Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Sultan Ahmet Camii Tanıtımı

Sultan Ahmet Camii Tanıtımı


Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir. 17’nci yüzyıl eserlerinden biri olan yapının inşası 1617 yılında tamamlandı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır ve Sultan I. Ahmet zamanında yapılmıştır. Yurt dışından gelen turistler camiyi “Blue Mosque” adıyla da anar. Altı minareye sahip ilk cami de yine Sultan Ahmet Camii’dir.

Sultan Ahmet Camii Genel Bilgi

Sultan Ahmet Camii Sultan I. Ahmet’in emriyle Mimar Sedefkar Mehmet Ağa mimarlığında inşa edilmiştir. Yapımı 7 yıl süren cami Mimar Sinan’ın anlayışına sadık kalınarak tasarlanmıştır. Yurt dışından adına Mavi Cami denmesinin nedeni iç yapısından kaynaklanır. Caminin içi İznik çinileriyle süslenmiştir. Çiniler ağırlıklı olarak mavi, yeşil ve beyaz renktedir. Bunların dışında iç süslemedeki kalem işlerinin çoğunda mavi renk kullanılmıştır. İç süslemelerdeki 23 bin çini 50 farklı çeşitten oluşur. Cami yapılırken Sultan I. Ahmet tüm aşamalarla yakından ilgilenmiştir. Evliya Çelebi’nin kaynaklarına göre Sultan I. Ahmet caminin yapılışında toprak taşımıştır.

Giriş Ücreti

Sultanahmet Camii’ne eğer ibadet etmek için girildiyse kapıda herhangi bir ücret ödenmiyor. Camii haftanın her günü, her saatte ziyaret edilebiliyor. Fakat Cuma günleri namaz saatinde ziyaretler kısıtlanıyor. Çünkü içeride cemaat ibadet halinde oluyor.

Sultan Ahmet Camiinde Nereleri Gezebiliriz?

Sultan Ahmet Camii’ne girildiğinde bir dış avlu ve bir iç avlu ile karşılaşılır. Bunların ardından esas mekana gelinir. Burası yüksek bir podyum üzerine kurulmuştur. İç avluya geçen bir kapıdan girildiğinde kubbeler ve şadırvan görülür. İçeride ise İznik çinileri, kalem işleri vevitray ile süslenmiş bir alan ile karşılaşılır. Caminin üç tarafında balkonlar bulunur. Kubbe kısmı bu yapıda diğer camilere oranla daha ihtişamlıdır ve 43 metre yüksekliğindedir.

Caminin ana girişinde demirden bir kordon vardır. Bunun amacı "Allah'ın evine gelen padişah bile olsa girerken eğilmek zorundadır.” mesajını vermektir. Camideki mermerden yapılan mihrap İznik çinileriyle süslenmiş ve çiçek motifleri ile bezenmiştir. Hünkar kasrı ilk olarak bu camiye yapılmıştır. Namazdan önce ve sonra padişahın dinlenmesi için tasarlanmıştır. Buranın kapısındaki çiniler altın yaldızlıdır.

Sultan Ahmet Camiinde Neleri Görebiliriz?

Sultan Ahmet Camii içinde birçok alan barındıran büyük bir yapıdır. Cami içinde Kapalı Çarşı, Türk hamamı, aşevi, hastane, okullar, kervansaray gibi sosyal ve kültürel alanlar bulunur. Ayrıca Sultan Ahmet türbesi de buradadır. Sultan Ahmet Camii’nde Türkiye'nin en iyi müezzinleri görev yapar.

Her yıl Mayıs- Eylül arası tarihlerde camide çeşitli etkinlikler yapılır. Bunlarda caminin inşa aşaması hikayeleştirilerek anlatılır. Mimari yapısı ve özellikleri açıklanır. Dönemin Padişahı I.Ahmet ve caminin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa’ya ithaf edilen konuşmalar yapılır. Genel olarak Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi anlatılır. Bu tarih anlatımı milli, dini ve senfonik bir müzik ile gerçekleştirilir. Turistler için anlatım İngilizce, Fransızca, Almanca olarak da yapılır.


Sultan Ahmet Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Sultan Ahmet Camii İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunur. İlçenin Tarihi Yarımada kısmında Ayasofya Müzesi’nin karşısında yer alır. İstanbul içinden camiye ulaşmak için Eminönü’nden tramvaya binmek ve Sultanahmet durağında inmek yeterli olur. Tramvay dışında Taksim-Beyazıt arası sefer yapan otobüse binerek de camiye gidilebilir. Kendi aracıyla gitmek isteyenler caminin etrafındaki çoğu yola park edemez. Çünkü bunlar trafiğe kapatılmış durumdadır.



admin / 15.08.2018 / 1 / 9 689

Yorum Ekleyin


  1. Burak Aksüt
    Ziyaretçi
    27 Ağustos 2018 14:10
    0

    Gerçekten çok merak ediyordum detaylı anlatım için teşekkür ederim

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Zenbilli Ali Efendi Türbesi

Zenbilli Ali Efendi Türbesi

Üç padişahın meşhur müftüsü... Sırasıyla II. Bayezid, Yavuz ve Kanuni'nin tam
Cihangir'de Gezilecek Yerler

Cihangir'de Gezilecek Yerler

Cihangir, İstanbul’un en önemli ve eski semtlerinden biridir. Bu güzel semt
Mehmet Emin Tokadi Türbesi

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

1990'lı yılların ortalarında Macit Flordun'un antikacıyı canlandırdığı “Mehmet
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa, bilgin ve bilge, yol gösterici ve öğüt verici. Hayır sahibi. Mürşid
Eminönü Gezilecek Yerler

Eminönü Gezilecek Yerler

İstanbul’un Tarihi Yarımadası ismi ile bilinen bölümünde ve Haliç’in batı
Arnavutköy’de Gezilecek Yerler

Arnavutköy’de Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakasında bulunan, yüzölçümü göz önünde bulundurulduğunda
Karacaahmet Türbesi Tanıtımı

Karacaahmet Türbesi Tanıtımı

Mezarlık, Evliya, Türbe, Yatır, Dergah, Cem evi. Bol çağrışımlı bir isim.
Gülhane Parkı Tanıtımı

Gülhane Parkı Tanıtımı

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüze kadar zenginliğini yitirmemiş olan
Şeyh Mustafa Devati Türbesi

Şeyh Mustafa Devati Türbesi

Şeyh Mustafa Devati, On yedinci yüzyıl İstanbul Celvetilerinin büyüklerinden.
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up