Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aksaray » Muhteşem Antik Kent: Nora

Muhteşem Antik Kent: Nora


Nora Antik kenti
Aksaray'a 30 km mesafede, Helvadere kasabası sınırları içerisinde Hasandağ'ın eteklerinde yer almaktadır. Nora antik kenti içinde geçmiş dönemlere ait çeşitli kilise kalıntılarına rastlanmıştır. Freskler, kiliseler, akropol ve küçük kale günümüze kadar gelen kalıntılar arasında.

Nora antik kenti çevresinde ele geçirilen kalıntıların büyük bir çoğunluğu Bizans döneminden kalmıştır. Aksaray'ın önemli ve ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılarından olan muhteşem Nora antik kenti özelikle orijinal freskleriyle görülmeye değer.

Nora Antik Kenti'nin Özellikleri

Nora adı dışında Viranşehir, Mokisos isimleri ile anılan Nora antik kenti, bulunduğu bölgenin geniş bir yaşam alanı olduğu için yamaç kısımlarında dikkat çeken yapı kalıntıları mevcuttur. Helenistik dönemden itibaren iskan görmüştür.

Stratejik konumu itibariyle etkili olmuş bir askeri merkezdir. Kiliselerin birçoğunda haç planlı yapı mevcuttur. Bazilika olmayan antik kent günümüze ulaşan yapıları ile Bizans dönemi izlerini taşır. Tarihe geçen yapı milattan sonra yedinci yüzyıla aittir. Çevredeki bazı manastırlar ise Orta Bizans dönemine aittir.

Planlı yol ağı bulunmayan Nora antik kenti, savunma amacıyla kurulan bir yerleşim. Evlerin bir kısmı kaya parçalarıyla inşa edilmiş ve düz çatı ile örtülmüş bir mekandan oluşur. Bir kısmı ise moloz taşı ile yapılmıştır.

Dağ eteğinde bulunan Nora Antik şehri önemli bir kültür hazinesine ev sahipliği yaparken; Helvadere Göleti yanında bulunan ünlü balık lokantaları ile doğa tutkunlarına leziz tatlar sunuyor. Helvadere kasabasının üzerinde bulunan Nora antik şehri'ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Araştırmacılar Nora'daki kiliselerin yaklaşık 6. ve 7.yy'da inşa edildiği bilgisini veriyorlar.

Kısa bir dönem parlak bir devir yaşayan kentin 8.yy'dan sonra ise terk edildiği bilinmektedir. Nora'dan Helvadere kasabasına geldiğinizde Kilise Camii' ye de uğrayabilirsiniz.

Nora Antik Kenti Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı

Nora Antik Kenti’ Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 1998 yılında aldığı karar ile birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Ancak bugüne kadar antik kentte kapsamlı bir çalışmanın gerçekleştirilmemiştir. Nora Antik kentine giden yolun iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması için kararlar alınmaktadır.



admin / 28.05.2021 / 0 / 988

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Aksaray'ın Pisa Kulesi: Eğri Minare

Aksaray'ın Pisa Kulesi: Eğri Minare

Eğri Minare Aksaray'ın Pisa Kulesi olarak bilinen, kent merkezinde Nevşehir
Aksaray'da Şirin Bir Rum Köyü; Belisırma

Aksaray'da Şirin Bir Rum Köyü; Belisırma

ilimizin Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde ziyaretçi akınına uğrayan ünlü
Hasan Dağı Tanıtımı

Hasan Dağı Tanıtımı

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı bir bakıma Toros
Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Konya ve Aksaray'ın sınırlarının buluştuğu noktada yer alır.
Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Yabancı bir gezginin Anadolu’nun en vahşi romantik köşesi olarak betimlediği
Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt, muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ve
Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizin asıl konusu Aksaray’da gezilecek yerler olacak fakat, şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up