Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Gezgin Bilgiler » Çipli Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Çipli Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?


Günümüzde ulaşım teknolojilerindeki devrimler sonucunda insanlar sıklıkla ülkeler arasında seyahat etmektedirler. Fakat tabi ki de ülkeler arası yapılan seyahatler, iller arasındaki seyahatler gibi kolay olmamaktadır. Bir kişi yurt dışına çıkmak istediği zaman, bazı işlemler yapması ve bazı resmi evraklar oluşturması gerekmektedir.

Çipli Pasaport
Türkiye Cumhuriyetinden Gürcistan ya da KKTC’ye seyahatini gerçekleştirecek olan kişilerin yalnızca T.C. Nüfus Cüzdanı ile birlikte bu seyahati gerçekleştirebilmektedirler. Fakat nüfus cüzdanında resim olmayan çocuklar T.C. Nüfus Cüzdanı ile birlikte sınırdan geçemezler. Bunun dışında olan ülkeler geçiş için pasaport istemektedirler.


İnsanlar ülkeler arasında gidiş geliş yapabilmek için pasaport işlemleri ile birlikte uğraşarak, gerekli evrakları tamamlayarak devletler arasında bilgilendirme yapmalıdır. Bu işlemler biraz zahmetli olup kısa süreli pasaport çıkaran insanlar sürekli bu işlemlerle uğraşarak zahmet çekmektedirler. Fakat içinde bulunduğumuz yıl itibari ile birlikte Çipli Pasaport adı altında insanların Biyometrik Verileri (Parmak İzi) olan kişisel bilgileri pasaporta yükleniyor ve insanlar bu şekilde ülkeler arasında daha kolay bir şekilde geçiş yapabiliyorlar.

Biyometrik Veri denilen bilgiler insanların pasaport çıkarmak istediklerinde kullandıkları bütün bilgileri içinde barındırıyor. AB, ülkelerin çipli pasaport çıkarmalarına ilişkin 72 kriter sunmaktadır. Türkiye bu kriterlerin hepsinin 44’ünü karşılamış bulunmaktadır. Geriye kalan 28 kriter üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Çipli pasaportların ülkemizde çıkması ile birlikte haziran ayı itibari ile birlikte kişilere verilmesi kararlaştırılmıştı.

Çipli Pasaportların Renkleri ve Türleri Nelerdir?

Pasaportların hepsi aynı şekilde olmamakla beraber türleri ve renkleri de değişebilmektedir. Önceleri kullanılan pasaportların kullanım süreleri kısa idi. 2011 yılında pasaportların sürelerinin uzatılması mümkün değildi. Sonrasında pasaportlara yenilikler getirilerek renkleri ve türlerinde değişim sağlandı. Pasaportlara verilen renkler sırasıyla yeşil, gri, bordo ve siyah olarak belirlenmiş durumda. Önceki yıllarda sıradan vatandaşların pasaportları lacivert renkte olmasına rağmen bu günümüzde bordo olarak değiştirildi. Üst düzey devlet memurlarına ait yeşil pasaportların renginde ise herhangi bir değişim söz konusu değil. Diplomatik pasaport adı altında milletvekilleri ve diplomalara ait olan pasaportun rengi kırmızı renkten siyah renge geçirildi. Yurt dışına göreve gönderilen memurların pasaportlarının rengi olan gri olarak devam ediyor.



Çipli Pasaport Başvurusu İçin Ne Yapmak Gerekir?

İlk olarak başvuru için belgelerin tamamının hazır halde bulunması gerekmektedir. Kimlik, 2 tane biyometrik fotoğraf, banka dekontu gerekli olan belgeleri oluşturmaktadır. Üniversite öğrencisi olup pasaport almak isteyen kişiler için maliyet azalıyor. Öğrenci olarak pasaportunu alacak olan kişilerin öğrenci belgelerini temin etmeleri gerekiyor. Harçsız pasaport adı altında alınan bu pasaporta yalnızca defter bedeli adı altında 87,5 TL ödenmektedir. Bunun sonrasında pasaport alımı için randevu alınması gerekiyor. Sonrasında pasaport ödemesi yapılır ve dekont alınır. Belirlenen randevuya gidilerek gerekli belgelerle başvuru yapılır. Sonrasında ise pasaportunuzun gelmesi için bekleme aşamasına geçilir.



admin / 28.06.2018 / 3 / 2 058

Yorum Ekleyin


  1. ilay
    Ziyaretçi
    13 Aralık 2018 08:00
    0

    Geçtiğimiz hafta Manisa'da pasaporta başvurmuştum. Tüm masraflarla beraber 700 TL'ye mal oldu. Pasaport çipliydi çok hoşuma gitti. 2019 başında yüksek oranda zam geleceğini söyledi ben de dün başvuru yaptım. 

  2. esra
    Ziyaretçi
    27 Aralık 2018 11:19
    0

    Çipli pasaportlar hemen hemen her sene değişiyor. Geçen gün arkadaşım almış 10 yıllık pasaport... Sayfa miktarını düşürmüşler. Artık nereden ne tasarruf yapacağımızı şaşırdık. Biyometrik fotoğraf ile ilgili de yakında yeni bir düzenleme gelirse hiç şaşırmam.

  3. feriye
    Ziyaretçi
    27 Mart 2019 15:47
    0

     Yurtdışında çalışmak için pasaport çıkarmam gerekmişti. Ben pasaport için başvurduğum zaman çipli pasaport haberleri gündemedeydi. psaportumu çıkarttığımda çipli pasaport sahibi oldum. o zamanlar iş imkanları geniş olduğu için iki farklı ülkeye gitme imkanım oldu.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

2020 Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

2020 Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport çıkartma işlemleri için yapılacak başvurular gereken evraklar
2019 İngiltere Vize Başvurusu

2019 İngiltere Vize Başvurusu

İngiltere vize başvurusu işlemleri, İngiltere konsolosluğu veya İngiltere
2019 Almanya Vize Başvurusu

2019 Almanya Vize Başvurusu

Almanya vize başvurusu yapılacaksa ve başvuru sahibi Türkiye Cumhuriyeti
2020 Yılı Pasaport Ücretleri

2020 Yılı Pasaport Ücretleri

2020 yılı pasaport ücretleri isimli bu konumuzda; pasaport harçları, pasaport
Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vizesi Hakkında Tüm Bilgiler

Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vizesi

Avrupa Birliğine üye olan ülkeler ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini
THY Bilet Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

THY Bilet Sorgulama Nasıl Yapılır,

Türk Hava Yolları bilet sorgusu, özellikle internetten uçak için bilet satın
Uçak Bileti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uçak Bileti Alırken Dikkat Edilmesi

Uçak bileti fiyatları her geçen gün daha da uygun hale gelmektedir. Fiyatların
Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi

Vizeler insanların ülkelerden başka ülkelere geçişlerini sağlayan araçlardır.
Schengen Vizesi

Schengen Vizesi

Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesi 4 Avrupa Serbest Ticaret Birliği
Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi

Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi

Her geçen gün gelişen teknoloji ile dünyada ki sınırlar kalkmakta ve insanlar
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up