Bandırma,
Balıkesir iline bağlı olan Marmara Denizi kıyısında yer alan bir ilçedir. Türkiye'nin en büyük limanlarına ev sahipliği yapan ilçe, ülkemizin en gelişmiş olan ilçelerden biri konumundadır. Bandırma Limanı’ndan her gün İstanbul'a feribot seferleri bulunmaktadır. Kıyısı oldukça düz olan ilçeden güneyde doğru gidildikçe engebe artmaktadır. Bandırma Balıkesir, Bursa ve İnegöl’den sonra Marmara Bölgesinin dördüncü büyük yerleşim merkezi durumundadır. Tarihten bu yana pek çok turistin ilgisini çekmiş ve yerli-yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer almıştır. Meşhur Gönen Çayı da bandırmanın kuzeyinden geçerek Marmara Denizine dökülmektedir.
Bandırma Tarihi
Bandırma'nın kuruluş tarihi bakımından kesin bir tarih bilinmemektedir. Büyük İskender, Perslerin elinde bulunan Bandırma’yı kendi topraklarına katmıştır. Büyük İskender öldükten sonra ise bölge Romalıların eline geçti. Ardından Romalıların da ikiye ayrılmasından sonra Kutalmış tarafından alındı. Bandırma 1874 senesinde büyük bir yangın geçirmiştir.
Bölge özellikle Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rumen ve Kırım göçmenleri ile birlikte nüfuslanmıştır. Bandırma Limanı’nın yapımına Cumhuriyet Döneminde de ağrılık verilmiş, konutlaşma ve kentleşme faaliyetleri yapılmış ve Bandırma gelişmiş ilçelerden biri durumuna getirilmiştir. Bandırma-İzmir demir yolu yapımı ve İDO seferleri ile ulaşım bakımından en önemli ulaşım merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Bandırma hakkında bilgi verdikten sonra şimdi de
Bandırma gezilecek yerler listemize bir göz atalım.
Bandırma Arkeoloji Müzesi
Bandırma Arkeoloji Müzesi, Atatürk Parkı’nın içerisinde yer almaktadır. Ziraat Bahçesi olarak da geçmektedir. İzmir Yolu üzerinde bulunduğundan dolayı hem ulaşım çok kolay hem de yol üzerinden geçen turistler için ulaşımı kolay bir müzedir. Müzede sergilenen eserler
Daskyleion Ören Yeri ve
Kyzikos Antik Kenti kazılarından elde edilen Roma Dönemi, Pers Krallığı ve Genç Bizans Dönemine ait buluntulardır. Müzede sergilenen en önemli eserlerden biri de Bizanslılara ait batık gemiden kalan hazinedir. Özel araç ile ulaşımın son derece kolay olduğu bu müzeye aracı olmayanlar için ise İDO Seferlerinin bulunduğu yerden özel dolmuş ve taksiler kalkmaktadır. Mesafe 15-20 dakikadır.
Daskyleion Antik Kenti
Bu antik kentin bu kadar önemli olmasında Perslere ait eserlerin ortaya çıkartılan tek kazı çalışmalarının yapıldığı yer olması ve tarihte bilinen ilk Zerdüşt tapınağına ev sahipliği yapmasıdır. Bu kent en parlak zamanlarını Pers İmparatorluğu zamanlarında yaşamıştır. Persler bu konumu özellikle seçmişlerdir. Çünkü balığın bol olduğu, verimli toprakların yer aldığı, yaban kuşlarının iyi bir besin olarak kullanılacağı Manyas Kuş Gölü burada bulunmaktadır. Kentin isminin ise Lidyalı olan bir soyludan geldiği söylenir. Burada yaşamış olan antik çağ insanları kuş gölünden çok bahsetmiş olup ona övgüler yağdırmışlardır. Burada yapılan kazılar günümüzde hala devam etmektedir.
Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı
Türkiye'nin en küçük milli parkı olsa da
Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı, bünyesinde 118 bitki, 23 balık ve 266 kuş barındırmaktadır. Hem ulusumuz olarak hem de uluslararası çok önemli bir merkezdir. Bu nedenle ekolojik dengenin korunması için korunmaktadır. Aynı zamanda pek çok yerli ve yabancı turistin akın ettiği yerlerden biridir. Balıkesir’in merkezine 18 km’lik bir mesafede bulunur. Milli parkın ismi ise Avusturyalı Kurt Koswig tarafından 1938 senesinde keşfedilmiştir ve ismine Kuş Cenneti demiştir. Kuşların üreme kolonilerinin de yer aldığı bu bölgeye her sene binlerce kuş göç hareketi sırasında buraya misafir olmaktadır. Bölgede yer alan diğer balık ve sürüngen hayvanlar ise koruma altındadır. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bölgede, özellikle yaz aylarında sular çekildiği sırada botanik güzellik ortaya çıkmaktadır.
Haydar Çavuş Camisi
Bandırma’da mutlaka gezilmesi gereken bir diğer yer arasında bulunur. Tarihi yapısı ile ön plana çıkar. Caminin fiziksel özelliği tek kubbeli oluşu ve kare planlı olmasıdır. Haydar Çavuş tarafından 19.yüzyılda yaptırılan bu cami 1873 senesinde bir yangında yanmıştır. Yangının ardından Mimar Kemaleddin bir plan hazırlamış ve camiyi Neoklasik yapıya uygun olarak yeniden inşa ettirmiştir.
Bandırma'nın Neyi Meşhur?
Bu kadar zenginliğinin bir arada bulunduğu bu gölde, farkındalığı ve korumayı ön plana çıkarmak için 1987 senesinden bu yana festivaller düzenlemektedir. Eğer Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı gezinize festival de eklemek isterseniz bu festival günlerini takip edebilirsiniz.
Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali’nde tiyatrolar, sergiler ve gösteriler düzenleniyor. Eğer Bandırma’ya gelmiş iseniz mutlaka restoranlarda balık yemeden dönmeyiniz. Çünkü buranın en meşhur yemeklerinin başında balık gelmektedir.
Bandırma Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bandırmanın kuzeyinde Marmara Denizi ve
Kapıdağ Yarımadası, doğusunda
Bursa, güneyinde Manyas İlçe ve Manyas Kuşgölü, batısında Gönen İlçesi bulunmaktadır. Tren yolu bulunduğu için TCDD’den bilet alınarak gidilebilir. Üstelik
İzmir’den günlük olarak tren seferleri yapılabilir.
Birbirinden farklı otobüs firmalarının Bandırma’ya düzenlemiş olduğu seferler bulunmaktadır. En çok kullanılan ulaşım yolu ise
İstanbul’dan Bandırma’ya düzenlenen İDO seferlerdir. Bu seferler düzenli olup, günlük olarak kalkarlar fakat kötü hava şartlarında bir-iki saatlik gecikmeler meydana gelebilir.