesi olup, merkeze en uzak
Bayındır'da Gezilecek Yerler

Bayındır'da Gezilecek Yerler

Bayındır; Ege Denizi’ne paralel olarak dizilen sıradağların üzerindeki Bayındır
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up