Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Sakarya » Sakarya'da Gezilecek Yerler

Sakarya'da Gezilecek Yerler


Marmara Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biri olan Sakarya aynı zamanda da ülkemizin en büyük 22. şehridir. Gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri açısından ülkemizin en çok ön plana çıkan illerinden de biri.

Sakarya gezilecek yerler
Bu içeriğimizde sizler için Sakarya’da gezilecek yerler konusunu kaleme aldık. Sakarya hakkında genel bilgilerden ve kısaca tarihinden bahsettikten sonra gezip görebileceğiniz en gözde mekanları da aşağıda sıraladık.

Sakarya Hakkında Genel Bilgiler ve Kısaca Tarihi

Yaklaşık 1 milyon nüfusa ev sahipliği yapan bu güzide şehir tarım, madencilik ve sanayi alanlarında da oldukça bereketli bir yapıya sahiptir. Toplamda 4 bin 880 kilometre kare yüz ölçümüne sahip olan Sakarya'nın 16 adet ilçesi bulunuyor.

Sakarya ili ismini meşhur Sakarya Nehri’nden almaktadır. Nehre verilen bu isimin tarihi ise Frigler dönemine kadar uzanmakta. Günümüzde Sakarya olarak anılan bölgenin tarihi ise Hititler’in Anadolu olarak ifade ettiğimiz bölgedeki hakimiyeti ile birlikte başlar.


Milattan önce 7. yüzyıllara kadar uzanan tarihi ile de oldukça ilgi çeken bu güzel şehrimizde tarih boyunca Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve son olarak Osmanlılar hakimiyeti ellerinde bulundurmuşlardır.

Türklerin himayesine Osman Gazi ile birlikte 1310’lu yıllarda giren Sakarya Cumhuriyet Döneminin hemen öncesinde de Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı döneminde de işgallerin püskürtülmesi açısından oldukça önemli bir etkiye sahiptir.

Peki bu güzel ve vefalı bölge de nereleri gezmek gerekir? Elbette ki tek bir içerikler bütün mekanları sizlerle paylaşmamız mümkün değil. Elimizden geldiğince hemen her mekandan kısa kısa da olsa bahsetmeye çalışacağız ve bu yazı sizler için Sakarya Gezi Rehberi mahiyetinde oldukça etkili bir kaynak olacak. Hazırsanız başlıyoruz.

Justinianus Köprüsü

Serdivan ilçesi sınırlarında Beşköprü mevkinde bulunan ve Sapanca Gölü suyunun Sakarya Nehri’ne boşalmasını sağlayan Çark Nehri üzerinde yer alan tarihi köprü Bizans dönemine ait en görkemli yapılardan. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 550’li yılların sonunda inşa ettirilmiş ve zaman zaman restore görerek günümüze kadar gelebilmiştir. Yaklaşık 380 metre uzunluğa sahip olan bu muazzam yapıyı mutlaka görmenizi öneririz.

Kent Park

Şehir merkezinde yer alan ve 160 bin metre kare enkaz alanının yeşil alana çevrilmesi ile oluşturulan bu devasa park huzurun daimi adresi diyebiliriz. Saatlerce vakit geçirebileceğiniz ve sıkılmayacağınız eşsiz mekanlardan biri.

Orman Park

Dişbudak ağaçları ile donatılmış bu güzel park ise Sakarya Orman işletmesi yanında yer alıyor. Sakarya’da huzurlu vakitler geçirebileceğiniz bir başka mekan da burası.

Bayraktepe Anıtı

Hendek ilçesi sınırlarında bulunan bu mekan aslında hem bir anıt hem bir müze hem de bir mesire alanı olduğu için ayrı bir başlıkta ele almak istedik. İçerisinde şehitlik de bulunan bu mekan önemli günlerde kutlamalara da ev sahipliği yapmakta.

Sakarya Köprüsü

1937 yılında bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile yapılmış olan köprü şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yaşanan onca sel ve su baskınına rağmen ayakta olduğuna bakılırsa oldukça sağlam bir yapı olma özelliğine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Uzun Çarşı

Hem Adapazarı hem de Sakarya'nın en popüler çarşısı ve aynı zamanda da ticaret merkezi olan Uzun Çarşı, Sakarya rotanızda muhakkak uğramanız gereken mekanlardan biri. Her çeşit ürünün satıldığı oldukça renkli bir mekan.

Adapazarı Kent Ormanı

Bölge halkının en çok rağbet gösterdiği mekanlardan olan kent ormanı temiz havası ile ve yem yeşil yapısı ile Sakarya’da yer alan oldukça huzurlu bir diğer mekan. Adapazarı Karaman Mahallesi içerisinde yer alan bu mekan 50 hektarlık alana yayılmış durumda. İçerisinde yer alan ahşap yapılar ve seyir terasları ile harika bir dokuya sahip.

Vecihi Kapısı

Osmanlı dönem mimarisinin otantik bir eseri olan Vecihi Kapısı’nın Mimar Sinan tarafından inşa edildiği ileri sürülmekte fakat bu bilginin teyit edilecek bir kaynağı bulunmamakta. Mekanın en önemli özelliği ise eski dönemlerin meşhur ticaret güzergahı olan İpek Yolu’nun buradan geçmesi diyebiliriz.

Bosna Şehitliği

1992 ile 1995 yılları arasında Sırplar tarafından katledilen Bosnalı Müslümanlar anısına 1997 yılında inşa edilen bir anıtı teşkil etmekte Bosna Şehitliği. Hemen önünden geçen cadde ise Bosna Caddesi olarak adlandırılmış.

Çınar Ağacı

Taraklı ilçesi tarihi ahşap evleri ile ön plana çıkan mekanlarda. Taraklı’da yer alan 700 yaşında bir de çınar bulunuyor. Belediye tarafından itina ile korunmakta olan çınar ağacını gövdesini 10 insan el ele tutuştuğunda anca çevreleyebiliyor. Şaşırtıcı bir mekan olduğunu bilmenizi isteriz.

İkinci Bayezid Köprüsü

Ali Fuat Paşa Köprüsü olarak da anılan bu yapı Sultan İkinci Bayezid tarafından 1495 yılında inşa ettirilmiş ve kitabesinde de ‘’Bu köprü tarihte devir açan Fatih’in oğlu İkinci Bayazıd tarafından Hicri 901 yılında yaptırılmıştır.’’ ibaresi bulunuyor. Sakarya'nın simgelerinden biri de bu yapı diyebiliriz.

Hacı Atıf Hanı

Eski dönemlerde İpek Yolu olarak adlandırılan ticaret güzergahı üzerinde bulunan han tüccarların konaklamak için kullandıkları bir mekanmış. Mevcut halini ise yaklaşık 200 yıl kadar önce gördüğü restorasyon sonrasında almış. 1950 ile 1965 yılları arasında ise postane olarak kullanılmış olan bu han tarihi dokusu ile hayran olacağınız bir mekan.

Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi

Şehir merkezinde Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer alan müze 450 metre karelik bir alana sahip. 1967 ve 1999 Adapazarı depremlerine ilişkin deprem öncesinde ve sonrasında çekilmiş fotoğrafların sergilendiği bu müzede yapay deprem oluşturan titreşimli bir stant da bulunuyor.

Acarlar Gölü ve Longozu

Sakarya'nın en önemli göllerinden biri olan Acarlar Gölü 1562 hektarlık bir alana yayılıyor. Bu gölün ilginç olan yanı ise yaz aylarında sularının çekilmesi ve sonrasında ortaya çıkan toprağın yöre halkı tarafından tarım amaçlı kullanılması. Pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapan Acarlar Gölü aynı zamanda da longoz yani akarsuyun beraberinde getirdiği kumların kıyıda birikmesi ile özel bir ekosisteme sahip. Acarlar Longozu dünyanın en büyük ikinci longozu olma özelliğine sahip.

Gölpark

Sapanca Gölü kenarında yer alan Gölpark şehrin en çok ilgi gören mekanlarından biri. Gerek gezi gerekse piknik faaliyetleri için biçilmiş kaftan diyebileceğimiz bu mekanı görmezseniz pişmanlık duyabilirsiniz.

Sapanca Gölü

Sakarya'nın Sapanca ilçesi sınırlarında yer alan Sapanca GölüAdapazarı - İstanbul arasında konumlanmış ve Kocaeli sınırın da hayli yakın bir göl. Sapanca Gölü ve çevresindeki alanın Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı olarak da anıldığını belirtmekte fayda var.
Sapanca Gölü hakkında daha detaylı bilgi için Sapanca Gölü Tanıtımı isimli konumuzu ziyaret ediniz!

Poyrazlar Gölü

Adapazarı sınırları içerisinde bulunan ve Poyrazlar Köyü’nde yer alan göl şehir merkezinden 8 kilometre uzaklıkta. 67 hektar alana yayılmış olan gölün sahil şeridi uzunluğu yaklaşık 2,5 kilometre kadar. Bölge halkının rağbet gösterdiği mekanlardan biri olan Poyrazlar Gölü’nü de görmenizde fayda var.

Saklı Göl

Şehir merkezine 14 kilometre mesafede yer alan Saklı Göl hem yeşilin ve doğanın hem de yöresel lezzetlerin tadına doyasıya varacağınız muhteşem bir mekan. Gerek hafta içi gerekse hafta sonu kahvaltı etkinlikleri de düzenleyebileceğiniz bu mekanı ve doğal güzellikleri mutlaka görmenizi öneririz.

Maden Deresi Şelalesi

Karasu ile Kocaali arasında yer alan ve Çam Dağları içerisinde yer alan Maden Deresi muhteşem bir doğaya sahip olan önemli mekanlardan. Dere boyunca gezecek veya oturup kır sofrası kurarak piknik yapabilecek pek çok yer göreceksiniz. Bu mekanda zaman geçirmek ömrünüze ömür katabilir diyoruz başka da bir şey demiyoruz.

Doğançay Şelalesi

Şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta olan Doğançay Şelalesi deniz seviyesi baz alındığında 600 metre yüksekliğe sahip. Yürüyüş ve traking parkuru olarak da hayli rağbet gören bir bölge olan Doğançay Şelalesi kesinlikle ama kesinlikle görmeniz gereken bir mekan.

Harkköy Şelalesi ve Kanyonu

Taraklı ilçe sınırlarında bulunan, şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alan Harkköy Şelalesi 5 katlı doğal bir şelale ve yılın her dönemi akmaya devam ediyor. Aynı zamanda bölgede oldukça rağbet gören bir de kanyon bulunuyor. Harkköy Kanyonu ve Şelalesi Taraklı ilçesi için oldukça önemli turizm merkezlerinden biri olma özelliğine sahip.

Karasu Plajı

Yaz tatilini geçirmek için bir yer ararsanız sizlere sayılan tüm güzellikler kadar henüz sayılmayan güzellikleri de beraberinde getirecek olan Sakarya'yı ısrarla tavsiye etmemiz mümkündür. Zira Karasu plajı bu noktada ne demek istediğimizi sizlere anlatacaktır. Fazlasıyla büyük bir alana sahip olan bu plaj masmavi denizin manzara lığında sizlere kolayca bulamayacağınız tatil keyfi sunacaktır.

Yaylalar

Sakarya ili sınırları içerisinde onlarca yayla bulunmakta ve en çok rağbet gören ve bir takım şenliklerin düzenlendiği başlıca yaylar ise Acelle Yaylası, Kırca Yaylası, Çiğdem Yaylası, Karagöl Yaylası ve Davlumbaz Yaylası’dır. Sakarya’da belirttiğimiz gibi keşfedilmeyi bekleyen ve görmeye değer pek çok yayla bulunuyor ama hepsini gezmeye fırsatınız olamayabileceğinden en çok ön plana çıkan mekanları belirtmeden geçmek istemedik.

Mesire Alanları

Sakarya'nın doğasıyla da hayli ön plana çıktığını belirtmiştik. Pek çok mesire alanına da ev sahipliği yapan bu gözde şehrin en çok ön plana çıkan mesire alanları ise Şehir merkezinde yer alan Çark Mesire Alanı, Hendek ilçesinde yer alan Selman Dede Mesire Alanı, Adapazarı ile Sapanca arasında yer alan İl Orman Mesire Alanı ve Taraklı ilçesinde bulunan Hıdırlık Mesire Alanı diyebiliriz.

Sakarya'nın Tadımına Doymak Bilmeyeceğiniz Lezzetleri!

Sakarya'nın neyi meşhur sorusuyla birlikte sizlere sayacağımız birbirinden leziz yiyecekler karşısında karnınızın gurultusu başlayacak ve soluğu Sakarya'da almak isteyeceksiniz. O halde Sakarya'nın ilk meşhur yiyeceğinden yani kuzu budundan bahsedelim. Daha gördüğünüzde kendisine aşık olacağınız bu lezzet et severlerin severek yiyecekleri meşhur lezzetler arasında yer almaktadır.

Sakarya'nın yöresel tatlarından biri olan ıslama köftesine gelelim şimdi de. Yörenin yaylalarında yetişmiş olan hayvanların etleriyle yapılan öyle ki lezzetini de buradan alan ıslama köftesi yedikçe yiyesiniz gelecek türdendir.

Sakarya'nın ünlü yiyeceklerinden biri kabak olur da ünlü tatlarından biri kabak tatlısı olmaz mı hiç? Peki, ya mayasız hamur, su ve un bileşimi dımbıl çorbasına ne demeli? Hamsili pilavı da atlamamak gerekir tabi. Son olarak Çerkez tavuğuyla balkabaklı ekmeğin, uhut tatlısıyla kaşnukanın da tadına bakmadan Sakarya'dan ayrılmayın deriz.

Sakarya Nerede? Sakarya’ya Nasıl Gidilir?


Marmara Bölgesi Çatalca-Kocaeli bölümü içerisinde yer alan Sakarya, kuzeyden Karadeniz, batıdan Kocaeli ve Bursa, doğudan Düzce, güneyden Bolu ve Bilecik ile çevrili. Sakarya’ya hava yolu ile ulaşım Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı aracılığı ile sağlanabiliyor.

Kara yolunu tercih eden ziyaretçiler için Sakarya şehir merkezinin, Ankara’ya 313, İstanbul'a 156, İzmir'e 502, Bursa’ya 163 ve Kocaeli’ye 66 kilometre olduğunu da ayrıca belirtmiş olalım.

Sakarya Tanıtım Filmi




admin / 05.03.2019 / 4 / 22 907

Yorum Ekleyin


  1. ali öktem
    Ziyaretçi
    6 Temmuz 2018 10:11
    0

    Sakarya'da böyle güzel yerlerin oldugunu ilk defa görüyorum. Hayran kaldım dogrusu, muhteşem.

    Bu güzel paylaşım için de teşekür ederim saygılarımla...

  2. Gerçek
    Ziyaretçi
    10 Mart 2019 09:03
    0

    Dün bir arkadaşımın kamp önerisi ile araştırmaya başladım, Sakarya'nın bu kadar güzel bir tabiatı olduğunu bilmiyordum. İstanbul'un yanında kurtarılmış bölge gibi. Bilgiler için teşekkürler.

  3. Betül
    Ziyaretçi
    24 Nisan 2019 11:34
    0

    Sakarya'ya yıllar önce girmiştim. 2 hafta önce gitme şansı buldum. Gerçekten çok değişmiş tam bir öğrenci şehri olmuş. Ayrıca Sakarya'nın Karasu ve gölü de harika diyebilirim.

  4. BEYZA
    Ziyaretçi
    21 Ekim 2019 18:57
    0
    Sakarya'nın önemini de bilin artık. Doğma büyüme Sakaryalıyım ben ve Sakarya gerçekten muhteşem bir yer.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Pamukova’da Gezilecek Yerler

Pamukova’da Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nin en gözde illerinden biri olan Sakarya'nın birbirinden güzel
Geyve’de Gezilecek Yerler

Geyve’de Gezilecek Yerler

Sakarya ilimizin güzide ilçelerinden bir diğeri ise Geyve. Marmara Bölgesi’nin
Adapazarı'nda Gezilecek Yerler

Adapazarı'nda Gezilecek Yerler

Sakarya ilinin merkez ilçelerinden biri olan Adapazarı, 300 bin nüfusu ile
Sapanca Gölü Tanıtımı

Sapanca Gölü Tanıtımı

Marmara Bölgesi doğal yaşam alanları ve bol yeşil alanları ile ön plana çıkan
Sapanca’da Gezilecek Yerler

Sapanca’da Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nin gözde şehirlerinden olan Sakarya, bünyesinde barındırdığı
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı betona yenik düşmemiş yüzlerce yıllık konakları, Arnavut kaldırımlı
İstanbuldere Köyü

İstanbuldere Köyü

Sapanca’da bulunan İstanbuldere Köyü, Marmara Bölgesinin en güzel yerlerinden
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up