Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Gezgin Bilgiler » Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vizesi Hakkında Tüm Bilgiler

Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vizesi Hakkında Tüm Bilgiler


Schengen vizesi nedir isimli bu yazımızda; Schengen vizesi nasıl alınır, Schengen vizesi için gerekli evraklar ve Schengen vizesi süresi ile ilgili bilgi bulabilir, Schengen vize ücreti ile Schengen ülkeleri hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Schengen vizesi
Avrupa Birliğine üye olan ülkeler ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini içine alan bölgeye Schengen Bölgesi adı verilir. Schengen ülkeleri kapsamına giren ülkeler Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg olarak sıralanabilir.


Ayrıca bununla birlikte İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs ülkeleri Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen bölgesi içinde yer almaz. Bu ülkeler arasında vize serbestliği uygulaması vardır. Bu kapsamda üye olan ülkelerin vatandaşları sadece kimlik kartları ya da pasaportlarıyla bu ülkeler arasında kolaylıkla dolaşım yapabilir. Bölge dışında yer alan ülke vatandaşları için vize alması istenir. Bu durumda birliğe üye olan herhangi bir ülkeden vize işlemleri başlatılabilir.

Schengen Vizesi Nedir?

Bu vize birliğe üye ülkelerin yetkili kurumları tarafından verilen bir izindir. Schengen birliğine bağlı ülkeler içinde seyahat etme izni veren bir vize türüdür. Bu bölgeye dahil olan ülkelere bu belge ile giriş yapmanız mümkündür. Yani Schengen vizesi aldıysanız hiçbir şekilde farklı bir belge olmadan birden fazla ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Ancak bunun için bazı temel kurallara uymanız gerekir. Mesela vize aldığınız Schengen ülkesine ilk olarak giriş yapmanız gerekir. Bunu yapmadıysanız sonraki başvurularınızda sıkıntı çıkabilir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Anlaşması dahilinde gitmek istediğiniz ülkenin temsilciliğine giderek Schengen vizesi başvurusu yapabilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle kurumun sizden istediği belgeleri sunmanız gerekir. Daha sonra ilgili kurumun e randevu sistemi üzerinden sıra alarak işlemlerinizi yapabilirsiniz. Size verilen randevu saatinde talep edilen tüm belgelerle birlikte ilgili kurumda olmanız gerekir.

Schengen vizesini aldıktan sonra birliğe üye olan ülkeler arasında izin verilen sürelerde seyahat edebilirsiniz. İlk ziyaretinizi izin aldığınız ülkeye yaptıktan sonra diğerlerine de giriş yapabilirsiniz. Mesela Yunanistan ve Çek Cumhuriyetini gezme isteğiniz var. Siz vizesini Yunanistan üzerinden aldınız. Bu ülkeye giriş yaptıktan sonra Çek Cumhuriyeti’ne geçebilirsiniz.

Bu vizeye başvuru yapacağınız kurumlar bazıları direkt olarak başvuru kabul ederken bazıları da aracı acenteler üzerinden işlem yapmaktadır. Bu konudaki araştırmalarınızı yaptıktan sonra başvurunuzu yapmanızda fayda vardır.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesine başvuru yaptığınız ülkedeki kurumlara göre istenen bazı belgeler değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak Avrupa Birliği üyesi ülkeler aynı evraklar üzerinden işlem yapar. Vizeyi alabilmek için yetkili kuruma şu belgeleri sunmanız gerekir:
  • Sizin tarafınızdan İngilizce doldurulmuş başvuru formu
  • 35x45 boyutlarında 2 adet biyometrik fotoğraf
  • En az 6 ay geçerliliğe ve 2 boş sayfaya sahip pasaport
  • Uçak bileti rezervasyon belgesi
  • Otel rezervasyon belgesi
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Islak imzalı banka hesap dökümü
  • İkametgah belgesi
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
Çalışmayan kişiler vize başvurusu yaparken gezisine sponsor göstermek zorundadır. Bu sponsor eşiniz, babanız ya da ailenizden biri olabilir.

Schengen Vizesi Süresi

Schengen vize süresi genel olarak vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Başvuru yaptığınız ülkeler size belli sürelerde kalım izni verirler. Süre vizenin geçerlilik tarihidir. Bu süre genel olarak farklılık göstermektedir. Sizlere 30, 45, 60, 90, 180 ya da 360 gün Schengen vizesi verilebilir. Genelde ilk başvuruda en az süreyle vize verilir. İkinci başvurunuzda  ise 3 aya kadar vize alabilirsiniz. Daha sonra maddi durumunuz ve daha önceki vizelerdeki davranışlarınıza göre bu süre değişebilir. Vize süreleri genel olarak ülkelerin politikalarına göre farklılık gösterir. Ancak aynı ülkeye birden fazla başvuru yaparsanız ikinci sırada süreniz artacaktır. Bu yüzden başvurularınızı aynı ülkeden yapmanızda yarar var.


Uzun bir süre vize almak istiyorsanız düzenli bir gelirinizin olması gerekir.  Hesabınızda yüklü miktarda para olması ve vize başvurusundan önce yatırılmaması ilgili kuruma güven verir. Ayrıca daha önceki başvurularda vize süresi dolduktan sonra ülkede kalmamanız gerekir. Ayrıca bir trafik cezası ve suça karışmadığınız sürece daha sonraki işlemlerde verilecek vize süresi artacaktır. Bu durumlara dikkat etmezseniz uzun süre başvurunuz otomatik olarak reddedilir.

Schengen Vize Ücreti

Schengen vize ücreti yıllara göre değişiklik gösterir. Ayrıca vize kategorilerine göre de farklı fiyat politikaları uygulanır. Ancak genel olarak vize ücreti tüm ülkelerde aynıdır. Ayrıca 0 ile 1 yaş arası bireylerin işlemleri ücretsiz olarak yürütülür. Bu yüzden en doğru fiyat bilgisi için konsolosluk sitesi ya da aracı acente ile iletişim kurarak ücreti öğrenebilir veya Ülkeler kategorimizdeki detayları inceleyebilirsiniz.

Schengen Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu bölge adını Schengen Anlaşması’ndan alır. Dış sınır kontrolü, ortak adli sistem ve polis teşkilatında koordinasyonu içerir. Bu bölge 26 ülke tarafından kabul edilmiştir. Bu ülkeler arasında iç sınırlar kaldırılmıştır. Bu ülkeler arasındaki sınırlar sadece harita üzerindedir. Hiçbir sınır kontrolü olmadan bu yirmi altı ülke arasında seyahat etme özgürlüğü bulunur.

İzlanda, Norveç ve İsviçre ülkeleri Schengen bölgesinin ortak üyesi olmasına rağmen Avrupa Birliği üyesi değildir.  Azorlar, Madeira ve Kanarya Adaları Avrupa kıtasında olmamalarına rağmen Schengen Bölgesi sınırları için kabul edilir. Ayrıca Monako, San Marino ve Vatikan Schengen Bölgesi üyesi değildir. Ancak bu ülkeler sınırlarını birlikteki ülkelere karşı açmışlardır. Schengen Bölgesi dış sınırlarının 5’te 4’ü sudan, 5’te 1’i karadan oluşmaktadır. Farklı ülke vatandaşları bu arada dolaşım yapmak istiyorsa mutlaka Schengen vizesi almalıdır.



admin / 29.05.2019 / 0 / 1 660

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

2019 Amerika Vize Başvurusu

2019 Amerika Vize Başvurusu

Amerika vize başvurusu sırasında istenilen belgeler eksiksiz bir şekilde
2019 İngiltere Vize Başvurusu

2019 İngiltere Vize Başvurusu

İngiltere vize başvurusu işlemleri, İngiltere konsolosluğu veya İngiltere
2019 Almanya Vize Başvurusu

2019 Almanya Vize Başvurusu

Almanya vize başvurusu yapılacaksa ve başvuru sahibi Türkiye Cumhuriyeti
Dubai Vizesi İçin Başvuru Yapmak İsteyenlere Püf Noktaları

Dubai Vizesi İçin Başvuru Yapmak

Birleşik Arap Emirliklerinin bir üyesi olan Dubai Emirliği, Arap
Avrupa Rüyası Kuzey Avrupa Turu | Norveç Fiyortlarını Keşfedin

Avrupa Rüyası Kuzey Avrupa Turu |

12 günde 9 ülke 15 şehir gezerek Kuzey Avrupa’yı keşfetmek ister misiniz? İşte
Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi

Vizeler insanların ülkelerden başka ülkelere geçişlerini sağlayan araçlardır.
Schengen Vizesi

Schengen Vizesi

Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesi 4 Avrupa Serbest Ticaret Birliği
Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi

Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi

Her geçen gün gelişen teknoloji ile dünyada ki sınırlar kalkmakta ve insanlar
Avrupa'nın En Ucuz Havayolu Şirketleri

Avrupa'nın En Ucuz Havayolu Şirketleri

Ülkemiz gerek coğrafi konum olarak gerek, hava alanı altyapısı olarak geçişler
Erasmus’a Nasıl Başvurulur?

Erasmus’a Nasıl Başvurulur?

Erasmus programı, normal yükseköğretim programında yer alan öğrencilerin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up