Sakarya ilimizin güzide ilçelerinden bir diğeri ise
Geyve. Marmara Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan Geyve Karapürçek, Pamukova,
Taraklı ve
Sapanca ilçeleri ile çevrilidir. Bu yazımızda siz değerli ziyaretçilerimize
Geyve’de gezilecek yerler hakkında bilgiler aktaracağız. Ama öncesinde Geyve hakkında genel bilgilere ve kısaca tarihine değinmek istiyoruz.
Geyve yaklaşık 50 bin nüfusa ev sahipliği yapan şirin ve güzel bir ilçe. 1830 yılından bu yana ilçe statüsünde olan bu mekan önceki dönemlerde Kocaeli iline bağlı iken 1954 yılında Sakarya’ya dahil ediliyor. Yaklaşık 63 bin hektar yüz ölçümüne sahip olan Geyve kapladığı alan açısından Sakarya'nın en büyük ilçesi. Nüfus göz önünde bulundurulduğunda ise en büyük 3. ilçe diyebiliriz.
Günümüzde Geyve olarak adlandırılan bölge 1312 yılında Osman Gazi tarafından Türklerin himayesine katılmıştır. Geyve, gerek Milli Mücadele gerekse Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgallerine karşı oldukça önemli oluşumlara da ev sahipliği yapmıştır. Peki bu şirin ilçede nereleri gezmek lazım? Vermiş olduğumuz genel bilgilerle sizleri daha fazla sıkmadan hemen mekanlarımızı sıralayalım.
Ali Fuat Paşa Köprüsü
Geyve ilçesi merkezi ile Ali Fuat Paşa kasabası arasında yer alan 3 kemerli bu yapı ise aslında ilk olarak 1495 yılında İkinci Beyazıt tarafından inşa ettirilmiş. Türk mimarisinin güzel bir örneğini teşkil eden köprü Yıldırım Beyazıt ile Yavuz Sultan Selim tarafından doğu seferlerine çıkılırken de kullanılmış.
Zamanla onarıma ihtiyaç duyulan köprü Cumhuriyetin ilk dönemlerinde onarılmış ve köprüye Ali Fuat Paşa'nın ismi verilmiş. Yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan köprünün 6 adet ayağı var ve kesme taşlardan oluşan bir yapıya sahip. Köprünün altından ise meşhur Sakarya nehri akmakta.
Ali Fuat Paşa Müzesi
İlçe sınırlarında bulunan Ali Fuat Paşa kasabası içerisinde yer alan müze, 1956 yılında inşa edilen bir yapıda faaliyet yürütüyor. 1983 yılına kadar belediye binası olarak hizmet veren yapı bu yıl itibari ile müzeye çevrilmiş.
Batı (Garp) Cephesi komutanlarından olan Ali Fuat Paşa ve harp dönemi ile ilgili belge ve fotoğrafların sergilendiği bu mekan tarih koridorlarında gezinmek için çok güzel bir mekan. Her sene Ocak ayının 10’unda Ali Fuat Paşa ve askerleri için anma töreni düzenlendiğini de ek bilgi olarak verelim.
Ilıca Köyü Gazlı Suyu
Geyve ilçesinin sağlık turizmi açısından önemli bir mekanını ise Ilıca Kaplıcası teşkil etmekte. İlçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Ilıca Köyü Gazlı Suyu Taraklı yolunun 13. kilometresinde yer alıyor. Mineral yönünden oldukça zengin bir yapısı olan kaplıca suyunun sıcaklığı ise 26 derece.
Acısu İçmesi (Kaplıca)
Geyve merkezine 5 kilometre mesafede bulunan ve Ahibaba Köyü sınırları içerisinde yer alan Acısu İçmesi tadından dolayı bu şekilde adlandırılmış. Sağlık turizmi açısından önemli başka bir mekan da burası diyebiliriz.
Bu kaplıcanın suyu da 26 derece sıcaklığa sahip. Bu suyun içilmesinin bağırsak ve mide hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülmekte. Bu mekanın çevresi mesire alanları ile çevrili olduğu için piknik ve benzeri etkinlikler için de oldukça ilgi gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
Elvanbey İmareti
Sakarya Geyve merkezinde yer alan tarihi başka bir mekan ise Elvanbey İmareti. 1450 senesinde inşa edilen bu yapı Elvanbey İmareti 1698 ve 1969 yıllarında kısmi restorasyon geçirmiş. Buna rağmen gayet özenle korunmuş ve günümüze kadar sapasağlam gelebilmiş.
Yapı bahçesi içerisinde Elvan Bey’e ait bir mezar bulunuyor. Kesme taşlar kullanılarak inşa edilen yapının üç adet kubbesi bulunuyor. İlçenin tarihi mekanlarından olan bu yapıyı da ziyaret etmenizde fayda var.
Geyve Nerede? Geyve’ye Nasıl Gidilir?
Marmara Bölgesi’nin doğusunda ve Sakarya ili sınırlarında bulunan Geyve ilçesi çok işlek bir güzergahta olmamakla beraber çok sapa bir konumda da değil. Sakarya merkezine 36 kilometre mesafede yer alan Geyve’ye karayolu ile ulaşım açısından
İstanbul,
Kocaeli ve
Bolu gibi illerden rahatlıkla ulaşım sağlayabilmekte.