Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Gezgin Bilgiler » İzmir'de Yemeden Dönmemeniz Gereken 9 Lezzet

İzmir'de Yemeden Dönmemeniz Gereken 9 Lezzet


izmir otelleri
Bulunduğu coğrafya ve ev sahipliği yaptığı medeniyetler sebebiyle Anadolu’nun en zengin mutfaklarından birine sahip olan İzmir, geniş bir yemek kültürüne sahip. Eskiden bu bölgelerde yaşayan Rum, Boşnak, Arnavut ve Yahudilerin bu bahsettiğimiz yemek kültürünün gelişmesindeki payı çok fazla. Ege lezzetleri denildiğinde genellikle zeytinyağlılar ve sebze yemekleri akla geliyor. Ama aslında İzmir’e has hamur işleri, et yemekleri ve tatlılar da var.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı İzmir, Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında yerli ve yabancı turistlerin tatil için şehre gelmesiyle birlikte daha da kalabalıklaşıyor. Bu yüzden konaklama için gerekli rezervasyonları önceden yapmanızda yarar var. İzmir otelleri sayfası üzerinden ayrıntılara erişebilirsiniz.

Bu rehberimizde öncelikle sabah kahvaltısından başlayıp daha sonrasında gün içerisinde yenilebilecek lezzetlere geçeceğiz. İşte karşınızda İzmir’de yemeden dönmemeniz gereken 9 lezzet…

1- Boyoz

İzmir’de sabah kahvaltısı eşittir boyoz. Mayanın bulunmadığı bu hamurişi oldukça yağlı ama bir o kadar lezzetli. Tabii sade boyozun yanı sıra peynirli, ıspanaklı, çikolatalı, tahinli ve hatta ballı çeşitleri var. Boyozun yanına bir de yumurta ve çay aldığınızda kahvaltınız tamam. Bölgede farklı boyoz çeşitleriyle meşhur olan çeşitli işletmeler var. Ancak isterseniz sokak satıcılarından da alabilirsiniz.

2- Gevrek

Bir diğer İzmir sokak lezzeti ise gevrek. Simitten ne farkı var diyebilirsiniz, İzmirliler bu konuda epey hassas. İzmir gevreği daha sert ve kıtır kıtır. Yani aslında İstanbul ya da diğer birçok şehirdeki gibi pofuduk bir simit değil. Bunun sebebi ise tahmin edebileceğiniz pişirme tekniği. 

3- Kumru

Kumruyu herhangi bir sandviçten farklı kılan şey özel susamlı ekmeği. İçerisine isteğe bağlı olarak sosis, peynir, domates, sucuk, salam, ketçap ve mayonez gibi malzemeler konuluyor. Kumru yine sabah kahvaltısı ya da aperatif şekliyle öğle saatlerinde yemek için uygun.

4- Şevketi Bostan

Şevketi Bostan; haşlanarak ya da kavrularak yapılan bir et yemeği. Ana malzemeler şevketi bostan bitkisi, et ve soğan. Yahni gibi pişirilen bu yemek gerçekten oldukça lezzetli. İzmir genelindeki restoranlarda tadına bakabilirsiniz.

5- Enginar Dolması

Ege Bölgesi’nin ve İzmir’in olmazsa olmaz lezzetlerinden bir diğeri ise enginar dolması. Daha çok Karaburun ve Mordoğan’da yetişen enginarların kullanıldığı dolmada pirinçli iç harcı ve dereotu muhteşem bir birliktelikle ortaya benzersiz lezzet çıkarıyor.

6- Çığırtma

Bergama’dan tüm İzmir’e yayılan Çığırtma, mevsim sebzelerinin kızartılması ve daha sonrasında domates ya da sarımsaklı soslarla tatlandırılarak hazırlanıyor. Sebzeler pişerken çıkan cızırtı sesleri sebebiyle bu ismi aldığı biliniyor.

7- İzmir Bomba

Meşhur İzmir tatlılarından olan İzmir Bomba, son birkaç yıldır Türkiye genelinde neredeyse hemen her şehirde özel olarak yapılır oldu. İncecik zar şeklindeki hamurun içine konulan fındık kreması, ağzınıza attığınız anda lezzet patlamasını hissetmenizi sağlıyor.

8- Lokma

İzmir lokma, Osmanlı zamanından bugüne kadar ününü kaybetmiyor. Daha davetlerde ve özel günlerde hazırlanan bu tatlı, yağda kızartılan çıtır hamurun üzerine şerbet dökülerek hazırlanıyor. İzmir genelinde hemen her tatlıcıda bulabilirsiniz. Üstelik sokaklardaki seyyar satıcılarda da sıkça karşılaşabilirsiniz.

9- Şambali

Tatlılardan devam edecek olursak diğer bir İzmir lezzeti ise Şambali. Revaniye benzer bir görünüşü olan bu tatlı, kek ve şerbetin birleşmesiyle her damak tadına hitap eden bir lezzete dönüşüyor. İzmir’e gitmişken mutlaka denemelisiniz.

İzmir’deki popülasyon gereği yemek kültürü çok geniş. Yani aslında listemizdeki maddeler haricinde de oldukça fazla seçenek mevcut. Zeytinyağlılara ek olarak karışık ot kavurmaları; sütlü balık, pide çeşitleri ve papaz yahnisini de deneyebilirsiniz.

Şehrin en turistik noktalarından birisi Çeşme. Özellikle yaz aylarında epey kalabalıklaşan bu bölgedeki otellerde konaklama için önceden rezervasyon yapmakta yarar var. Çeşme otelleri sayfası üzerinden size uygun filtreleri işaretleyerek otellere göz gezdirebilirsiniz. İzmir’de grup halinde ya da ailecek konaklayacak olanlar oteller yerine villaları da tercih edebilirler. Ayrıntılara İzmir kiralık villa sayfasından erişebilirsiniz 



admin / 08.02.2023 / 0 / 207

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Birbirinden Güzel İlçeye Sahip Muğla'da Yaz Tatili

Birbirinden Güzel İlçeye Sahip Muğla'da

Muğla Türkiye’nin en kalabalık 24. şehri olmasının yanı sıra her tarafı
Uçak bileti Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Uçak bileti Alırken Dikkat Edilmesi

Kağıt uçak bileti ile elektronik uçak bileti arasındaki fark nedir? Uçak
Yollara Düşme Zamanı: Van’da Ne Yenir? Samsun’da Ne Yenir?

Yollara Düşme Zamanı: Van’da Ne Yenir?

Bugün ele alacağımız yazımızda, ziyaretçi ve turist sayısı yüksek olan
Erken Kalkan Uçak Bileti Bulur

Erken Kalkan Uçak Bileti Bulur

Tatil sezonu geldi çattı. Yılın yorgunluğunu atmak, yazın sıcak günlerinde
Havalar Güzel, Yollar Uygun

Havalar Güzel, Yollar Uygun

Havalar mis… Hadi bir kendimizi ödüllendirelim ne dersiniz? Özellikle yaz
Hafta Sonu Tatili İçin Rotamız İstanbul

Hafta Sonu Tatili İçin Rotamız İstanbul

İş koşuşturmasından bunalıp hafta sonu tatilini biraz olsun kendine zaman
Bu Yaz Tatil Ege´de Güzel

Bu Yaz Tatil Ege´de Güzel

İnsanlar mental ve fiziki yorgunluklarını atmak için dinlenmeye ihtiyaç
Aquapark Otel Nedir?

Aquapark Otel Nedir?

Ailenizle beraber keyifli vakit geçireceğiniz bir otel arayışında iseniz
Evinizin En Şirin Üyeleri Evcil Hayvanlarınızla Birlikte Konaklayabileceğiniz Tesisler

Evinizin En Şirin Üyeleri Evcil

Yılın stresinden ve yorgunluğundan arınmak için birbirinden özel tatil planları
Alaçatı Tatili Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Alaçatı Tatili Öncesi Bilinmesi

İzmir’in tatil gözdesi Alaçatı’da turistlerinde çok tercih ettiği tatil
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up